Kolik spánku ztrácíme na Den díkůvzdání?

Published:

Kolik spánku ztrácíme na Den díkůvzdání? Uprostřed chaotického svátečního období zůstává tento dotaz bez povšimnutí. Soustředíme se spíše na krocana, nádivku a čas strávený s rodinou než na vlastní pohodu. Je však důležité zvážit, jak tyto svátky mohou ovlivnit naši schopnost dobře se vyspat.

V tomto příspěvku na blogu se zabýváme zajímavými výsledky průzkumu o ztrátě spánku mezi hostiteli během Dne díkůvzdání. Zkoumáme také různé stresové faktory, které přispívají ke špatné kvalitě spánku v tomto období.

Prázdninové období může narušit normální spánkový režim kvůli finančnímu tlaku a přerušením spojeným s cestováním. Podrobněji se o nich dozvíte při dalším čtení.

Probereme také konzumaci alkoholu a jeho vliv na noční odpočinek, vyvrátíme mýty o potravinách, jako je krůta, která vyvolává ospalost kvůli vysokému obsahu tryptofanu, a zdůrazníme, jakou roli hrají rafinované sacharidy při vyvolávání únavy po jídle.

A nakonec se dozvíte, jak vám udržování pozitivního myšlení prostřednictvím praktik vděčnosti může pomoci zlepšit noční odpočinek, přestože jste kvůli přípravám na Den díkůvzdání přišli o spánek.

kolik spánku ztratíme na Díkůvzdání

Vliv hostitelství na spánek během Dne díkůvzdání

Pořádání svátečních setkání, zejména na Den díkůvzdání, může vést k výrazné ztrátě spánku. Nedávný průzkum ukázal, že hostitelé mohou za noc zkrátit spánek až o dvě a půl hodiny. Důvodem je především stres spojený s hostitelskými povinnostmi a přípravou oslav.

Výsledky průzkumu o ztrátě spánku mezi hostiteli

Z rozsáhlého průzkumu vyplynulo, že ti, kdo pořádají rodinné oslavy, často trpí značným nedostatkem spánku. Tlak na zajištění bezproblémového chodu všeho od přípravy jídla až po ubytování hostů může být zdrcující, což vede k neklidným nocím.

Nedostatek kvalitního odpočinku má vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale také na naši duševní pohodu a schopnost plně si užít tyto zvláštní příležitosti. Proto je pro hostitele zásadní, aby efektivně zvládali své povinnosti a zároveň upřednostňovali i své vlastní potřeby.

Stresové faktory přispívající ke špatné kvalitě spánku

Stresové faktory, které přispívají ke špatné kvalitě spánku, jsou různorodé. Příprava jídla pro velké skupiny, úklid před příjezdem hostů, řízení různých osobností pod jednou střechou - všechny tyto úkoly významně přispívají ke zvýšení úrovně úzkosti hostitelů v tomto svátečním období.

Kromě bezprostředních hostitelských povinností je tu také základní starost o splnění očekávání všech, což přidává další vrstvu napětí, která negativně ovlivňuje váš noční spánek. Je proto důležité, abychom podnikli kroky, jako je delegování úkolů nebo vyhledání pomoci v případě potřeby, abychom neohrozili tolik potřebný čas na odpočinek během svátků, jako je Den díkůvzdání.

Prázdninová sezóna a narušený spánkový režim

S blížícím se obdobím dovolených se mnozí z nás těší na příjemné chvíle s blízkými, ale zároveň se může výrazně zhoršit kvalita našeho spánku. Toto sváteční období však může vést i k výraznému úbytku spánku. Studie totiž ukázaly, že více než třetina lidí označuje svátky za nejvíce stresující období, kdy se výrazně zhoršuje kvalita jejich spánku.

Úloha finančních tlaků při ovlivňování prázdninového spánku

Finanční tlak spojený s obdarováváním během svátků významně přispívá ke stresu a poruchám spánku. Potřeba nakoupit dárky pro své blízké může vést k obavám o finance, což může mít za následek nekvalitní spánek nebo dokonce jeho nedostatek.

  • Hledání cenově dostupných dárků: Jedním ze způsobů, jak zmírnit tento tlak, je najít cenově dostupné, ale smysluplné dárky. Nezapomeňte, že nejdůležitější je cit, který se za dárkem skrývá.
  • Plánování rozpočtu: Další účinnou strategií je plánování rozpočtu. Vyčlenění určité částky na sváteční nákupy vám pomůže zvládnout výdaje bez zbytečného stresu.

Narušení běžného spánkového režimu v souvislosti s cestováním

Kromě finanční zátěže přispívají k narušení pravidelného spánkového režimu během prázdnin také problémy spojené s cestováním. Ať už se jedná o návštěvu rodinných příslušníků nebo o dovolenou, změny prostředí a rutiny často vedou ke ztrátě spánku.

  • Různá časová pásma: Cestování přes různá časová pásma může způsobit jet lag, který narušuje vnitřní hodiny našeho těla a znemožňuje nám dobře se vyspat.
  • Nové prostředí: I když nepřekračujete časová pásma, už samotné spaní na neznámém místě (tzv. "efekt první noci") může negativně ovlivnit váš spánek.
  • Balené rozvrhy: Rušný rozvrh plný aktivit a společenského života může znamenat méně času na odpočinek a spánek.

Abyste se těmto poruchám vyhnuli, snažte se na cestách nebo při hostování hostů doma co nejlépe dodržovat obvyklý režim spánku - včetně ukládání se před spaním bez elektronických zařízení a dodržování stálého času jídla. Podle Mayo Clinic pomáhá úprava expozice světlu obnovit cirkadiánní rytmus po dálkových letech, čímž pomáhá zmírnit následky jetlagu po příletu do cílové destinace a zajišťuje lepší šance na dobrý noční odpočinek uprostřed všeho shonu, který provází oslavy.

Závěrem lze říci, že pochopení možných příčin ztracených hodin spánku během Dne díkůvzdání a dalších svátků je zásadním krokem ke zmírnění negativních dopadů a zajištění toho, abychom si užili co nejvíce času, aniž bychom ohrozili své zdraví a pohodu. Až se tedy příště budete cítit po jídle přecpaní, a tudíž ospalí, pamatujte, že klíčem k tomu, abyste se vyhnuli letargii a užili si oslavy v co největší míře, aniž byste ohrozili své zdraví a pohodu, je opatrná střídmost. Šťastné svátky.

Spotřeba alkoholu a špatná kvalita Shut-Eye

Svátky jsou časem radosti, oslav a bohužel pro mnohé i zvýšené konzumace alkoholu. To může vážně ovlivnit kvalitu našeho spánku. Přibližně třetina lidí přiznává, že během svátků pije více alkoholu, přičemž téměř polovina z nich zvýší konzumaci alkoholu na Silvestra.

Zvýšená spotřeba alkoholu během svátků

Tento nárůst pití se netýká jen dospělých účastníků večírku. Mnozí hostitelé se během svátečních dnů setkávají s tím, že nalévají nápoje dlouho do noci, když baví hosty. Výsledek? Narušení spánkového režimu a celkově horší kvalita spánku.

Studie Národní lékařské knihovny zjistila, že i mírné množství alkoholu vypitého před spaním může snížit produkci melatoninu - hormonu, který je klíčový pro udržování cirkadiánního rytmu neboli vnitřních tělesných hodin. Toto narušení může vést nejen k potížím s usínáním, ale také k problémům s udržením spánku po celou noc.

Vliv na noční odpočinek hostitele

Kromě toho, že to ovlivňuje váš vlastní spánek, může hostitelství během těchto oslav ještě více ohrozit váš klidný spánek. Ve skutečnosti hostitelé pořádající silvestrovské večírky údajně ztratili v průměru jednu hodinu a dvacet tři minut nočního odpočinku. Mezi zajištěním dostatku šampaňského pro všechny na půlnoční přípitek a úklidem po odchodu hostů v brzkých ranních hodinách není divu, že se tolik z nás 1. ledna probouzí méně než svěží.

Tipy pro lepší spánek navzdory zvýšenému příjmu alkoholu:

  • Klíčem je střídmost: omezte konzumaci, abyste si udrželi normální spánkový režim navzdory oslavám, které se kolem vás odehrávají.
  • Vyhněte se pití alkoholu v pozdních nočních hodinách: Vyhněte se konzumaci alkoholických nápojů v době před spaním, protože to může narušit fázi REM (rychlé pohyby očí), což je nejpomalejší část cyklu, kdy mozek zpracovává informace z předchozího dne do oblastí dlouhodobé paměti.
  • Hydratace: Abyste zabránili dehydratačním účinkům alkoholu, nezapomeňte během večera pít hodně vody, zejména před spaním.

Závěrem lze říci, že při svátečních oslavách je nutné dbát na sebe - když si uvědomíme, kolik a kdy pijeme, můžeme si užít skvělou noc, aniž bychom ohrozili spánek. Uvědomte si, kolik alkoholu konzumujete a kdy si ho dopřáváte, abyste si oslavy co nejlépe užili a zároveň si dobře odpočinuli.

Výběr potravin a jejich vliv na spánek během svátků

Období svátků je časem požitkářství, kdy mnozí z nás netrpělivě očekávají chutné hostiny, které jsou s nimi spojeny. Navzdory požitkářství svátečních hostin může náš výběr potravin výrazně ovlivnit kvalitu našeho spánku. Nadměrná konzumace rafinovaných sacharidů a dalších těžkých potravin během svátečních jídel často vede k pocitům letargie a ospalosti.

Mýtus o krůtím mase vyvrácen - kvůli vysokému obsahu tryptofanu po něm nejste ospalí.

Navzdory všeobecnému přesvědčení nemusí být krocan nutně hlavním viníkem vašeho spánku po večeři na Den díkůvzdání. Krůta sice obsahuje tryptofan, aminokyselinu spojovanou s ospalostí, ale její množství v typické porci není dostatečné na to, aby výrazně ovlivnilo vaši bdělost.

Četné studie totiž naznačují, že nejde jen o to, co jíme, ale také o to, kolik toho zkonzumujeme. Přejídání se jakýmkoli druhem jídla může způsobit únavu kvůli energii, kterou naše tělo potřebuje na trávení.

Úloha rafinovaných sacharidů při vyvolávání únavy po jídle

Spíše než na krocana nebo jiné potraviny bohaté na bílkoviny, které způsobují ospalost po večeři na Den díkůvzdání, poukazuje výzkum na jiný stravovací faktor: rafinované sacharidy. Potraviny jako bramborová kaše, nádivka z bílého chleba a koláče s cukrem jsou bohatým zdrojem jednoduchých sacharidů, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a později vedou k nevyhnutelnému pádu.

  • Brambory: Brambory jsou plné škrobu, což je typ sacharidů, které se po požití rychle mění na glukózu. To způsobuje náhlý vzestup hladiny cukru v krvi a následný prudký pokles, který vede k únavě a pomalosti.
  • Chlebová nádivka: Bílý chléb používaný v tradičních receptech na nádivky byl zbaven většiny vlákniny, což způsobuje rychlé vstřebávání do krevního oběhu, a má tak podobné účinky jako konzumace brambor.
  • Sladké dezerty: Koláče plněné sladkým ovocem nebo přelité krémem výrazně přispívají ke zvýšenému příjmu cukrů, což ještě zhoršuje pocit únavy po hodování.

Abyste se vyhnuli této krizi po jídle a zároveň si užili sváteční oslavy, aniž byste ohrozili své zdraví a pohodu, zvažte, zda na svůj talíř nezařadit více komplexních sacharidů, jako jsou celozrnné výrobky a zelenina, spolu s libovými bílkovinami. Důležité je také udržovat pravidelný pohybový režim po celou dobu svátků, abyste vyvážili nadbytečně zkonzumované kalorie.

Při procházení bufetovým stolem je klíčová střídmost. Zkuste si dávat menší porce a vychutnávat si různé chutě a konzistence. Nezapomeňte, že pravý smysl oslav spočívá spíše ve strávení kvalitního času s blízkými než v přejídání se každým pokrmem v dohledu.

Pozitivní vliv myšlení a stravovacích návyků na noční rytmus

Připomenout si, že náš pohled na svět a stravovací návyky mohou mít zásadní vliv na to, jak spíme, je důležité zejména během svátečního období. Navzdory všeobecnému přesvědčení není krocan díky vysokému obsahu tryptofanu zodpovědný za vyvolání ospalosti po jídle. Výzkumy naznačují, že rafinované sacharidy konzumované v nadměrném množství během jídla mají větší pravděpodobnost, že se budeme cítit unavení po konzumaci velkého množství jídla.

Vliv vděčnosti na zlepšení nočního odpočinku

Studie časopisu The Journal of Psychosomatic Research zjistila souvislost mezi vyjadřováním vděčnosti a zlepšením kvality spánku. Účastníci, kteří si pravidelně vedli deník a zaznamenávali si věci, za které byli vděční, vykazovali delší spánek ve srovnání s těmi, kteří tento zvyk nepraktikovali. Toto zjištění naznačuje potenciální pozitivní vliv myšlení na noční rytmus.

Pokud si každý den dopřejete pár chvil, abyste ocenili to dobré ve svém životě, může to být účinný způsob, jak podpořit klidný spánek a zlepšit duševní zdraví. Klíčem k úspěchu je důslednost - pokud se tato praxe stane součástí vašeho každodenního života, může vést nejen k lepšímu spánku, ale také k celkovému zlepšení pohody.

Úloha sacharidů ve spánkovém režimu

Spíše než na krocana, který může za ospalost po večeři na Den díkůvzdání, se zaměřte na další prvky typických svátečních jídel: rafinované sacharidy, jako je bílé pečivo, těstoviny, koláče a sušenky, které se během svátků často konzumují v nadměrném množství. Podle zpráv nadace Sleep Foundation způsobují tyto potraviny rychlý vzestup hladiny cukru v krvi a následný prudký pokles, což vede k tomu, že se po jídle cítíme letargičtí a ospalí.

Abyste kvůli těmto potravinám neztráceli spánek:

  • Mírná spotřeba: Vyvažte příjem sacharidů libovými bílkovinami a zdravými tuky, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a snižují tak pocit únavy po jídle.
  • Jezte menší porce: Místo toho, abyste se jednou nacpali na talíř, vraťte se k druhé menší porci, pokud budete mít později ještě hlad - tělo tak může efektivněji trávit potravu a vyhnout se pocitu přecpání, který přispívá ke špatnému nočnímu odpočinku.
  • Upřednostňujte celozrnné potraviny: Hnědá rýže nahrazuje bílé těstoviny a celozrnný chléb je vhodnější než tradiční rohlíky - zajišťuje rovnoměrné uvolňování energie, udržuje vás bdělé a vzhůru během oslav, aniž by to bylo na úkor zdraví a dobré kondice.

Často kladené otázky týkající se toho, kolik spánku ztrácíme na Den díkůvzdání

Cítíte se po Díkůvzdání unavení? Za to nemůže krocan, ale nadbytek sacharidů a stres. Zjistěte více.

Průměrný dospělý člověk potřebuje pro optimální zdraví 7 až 9 hodin spánku za noc. Zjistěte více.

Bohužel mnoho dospělých trpí chronickým nedostatkem spánku. Viz statistiky CDC.

Většina dospělých spí 6 až 8 hodin denně, ale individuální potřeby se liší. Další informace.

Závěr

Pořádání Dne díkůvzdání může kvůli stresu, cestování, alkoholu a vybranému jídlu narušit váš spánek.

Ale nebojte se! Díky vděčnosti a zdravým návykům můžete zlepšit svůj spánek a užít si svátky.

  • Bojový stres: Udělejte si přestávky, delegujte úkoly a nezapomeňte na skutečný smysl dovolené.
  • Vyhněte se cestování: Pokud je to možné, zůstaňte na místě a oslavujte s blízkými v okolí.
  • Omezte alkohol: Omezte se na jeden nebo dva nápoje a mezi nimi pijte vodu.
  • Vybírejte moudře: Dopřejte si svá oblíbená jídla, ale vyvažujte je zdravějšími variantami.
  • Dejte se do pohybu: Po večeři se projděte nebo se věnujte jiné fyzické aktivitě, která podpoří trávení a uvolnění.

Dodržováním těchto tipů můžete upřednostnit svou pohodu a dopřát si klidný spánek, který si na Den díkůvzdání zasloužíte.

Další články najdete na stránce wiki.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?