Fibromyalgie a příliš mnoho spánku

Published:

Porozumění různým prvkům, které vedou k poruchám spánku, je nesmírně důležité jak pro osoby trpící fibromyalgií, tak pro lékaře. Fibromyalgie je komplexní onemocnění, které způsobuje rozsáhlé bolesti pohybového aparátu, únavu a citlivost v lokalizovaných oblastech, což vede k poruchám spánku. Mezi mnoha příznaky se u jedinců s fibromyalgií často vyskytují problémy se spánkem, které mohou jejich stav zhoršovat.

V tomto příspěvku se budeme zabývat vztahem mezi fibromyalgií a poruchami spánku, jako je nespavost a syndrom neklidných nohou (RLS). Probereme také strategie pro zlepšení spánkové hygieny u pacientů s fibromyalgií prostřednictvím dodržování důsledného režimu před spaním, vyhýbání se dennímu spánku, zařazení pravidelné fyzické aktivity a praktikování meditačních technik všímavosti pro lepší kvalitu spánku.

Dále se budeme zabývat potenciálními přínosy suplementace vitaminem D na problémy se spánkem související s fibromyalgií a zároveň si uvědomíme současné výsledky a omezení výzkumu. Dále se budeme zabývat tím, jak léky, jako jsou inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu (SNRI), selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) a pregabalin, ovlivňují denní spánek u osob trpících fibromyalgií.

V neposlední řadě jsou úzkost a deprese častými komorbiditami u osob trpících fibromyalgií. V této souvislosti budeme zkoumat složitou souhru nespavosti nebo nadměrného spánku spojeného s těmito duševními poruchami u osob žijících s touto chronickou bolestivou poruchou.

fibromyalgie-a-přespání-přespříliš

Fibromyalgie a poruchy spánku

Fibromyalgie způsobuje rozsáhlou bolest, únavu a nižší práh bolesti. Je spojena se dvěma poruchami spánku: nespavostí a syndromem neklidných nohou (RLS). Tyto poruchy spánku zhoršují příznaky fibromyalgie, což vede k začarovanému kruhu špatné kvality spánku a zvýšené bolesti.

Nespavost u pacientů s fibromyalgií

Nespavost je u lidí s fibromyalgií častá. Může se projevovat jako potíže s usínáním, udržením spánku nebo příliš časným probouzením. Nedostatečně hluboký spánek přispívá k denní únavě, což zhoršuje další příznaky fibromyalgie, jako jsou chronická bolest a poruchy nálady.

Pro zlepšení celkové pohody je zásadní řešit potíže se spánkem. Dodržování správné spánkové hygieny, jako je dodržování stálého času spánku a vstávání, může pomoci snížit problémy spojené s nespavostí.

Syndrom neklidných nohou (RLS) u pacientů s fibromyalgií

Mnoho lidí s fibromyalgií trpí také syndromem neklidných nohou (RLS), což je nepříjemný pocit v nohou, který vyvolává neodolatelné nutkání je rozhýbat. RLS může zhoršovat nespavost a zvyšovat bolest, což osobám s fibromyalgií ještě více ztěžuje dostatečný odpočinek.

Řešení RLS může zahrnovat změnu životního stylu, například pravidelné cvičení nebo úpravu medikace pod vedením zdravotnického pracovníka. Zvládnutím nespavosti i RLS se mohou jedinci s fibromyalgií dopracovat ke zlepšení celkové kvality spánku a snížení závažnosti příznaků.

Zlepšení spánkové hygieny u pacientů s fibromyalgií

Pro zlepšení spánkové hygieny a celkového zdravotního stavu lidí s fibromyalgií dodržujte každý den stejnou dobu spánku a vstávání a vyvarujte se dlouhého spánku během dne. Ke kvalitnějšímu odpočinku může pozitivně přispět také pravidelné cvičení, které snižuje hladinu stresu spojenou s tímto chronickým onemocněním.

Udržování konzistentního režimu před spaním

  • Vytvořte si relaxační režim před spaním: Před spaním se věnujte uklidňujícím činnostem, jako je čtení nebo teplá koupel.
  • Vyhněte se stimulantům: Omezte příjem kofeinu po poledni, vyhněte se nikotinovým výrobkům v době před spaním a hodinu před spaním se nevystavujte obrazovkám vyzařujícím modré světlo.
  • Zavedení konzistence: Zavedete si pravidelný spánkový režim: denně uléhejte a vstávejte ve stejnou dobu, a to i ve dnech volna.

Vyhýbání se dennímu spánku

Dřímání během dne může dočasně ulevit od únavy, ale nakonec může narušit noční spánek. Pokud si musíte zdřímnout, dělejte to krátce (20-30 minut) a naplánujte si to raději dříve odpoledne než později, kdy by to mohlo narušit vaši schopnost usnout v noci.

Začlenění pravidelné fyzické aktivity

Pravidelné cvičení může pomoci zlepšit kvalitu spánku a zmírnit příznaky fibromyalgie. Po většinu dní v týdnu se snažte o alespoň 30 minut středně intenzivního aerobního cvičení, jako je rychlá chůze nebo plavání. Dvakrát až třikrát týdně zařaďte posilovací cvičení, které posiluje svaly a podporuje zdraví kloubů.

Proberte své problémy se spánkem s odborníkem, který vám může poskytnout individuální doporučení na základě vašich konkrétních potřeb a okolností.

Meditační techniky všímavosti pro lepší kvalitu spánku

Pacienti s fibromyalgií mají často problémy se spánkem, což může zhoršovat jejich příznaky a duševní zdraví. Zásadní význam má dodržování správné spánkové hygieny a ke zlepšení kvality spánku mohou přispět techniky meditace všímavosti. Tyto praktiky mohou jednotlivcům pomoci rychleji usnout a déle vydržet spát, což vede k regeneračnímu nočnímu odpočinku.

Cvičení uvědomování si vděčnosti

Praxe uvědomování si vděčnosti zahrnuje soustředění se na pozitivní aspekty života a vyjadřování vděčnosti za ně. Tato jednoduchá, ale účinná technika prokazatelně účinně snižuje hladinu stresu, zlepšuje náladu a podporuje relaxaci - což jsou základní faktory pro dobrý spánek. Chcete-li tuto praxi zařadit do své rutiny před spaním, zkuste každý večer strávit několik minut přemýšlením o věcech, za které jste ten den vděční, nebo si je zapište do deníku vděčnosti. Když se přestanete soustředit na negativní myšlenky a zaměříte se na pocity vděčnosti, možná se vám bude lépe usínat.

Zaměření na pozitivní aspekty života

Soustředění se na světlé stránky života namísto zabývání se nepohodlím nebo jinými ukazateli fibromyalgie může být užitečným cvičením všímavosti pro zlepšení kvality spánku. Výzkum naznačuje, že zapojení do aktivit, jako je vychutnávání příjemných zážitků, pěstování optimismu a praktikování laskavosti vůči sobě samému, může vést k lepším výsledkům v oblasti duševního zdraví u osob, které se potýkají s chronickou bolestí.

  • Vychutnávání příjemných zážitků: Věnujte vědomé úsilí tomu, abyste si všímali a oceňovali pozitivní momenty svého dne, ať už jde o chutné jídlo nebo čas strávený s blízkými. Vychutnáváním těchto zážitků si můžete vytvořit trvalé vzpomínky, které vám v těžkých chvílích přinesou radost a útěchu.
  • Pěstování optimismu: Snažte se udržet si nadějný pohled na život tím, že se zaměříte na budoucí možnosti, místo abyste se zabývali minulými zklamáními. Můžete zvážit stanovení realistických cílů a představit si kroky potřebné k jejich dosažení.
  • Cvičení laskavosti k sobě samému: Při řešení příznaků fibromyalgie nebo problémů se spánkem se k sobě chovejte soucitně. Uvědomte si, že je normální cítit se někdy frustrovaně nebo přetíženě, ale připomeňte si svou sílu a odolnost při zvládání tohoto chronického onemocnění.

Meditace všímavosti může nejen pomoci zlepšit kvalitu spánku, ale také podpořit celkovou pohodu pacientů s fibromyalgií, což z ní činí základní nástroj pro zvládání tohoto onemocnění. Klíčová je důslednost - pro dosažení optimálních výsledků se snažte každý den cvičit uvědomování si vděčnosti nebo se soustředit na pozitivní aspekty života.

Zdroje pro meditaci všímavosti

Pokud s meditací všímavosti teprve začínáte, na internetu je k dispozici mnoho zdrojů, které vás provedou různými postupy zaměřenými na zlepšení kvality spánku. Zvažte prozkoumání aplikací, jako je Headspace, která nabízí řízené meditace určené k relaxaci a lepšímu odpočinku, nebo webových stránek, jako je Mindful.org, kde najdete rozsáhlou knihovnu bezplatných řízených meditací zaměřených na různé aspekty praxe všímavosti.

U osob s fibromyalgií může zlepšení kvality spánku vést k výraznému zlepšení jejich života. Zařazením meditačních technik všímavosti do každodenní rutiny můžete najít úlevu od poruch spánku a celkové zlepšení kvality života.

Léky a denní spavost u pacientů s fibromyalgií

Poruchy spánku jsou častým problémem pacientů s fibromyalgií a ovlivňují jejich pohodu a kvalitu života. Některé léky předepisované k léčbě fibromyalgie mohou u těchto osob přispívat k nadměrnému spánku během dne. Prozkoumejme, jak mohou SNRI, SSRI a pregabalin ovlivnit denní spavost u pacientů trpících fibromyalgií.

Inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu (SNRI)

SNRI, což jsou antidepresiva, která zvyšují hladinu serotoninu a noradrenalinu v mozku, aby zlepšila náladu a zmírnila nepříjemné pocity fibromyalgie, mohou v některých případech potenciálně vést k větší ospalosti během dne. Některé studie však naznačují, že užívání SNRI může u některých jedinců vést ke zvýšené denní ospalosti.

  • Oblíbeným SNRI používaným k léčbě fibromyalgie je duloxetin, avšak někteří uživatelé hlásili jako vedlejší účinek ospalost během dne. Ačkoli je účinný při snižování bolesti a zlepšování duševního zdraví, někteří uživatelé uvádějí jako vedlejší účinek ospalost.
  • Venlafaxin: Dalším běžným SNRI lékem používaným k léčbě příznaků fibromyalgie je venlafaxin. Může pomoci zmírnit bolest a zlepšit náladu, ale u některých pacientů může také způsobit ospalost.

Selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI)

SSRI jsou antidepresiva, která zvyšují hladinu serotoninu v mozku. Předepisují se k léčbě příznaků fibromyalgie, deprese a úzkostných poruch.

  • Fluoxetin: Fluoxetin je lék ze skupiny SSRI, který se často používá k léčbě deprese a úzkosti souvisejících s fibromyalgií. Přestože snižuje míru bolesti, někteří uživatelé uvádějí jako vedlejší účinek denní ospalost.
  • Sertralin: Sertralin je dalším lékem ze skupiny SSRI, který se běžně předepisuje jedincům s fibromyalgií, kteří trpí poruchami nálady. Přestože může zlepšit psychické příznaky, byly u jeho uživatelů zaznamenány zprávy o zvýšené denní spavosti.

Pregabalin a jeho účinky na spánek

Pregabalin je lék běžně předepisovaný pro léčbu fibromyalgie, protože pomáhá zmírnit bolest a zlepšit kvalitu spánku. Výzkum naznačil, že užívání pregabalinu může být u některých lidí spojeno s vyšší mírou ospalosti během dne. To by mohlo potenciálně přispívat k nadměrnému spánkovému chování během dne pozorovanému u některých pacientů s fibromyalgií.

Souhrnně lze říci, že léky jako SNRI, SSRI a pregabalin mohou být účinné při léčbě různých příznaků fibromyalgie, ale v některých případech mohou také vést ke zvýšené denní spavosti. Pro osoby trpící tímto chronickým onemocněním je nezbytné, aby při zvažování možností léčby a případné úpravě medikačních režimů úzce spolupracovaly se svými poskytovateli zdravotní péče.

Časté dotazy týkající se fibromyalgie a příliš dlouhého spánku

Může fibromyalgie způsobit problémy se spánkem?

Syndrom fibromyalgie může způsobovat poruchy spánku, které ztěžují usínání a udržení se ve spánku, což vede k denní únavě a poruchám nálady.

Jak mohou pacienti s fibromyalgií zlepšit kvalitu spánku?

Kvalitu spánku pacientů s fibromyalgií může zlepšit dodržování správné spánkové hygieny, řešení základních poruch spánku a vyhýbání se užívání léků na spaní.

Jaká je souvislost mezi fibromyalgií a syndromem neklidných nohou?

U pacientů s fibromyalgií se může vyskytnout syndrom neklidných nohou, který může narušit spánek a zhoršit bolest. Léčba syndromu neklidných nohou může zlepšit kvalitu spánku a celkovou pohodu.

Jaké jsou běžné příznaky fibromyalgie?

Mezi běžné příznaky fibromyalgie patří chronická bolest, únava, potíže se spánkem a poruchy nálady.

Jaký je dopad fibromyalgie na duševní zdraví?

Fibromyalgie může vést k poruchám nálady a ovlivnit duševní zdraví, proto je při léčbě velmi důležité řešit jak tělesné, tak duševní potřeby.

Závěr

Fibromyalgie a zaspávání mohou být skutečnou bolestí krku, zad nebo kdekoli jinde.

Ale nebojte se, milí bojovníci s fibromyalgií, existují způsoby, jak zlepšit svůj spánek a zmírnit tyto otravné příznaky.

  • Dodržujte pravidelný režim před spaním.
  • Vyhněte se dennímu spánku, jako by to byla vaše práce.
  • Pravidelně se hýbejte.
  • Cvičte meditační techniky všímavosti, jako je uvědomování si vděčnosti a soustředění se na pozitivní věci.
  • Po konzultaci s lékařem zvažte doplnění vitaminu D.
  • Řešte případnou úzkost nebo depresi, abyste zmírnili příznaky.

A když všechno ostatní selže, vzpomeňte si, že jste bojovník a že to zvládnete!

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?