Syndrom nočního přejídání

Last updated:

Published:

Syndrom nočního přejídání (NES) je mnohostranná a často špatně chápaná porucha, která má dopad na mnoho lidí. Zahrnuje konzumaci značné části denního příjmu potravy ve večerních nebo nočních hodinách, což vede k různým zdravotním problémům a psychickému strádání. V tomto obsáhlém příspěvku na blogu pronikneme do složitostí syndromu nočního stravování a jeho dopadu na duševní zdraví.

Dále se budeme zabývat srovnáním NES s jinými poruchami příjmu potravy, jako je porucha příjmu potravy a bulimie, pokud jde o emoční vzorce příjmu potravy a obecnou patologii ED. Budou také diskutovány možnosti léčby pro ty, kteří se potýkají se syndromem nočního přejídání, včetně používání spánkových deníků jako nástroje pro sledování příznaků a osvojení správných postupů spánkové hygieny ke zvládání nočních chutí.

Kromě toho budeme zkoumat vzorce chování spojené s ranní anorexií a večerní hyperfagií tím, že se podíváme na noční hladiny melatoninu v plazmě u nočních jedlíků. Nakonec budeme zkoumat vztah mezi složením jídla, poměrem plazmatických aminokyselin & nočními koncentracemi melatoninu ve vztahu k životním stresovým faktorům při útlumu noční produkce melotoninu.

syndrom nočního přejídání

Syndrom nočního přejídání a duševní zdraví

NES je porucha, která se vyznačuje poruchami spánku a chutí na vysoce kalorické, na sacharidy bohaté nebo sladké potraviny a která se často vyskytuje současně s jinými poruchami příjmu potravy.

Výzkum ukázal, že lidé s NES jsou náchylnější k psychickým potížím, jako jsou deprese, úzkost a stres.

  • Mládež: Dospívající jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku NES v důsledku hormonálních změn během puberty.
  • Starší osoby: Starší dospělí mohou mít také vyšší míru NES v důsledku změn spánkových návyků souvisejících s věkem v kombinaci s možnou osamělostí nebo emocionálními faktory.
  • Kuřáci: U pravidelných kuřáků byla zjištěna vyšší prevalence NES ve srovnání s nekuřáky.

Řešení základních problémů duševního zdraví je pro účinné zvládnutí tohoto stavu zásadní.

Studie zjistily silnou souvislost mezi NES a poruchami nálady, jako je velká depresivní porucha.

Pro lepší pochopení NES a jejího vlivu na duševní zdraví je nezbytné, aby poskytovatelé zdravotní péče i výzkumní pracovníci pokračovali ve zkoumání tohoto složitého vztahu.

Díky tomu mohou vyvinout cílené intervence zaměřené na řešení jak fyzických příznaků spojených s NES, tak i na jakékoli základní emocionální nebo duševní problémy, které přispívají k těmto celkovým poruchám nočního stravování.

Srovnání syndromu nočního přejídání s jinými poruchami příjmu potravy

Pokud jde o poruchy příjmu potravy, syndrom nočního přejídání (NES) je často srovnáván s jinými stavy, ale existují mezi nimi významné rozdíly.

Vyšší úrovně obecné patologie poruch příjmu potravy

Studie ukazují, že osoby s NES vykazují vyšší míru obecné patologie poruch příjmu potravy než osoby s jinými typy poruch příjmu potravy, což svědčí o závažnějším psychickém stresu.

Různé vzorce emočního stravování

Noční jedlíci i osoby trpící jinými poruchami příjmu potravy se mohou podílet na konzumaci potravy vyvolané emocemi, avšak motivace nočního přejídání se zřejmě liší od motivace osob trpících poruchou příjmu potravy nebo bulimií.

  • Noční jedlíci: Chuť na vysoce kalorické jídlo pozdě v noci kvůli poruchám spánku způsobeným nespavostí nebo potížemi s usínáním.
  • Porucha příjmu potravy: V případě poruchy příjmu potravy se jedná o konzumaci velkého množství jídla v krátkém časovém úseku s pocitem ztráty kontroly, ale tyto záchvaty se obvykle objevují v průběhu celého dne.
  • Bulimie nervosa: V případě bulimie se jedná o cykly přejídání, po nichž následuje očistné chování jako způsob kompenzace vnímané nadměrné konzumace, přičemž k epizodám může dojít kdykoli.

Při diagnostice a léčbě osob s problematickými stravovacími návyky je nezbytné, aby lékaři rozlišovali mezi NES a jinými poruchami příjmu potravy.

Možnosti léčby syndromu nočního přejídání

Potýkáte se se syndromem nočního přejídání (NES)? Zde je několik strategií, které vám pomohou zvládnout noční stravovací návyky a zlepšit celkovou pohodu.

Spánkové deníky a správná spánková hygiena

Sledujte své spánkové vzorce a identifikujte spouštěče nočního přejídání pomocí spánkového deníku. Správná spánková hygiena, jako je dodržování stálého času spánku, vyhýbání se kofeinu a vytvoření relaxačního režimu před spaním, může také pomoci snížit noční chutě.

Antidepresiva jako potenciální možnosti léčby

K NES mohou přispívat základní poruchy nálady, proto mohou být předepsána antidepresiva, jako jsou selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI), která zmírňují psychické potíže a zlepšují duševní zdraví.

Kognitivně-behaviorální terapie syndromu nočního přejídání

Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) může pomoci identifikovat a upravit negativní myšlenkové vzorce, které vedou k nočním stravovacím návykům, vyvinout zdravější mechanismy zvládání a snížit závislost na jídle jako zdroji útěchy nebo úlevy od stresu.

Nezapomeňte, že léčebné plány by měl vždy předepisovat a sledovat kvalifikovaný zdravotnický pracovník. Při správném přístupu může mnoho jedinců úspěšně zvládat své příznaky a vést zdravější život bez rušivých nočních epizod jídla.

Vzorce chování spojené se syndromem nočního přejídání

Osoby se syndromem nočního přejídání (NES) často trpí ranní anorexií, večerní hyperfagií a nespavostí, což může narušit jejich hormonální rovnováhu a cyklus spánku a bdění.

Nižší hladina melatoninu u nočních jedlíků

Noční jedlíci mají v nočních hodinách nižší hladinu melatoninu v plazmě, což může přispívat k poruchám spánku(zdroj).

Zvýšená hladina leptinu u nočních jedlíků

Výzkum naznačuje, že lidé, kteří jedí v noci, mohou mít vyšší plazmatické koncentrace leptinu, což může vést ke zvýšenému pocitu hladu nebo sníženému pocitu sytosti po jídle(zdroj).

Řešení problémů se spánkem pro zlepšení NES

Při léčbě NES může mít zásadní význam zvládnutí základních problémů se spánkem a pomoci může dodržování spánkové hygieny, jako je dodržování pravidelného času spánku a vyhýbání se kofeinu nebo alkoholu před spaním.

Význam zvládání stresu při léčbě NES

Techniky zvládání stresu, jako je meditace, jóga, cvičení nebo terapie, mohou pomoci řešit jak fyziologické, tak psychologické aspekty, které přispívají k neuspořádanému nočnímu stravování(zdroj).

Syndrom nočního přejídání a bulimie nervosa

Jedinci s nervovou bulimií mají tendenci k nepravidelným stravovacím návykům, což může vést k nedostatkům ve výživě a psychickým potížím.

Stravovací návyky jedinců s bulimií nervózou

Bulimici mají nepravidelné stravovací návyky, které zahrnují záchvaty přejídání a očisty.

  • Bulimici: Nepravidelné stravovací návyky zahrnující záchvaty přejídání a očišťování.
  • Noční jedlíci: Nejvíce kalorií se spotřebuje v noci, což vede k problémům s váhou.

Rozdíly v hladině melatoninu u nočních jedlíků a nejedlíků

Nižší hladina melatoninu u nočních jedlíků může přispívat k narušenému spánkovému režimu a zvýšené chuti na jídlo v noci.

Pro osoby trpící bulimií nervózou nebo syndromem nočního přejídání je nezbytné vyhledat odbornou pomoc.

Řešení obou podmínek současně

Komplexní léčebný plán by měl zohlednit všechny aspekty duševní pohody jedince, včetně jeho emočního stavu a životních návyků, jako je cvičení nebo sítě sociální podpory dostupné v rámci jeho komunity.

  • Možnosti léčby: Terapie, léky nebo jejich kombinace.
  • Komplexní přístup: Vedle lékařských zásahů se zaměřuje na emoční stav a životní návyky.

Včasným řešením těchto poruch příjmu potravy mají pacienti větší šanci je překonat a vést zdravější život.

Složení stravy, poměry aminokyselin v plazmě a noční koncentrace melatoninu u pacientů s chronickou primární nespavostí

Syndrom nočního přejídání (NES) je často spojen s narušeným spánkovým režimem a chronickou primární nespavostí a složení jídla a poměr aminokyselin v plazmě mohou u pacientů s těmito stavy ovlivňovat noční koncentrace melatoninu v plazmě.

Vliv složení jídla na noční koncentraci melatoninu

Studie Bravo et al. Studie Bravo et al. zjistila, že koncentrace melatoninu ve večerních hodinách byla vyšší u jídel s vysokým glykemickým indexem než u jídel s nízkým glykemickým indexem, což naznačuje, že úprava stravy může pomoci osobám trpícím NES nebo jinými problémy se spánkem.

Konzumace různých komplexních sacharidů během dne - včetně celozrnných obilovin, ovoce, zeleniny, luštěnin a libových bílkovin, jako je drůbež nebo ryby - může pomoci regulovat hladinu BMI i denní příjem potravy a snížit psychické potíže spojené se syndromem nočního přejídání.

Faktory životního stresu ovlivňující noční stravovací návyky

  • Spánková deprivace: Nedostatek regeneračního spánku může vést ke zvýšené chuti k jídlu v důsledku hormonální nerovnováhy způsobené nedostatečnou produkcí leptinu.
  • Problémy s duševním zdravím: Úzkostné poruchy jsou spojeny jak s poruchou přejídání, tak s NES, protože jedinci mohou používat jídlo jako mechanismus zvládání, aby zmírnili pocity psychické tísně.
  • Stres spojený s prací: Stres na pracovišti může přispívat k nezdravým stravovacím návykům, jako je například noční svačení v důsledku nepravidelného rozvrhu jídla, zvýšená hladina kortizolu a celkově špatný výběr stravy v období zvýšené úzkosti nebo napětí.

Pravidelné cvičení, techniky všímavosti (např. meditace) a hledání podpory u přátel/rodinných příslušníků nebo odborníků na duševní zdraví jsou účinnými způsoby, jak řešit základní životní stresové faktory, které přispívají k neuspořádanému nočnímu stravování spojenému s NES.

Časté dotazy týkající se syndromu nočního přejídání

Je syndrom nočního přejídání skutečnou poruchou?

Ano, syndrom nočního přejídání (NES) je uznávaná porucha příjmu potravy, která se vyznačuje nadměrnou konzumací jídla v noci, často doprovázenou nespavostí a psychickými problémy, jako jsou deprese a úzkost. Více informací o NES najdete zde.

Co způsobuje syndrom nočního přejídání?

Syndrom nočního přejídání může být způsoben genetickou predispozicí, hormonální nerovnováhou, stresem, poruchami nálady a narušeným cirkadiánním rytmem. Více informací o možných příčinách NES naleznete zde.

Je syndrom nočního přejídání v DSM?

Syndrom nočního přejídání není v DSM-5 výslovně uveden, ale spadá do kategorie "Jiné specifické poruchy příjmu potravy nebo stravování". Více informací o klasifikaci DSM-5 naleznete zde.

Jaké je nejlepší antidepresivum na syndrom nočního přejídání?

SSRI, jako je sertralin (Zoloft), vykazují slibné výsledky v léčbě NES díky své schopnosti regulovat náladu a mechanismy kontroly chuti k jídlu. Studii o sertralinu a NES si můžete prohlédnout zde, ale před nasazením jakéhokoli léku se vždy poraďte se svým lékařem.

Závěr

Syndrom nočního přejídání je komplexní porucha, která postihuje mnoho lidí, ale nebojte se, existují možnosti léčby.

Výzkum ukázal, že akademické zázemí neovlivňuje BMI ani úroveň fyzické aktivity nočních jedlíků, ale byly u nich pozorovány vyšší hladiny leptinu v plazmě.

Noční chutě lze zvládnout pomocí správné spánkové hygieny a vedení spánkového deníku, který umožňuje sledovat příznaky.

Nižší noční plazmatické hladiny melatoninu byly u osob s NES spojeny s ranní anorexií a večerní hyperfagií a složení jídla může ovlivnit noční koncentrace melatoninu.

Je důležité pochopit vztah mezi nočním stravováním a produkcí melatoninu, zejména u pacientů s bulimií, u nichž dochází k průměrnému počtu denních epizod jídla.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?