Nápoje, které zabraňují poruchám spánku

Published:

Pokud toužíte po klidném spánku, raději se vyhněte některým nápojům, které mohou mít na spánek negativní vliv. Tento příspěvek se zabývá vědeckými poznatky o tom, jak mohou různé druhy nápojů negativně ovlivnit celkovou dobu a kvalitu vašeho spánku.

Prozkoumáme, jak alkoholické nápoje narušují cyklus REM, což vede ke špatnému spánku. Prozkoumáme také roli kofeinu v narušování spánkových vzorců prostřednictvím ovlivňování receptorů adenosinu a jeho přetrvávající účinky na naše tělo.

Dále se budeme zabývat vlivem energetických nápojů a limonád s přidanými cukry na hladinu glukózy v krvi, což v konečném důsledku zhoršuje schopnost usnout nebo zůstat spát. Dále se podíváme na to, jak může nadměrný příjem tekutin před spaním vést k nokturii - častému močení během nočních hodin - a narušit tak váš klidný spánek.

V neposlední řadě v tomto článku najdete prospěšné alternativy pro lepší kvalitu spánku, jako jsou zelené koktejly pro povzbuzující start bez konzumace kofeinu, kokosová voda jako přírodní regulátor, uklidňující bylinné čaje a protizánětlivé zlaté mléko na noc. Tyto zdravější volby nejenže zlepší váš celkový zdravotní stav, ale také zabrání dehydrataci, aniž by způsobily potenciální poruchy spánku, jako je nespavost, nebo dokonce závažnější stavy, jako je spánková apnoe.

nápoje, které pomáhají vyhnout se poruchám spánku

Vliv alkoholu na spánek

Mnoho lidí se uchyluje k alkoholu jako k prostředku na podporu spánku, ale tento zvyk může být ve skutečnosti kontraproduktivní. I když se může zdát, že sklenka nebo dvě vína vám pomohou odejít do říše snů, pravdou je, že alkohol může různými způsoby narušit váš odpočinek.

Jak alkohol narušuje cyklus REM

Výzkumy ukazují, že alkohol ovlivňuje naše rozhodovací schopnosti a je spojován s pálením žáhy, refluxem a narušením spánku REM (Rapid Eye Movement), který je důležitou fází pro konsolidaci paměti a regulaci nálady. Když konzumujeme alkohol před spaním, potlačuje spánek REM na začátku noci. Když jeho účinky později během noci odezní, může dojít k nárůstu spánku REM, což vede k živým snům nebo nočním můrám, které dále narušují náš spánek.

Souvislost mezi konzumací alkoholu a nekvalitním spánkem

Pravidelná konzumace alkoholických nápojů může kromě ovlivnění cyklu REM vést k celkově nekvalitnímu spánku. To se může projevit jako potíže s usínáním bez předchozího požití alkoholu nebo jako probouzení se s pocitem mrzutosti místo osvěžení v důsledku narušení normálního spánkového režimu vlivem alkoholu.

Vyhýbání se alkoholu několik dní v týdnu může podpořit kvalitnější regenerační spánek. Tím, že svému tělu poskytnete možnost dodržovat jeho vrozený rytmus bez jakýchkoli vnějších zásahů, mu pomůžete udržet se v normě. Takže až budete mít příště chuť sáhnout po skleničce na dobrou noc, dvakrát si to rozmyslete a raději si dejte šálek heřmánkového čaje.

Úloha kofeinu při narušení spánkového režimu

Jste závislí na kávě? Spoléháte se na kofein, abyste přežili den? Než si později dopřejete šálek kávy, dobře si to rozmyslete. Kofein může vážně narušit váš spánek a zde je důvod, proč:

Pochopení vlivu kofeinu na adenosinové receptory

Kofein blokuje adenosinové receptory, které jsou zodpovědné za regulaci našich cyklů spánku a bdění. Hladina adenosinu se během dne zvyšuje, což způsobuje, že se cítíme ospalí. Když však kofein tyto receptory blokuje, zabraňuje tomu, abychom se cítili unavení. Proto se po konzumaci kofeinových nápojů cítíte čilí, ale zároveň vám může ztížit usínání v noci.

A tady je ta zajímavost: účinky kofeinu se mohou u jednotlivých lidí lišit. Někteří lidé mohou pociťovat vážné poruchy spánku i při malém množství kofeinu.

Přetrvávající účinky kofeinu

Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je poločas rozpadu kofeinu, což je doba, za kterou se z vašeho těla vyloučí 50 % kofeinu. Rychlost vylučování kofeinu z těla se může lišit, u některých metabolismů trvá až šest hodin, než se 50 % stimulantu vyloučí. V pozdních večerních hodinách může být polovina kofeinu z kávy v šest hodin večer stále ve vašem těle a může narušovat odpočinek.

  • Vyhněte se pití nápojů s kofeinem pozdě odpoledne nebo před spaním.
  • Pokud je to možné, přejděte po obědě na kávu bez kofeinu, abyste snížili celkový denní příjem.
  • Dávejte pozor na skryté zdroje kofeinu, jako je čokoláda a některé léky nebo volně prodejné léky.

Začleněním těchto návyků do své rutiny můžete minimalizovat potenciální negativní účinky spojené s nadměrnou konzumací kofeinu. Své oblíbené nápoje si můžete vychutnat i dříve během dne, aniž byste ohrozili tolik potřebný odpočinek.

Vliv energetických nápojů a limonád na kvalitu spánku

V dnešním rychlém světě se mnozí z nás spoléhají na energetické nápoje a limonády, aby udrželi krok se svým nabitým programem. Tyto nápoje však mohou kvůli vysokému obsahu kofeinu a cukru výrazně ovlivnit kvalitu našeho spánku.

Vliv nápojů s vysokým obsahem cukru na hladinu glukózy v krvi

Sladké nápoje, jako jsou limonády, nejenže dočasně dodávají energii, ale také způsobují rychlé zvýšení hladiny glukózy v krvi. Po tomto vzestupu často následuje pád, po kterém se cítíte unavení a malátní. Podle výzkumů může konzumace potravin nebo nápojů s vysokým obsahem cukru v době před spaním vést ke zhoršení kvality spánku, protože narušuje přirozený cirkadiánní rytmus těla.

Účinky jsou ještě výraznější v kombinaci s kofeinem, který je obsažen ve většině energetických nápojů. Kofein stimuluje nervový systém, takže se cítíte bdělí a vzhůru, což je v přímém rozporu s potřebou vašeho těla odpočívat v nočních hodinách.

Negativní dopady konzumace zpracovaných potravin před spaním

Kromě sladkých nápojů mohou mít negativní vliv na spánek také ultra zpracované potraviny konzumované před spaním. Tyto potraviny mají obvykle vysoký obsah nezdravých tuků, cukrů a umělých přísad a zároveň postrádají základní živiny potřebné pro dobré zdraví, včetně zdravého spánku.

Studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition odhalila, že jedinci, kteří konzumují zpracované potraviny, mají kratší celkovou dobu spánku než ti, kteří se stravují méně zpracovanou stravou bohatou na celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu a libové bílkoviny. Důvodem mohou být zánětlivé vlastnosti těchto potravin, které vedou k nepříjemným pocitům, zažívacím potížím a narušují klidný spánek.

Tipy pro zlepšení kvality spánku:

  • Omezte konzumaci nápojů obsahujících kofein: Zkuste snížit příjem kofeinových látek, zejména ve večerních hodinách, abyste umožnili správnou funkci adenosinových receptorů, a tím podpořili lepší regulaci cyklu.
  • Omezte konzumaci cukru před spaním: Pokud máte chuť na sladké, zvolte místo limonády nebo sladké tyčinky ovoce, které pomůže udržet stabilní hladinu glukózy v krvi po celou noc a zabrání náhlým výkyvům a pádům, které narušují klidový stav.
  • Jezte vyvážená jídla: Soustředění se na výživově bohaté pokrmy plné vitamínů, minerálů, vlákniny a bílkovin může podpořit celkovou pohodu a zlepšit množství i kvalitu zzz, které si každý večer dopřejete. Zdravé jídlo může zahrnovat například grilovaná kuřecí prsa, brokolici vařenou v páře a hnědou rýži, což je jednoduchá, ale výživná večeře před odchodem do říše snů.

Nadměrný příjem tekutin před spaním

Hydratace má zásadní význam pro naše celkové zdraví a pohodu. Načasování příjmu tekutin však může významně ovlivnit spánek. Nadměrná konzumace jakéhokoli množství tekutin před spaním může vést k častým návštěvám toalety během noci a narušit tak celkovou dobu spánku.

Nokturie způsobená pitím nadměrného množství tekutin před spaním

Nokturie, tedy noční buzení na močení, je častou příčinou poruch spánku. I když může být příznakem základních onemocnění, jako je cukrovka nebo infekce močových cest, v mnoha případech je prostě způsobena konzumací příliš velkého množství tekutin v době před spaním. To zahrnuje nejen vodu, ale i další nápoje, jako je čaj, káva nebo alkoholické nápoje.

Nutkání na močení vás může probudit z hlubokých fází spánku a ztížit vám opětovné usnutí po probuzení. Tento roztříštěný vzorec může ovlivnit celkovou kvalitu vašeho odpočinku a vést ke špatnému spánku.

Důležitost výběru bezpečných nápojů na cestách

Udržování hladiny hydratace na cestách je zásadní, ale zároveň náročné, protože vždy existuje riziko spojené s konzumací kontaminovaných nápojů, které by mohly vést ke gastrointestinálním poruchám ovlivňujícím vaši schopnost pohodlně usnout během noci. Je důležité, abychom se chytře rozhodovali o tom, co pijeme, zejména na cestách, kde může být přístup k čisté pitné vodě omezený.

  • Vyhněte se vodě z kohoutku, pokud si nejste jisti, že je bezpečná - raději se držte balené minerální vody.
  • Pokud je to možné, noste s sebou osobní čisticí zařízení, jako jsou UV pera nebo tablety, které jsou účinné proti většině bakterií a virů přítomných v neupravených zdrojích.
  • Ovocné šťávy by se měly konzumovat nejlépe čerstvé. Vyhýbejte se těm, které jsou dodávány v balených nádobách, protože často obsahují přidané cukry, které spíše přispívají k dehydrataci, než aby jí zabraňovaly.
  • Nápojům obsahujícím kofein je třeba se vyhnout, protože výzkum prokázal, že mohou narušit normální spánkový režim, což vede k potížím se spánkem.

Tipy pro chytrou hydrataci

Abyste předešli dehydrataci a nenarušili svůj noční odpočinek, přinášíme vám několik tipů:

  1. Dvě hodiny před spaním vypusťte tekutiny: Zkuste pár hodin před spaním omezit pití tekutin, abyste omezili noční návštěvy toalety. Chcete-li minimalizovat noční návštěvy toalety, zkuste omezit příjem tekutin několik hodin před spaním, aby mělo tělo dostatek času odfiltrovat přebytečnou vodu.
  2. Usrkávejte, nehltejte: Místo toho, abyste vypili velké množství najednou, zvažte pravidelné popíjení menších dávek v průběhu dne. Pomáhá to udržovat stálou úroveň hydratace, aniž by byl organismus přetížen náhlým přílivem.
  3. Vybírejte si hydratační potraviny: Kromě pravidelného pitného režimu jsou dalším zdrojem hydratace také potraviny s vysokým obsahem vody, jako jsou okurky, melouny, jahody atd. Ty jsou užitečné zejména v horkém počasí, kdy pocení zvyšuje ztráty tělesných tekutin a vyžaduje zvýšené doplňování, aby se udržela rovnováha.

Nezapomeňte, že každý člověk je jedinečný a jeho požadavky se liší v závislosti na faktorech, jako je věk, pohlaví, úroveň fyzické aktivity, podnebí a životní podmínky. Proto experimentujte a najděte to, co vám nejlépe vyhovuje, a zajistěte si tak nerušený spánek.

Přínosné alternativy pro lepší kvalitu spánku

Pro klidnější noc si odpusťte konzumaci alkoholu, kofeinu, energetických nápojů a limonád. Místo toho vyzkoušejte tyto zdravější alternativy, které regulují přirozené systémy vašeho těla a poskytují řadu zdravotních výhod.

Zelené koktejly pro povzbuzující start

Začněte den zdravým zeleným koktejlem. Tyto koktejly jsou plné zelené zeleniny s vysokým obsahem živin, jako je špenát nebo kapusta, mají nízký obsah cukru a vysoký obsah vlákniny, takže vám dodají energii na celý den. Nabízejí osvěžující ranní start bez nežádoucí nervozity a pádů v pozdějších fázích dne. Podívejte se na několik jednoduchých receptů zde.

Kokosová voda - přírodní regulátor

Kokosová voda, známá jako přírodní sportovní nápoj, je vynikající alternativou nápoje, který pomáhá vyrovnávat tělesné tekutiny a regulovat nervový systém díky bohatému obsahu elektrolytů, jako je draslík a hořčík. Díky svým hydratačním vlastnostem je ideální během horkého počasí nebo po tréninku.

Bylinné čaje s uklidňujícím účinkem

Pokud se potřebujete povzbudit bez kofeinu, vyzkoušejte bylinné čaje. Heřmánkový čaj se odedávna používá ke zmírnění zánětů a starostí a zároveň k navození spánku. Mátový čaj nabízí okamžité povzbuzení energie a zklidňuje zažívací potíže. Levandulový čaj uvolňuje mysl a napomáhá lepšímu nočnímu spánku. Přečtěte si více o různých druzích bylinných čajů a jejich přínosech.

Protizánětlivé zlaté mléko na noc

Zakončete den teplým, uklidňujícím šálkem zlatého mléka s práškem kurkumy, které působí protizánětlivě. Tento tradiční indický nápoj obsahuje kurkumin, účinnou látku obsaženou v kurkumě, která má antioxidační vlastnosti posilující imunitu, což vede ke zlepšení hladiny úzkosti a lepšímu odpočinku v noci. Pokud vám to zní lákavě, podívejte se, jak snadno si vyrobit domácí zlaté mléko, zde.

Zařazením těchto prospěšných nápojů do každodenního režimu můžete výrazně zlepšit svůj celkový zdravotní stav, včetně dosažení požadované kvality spánku noc co noc. Proč tedy čekat? Vyzkoušejte je ještě dnes.

Časté dotazy týkající se nápojů, které zabraňují spánku

Co mohu pít, abych nemusel spát?

Potřebujete povzbudit bez nervozity? Vyzkoušejte zelené koktejly s nízkým obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny, hydratační kokosovou vodu nebo povzbuzující bylinné čaje. Pro posílení imunity popíjejte protizánětlivé zlaté mléko s kurkumou.

Má to, co pijete, vliv na váš spánek?

Ano, je to tak. Alkohol narušuje spánek REM, kofein narušuje adenosinové receptory, nápoje s vysokým obsahem cukru ovlivňují hladinu glukózy v krvi a příliš mnoho tekutin před spaním vede k nokturii. Podívejte se na tyto zdroje a zjistěte více o tom, jak nápoje ovlivňují váš spánek: Sleep Foundation, Healthline a Medical News Today.

Závěr

Před spaním se vyhněte těmto nápojům: alkohol, kofein, nápoje s vysokým obsahem cukru a nadměrné množství tekutin, protože mohou negativně ovlivnit kvalitu spánku tím, že narušují cyklus REM, ovlivňují receptory adenosinu, způsobují nokturii a vedou k nekvalitnímu spánku.

Místo toho vyzkoušejte tyto prospěšné alternativy: zelené koktejly pro povzbuzení, kokosovou vodu jako přírodní regulátor, bylinné čaje pro uklidnění a protizánětlivé zlaté mléko na noc.

Bezpečným výběrem nápojů před spaním můžete zlepšit celkovou kvalitu spánku a ráno se probudit svěží.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?