Co způsobuje chrápání u dětí?

Last updated:

Published:

Rodiče se často ptají, co je příčinou chrápání jejich dětí, a snaží se zajistit svým ratolestem klidný a nerušený spánek, který potřebují. V tomto příspěvku na blogu se zabýváme různými faktory, které přispívají k dětskému chrápání, a rozlišujeme mezi příležitostným a obvyklým výskytem.

Budeme se zabývat obstrukční spánkovou apnoe (OSA) jako primární příčinou obvyklého chrápání u dětí a prozkoumáme, jak mohou zvětšené mandle a adenoidy nebo vychýlená nosní přepážka vést k obstrukci dýchacích cest. Dále se budeme zabývat možnými problémy s chováním během dne, které jsou důsledkem nekvalitního spánku způsobeného nočními poruchami.

Abychom pomohli rodičům, kteří se o to zajímají, jednat, věnujeme se diagnostickým metodám pro identifikaci OSA u dětí prostřednictvím fyzikálního vyšetření a polysomnografického vyšetření. Uvádíme také účinné možnosti léčby, jako je adenotonsillektomie a zařízení pro kontinuální přetlak v dýchacích cestách (CPAP). Nakonec uvádíme praktická preventivní opatření, která mohou chrápání u dětí omezit podporou zdravé regulace hmotnosti a úpravou polohy při spánku pro lepší proudění vzduchu.

co způsobuje-chrápání dětí

Šokující pravda o dětském chrápání

Uvědomili jste si, že 10 % dětí chrápe a že to může znamenat intenzivní poruchu spánku?

Příležitostné vs. obvyklé chrápání

Chrápání způsobené nachlazením nebo alergií je příležitostné, ale pokud vaše dítě chrápe více než tři noci v týdnu, může se jednat o návyk a příznak spánkové apnoe.

Rizika pravidelného chrápání

  • Vývoj mozku: Pravidelné chrápání může ovlivnit paměť a schopnost řešit problémy.
  • Výkonnost školy: Špatná kvalita spánku může vést k horšímu prospěchu a potížím se soustředěním ve třídě.
  • Nálada a chování: Chrápání může způsobovat výkyvy nálad, podrážděnost a dokonce příznaky podobné ADHD.

Neignorujte chrápání dítěte - obraťte se na jeho lékaře nebo navštivte dětskou nemocnici specializovanou na poruchy spánku, kde vám pomohou.

Běžné rizikové faktory chrápání u dětí

Dětské chrápání může být způsobeno různými faktory, z nichž některé mohou zvyšovat pravděpodobnost, že dítě bude trpět poruchami dýchání ve spánku.

Obezita jako přispívající faktor

Nadměrná tělesná hmotnost může vést k ukládání tuku v oblasti krku a hrdla, což způsobuje obstrukci dýchacích cest během spánku.

Pokudbudete své dítě podporovat v udržování zdravé hmotnosti pravidelnou fyzickou aktivitou a vyváženou stravou, můžete snížit riziko vzniku spánkové apnoe nebo jiných souvisejících problémů.

Konzumace alkoholu ovlivňuje kvalitu spánku dětí

Alkohol uvolňuje svaly v celém těle - včetně těch, které jsou zodpovědné za udržení otevřených dýchacích cest během spánku - a zvyšuje tak pravděpodobnost, že v noci dojde k poruchám dýchání.

Výchova dítěte k zodpovědnému pití alkoholu ve vhodném věku může zabránit budoucím komplikacím spojeným s nadměrným užíváním alkoholu.

Mandle a adenoidy blokující dýchací cesty

Pokud vaše dítě často chrápe, může být jednou z možných příčin zvětšená nosní mandle nebo mandle, které brání proudění vzduchu ve spánku.

Konzultace s lékařem může pomoci zjistit, zda je příčinou chrápání zvětšená nosní mandle nebo mandle bránící proudění vzduchu během spánku, a poskytnout vhodnou léčbu.

Tonzilektomie a adenoidektomie jsou běžné zákroky ke snížení chrápání způsobeného zvětšenými mandlemi nebo adenoidy.

Deviated nosní přepážky přispívající k chrápání

Vychýlená nosní přepážka může vést k potížím s dýcháním během spánku, což se projeví zvýšeným chrápáním.

Pokud máte podezření, že vaše dítě má vybočenou nosní přepážku, je nezbytné poradit se s dětskou nemocnicí, aby byla stanovena správná diagnóza a provedeny případné nápravné postupy.

Obstrukční spánková apnoe - primární příčina obvyklého chrápání

Obstrukční spánková apnoe (OSA) je hlavním viníkem častého chrápání vašeho dítěte, které je způsobeno zvětšenými mandlemi a adenoidy, které během spánku blokují dýchací cesty, což vede k poruchám dýchání a problémům s chováním během dne.

Příznaky spojené s obstrukční spánkovou apnoe:

  • Hlasité a vytrvalé chrápání.
  • Přestávky v dýchání nebo lapání po dechu během spánku.
  • Neklidné převalování během noci.
  • Dýchání ústy nebo nadměrné slinění během spánku.
  • Noční pocení nebo epizody nočního pomočování.
  • (zdroj)

Problémy s denním chováním související s OSA:

  1. Podrážděnost, výkyvy nálad a agresivita.
  2. (zdroj)

Poraďte se s dětským lékařem a domluvte se na vyšetření spánku v dětské nemocnici, abyste zjistili, zda se jedná o chrápání nebo jiné poruchy spánku.

Diagnostika poruch spánku souvisejících s chrápáním

Pokud vaše dítě často chrápe, může to znamenat možnou poruchu spánku, například dětské chrápání nebo OSA, které mohou způsobovat dýchací potíže a další zdravotní problémy.

Fyzikální vyšetření poruch spánku

Fyzikální vyšetření lékařem vašeho dítěte může pomoci odhalit příčiny, jako jsou zvětšené nosní mandle nebo mandle, obezita nebo alergie.

Polysomnografie jako diagnostický nástroj

Polysomnografie, běžně známá jako "spánková studie", je komplexní test, který monitoruje mozkovou aktivitu, srdeční frekvenci a dechovou námahu během noci, aby bylo možné identifikovat specifické vzorce svědčící o OSA nebo jiných poruchách spánku.

  • Domácí vyšetření spánku: Některé děti mohou absolvovat polysomnogram pomocí přenosného zařízení v pohodlí vlastního pokoje.
  • Studie spánku v laboratoři: V některých případech může být nutné, aby děti absolvovaly spánkovou studii ve specializované spánkové laboratoři nebo v dětské nemocnici.

Po vyšetření spánku vašeho dítěte budete s pediatrem spolupracovat na léčebném plánu přizpůsobeném výsledkům, abyste minimalizovali chrápání a zlepšili jeho spánek.

Možnosti léčby OSA a chrápání v dětství

Pokud vaše dítě často chrápe, může to být příznakem poruch dýchání ve spánku nebo obstrukční spánkové apnoe (OSA), které lze léčit pomocí adenotonsillektomie.

Adenotonsillektomie spočívá v odstranění obou mandlí a adenoidů dítěte během jedné operace, což prokazatelně zlepšuje obstrukci dýchacích cest a snižuje chrápání.

Mezi pozitivní výsledky operace patří zlepšení kvality spánku, denního chování, kognitivních funkcí a studijních výsledků, ale existují možné komplikace, jako je infekce nebo krvácení, a některé děti mohou i po úspěšném odstranění mandlí a adenoidů nadále trpět spánkovou apnoe nebo chrápáním.

Rodiče by měli pravidelně chodit na kontroly ke svému dětskému lékaři, aby mohli sledovat vývoj a řešit případné problémy, které se mohou po operaci objevit.

Je důležité poradit se s lékařem vašeho dítěte, abyste vytvořili individuální plán péče a zajistili nejlepší možný výsledek.

Další informace najdete na webu childrenshospital.org.

Alternativní přístupy ke snížení chrápání u dětí

Strategie řízení hmotnosti

Dětská obezita je významným rizikovým faktorem pro poruchy dýchání ve spánku, včetně obstrukční spánkové apnoe. Motivujte své dítě, aby si udržovalo zdravou váhu prostřednictvím obvyklé fyzické aktivity a upraveného stravovacího režimu.

Nastavení polohy při spánku

Vyvarujte se spaní na zádech a povzbuzujte dítě, aby spalo na boku, a to tak, že mu za záda položíte polštáře nebo použijete polštáře proti chrápání.

Terapie CPAP

  • Lékaři vám mohou předepsat zařízení CPAP, které zajišťuje nepřetržitý průtok vzduchu přes masku nošenou během spánku, aby se snížilo chrápání.
  • Probíhající studie zjišťují, zda léčba chrápání nebo mírných problémů s dýcháním během spánku může zlepšit související zdravotní potíže, jako je astma a alergie.

Pokud chrápání vašeho dítěte přetrvává, obraťte se na dětského spánkového specialistu v dětské nemocnici a poraďte se s ním o dalších diagnostických testech a možné léčbě.

Nejčastější dotazy týkající se příčin chrápání u dětí

Co způsobuje chrápání u dětí?

Příčinou chrápání u dětí mohou být zvětšené nosní mandle a mandle, obezita, vybočená nosní přepážka nebo alergie.

Zdroj:

Co znamená chrápání pro děti?

Občasné chrápání je neškodné, ale časté nebo hlasité chrápání může signalizovat základní problém, jako je obstrukční spánková apnoe, která může vést k problémům s chováním během dne a k problémům ve škole v důsledku nedostatečného odpočinku.

Zdroj:

Kdy je chrápání u dětí problémem?

Chrápání se stává problémem, pokud se vyskytuje často nebo narušuje kvalitu spánku dítěte, což může vést k lapání po vzduchu během spánku, neklidnému převalování a otáčení v noci, potížím s ranním vstáváním a ospalosti během dne.

Zdroj:

Je chrápání u sedmiletých dětí normální?

Občasné mírné chrápání je u sedmiletých dětí normální, ale trvalé hlasité chrápání doprovázené dalšími příznaky, jako je dýchání ústy a přerušované dýchání, může naznačovat základní zdravotní problém, který vyžaduje lékařskou pomoc.

Zdroj:

Závěr

Rodiče a pečovatelé musí pochopit, co je příčinou chrápání dětí, aby jim zajistili klidný spánek.

Příležitostné chrápání není závažný problém, ale obvyklé chrápání může znamenat obstrukční spánkovou apnoe (OSA), která může vést k problémům s chováním během dne.

Hlavní příčinou OSA u dětí jsou zvětšené nosní mandle a mandle nebo vychýlená nosní přepážka.

Diagnostika zahrnuje fyzikální vyšetření a polysomnografické vyšetření, zatímco možnosti léčby zahrnují adenotonsillektomii nebo zařízení CPAP v závažných případech OSA.

Ke snížení chrápání u dětí mohou přispět i preventivní opatření, jako je podpora zdravé regulace hmotnosti a úprava polohy při spánku.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?