Je spánková apnoe genetická?

Last updated:

Published:

Tato otázka vzbudila zájem vědců i jednotlivců, protože pochopení dědičné složky může pomoci při včasném odhalení a léčbě této rozšířené poruchy spánku. Spánková apnoe je porucha spánku, která zahrnuje opakující se pauzy v dýchání nebo mělké nádechy během spánku, což vede k poruchám spánku a možným zdravotním problémům.

V tomto obsáhlém příspěvku na blogu se budeme věnovat různým typům spánkové apnoe - centrální a obstrukční - a prozkoumáme jejich genetické souvislosti. Probereme také genetickou studii dvojčat týkající se obstrukční spánkové apnoe, která osvětluje její dědičnost.

Dále prozkoumáme, jak index tělesné hmotnosti (BMI) souvisí s obstrukční spánkovou apnoe, a určíme rizikové faktory, které jsou specifické jak pro centrální, tak pro obstrukční formu. Je dětská spánková apnoe dědičná? Toto téma prozkoumáme a podíváme se na příčiny, příznaky a genetické souvislosti jak u centrálních, tak u obstrukčních případů dětské spánkové apnoe.

Na závěr naší diskuse o tom, zda je či není spánková apnoe genetická, se dotkneme metod používaných při diagnostice různých typů této poruchy spolu s možnostmi léčby, které jsou k dispozici pro jejich účinné zvládání.

Je spánková apnoe genetická

Typy spánkové apnoe a jejich genetické souvislosti

Existují dva typy spánkové apnoe: centrální spánková apnoe (CSA ) a obstrukční spánková apnoe (OSA), které mají genetickou souvislost.

CSA je méně častá než OSA a vzniká, když mozek nevysílá správné signály svalům, které během spánku kontrolují dýchání. Výzkum naznačuje možnou genetickou souvislost jak s CSA, tak s OSA, nicméně je zapotřebí dalšího zkoumání.

OSA má naopak silnější dědičnou složku a odhaduje se, že 40 % případů je způsobeno geneticky. Rodinná anamnéza a genetika hrají při vzniku OSA významnou roli, přičemž varianty genů, jako je APOE4, zvyšují riziko vzniku Alzheimerovy choroby a zhoršení příznaků OSA, gen pro serotoninový transportér souvisí se závažností spánkové apnoe a gen pro leptinový receptor ovlivňuje kontrolu chuti k jídlu a obezitu, což jsou rizikové faktory OSA.

Ačkoli je dědičnost jedním z faktorů vzniku OSA, pravděpodobnost vzniku této poruchy mohou ovlivnit i životní návyky, jako je kontrola hmotnosti, cvičení a zanechání kouření.

Rizikové faktory vzniku spánkové apnoe

Rizikovými faktory pro vznik spánkové apnoe mohou být stárnutí, pohlaví, obezita a životní styl.

Běžné rizikové faktory centrální spánkové apnoe

  • Stárnutí: Pravděpodobnost vzniku CSA se zvyšuje s věkem.
  • Pohlaví: CSA se častěji vyskytuje u mužů než u žen.
  • Předchozí mrtvice nebo srdeční potíže: U osob, které prodělaly mrtvici nebo mají problémy se srdcem, může být riziko CSA vyšší.
  • Užívání opioidů: Užívání opioidů může zvýšit pravděpodobnost výskytu CSA.

Převažující rizikové faktory obstrukční spánkové apnoe

  • Obezita: Nadměrná tělesná hmotnost je jedním z nejvýznamnějších faktorů životního stylu, které přispívají ke vzniku OSA.
  • Anatomie úzkých dýchacích cest: Anatomické rysy, jako jsou větší mandle nebo mandle, větší obvod krku nebo jiné strukturální abnormality, mohou zvyšovat riziko OSA.
  • Pohlaví a menopauza: U mužů je riziko vzniku OSA vyšší než u žen, ale u žen se zvyšuje po menopauze.

K OSA může přispívat také kouření a konzumace alkoholu, protože kouření dráždí a zanáší horní cesty dýchací, zatímco alkohol uvolňuje svaly krku během spánku.

Například kouření dráždí a zanáší horní cesty dýchací, zatímco alkohol uvolňuje svaly hrdla během spánku, což vede ke zhoršení spánkové apnoe.

V tomto užitečném průvodci na stránkách CDC se dozvíte, jak odvykání kouření prospívá vašemu zdraví.

Více informací o vlivu opioidů na vaše zdraví najdete v tomto informativním článku na webu Healthline.

Dětská spánková apnoe a genetika

Kojenecká spánková apnoe postihuje děti mladší jednoho roku a projevuje se jako centrální kojenecká nebo obstrukční kojenecká varieta.

Centrální dětská spánková apnoe: Potenciální dědičné souvislosti

Centrální dětská spánková apnoe je v některých případech spojena s dědičnými faktory.

Ke vzniku tohoto onemocnění u kojenců mohou přispívat specifické genové mutace.

Ne všechny případy centrální dětské spánkové apnoe jsou však způsobeny geneticky.

Obstrukční infantilní verze: Souvislosti vyplývající z genů přítomných v rodině

Obstrukční dětská spánková apnoe vzniká, když anatomická překážka brání správnému proudění vzduchu během spánku.

Kojenci s menšími dýchacími cestami mohou být náchylnější k rozvoji obstrukční spánkové apnoe kvůli omezené schopnosti dostatečného proudění vzduchu během spánku.

Další možnou příčinou obstrukce dýchacích cest u kojenců jsou zvětšené nosní mandle; pokud se zvětšené nosní mandle vyskytovaly v rodině, může se tento znak přenášet geneticky.

V některých případech může být genetika faktorem jak u centrální, tak u obstrukční spánkové apnoe kojenců, a to v důsledku syndromů, které způsobují kraniofaciální abnormality, jako je Downův syndrom, který je spojen s vyšší prevalencí OSA kvůli hypotonii a hypoplazii středního obličeje.

Například Downův syndrom je spojen se zvýšeným výskytem OSA v důsledku faktorů, jako je hypotonie a hypoplazie středního obličeje.

Závěrem lze říci, že jak centrální, tak obstrukční spánková apnoe kojenců může být v některých případech ovlivněna geneticky.

Přesto je důležité, aby pečovatelé a zdravotníci při diagnostice a léčbě těchto onemocnění u dětí brali v úvahu všechny možné příčiny.

Diagnostika spánkové apnoe prostřednictvím hodnocení a studií

Nezoufejte - obraťte se na lékaře, který posoudí vaše příznaky a stanoví nejlepší postup.

Úvodní hodnocení poskytovateli zdravotní péče

Bude s vámi probrána anamnéza, faktory životního stylu a rizikové faktory pro vznik spánkové apnoe a může být provedeno lékařské vyšetření, aby se zjistily příznaky obstrukční spánkové apnoe (OSA).

Spánkové studie a jejich úloha při diagnostice spánkové apnoe

Definitivní diagnóza centrální spánkové apnoe (CSA) nebo OSA obvykle vyžaduje provedení spánkové studie, která monitoruje různé životní funkce během spánku přes noc doma nebo v akreditovaném zařízení zvaném "spánková laboratoř".

  • Srdeční frekvence
  • Dýchací vzorce
  • Hladiny kyslíku v krvi
  • Svalová aktivita
  • Mozkové vlny

Údaje získané z těchto měření pomáhají odborníkům určit typ a závažnost spánkové apnoe, což jim umožňuje doporučit vhodné možnosti léčby.

V některých případech může k diagnostice OSA stačit domácí spánková studie, ale pokud existuje podezření na centrální spánkovou apnoe nebo je zapotřebí podrobnějších údajů, bude pravděpodobně nutné provést studii v laboratoři.

Nedovolte, aby vám spánková apnoe nedala spát - nechte se včas diagnostikovat a prozkoumejte různé možnosti léčby přizpůsobené vašim konkrétním potřebám.

Možnosti léčby spánkové apnoe

Po zjištění rozsahu spánkové apnoe se určí možný způsob léčby.

Úpravy životního stylu pro zvládání spánkové apnoe

  • Úbytek hmotnosti: Snížení hmotnosti může snížit závažnost obstrukční i centrální spánkové apnoe. Klinika Mayo
  • Vyhýbání se alkoholu a sedativům: Tyto látky uvolňují svaly v krku a zvyšují riziko obstrukce dýchacích cest během spánku.
  • Nastavení polohy při spánku: Spánek na boku místo na zádech může pomoci předcházet epizodám spánkové apnoe, protože vaše dýchací cesty jsou otevřenější.
  • Nosní dekongestiva: Pokud máte mírné až středně silné ucpání nosu v důsledku alergie nebo nachlazení, může použití nosního spreje s fyziologickým roztokem nebo volně prodejného dekongestantu před spaním zlepšit proudění vzduchu.

Lékařské zákroky a terapie

  1. Kontinuální pozitivní tlak v dýchacích cestách (CPAP ): Přístroj CPAP dodává vzduch pod tlakem přes masku, která zakrývá nos a/nebo ústa, a pomáhá tak udržovat dýchací cesty během spánku otevřené. Nadace pro spánek
  2. Dvouúrovňový pozitivní tlak v dýchacích cestách (BiPAP ): Přístroje BiPAP poskytují dvě různé úrovně tlaku vzduchu - jednu pro nádech a druhou pro výdech.
  3. Adaptivní servoventilace (ASV ): Zařízení ASV nepřetržitě monitorují vzorce dýchání a podle nich upravují průtok vzduchu, aby udržely stabilní dýchání během spánku.
  4. Ústní pomůcky : Na míru vyrobené pomůcky pomáhají posunout čelist a jazyk dopředu, čímž zabraňují obstrukci horních cest dýchacích během spánku.

Léčba základních onemocnění, jako je srdeční selhání nebo hypotyreóza, může rovněž zlepšit příznaky spojené s oběma typy spánkové apnoe. Před zahájením jakékoli nové terapie nebo drastickou změnou životního stylu je nezbytné poradit se s lékařem.

Má spánková apnoe genetický základ?

Ano, spánková apnoe má genetický základ. Výzkum prokázal, že centrální i obstrukční spánková apnoe má dědičné prvky. Studie na dvojčatech prokázaly vliv genetiky na obstrukční spánkovou apnoe (OSA), zatímco jiné výzkumy naznačují možné souvislosti mezi rodinnou anamnézou a centrální spánkovou apnoí.

Kdo je nejvíce náchylný ke spánkové apnoe?

Osoby s určitými rizikovými faktory jsou náchylnější k rozvoji spánkové apnoe. Patří mezi ně obezita, vyšší věk, mužské pohlaví, kouření, konzumace alkoholu, výskyt tohoto onemocnění v rodině, ucpaný nos nebo problémy s nosní přepážkou, jako je vybočená nosní přepážka nebo zvětšené mandle/adenoidy u dětí.

Existuje genetická predispozice k poruchám spánku?

K některým typům poruch spánku, jako je narkolepsie a syndrom neklidných nohou (RLS), může být genetická predispozice. Vedle genetiky však při vzniku těchto onemocnění hrají důležitou roli také faktory prostředí.

Jaká je hlavní příčina spánkové apnoe?

Hlavní příčina se liší v závislosti na typu: Centrální spánková apnoe vzniká v důsledku poruch mozkových signálů, které ovlivňují kontrolu dýchání v klidu; obstrukční spánková apnoe vzniká při nadměrném uvolnění svalů dýchacích cest, které vede k jejich částečnému nebo úplnému zablokování a způsobuje přerušované noční dýchání.

Závěr

Spánkovou apnoe trpí miliony lidí na celém světě, a přestože k jejímu vzniku může přispívat životní styl a faktory životního prostředí, výzkum naznačuje, že svou roli může hrát i genetika.

Existují různé typy spánkové apnoe a typ, který jedinec má, může určovat jeho rizikové faktory a pravděpodobnost genetického přenosu.

Pochopení genetických souvislostí spánkové apnoe je zásadní pro identifikaci potenciálních rizik a hledání vhodných možností léčby.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?