Proč byste neměli vždy spát s rozsvíceným světlem

Published:

Mnoho lidí se domnívá, že spát při rozsvíceném světle je neškodný zvyk, ale nedávný výzkum ukázal opak. Vliv umělého světla během spánku může mít významné důsledky pro naše celkové zdraví a pohodu. V tomto příspěvku na blogu se budeme zabývat škodlivými účinky rozsvíceného světla během spánku a zaměříme se na jeho dopady na funkci autonomního nervového systému a cirkadiánní rytmy a také na to, jak může ovlivnit kvalitu spánku dětí.

Obsah:

  1. Proč je spánek při rozsvíceném světle škodlivý pro vaše zdraví?
    1. Vliv na autonomní nervový systém
    2. Narušení cirkadiánních rytmů
  2. Proč děti potřebují tmu pro regenerační spánek
    1. Význam tmy pro regenerační spánkové cykly
    2. Vytvoření pohodlného prostředí pro spánek
  3. Problémy s kvalitou spánku u dětí
    1. Význam tmy pro regenerační spánkové cykly
    2. Vytvoření pohodlného prostředí pro spánek
  4. Souvislost mezi vystavením nočnímu osvětlení a rizikovými faktory obezity
    1. Důsledky narušeného cirkadiánního rytmu
    2. Špatné spánkové návyky a rizika chronických onemocnění
  5. Nerovnováha produkce melatoninu z nočního osvětlení
    1. Úloha melatoninu při regulaci krevního tlaku
    2. Vliv na fáze REM během spánku
  6. Alternativy jasného stropního osvětlení před spaním
    1. Noční světla s červeným světlem
    2. Zatemňovací žaluzie a zatemňovací závěsy
  7. Strategie blokování modrého světla pro lepší spánek
    1. Výhody brýlí blokujících modré světlo
    2. Minimalizace času stráveného u obrazovky před spaním
  8. Ranní expozice slunečnímu světlu pro resetování cirkadiánního rytmu
    1. Proč je důležitá ranní expozice slunečnímu světlu?
    2. Regulace hladiny melatoninu prostřednictvím expozice světlu
  9. Vliv tlumeného osvětlení na hladinu cukru v krvi a srdeční tep
    1. Zdravotní rizika plynoucí ze slabého osvětlení během spánku
    2. Preventivní opatření
  10. Časté dotazy týkající se funkce Vždy spát s rozsvíceným světlem
    1. Je zdravé spát při rozsvíceném světle?
    2. A co lidé, kteří spí s rozsvíceným světlem?
    3. Je pro dítě špatné spát při rozsvíceném světle?
    4. Je spaní při rozsvícených světlech unavující?
  11. Závěr

Probereme nepříznivé účinky trvalého nočního osvětlení na funkci autonomního nervového systému a cirkadiánní rytmy. Dále prozkoumáme, jak může být kvalita spánku dětí narušena nadměrným okolním světlem v jejich ložnicích.

Dále se budeme zabývat rizikovými faktory obezity spojenými s poruchami cirkadiánního rytmu způsobenými nočním osvětlením a jejich možnou souvislostí s chronickými onemocněními. Protože nerovnováha produkce melatoninu je častým problémem těch, kteří spí stále při rozsvíceném světle, budeme také zkoumat jeho roli v regulaci krevního tlaku a fází REM během spánku.

Abychom pomohli zmírnit tato rizika spojená s jasným stropním osvětlením před spaním, nabídneme vám alternativní řešení, jako jsou noční světla vyzařující červenou barvu nebo zatemňující žaluzie. A konečně, praktické strategie, jako jsou brýle blokující modré světlo nebo minimalizace času stráveného u obrazovky před spaním, jsou zásadní pro lepší spánkovou hygienu, o které se v tomto článku dále zmíníme.

vždy spát s rozsvíceným světlem

Proč je spánek při rozsvíceném světle škodlivý pro vaše zdraví?

Výzkum naznačuje, že i jedna noc spánku s umělým světlem může mít negativní dopad na kardiovaskulární a metabolické zdraví. U účastníků studie, kteří spali v převážně tmavé místnosti, se zvýšila inzulínová rezistence a zvýšila se srdeční frekvence, protože přítomnost světla aktivovala jejich sympatický nervový systém.

Vliv na autonomní nervový systém

Autonomní nervový systém reguluje mimovolní tělesné funkce, jako je srdeční tep, krevní tlak a trávení. Umělé osvětlení během spánku tento životně důležitý systém narušuje, což může vést k dlouhodobým zdravotním problémům.

Narušení cirkadiánních rytmů

Cirkadiánní rytmy regulují fyziologické procesy ve 24hodinových cyklech, včetně cyklu spánku a bdění a hladiny produkce hormonů. Vystavení nočnímu osvětlení tyto přirozené cykly narušuje, což vede k chronické nespavosti nebo jiným závažným zdravotním problémům.

Proč děti potřebují tmu pro regenerační spánek

Ponechání rozsvícených světel před spaním může u dětí vést ke zhoršení kvality spánku, což se projeví náladovostí a podrážděností. Je nezbytné vytvořit prostředí vhodné pro relaxaci minimalizací umělého osvětlení v noci.

Význam tmy pro regenerační spánkové cykly

  • Tmavé spací prostředí podporuje hluboké regenerační fáze non-REM spánku, které jsou klíčové pro tělesnou obnovu a růst.
  • Přirozená tma také napomáhá fázi REM, kdy dochází k většině snění; tato fáze spánku je zásadní pro kognitivní vývoj a emocionální pohodu.

Vytvoření pohodlného prostředí pro spánek

Chcete-li zajistit, aby vaše dítě co nejlépe spalo, zvažte zavedení následujících strategií:

  1. Pomocí zatemňovacích závěsů nebo žaluzií blokujte všechny vnější zdroje světla.
  2. Odstraňte z ložnice elektronická zařízení, protože vyzařují modré světlo, které může narušit produkci melatoninu a cirkadiánní rytmus.
  3. Před spaním zařaďte uklidňující rituály, jako je čtení knihy, teplá koupel nebo relaxační techniky, například hluboká dechová cvičení.

Minimalizace expozice nočnímu osvětlení zlepší kvalitu spánku a přispěje k lepším celkovým zdravotním výsledkům tím, že sníží rizika spojená s kardiovaskulárními problémy a metabolickou nerovnováhou.

Problémy s kvalitou spánku u dětí

Je nezbytné vytvořit relaxační prostředí minimalizací umělého osvětlení v noci. V této části se budeme zabývat významem tmy pro regenerační spánkové cykly a tím, jak si vytvořit příjemné prostředí pro spánek.

Význam tmy pro regenerační spánkové cykly

Fyzický a duševní růst dětí závisí na kvalitním spánku. Výzkumy ukazují, že tma podporuje hluboký, regenerační spánek tím, že reguluje vnitřní hodiny našeho těla neboli cirkadiánní rytmus. Vystavení světlu v nočních hodinách snižuje produkci melatoninu, což vede k narušení spánkového režimu a může mít vliv na celkové zdraví.

  • Nálada: Špatná kvalita spánku může mít za následek zvýšenou podrážděnost, výkyvy nálad a dokonce i deprese.
  • Kognitivní funkce: Nedostatek spánku může mít vliv na udržení paměti a schopnost učení.
  • Růst: Růstové hormony se uvolňují především v hlubokých fázích spánku bez REM (NREM), a proto by nedostatečné nebo přerušované fáze NREM mohly bránit normálnímu růstu.

Vytvoření pohodlného prostředí pro spánek

Chcete-li zajistit, aby si vaše dítě co nejlépe odpočinulo, a zároveň minimalizovat možné negativní účinky umělého osvětlení před spaním, zvažte zavedení těchto strategií:

  1. Tmavší atmosféra v místnosti: Pomocí zatemňovacích závěsů nebo stínítek, které lze snadno nastavit a regulovat tak množství světla pronikajícího do místnosti, lze vytvořit temnou atmosféru.
  2. Noční světla s červeným světlem: Místo jasného stropního osvětlení volte noční světla vyzařující červenou barvu, protože vyzařují vlnovou délku, která méně narušuje spánkové cykly. Tato světla poskytují dostatečné osvětlení pro noční úkoly, aniž by narušovala tvorbu melatoninu. Podívejte se na tyto doporučené možnosti.
  3. Zavedení režimu před spaním: Důsledné dodržování rituálů před spaním pomáhá dát tělu dítěte signál, že je čas se uklidnit a připravit se ke spánku. Zařaďte do rutinních činností například čtení pohádky, koupel v teplé vodě nebo uklidňující techniky, jako je hluboké dýchání.
  4. Omezte čas strávený u obrazovky před spaním: Vyzvěte dítě, aby nepoužívalo elektronická zařízení alespoň hodinu před spaním, protože modré světlo vyzařované obrazovkami může narušit přirozený spánek. Místo toho se věnujte uklidňujícím činnostem, jako je vybarvování nebo skládání puzzle.

Zavedení těchto technik do pravidelného večerního režimu vašeho dítěte nejen zlepší kvalitu jejich odpočinku, ale také přispěje k jejich celkové prosperitě a růstu.

Souvislost mezi vystavením nočnímu osvětlení a rizikovými faktory obezity

Věděli jste, že rozsvícená světla během spánku mohou zvyšovat pravděpodobnost nadváhy? Nedávná studie zjistila, že ženy, které spaly se zapnutou televizí nebo světlem, měly vyšší pravděpodobnost, že budou obézní kvůli narušenému spánkovému režimu. Toto narušení může zvýšit riziko chronických onemocnění, a proto je pro optimální zdravotní výsledky nezbytné udržovat správné noční podmínky.

Důsledky narušeného cirkadiánního rytmu

Cirkadiánní rytmus těla, který je nezbytný pro udržení optimálního zdraví a pohody, řídí cyklus spánku a bdění. Vystavení umělému osvětlení v noci může tento rytmus narušit, což vede ke zhoršení kvality spánku a různým negativním zdravotním důsledkům. Mezi ně patří přibývání na váze, deprese, úzkost a dokonce zvýšené riziko některých typů rakoviny.

Špatné spánkové návyky a rizika chronických onemocnění

Špatné spánkové návyky mohou vést k řadě zdravotních problémů, včetně obezity, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a duševních poruch, jako je deprese nebo úzkost. Vytvoření tmavého prostředí vhodného pro spánek bez rozptylování elektronickými zařízeními nebo jasným světlem v době spánku může pomoci zlepšit celkové regenerační cykly odpočinku, které jsou nezbytné pro udržení dobré fyzické a emocionální pohody v průběhu všech životních etap.

Snížení rizik spojených s nočním osvětlením:

  • Vytvořte tmavé prostředí pro spánek pomocí zatemňovacích závěsů nebo žaluzií.
  • Před spaním nepoužívejte elektronická zařízení, protože vyzařují modré světlo, které narušuje tvorbu melatoninu.
  • Pokud potřebujete v noci nějaké osvětlení, zvažte použití tlumeného nočního světla nebo světla vyzařujícího červenou barvu, které má menší vliv na váš cirkadiánní rytmus.
  • Vytvořte si stálý spánkový režim a dodržujte správnou spánkovou hygienu, abyste podpořili lepší regenerační cykly.

Zařazení těchto strategií do každodenního režimu vám může pomoci dosáhnout lepší kvality spánku a snížit riziko obezity a dalších chronických onemocnění spojených se špatnými spánkovými návyky. Nezapomeňte, že pro udržení správných nočních podmínek pro optimální zdravotní výsledky je zásadní vytvořit prostředí příznivé pro relaxaci. Převezměte kontrolu nad svým zdravím a zajistěte si klidnou atmosféru pro co nejlepší spánek.

Nerovnováha produkce melatoninu z nočního osvětlení

Pokud jste v noci vystaveni osvětlení, může dojít k narušení cirkadiánního cyklu vašeho těla. Vystavení nočnímu osvětlení může vést ke snížené produkci melatoninu, což má za následek zdravotní problémy související se spánkem v důsledku nedostatečného množství tohoto hormonu. Bez dostatečného množství melatoninu se mohou vyskytnout různé zdravotní problémy související s nedostatečným spánkem.

Úloha melatoninu při regulaci krevního tlaku

Melatonin hraje klíčovou roli při regulaci krevního tlaku tím, že řídí uvolňování stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin. Pokud dojde k nerovnováze v produkci melatoninu v důsledku vystavení umělému světlu v noci, může to vést ke zvýšení hladiny krevního tlaku. Studie publikovaná v časopise American Journal of Hypertension zjistila, že u osob s hypertenzí, které užívaly doplňky stravy s melatoninem, došlo k významnému snížení hladiny krevního tlaku ve srovnání s těmi, kteří žádný doplněk stravy neužívali.

Vliv na fáze REM během spánku

Spánek s rychlými očními pohyby (REM) je důležitou fází, ve které náš mozek upevňuje vzpomínky, zpracovává emoce a obnovuje hladinu energie. Nedostatečná produkce melatoninu v důsledku vystavení nočnímu osvětlení může tyto důležité procesy narušit tím, že zkrátí délku nebo kvalitu spánku REM. Toto narušení může přispět ke zhoršení kognitivních funkcí, emoční nestabilitě a zhoršení celkové pohody.

  • Krok 1: Zajistěte, aby prostředí vaší ložnice přispívalo k optimálnímu spánku, a to tak, že odstraníte zdroje umělého světla, jako jsou televize, chytré telefony a jasné budíky.
  • Krok 2: Zvažte použití zatemňovacích závěsů nebo žaluzií, které zabrání pronikání vnějšího světla do ložnice v době spánku.
  • Krok 3: Pokud z bezpečnostních důvodů nebo kvůli pohodlí potřebujete nějakou formu osvětlení, zvolte tlumená noční světla vyzařující červenou barvu, která mají minimální vliv na produkci melatoninu.

Kromě vytvoření tmavého prostředí pro spánek je důležité zavést důsledný režim před spaním, který vašemu tělu signalizuje, že je čas se uklidnit a připravit se na odpočinek. To může zahrnovat činnosti, jako je čtení knihy, teplá koupel nebo praktikování relaxačních technik, jako jsou hluboká dechová cvičení nebo meditace před spaním. Upřednostněním správných postupů spánkové hygieny a minimalizací vystavení umělému světlu v noci můžete pomoci udržet zdravou hladinu melatoninu v těle a podpořit lepší celkové zdravotní výsledky.

Alternativy jasného stropního osvětlení před spaním

Vystavení jasnému stropnímu osvětlení před spaním může negativně ovlivnit kvalitu vašeho spánku a celkové zdraví. Naštěstí je k dispozici několik alternativ, které mohou pomoci vytvořit příznivější prostředí pro klidný spánek, aniž by to bylo na úkor viditelnosti nebo pohodlí.

Noční světla s červeným světlem

Noční světla s červeným světlem vyzařují teplou záři, která méně narušuje váš cirkadiánní rytmus ve srovnání s tradičními zdroji bílého nebo modrého světla. Tato světla poskytují dostatečné osvětlení, abyste se mohli bezpečně pohybovat po ložnici, aniž by výrazně narušovala tvorbu melatoninu. Nahrazením jasných stropních světel nočními lampičkami vyzařujícími červenou barvu si můžete zachovat optimální prostředí pro spánek a zároveň mít v případě potřeby přístup k dostatečnému osvětlení.

zatemňovací žaluzie a zatemňovací závěsy

Kromě změny osvětlení v ložnici je pro dosažení klidného spánku klíčová také kontrola množství vnějšího světla, které do ložnice proniká. Žaluzie zatemňující místnost a zatemňovací závěsy účinně blokují pouliční osvětlení, světlomety aut a další venkovní zdroje světla, které by mohly narušit váš spánek. Investicí do těchto okenních úprav nejen snížíte působení umělého osvětlení, ale také vytvoříte tmavší prostor, který přispívá ke kvalitnějšímu regeneračnímu spánku.

Další strategie, které je třeba zvážit:

  • Minimálně hodinu před spaním nepoužívejte elektronická zařízení, jako jsou chytré telefony nebo tablety, protože vyzařují modré světlo, které narušuje spánek.
  • Namísto studeného bílého nebo modrého světla volte žárovky s nízkým příkonem nebo teplé LED žárovky, protože mají méně stimulující účinek na mozek.
  • Vytvořte si před spaním režim, který zahrnuje relaxační techniky, jako jsou hluboká dechová cvičení, meditace nebo četba, které pomohou vašemu tělu a mysli se před spaním uklidnit.

Zařazením těchto změn do nočního režimu můžete výrazně zlepšit celkovou kvalitu spánku a zároveň minimalizovat potenciální zdravotní rizika spojená s dlouhodobým vystavením umělému osvětlení v noci. Volba druhu a intenzity osvětlení ve vašem spacím prostoru je zásadní pro zachování fyzického a psychického zdraví při nočním odpočinku.

Strategie blokování modrého světla pro lepší spánek

S rostoucím využíváním technologií je nezbytné omezit noční expozici syntetickému osvětlení, které může narušovat naše spánkové cykly. Užitečnou taktikou je nasadit si brýle blokující modré světlo, které jsou navrženy tak, aby odfiltrovaly škodlivé vlnové délky produkované telefony, tablety a televizory.

Výhody brýlí blokujících modré světlo

  • Lepší kvalita spánku: Nošení brýlí blokujících modré světlo před spaním může zlepšit celkovou kvalitu spánku tím, že sníží expozici stimulujícímu modrému světlu z obrazovek.
  • Zlepšení nálady: Snížení expozice modrému světlu je spojeno se zlepšením nálady a snížením příznaků deprese.
  • Úleva od únavy očí: Tyto brýle mohou také pomoci zmírnit digitální únavu očí způsobenou delším sledováním obrazovky během dne nebo večer.

Vedle nošení těchto specializovaných brýlí existují i další strategie, které vám pomohou zlepšit spánkovou hygienu a minimalizovat noční čas strávený u obrazovky.

Minimalizace času stráveného u obrazovky před spaním

  1. Vytvořte si režim před spaním: Zavedení důsledného nočního režimu bez elektroniky dá vašemu tělu signál, že je čas na odpočinek. Zvažte aktivity, jako je čtení fyzické knihy nebo praktikování relaxačních technik, jako je meditace nebo hluboké dýchání.
  2. Vyhněte se kofeinu a alkoholu před spaním: Přílišná konzumace kofeinu a alkoholu před spaním může narušit vaši schopnost rychle usnout a zůstat spát po celou noc. Zkuste omezit konzumaci alkoholu několik hodin před spaním, abyste si zajistili co nejmenší poruchy.
  3. Nastavte zákaz sledování obrazovky: Vymezte si každý večer určitý čas, kdy vypnete svá elektronická zařízení, ideálně alespoň hodinu před spaním. Tím snížíte vystavení modrému světlu a umožníte přirozeným procesům spánku ve vašem těle.

Vytvoření denního režimu s těmito strategiemi může vést ke zlepšení spánku a příznivým zdravotním účinkům. Nošením brýlí s blokováním modrého světla a minimalizací času stráveného u obrazovky před spaním učiníte důležité kroky k vytvoření příjemného prostředí podporujícího relaxaci a zároveň snížíte negativní účinky umělého osvětlení na váš spánek.

Ranní expozice slunečnímu světlu pro resetování cirkadiánního rytmu

Připravte se na vzestup a lesk. Vystavení se přirozenému slunečnímu světlu po ránu má zásadní význam pro resetování vnitřních hodin a regulaci produkce melatoninu. Udržováním správného cirkadiánního rytmu po celý den můžete zlepšit celkovou kvalitu spánku a probouzet se svěží. Tady je důvod:

Proč je důležitá ranní expozice slunečnímu světlu?

Vaše tělo má vnitřní hodiny nazývané cirkadiánní rytmus, které řídí různé fyziologické procesy, včetně cyklů spánku a bdění a uvolňování hormonů. Ranní sluneční světlo pomáhá synchronizovat vaše vnitřní hodiny s vnějšími signály z přírody, což může:

  • Zvyšte si energii: Jasné denní světlo po ránu může zvýšit bdělost a poskytnout přirozenou dávku energie, aniž byste museli spoléhat na kofein nebo jiné stimulanty.
  • Zlepšete si náladu: Sluneční světlo vyvolává produkci serotoninu, hormonu "dobré nálady", který může pomoci zlepšit náladu a zmírnit příznaky deprese nebo úzkosti.
  • Regulujte si spánek: Vystavení se přirozenému světlu na začátku dne pomáhá nastavit vnitřní hodiny vašeho těla pro pozdější optimální noční odpočinek.

Regulace hladiny melatoninu prostřednictvím expozice světlu

Melatonin je hormon, který pomáhá řídit spánkový režim. Jeho sekrece se zvyšuje v noci, když je venku tma, a signalizuje našemu tělu, že je čas jít spát. Denní světlo produkci melatoninu potlačuje, takže se cítíme bdělejší a ostražitější. Pro regulaci hladiny melatoninu je obzvláště důležitý ranní pobyt na slunci, protože pomáhá obnovit cirkadiánní rytmus po probdělé noci.

Zde je několik tipů, jak maximalizovat přínos ranního slunečního světla:

  1. Vyjděte ven: Do hodiny nebo dvou po probuzení strávte alespoň 20-30 minut venku na denním světle. Pokud je to možné, věnujte se během této doby lehké fyzické aktivitě, například chůzi nebo protahování.
  2. Vyhněte se slunečním brýlím: Sluneční brýle mohou blokovat prospěšné vlnové délky potřebné pro správnou regulaci cirkadiánního cyklu. Zvažte, zda si je na chvíli nesundat, když se budete vyhřívat na slunci brzy ráno.
  3. Vpusťte dovnitř světlo: Jakmile se probudíte, roztáhněte závěsy a žaluzie, abyste do svého obytného prostoru vpustili přirozené světlo. To pomůže stimulovat tlumení melatoninu a podpoří lepší bdělost během dne.

Zkuste se probouzet se sluncem a zařaďte do svého denního režimu návyky, které přispějí k lepšímu spánku a zdraví. Tak se do toho pusťte a nasávejte ranní sluneční světlo.

Vliv tlumeného osvětlení na hladinu cukru v krvi a srdeční tep

Čerstvá studie odhalila, že spánek v zatemněném prostředí může být škodlivý pro duševní pohodu. Studie s 20 zdravými jedinci zjistila, že vystavení tlumenému osvětlení během spánku může vést ke zvýšené hladině cukru v krvi, zvýšené srdeční frekvenci a vyššímu riziku vzniku cukrovky 2. typu. Prozkoumejme tato zjištění a některé způsoby, jak těmto rizikům předcházet.

Zdravotní rizika plynoucí ze slabého osvětlení během spánku

Studie zjistila, že spánek ve slabě osvětlené místnosti může zvýšit inzulinovou rezistenci, která je včasným varovným signálem pro vznik cukrovky 2. typu. Navíc dochází ke stimulaci SNS, což způsobuje zvýšení srdeční frekvence. To naznačuje, že i nízká úroveň vystavení umělému světlu v noci může mít škodlivé účinky na kardiovaskulární a metabolické zdraví.

Jedním z faktorů, které přispívají ke zvýšení zdravotních rizik, může být narušení cirkadiánního rytmu způsobené nočním osvětlením.

Preventivní opatření

Chcete-li se chránit před negativními dopady tlumeného osvětlení během spánku, zvažte zavedení několika jednoduchých, ale účinných strategií:

  • Zatáhněte žaluzie: Ujistěte se, že okna ložnice jsou zakryta závěsy nebo žaluziemi, které blokují všechny vnější zdroje světelného znečištění, jako jsou pouliční lampy nebo světlomety aut.
  • Masky na spaní: Investujte do pohodlné masky na spaní určené speciálně k blokování okolního světla během odpočinku. Tyto masky vytvářejí prostředí příznivé pro relaxaci a mohou vám pomoci dosáhnout klidnějšího spánku.
  • Eliminujte vnitřní zdroje světla: Vypněte všechna elektronická zařízení, která vyzařují světlo, například televizory nebo počítače. Pokud si potřebujete v noci posvítit, zvažte použití nočního světla s červeným světlem namísto jasného stropního osvětlení.

Vytvoření příznivé atmosféry pro spánek je zásadní pro udržení vašeho fyzického a duševního zdraví. Přijetím těchto opatření, která minimalizují vystavení tlumenému nočnímu osvětlení, můžete snížit riziko vzniku chronických onemocnění spojených se špatnými spánkovými návyky a narušeným cirkadiánním rytmem. Nezapomeňte, že kvalitní spánek hraje zásadní roli při udržování správného metabolismu, kardiovaskulárních funkcí a reakcí imunitního systému - ujistěte se proto, že děláte vše pro to, abyste si vytvořili co nejlepší podmínky pro klidný spánek.

Časté dotazy týkající se funkce Vždy spát s rozsvíceným světlem

Je zdravé spát při rozsvíceném světle?

Spaní při rozsvíceném světle je nezdravé, narušuje cirkadiánní rytmus, produkci melatoninu a zvyšuje riziko obezity a chronických onemocnění. Studie zjistila, že tlumené osvětlení během spánku zvyšuje hladinu cukru v krvi a srdeční tep.

A co lidé, kteří spí s rozsvíceným světlem?

Lidé, kteří spí se zapnutým světlem, mohou mít nekvalitní regenerační spánkové cykly, což časem vede ke zdravotním rizikům, jako je obezita, cukrovka a kardiovaskulární problémy.

Je pro dítě špatné spát při rozsvíceném světle?

Ano, škodí i dětem, protože podle tohoto výzkumu způsobuje narušení cirkadiánních rytmů, které jsou klíčové pro růst a vývoj, a zvyšuje riziko dětské obezity.

Je spaní při rozsvícených světlech unavující?

Spánek při rozsvícených světlech může způsobit, že se budete cítit více unavení, protože narušuje fáze REM během spánku, které jsou nezbytné pro pocit odpočinku po probuzení. Chcete-li zlepšit celkový odpočinek, zvažte použití žaluzií zatemňujících místnost nebo blokování modrého světla, například nošením brýlí.

Závěr

Nenechte se oklamat lákadlem spánku při rozsvíceném světle - může vážně narušit přirozený rytmus vašeho těla a u dětí dokonce vést k problémům s kvalitou spánku.

Ale nebojte se, existují řešení! Noční světla vyzařující červené světlo a strategie blokování modrého světla mohou pomoci vytvořit lepší prostředí pro spánek a zabránit negativním zdravotním důsledkům, jako je obezita a nerovnováha produkce melatoninu.

Nezapomínejte ani na sílu ranního slunečního světla, které má zásadní význam pro obnovení cirkadiánního rytmu a udržení zdraví.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?