Jak práce z domova změnila spánek

Published:

Celosvětový přechod na práci z domova výrazně změnil náš denní režim, zejména způsob spánku. Tento blogový příspěvek se zabývá různými způsoby, jakými práce na dálku ovlivňuje spánkový režim, a nabízí poznatky o tom, jak si udržet zdravé spánkové návyky při práci na dálku.

Zatímco někteří lidé hlásí zlepšení kvality spánku díky pružné pracovní době a delšímu trvání spánku, jiní se potýkají s problémy, které negativně ovlivňují jejich odpočinek. Vliv demografických údajů a typů zaměstnání na tyto zkušenosti bude dále zkoumán.

Probereme také účinky zvýšené expozice obrazovce spojené s prací na dálku na zrak i cirkadiánní rytmus. Dále se podělíme o strategie, jak tyto dopady zmírnit, například jak se vyhnout jasnému modrému světlu před spaním.

Nakonec se zabýváme úlohou, kterou hraje fyzická aktivita a sluneční světlo při regulaci cirkadiánních rytmů - což je aspekt, který je během výluky často opomíjen, ale je zásadní pro pochopení toho, jak práce z domova změnila spánek.

jak práce z domova změnila spánek

Vliv práce na dálku na spánkový režim

Vzhledem k tomu, že pandemie COVID-19 přinutila mnoho lidí přejít na práci z domova, byly naše každodenní zvyklosti a spánkový režim výrazně narušeny. Tato změna pracovní doby a životního stylu má na kvalitu spánku jednotlivců různorodé dopady.

Zlepšení kvality spánku u některých pracovníků na dálku

Překvapivou výhodou, kterou někteří pracovníci na dálku uvádějí, je zlepšení kvality jejich spánku. Díky tomu, že lidé nemusí dojíždět, mohou si vyhradit více času na odpočinek, což vede k prodloužení délky spánku. Podle dřívějších studií může tento dodatečný čas strávený spánkem vést ke zvýšení bdělosti a produktivity během pracovní doby.

Problémy, kterým čelí pracovníci na dálku a které ovlivňují jejich spánek

Naopak práce na dálku má negativní dopad na spánkové návyky mnoha lidí. Mnoho lidí se potýká s problémy, jako je osamělost, stres ze skloubení osobních povinností s pracovními povinnostmi nebo potíže s odpojením se od práce na konci dne - to vše jsou faktory, které mohou potenciálně poškodit celkové zdraví spánku.

  • Osamělost: Nedostatek sociálních kontaktů, který pracovníci na dálku často zažívají, může vést k pocitu izolace a osamělosti, což může narušit zdravý spánek.
  • Denní stresory: Vyrovnávání domácích prací a pracovních povinností ve stejném prostředí může způsobit nadměrný stres, který může narušit klidný spánek.
  • Nedostatek hranic: Bez jasného vymezení pracovního prostoru a obytného prostoru doma spolu s flexibilní pracovní dobou někdy vede k tomu, že zaměstnanci pracují dlouho do noci, což ovlivňuje jejich pravidelný čas na spaní a dlouhodobě negativně ovlivňuje jejich cirkadiánní rytmus.

Přestože přechod na model práce na dálku přináší potenciální výhody, jako je úspora času na dojíždění do zaměstnání, což vede ke zlepšení doby odpočinku, přináší s sebou také řadu jedinečných problémů, které by při nesprávném řešení mohly negativně ovlivnit vaši celkovou pohodu, včetně tolik potřebného spánku.

Abyste si zajistili dostatečný odpočinek navzdory novým změnám, které nám přinesla pandemie, je nyní důležitější než kdykoli předtím přijmout určité strategie, jako je stanovení přísných hranic mezi pracovním životem a osobními aktivitami, zajištění konzistentního času probuzení a spánku atd..

Demografické údaje a typy pracovních míst, pro které je práce na dálku výhodná

Pandemie COVID-19 zahájila novou éru práce na dálku, kdy mnoho zaměstnanců nyní vykonává své povinnosti z pohodlí domova. Tento posun má různé dopady na různé demografické skupiny a typy pracovních míst a ovlivňuje nejen produktivitu, ale také spánkový režim.

Jak různé demografické skupiny různě reagují na práci na dálku

Studie Pew Research Center zjistila, že mladší dospělí pracují kvůli pandemii častěji na dálku než starší. Tato flexibilita sice může u některých vést ke zlepšení kvality spánku, ale u jiných, kteří mají problém s efektivním řízením svého času, může vést k nepravidelnému spánkovému režimu.

Obzvláště se to dotklo rodin s dětmi, které vedle pracovních povinností musí zvládat i domácí vzdělávání nebo péči o děti. U rodičů samoživitelů nebo rodičů bez dalších podpůrných systémů může mít tento dodatečný stres negativní dopad na pracovní výkonnost i na zdraví během spánku.

Vliv typu práce na výhody plynoucí z práce na dálku

Typ vykonávané práce může významně ovlivnit, jak dobře se člověk přizpůsobí práci na dálku, a následně ovlivnit jeho celkovou pohodu včetně spánkových návyků. Práce založená na znalostech, jako je vývoj softwaru nebo grafický design, se dobře hodí pro práci na dálku; tito pracovníci často uvádějí vyšší úroveň produktivity a lepší kontrolu nad svým rozvrhem, což může potenciálně zlepšit kvalitu spánku.

Na druhou stranu, profese vyžadující fyzickou přítomnost, jako jsou zdravotníci nebo stavební dělníci, nemohou využívat podobné výhody vzdálené práce, což je často vede k prodloužení pracovní doby a narušení běžných cyklů odpočinku.

Udržení zdravého cyklu spánku a bdění navzdory problémům

  • Vytvořte jasné hranice: Vymezte si doma konkrétní místa pro práci a nepoužívejte je v mimopracovní době. Pomůže to oddělit "práci" od "domova" a snížit tak úroveň stresu, který by jinak mohl narušit vaše usínání.
  • Upřednostněte péči o sebe: Pravidelné cvičení podporuje kvalitní spánek. Ujistěte se, že si každý den vyhradíte čas na fyzickou aktivitu, i kdyby to měla být jen krátká procházka kolem bloku.
  • Moudře využívejte technologie: Používejte nástroje, jako jsou aplikace pro správu projektů, které pomáhají efektivně sledovat úkoly a zároveň minimalizují zbytečné vystavení obrazovce před spaním.
  • Vystavení slunečnímu záření: Dostatečné vystavení slunečnímu záření hraje důležitou roli v regulaci vnitřních hodin našeho těla neboli "cirkadiánního rytmu". Zkuste každý den strávit nějaký čas venku, což udělá zázraky s vaší náladou i spánkem.

Vystavení obrazovce a jeho vliv na kvalitu spánku

V digitálním věku je vystavení obrazovce téměř nevyhnutelné. Vzhledem k tomu, že v důsledku pandemie COVID-19 se stále častěji setkáváme s prací na dálku, naše závislost na obrazovkách se výrazně zvýšila. Tento prodloužený čas strávený u obrazovky nejen namáhá naše oči, ale také narušuje naše přirozené spánkové vzorce.

Vliv dlouhodobého vystavení obrazovce na zrak

Dlouhodobé vystavení obrazovkám může vést ke stavu známému jako digitální oční únavy. Mezi příznaky patří suchost, podráždění, rozmazané vidění a bolesti hlavy. Tyto příznaky jsou často dočasné a odezní, jakmile si od obrazovky odpočinete. Neustálé zanedbávání by však mohlo vést k dlouhodobému poškození.

Kromě fyzických potíží v podobě únavy očí nebo bolestí hlavy může nadměrné používání elektronických zařízení před spaním narušit vaši schopnost rychle a hluboce usnout. Viník? Modré světlo vyzařované těmito zařízeními.

Narušení cirkadiánních rytmů nadměrným používáním obrazovky

Vnitřní hodiny neboli cirkadiánní rytmus vašeho těla regulují různé fyziologické procesy včetně cyklů spánku a bdění. Jeho regulace je do značné míry závislá na okolním prostředí, například na slunečním světle.

Modré světlo z technických zařízení může imitovat denní světlo, což mozek klame, že je stále den, i když je noc; to brání produkci melatoninu (hormonu, který nám pomáhá spát). Toto narušení cirkadiánního rytmu může ztížit noční usínání nebo probouzení s pocitem odpočinku.

  • Udržujte si odstup: Udržujte vzdálenost na délku paže mezi sebou a monitorem počítače, což snižuje zátěž očí.
  • Brýle: Pokud trávíte dlouhé hodiny prací na počítači, zvažte použití brýlí speciálně navržených pro snížení dopadu modrého světla.
  • Přirozené světlo: Při používání digitálních zařízení dbejte na dostatečné okolní osvětlení, které snižuje kontrast a méně namáhá oči.
  • Žádné obrazovky před spaním: Vyhněte se používání elektronických přístrojů alespoň hodinu před spaním, abyste pomohli regulovat hladinu melatoninu a podpořili kvalitnější spánek.

Zařazení těchto opatření do každodenní rutiny by bylo prospěšné pro udržení dobrého stavu zraku a zajištění klidných nocí.

Přestože se obrazovkám nemůžeme zcela vyhnout, zejména v době, kdy se práce na dálku stala spíše normou než výjimkou, uvědomění si jejich možných dopadů a přijetí nezbytných opatření by mohlo přispět k zachování zdraví očí i celkové pohody, včetně zdravých spánkových návyků.

Strategie pro udržení zdravých spánkových návyků při práci na dálku

Práce z domova narušuje náš spánkový režim, ale můžeme podniknout kroky, které nám zajistí potřebný odpočinek. Zde je několik tipů:

Vyhýbání se jasnému modrému světlu před spaním

Celodenní zírání na obrazovky může narušit naše vnitřní hodiny. Chcete-li s tím bojovat, zkuste používat nástroje pro filtrování světla nebo aplikace, které večer snižují vyzařování modrého světla. A alespoň hodinu před spaním odložte telefon.

Důležitost dodržování pravidelného režimu bdění a spánku

Klíčem ke kvalitnímu odpočinku je dodržovat stálý spánkový režim. Snažte se každý den dodržovat jednotný čas spánku a vstávání, a to i ve dnech volna. Dbejte také na to, aby vaše ložnice byla relaxačním prostředím - tmavým, tichým a chladným.

  • Vytvořte si konzistentní rutinu: Dodržujte pravidelný rozvrh spánku, abyste regulovali vnitřní hodiny svého těla.
  • Upřednostněte relaxaci: Před spaním se uklidněte knihou nebo meditací.
  • Vytvořte optimální prostředí: Udržujte v ložnici tmu, ticho a chlad, abyste zajistili lepší hygienu spánku.

Vyvažování hranic mezi pracovním a soukromým životem při práci na dálku

Pro úspěšnou práci na dálku je nezbytné stanovit hranice mezi prací a volným časem; nezbytnou součástí jsou přestávky, přesné stanovení pracovní doby a péče o sebe. Dělejte si během dne přestávky a stanovte si jasnou pracovní dobu. A nezapomeňte upřednostnit péči o sebe a zvládání stresu.

Další tipy, jak si udržet zdravé spánkové návyky při práci na dálku, najdete v tomto článku od nadace The Sleep Foundation.

Úloha fyzické aktivity a slunečního světla v regulaci cirkadiánních rytmů

Pandemie COVID-19 narušila náš každodenní režim, což vedlo ke snížení úrovně fyzické aktivity a vystavení slunečnímu záření. Tato změna může narušit vnitřní hodiny našeho těla neboli "cirkadiánní rytmus", který hraje zásadní roli při regulaci spánku.

Dopad snížené úrovně fyzické aktivity během výluk

Fyzická aktivita podporuje lepší kvalitu spánku tím, že pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus (Sleep Foundation). Omezení uzavírání budov však vedla k omezení příležitostí k pohybu. Mnoho lidí nyní trpí poruchami spánku v důsledku snížené fyzické aktivity způsobené omezením uzamykání.

Sedavý způsob života má vliv nejen na vaše fyzické zdraví, ale také na vaši duševní pohodu, což vede ke stresu a úzkosti, které jsou známými příčinami špatného spánku (Mayo Clinic).

Vliv deprivace slunečního světla na cirkadiánní rytmy

Sluneční světlo hraje zásadní roli také při udržování našich cirkadiánních rytmů. Vystavení přirozenému světlu během dne pomáhá udržovat tento biologický proces v normě a zajišťuje, že se během dne cítíte bdělí a po setmění ospalí (PubMed Central).

Vzhledem k tomu, že v době pandemie se stále častěji vyskytuje práce na dálku, tráví většina lidí své dny v interiéru mimo dosah přirozených zdrojů světla, což narušuje jejich normální cykly bdění a spánku.

Tipy, jak zařadit cvičení a dostatečné vystavování se slunečnímu záření do svého denního režimu:

  • Udržujte pravidelné cvičení: Zkuste do svého programu zařadit nějakou formu fyzické aktivity, například jógu nebo online cvičení.
  • Vystavení přirozenému světlu: Pokud je to možné, zkuste si během dne udělat krátké přestávky, vyjděte ven na čerstvý vzduch a nasajte trochu slunečních paprsků nebo jednoduše otevřete okna/žaluzie a nechte do svého pracovního prostoru pronikat sluneční světlo, což může pomoci udržet zdravý cirkadiánní rytmus.
  • Vytvořte si pohodlné pracovní místo: Váš pracovní prostor by měl být dostatečně uvolněný, aby nepřidával zbytečný stres, který by negativně ovlivnil váš noční odpočinek.
Podtrženo, sečteno

Přizpůsobení se těmto novým normám může trvat delší dobu, ale pokud budete dbát na to, abyste do svého programu zařadili pravidelné cvičení a dostatečné vystavování se slunečním paprskům, mohlo by to výrazně zvýšit produktivitu práce a podpořit lepší odpočinek v noci. Nezapomeňte, že situace každého člověka je jedinečná, a proto to, co nejlépe funguje u jednoho člověka, nemusí nutně platit univerzálně - proto pozorně naslouchejte a věnujte pozornost tomu, co je správné s ohledem na osobní okolnosti.

Časté dotazy týkající se toho, jak práce z domova změnila spánek

Jak práce z domova ovlivňuje spánek?

Práce z domova může mít na spánek jak pozitivní, tak negativní vliv, přičemž snížený stres z dojíždění může spánek zlepšit, ale zvýšený čas strávený u obrazovky ho může narušit.

Spí lidé více, když pracují z domova?

U jednotlivých osob se to liší, někteří mají díky absenci dojíždění do práce spánek navíc, ale jiní se potýkají s narušeným spánkovým režimem kvůli rozmazaným hranicím mezi pracovním a soukromým životem.

Proč se mi lépe spí mimo domov?

Lepší spánek mimo domov lze přičíst přerušení rutiny, menšímu vystavení obrazovkám a možná i menšímu stresu spojenému s pracovními úkoly.

Jak pandemie ovlivňuje spánek?

Pandemie vedla k rozsáhlým změnám v životním stylu, včetně změny spánkové hygieny, což u mnoha lidí vedlo k narušení cirkadiánního rytmu a zhoršení kvality odpočinku. Nadace pro spánek

Závěr

Aby pracovníci na dálku upřednostnili zdravé spánkové návyky, měli by omezit vystavení obrazovce před spaním, dodržovat pravidelný spánkový režim a zařadit do svého denního režimu fyzickou aktivitu a sluneční světlo.

Studie prokázaly, že vystavení modrému světlu z elektronických zařízení může potlačit produkci melatoninu, což ztěžuje usínání, proto je důležité vyhnout se obrazovkám alespoň hodinu před spaním.

Vytvoření stálého spánkového režimu může pomoci regulovat vnitřní hodiny těla a zlepšit kvalitu spánku, proto se snažte vstávat a chodit spát každý den ve stejnou dobu. Kvalitu spánku může zlepšit také fyzická aktivita a pobyt na slunečním světle, proto si během dne dělejte přestávky, abyste rozhýbali své tělo a vyšli ven na čerstvý vzduch.

Podle National Sleep Foundation může upřednostňování zdravých spánkových návyků pomoci pracovníkům na dálku vyhnout se negativním dopadům na jejich celkové zdraví a pohodu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?