Nespavost u starších osob

Published:

Nespavost je u starších osob častým problémem, který může významně ovlivnit jejich celkové zdraví a kvalitu života. K poruchám spánku přispívá celá řada faktorů, proto je zásadní identifikovat příčiny a zavést účinné strategie pro zvládání této běžné poruchy spánku. V tomto obsáhlém příspěvku na blogu se budeme zabývat různými aspekty chronické nespavosti u starších osob.

Budeme zkoumat vliv konkrétních stavů, jako je obstrukční spánková apnoe a porucha chování REM, na starší osoby s chronickou nespavostí. Dále budeme zkoumat léčbu založenou na důkazech, jako je CBT-I a terapie jasným světlem, u nichž bylo prokázáno, že zlepšují kvalitu spánku u starších pacientů, a také zdravé postupy, jako je pravidelný spánkový režim a fyzické aktivity, které mohou zmírnit příznaky nespavosti.

Zdravé postupy, jako je pravidelný spánek a pohybové aktivity, mohou navíc u starších lidí zmírnit příznaky spojené s nespavostí. Zkoumáme také bylinné doplňky, jako je melatonin, kořen kozlíku lékařského a heřmánkový čaj, jako potenciální pomocníky pro lepší odpočinek. Nakonec se dotkneme nové role duálních antagonistů orexinových receptorů při léčbě nespavosti u starších osob.

nespavost ve vyšším věku

Faktory přispívající k nespavosti u starších osob

Nespavost je běžná porucha spánku, která postihuje mnoho starších dospělých a vede k potížím s usínáním, udržením spánku nebo s obojím. K nespavosti u starších osob přispívá několik faktorů, včetně poruch dýchání souvisejících se spánkem a psychiatrických onemocnění. V této části se budeme zabývat dvěma rozšířenými poruchami spánku u starších osob: obstrukční spánkovou apnoe a poruchou chování při rychlých očních pohybech (REM) ve spánku.

Prevalence obstrukční spánkové apnoe u starších osob

V důsledku uvolnění svalů hrdla může OSA způsobit zablokování dýchacích cest během spánku, což vede k častému probouzení a hlasitému chrápání. Během spánku dochází k uvolnění krčních svalů, což vede k částečnému nebo úplnému zablokování dýchacích cest a častému probouzení spolu s hlasitým chrápáním a lapáním po dechu. Podle výzkumu se výskyt OSA zvyšuje s věkem a postihuje až 70 % mužů a 56 % žen ve věku 65 let a více. Mezi rizikové faktory vzniku OSA patří obezita, kouření v minulosti, konzumace alkoholu, výskyt OSA v rodině, chronické ucpávání nosu, diabetes mellitus II. typu a hypertenze.

Porucha chování při rychlém pohybu očí (REM) ve spánku postihující seniory

Dalším faktorem, který přispívá k nespavosti u starších lidí, jeporucha chování při rychlých očních pohybech (REM). K RBD dochází při narušení svalové atonie - přirozené paralýzy, která nám brání v tom, abychom se chovali jako ve snu. V důsledku toho mohou jedinci s RBD během spánku REM fyzicky jednat ve svých snech, což vede k potenciálně nebezpečnému chování a častému probouzení. Studie prokázaly, že výskyt RBD se zvyšuje s věkem a postihuje přibližně 0,5 % běžné populace, ale až 7 % starších dospělých.

Syndrom neklidných nohou u starších lidí

Syndrom neklidných nohou (RLS), známý také jako Willisova-Ekbomova choroba, je neurologická porucha charakterizovaná nekontrolovatelným nutkáním pohybovat nohama v klidu. Tento pocit může být doprovázen nepříjemnými pocity, jako je brnění nebo pálení v končetinách. Příznaky se obvykle zhoršují v noci, a pokud se neléčí, mohou vést k chronické nespavosti. Podle výzkumů postihuje RLS přibližně 10-35 % starších osob ve věku 65 let a více.

Narušení cirkadiánního rytmu ovlivňující kvalitu spánku

Vnitřní hodiny těla - známé jako cirkadiánní rytmus - regulují různé fyziologické procesy v průběhu zhruba 24hodinového cyklu, včetně spánku a bdění. S přibývajícím věkem může být cirkadiánní rytmus narušen v důsledku změn v expozici světlu nebo denních zvyklostí. To může vést k potížím s usínáním v noci nebo s udržením bdělosti během dne, což přispívá ke ztrátě spánku.

Kromě těchto poruch spánku patří mezi další faktory, které přispívají k nespavosti u starších osob, syndrom neklidných nohou, poruchy cirkadiánního rytmu způsobené změnami expozice světlu nebo denním režimem, vedlejší účinky léků a základní psychiatrické stavy, jako je deprese nebo úzkost.

Kognitivně behaviorální terapie nespavosti (CBT-I)

S přibývajícím věkem mohou být poruchy spánku stále častější, což vede k nespavosti a únavě během dne. Bylo zjištěno, že CBT-I, nefarmakologický přístup k léčbě nespavosti u starších osob, účinně pomáhá při usínání a udržení klidného spánku po celou noc. Řešením negativních myšlenek souvisejících s návyky před spaním a zlepšením relaxačních technik před spaním pomáhá CBT-I zlepšit délku i kvalitu spánku u starších dospělých.

Řešení negativních myšlenek v souvislosti s rutinou před spaním

Negativní myšlenky týkající se rutiny před spaním jsou běžné u lidí, kteří trpí poruchami spánku, jako je chronická nespavost. Obavy z toho, že se vám nepodaří usnout nebo že neusnete, mohou vést k úzkostným stavům, které problém ještě zhoršují. Výzkum naznačuje, že CBT-I může pomoci tento cyklus přerušit tím, že naučí jedince, jak tyto negativní myšlenkové vzorce identifikovat a nahradit je zdravějším přesvědčením o jejich schopnosti dosáhnout kvalitního nočního odpočinku.

  • Udržujte konzistentní rozvrh: Chodit spát každý večer ve stejnou dobu pomáhá regulovat vnitřní hodiny vašeho těla, takže snáze usnete, když jste připraveni.
  • Vytvořte optimální prostředí pro spánek: Ujistěte se, že vaše ložnice je chladná, tmavá, tichá a pohodlná - všechny tyto faktory přispívají ke kvalitnějšímu spánku.
  • Vyhněte se stimulujícím činnostem před spaním: Místo sledování televize nebo používání elektronických zařízení se věnujte relaxačním činnostem, jako je čtení nebo poslech uklidňující hudby, které vašemu mozku naznačí, že je čas na odpočinek.

Zlepšení relaxačních technik před spaním

Kromě řešení negativních myšlenek se CBT-I zaměřuje také na výuku relaxačních technik, které mohou starším lidem pomoci uvolnit se a připravit se na spánek. Mezi tyto metody patří hluboká dechová cvičení, progresivní svalová relaxace (PMR) a řízené představy. Pravidelným cvičením těchto technik před spaním mohou starší lidé snížit stres a úzkost, které jsou často spojeny s poruchami spánku.

  • Cvičení na hluboké dýchání: Pomalé a hluboké dýchání pomáhá aktivovat přirozenou relaxační reakci těla, snižuje srdeční tep a krevní tlak a zároveň snižuje pocit napětí.
  • Progresivní svalová relaxace (PMR): Tato technika spočívá v systematickém napínání určitých svalových skupin a následném uvolňování napětí, což podporuje celkové fyzické zklidnění.
  • Řízené zobrazování: Soustředění se na klidné obrazy nebo scénáře může odvést pozornost od znepokojivých myšlenek na ztrátu spánku a podpořit duševní klid vedoucí ke klidnému spánku.

Starší pacienti, kteří se potýkají s psychiatrickými stavy, jako je deprese nebo syndrom neklidných nohou, mohou mít ze zařazení CBT-I do léčebného plánu další prospěch. Jelikož se tato terapie zabývá jak kognitivními procesy ovlivňujícími kvalitu spánku, tak i behaviorálními návyky, které přispívají ke špatnému nočnímu odpočinku, nabízí komplexní přístup ke zvládání příznaků nespavosti, aniž by se spoléhala pouze na medikamentózní zásahy, jako jsou sedativa nebo hypnotika běžně předepisovaná starším dospělým, kteří mají potíže s usínáním nebo s udržením bdělosti během denních hodin v důsledku narušeného cirkadiánního rytmu.

Výhody terapie jasným světlem

Pro seniory s poruchami spánku může být terapie jasným světlem účinným řešením, jak zlepšit kvalitu a délku odpočinku. Tato neinvazivní léčba zahrnuje vystavení jasnému umělému světlu v určitou denní dobu, což pomáhá regulovat jejich cirkadiánní rytmus a v konečném důsledku zlepšuje kvalitu spánku. V této části se budeme zabývat tím, jak může načasovaná expozice světlu vést ke zlepšení délky i kvality spánku, který zažívají starší dospělí s nespavostí.

Regulace cirkadiánního rytmu prostřednictvím časované expozice světlu

Lidské tělo funguje na základě 24hodinového cyklu známého jako cirkadiánní rytmus, který řídí různé fyziologické procesy, jako jsou cykly spánku a bdění, uvolňování hormonů a regulace tělesné teploty. S přibývajícím věkem mohou změny cirkadiánního rytmu přispívat k potížím s usínáním nebo s udržením spánku po celou noc.

Terapie jasným světlem funguje tak, že jsou lidé každý den po určitou dobu vystaveni intenzivnímu umělému osvětlení. Tato expozice pomáhá resetovat vnitřní hodiny, které řídí naše přirozené spánkové vzorce. U starších dospělých, u nichž dochází k narušení cirkadiánního rytmu v důsledku faktorů, jako je snížená expozice slunečnímu záření nebo určité zdravotní potíže, mohou načasovaná sezení terapie jasným světlem pomoci obnovit zdravé spánkové vzorce.

Zlepšení délky a kvality nočního odpočinku

Výzkum prokázal, že terapie jasným světlem úspěšně nejen prodlužuje, ale také zlepšuje spánek starších lidí trpících nespavostí. Jedna studie zjistila, že u účastníků, kteří absolvovali každodenní ranní sezení terapie jasným světlem, došlo k výraznému zlepšení celkové doby nočního spánku a efektivity spánku.

Jiná studie ukázala, že terapie jasným světlem je zvláště prospěšná pro starší dospělé s poruchami spánku souvisejícími s Alzheimerovou chorobou. U účastníků této studie došlo po absolvování čtyřtýdenního kurzu denního vystavení jasnému světlu k výraznému zlepšení nočního probouzení, celkové délky spánku a celkové kvality odpočinku.

Tipy pro zavedení terapie jasným světlem

  • Poraďte se se svým lékařem: Před zahájením jakéhokoli nového léčebného režimu je nezbytné poradit se se svým lékařem nebo jiným zdravotnickým pracovníkem. Ti vám pomohou určit, zda je pro vás terapie jasným světlem vhodná, a poradí vám, jak ji nejlépe zavést do každodenního režimu.
  • Vyberte správný typ lightboxu: Správný lightbox by měl vyzařovat alespoň 10 000 luxů bílého zářivkového nebo LED osvětlení, aniž by produkoval škodlivé ultrafialové (UV) záření. Je důležité vybrat si zařízení speciálně navržené pro terapeutické účely a nespoléhat se na standardní domácí svítidla.
  • Udržujte konzistenci: Pro dosažení optimálních výsledků by se lidé měli snažit podstupovat načasované seance vystavení jasnému světlu přibližně ve stejnou dobu každý den. Důslednost pomáhá posilovat zdravé cirkadiánní rytmy a maximalizovat přínosy této formy terapie.
  • Vyhněte se nadměrné expozici: Zatímco někteří lidé mohou pocítit pozitivní účinky již během několika dnů nebo týdnů od zahájení terapie jasným světlem, jiní mohou potřebovat delší dobu, než zaznamenají zlepšení spánkového režimu. Dejte si však pozor, abyste to nepřehnali; přílišná expozice může vést k nežádoucím účinkům, jako jsou bolesti hlavy nebo únavy očí.

Zařazení terapie jasným světlem do denního režimu starších osob může pomoci regulovat jejich cirkadiánní rytmus a zlepšit délku i kvalitu spánku. Poskytovatel zdravotní péče může poskytnout návod, jak tuto neinvazivní terapii učinit výhodným řešením pro seniory, kteří se potýkají s nespavostí, nedostatkem spánku, syndromem neklidných nohou nebo jinými problémy se spánkem.

Přijetí zdravých postupů ke zmírnění příznaků

Pro starší dospělé, kteří se potýkají s poruchami spánku, jako je chronická nespavost, mohou být nefarmakologické možnosti změnou. Dodržování pravidelné pracovní doby, dostatek fyzické aktivity, vyvážená strava a dodržování hygieny jsou základní zdravé postupy, které mohou pomoci zmírnit příznaky. Kvalitu spánku může zlepšit také vyhýbání se kofeinu nebo alkoholu před spaním.

Udržování pravidelného spánkového režimu

Vytvoření pravidelného spánkového režimu je jednou z nejlepších strategií, jak zvládnout chronickou nespavost, protože pomáhá přizpůsobit vnitřní hodiny vašeho těla a umožňuje lepší spánek. Každodenní chození do postele a vstávání v pravidelnou hodinu může pomoci upravit vnitřní časomíru neboli cirkadiánní rytmus vašeho těla, což vám usnadní usnout a zůstat v bezvědomí celou noc. Vytvoření relaxačního režimu před spaním navíc může vašemu mozku signalizovat, že je čas jít spát, což dále zlepšuje celkovou kvalitu spánku.

Fyzické aktivity během týdne

Pravidelné cvičení podporuje nejen lepší zdraví, ale také zlepšuje noční odpočinek starších lidí, kteří mají problémy s usínáním. Provozování mírných aerobních aktivit, jako je chůze nebo plavání, po dobu alespoň 150 minut týdně může výrazně zlepšit délku i kvalitu spánku a zároveň snížit výskyt syndromu neklidných nohou.

  • Pět dní v týdnu se snažte cvičit středně dlouho po dobu 30 minut, dva dny v týdnu se navíc věnujte silovému tréninku a zároveň se věnujte nenáročným aktivitám, jako je jóga nebo tai-či, které zlepšují rovnováhu, pružnost a uvolnění.
  • Dva dny v týdnu zařaďte posilovací cvičení pro udržení svalové hmoty a hustoty kostí.
  • Zvažte nenáročné aktivity, jako je jóga nebo tai-či, které zlepšují rovnováhu, flexibilitu a uvolnění.

Strava bohatá na živiny

Vyvážená strava hraje zásadní roli při udržování celkového zdraví a pohody. Konzumace potravin bohatých na živiny, které podporují spánek, může starším lidem, kteří se potýkají s nespavostí, pomoci najít úlevu od jejich příznaků. Mezi tyto základní živiny patří:

  • Hořčík: Hořčík, který se nachází v listové zelenině, ořechách, semínkách a celozrnných produktech, pomáhá regulovat produkci hormonu melatoninu, který je zodpovědný za regulaci cyklů spánku a bdění.
  • Tryptofan: Tato aminokyselina se nachází v potravinách bohatých na bílkoviny, jako je krůtí maso, kuřecí maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a také fazole a čočka. Tryptofan napomáhá tvorbě serotoninu, který je spojován s lepší regulací nálady a kvalitnějším odpočinkem u osob trpících poruchami spánku.
  • vitamíny skupiny B: B6 (obsažený v banánech) podporuje přeměnu tryptofanu na serotonin, zatímco vitamín B12 (obsažený zejména v živočišných potravinách) pomáhá při energetickém metabolismu - oba tyto faktory přispívají k lepšímu nočnímu spánku seniorů, kteří trpí chronickou ztrátou spánku.

Kromě toho, že do svého denního stravování zařadíte potraviny bohaté na živiny, se před spaním vyhněte stimulantům, jako je kofein nebo alkohol, protože mohou narušit normální spánkový režim tím, že narušují hluboké fáze REM, které jsou nezbytné pro správné fungování během dne.

Bylinné doplňky pro nespavost

Starší lidé, kteří se potýkají se ztrátou spánku, mohou najít úlevu prostřednictvím přírodních prostředků, jako jsou bylinné doplňky. V této části se budeme zabývat třemi populárními bylinnými doplňky, o nichž je známo, že pomáhají zmírnit příznaky nespavosti u starších osob: melatoninem, kořenem kozlíku lékařského a heřmánkovým čajem.

Melatonin pro regulaci spánku

Melatonin je hormon, který reguluje naše vnitřní hodiny. S přibývajícím věkem má produkce melatoninu tendenci klesat, což může přispívat k potížím s usínáním v noci.

Užívání doplňku melatoninu před spaním může být prospěšné pro starší osoby, které mají potíže s usínáním. Výzkum ukázal, že užívání melatoninu může zlepšit latenci nástupu spánku i celkovou kvalitu spánku. Před zahájením jakéhokoli nového doplňkového programu je nezbytné vyhledat lékařskou radu.

Kozlík lékařský jako přírodní relaxační prostředek

Kořen kozlíku lékařského, bylina pocházející z Evropy a Asie, se díky svým sedativním účinkům na centrální nervový systém již dlouho používá jako přírodní prostředek proti úzkosti a neklidu.

  • Potenciální výhody: Studie prokázaly, že kořen kozlíku lékařského může pomoci zlepšit kvalitu spánku a zkrátit dobu potřebnou k usnutí u osob trpících nespavostí. Jedna studie zjistila, že u účastníků, kteří užívali extrakt z kozlíku lékařského, došlo ke zlepšení kvality spánku o 80 % ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo.
  • Bezpečnostní hlediska: Kořen kozlíku lékařského je obecně považován za bezpečný pro krátkodobé užívání, ale dlouhodobá bezpečnost není dobře prokázána. Před zahájením užívání jakéhokoli nového doplňku stravy je nezbytné poradit se s poskytovatelem zdravotní péče, zejména pokud užíváte léky nebo máte stávající zdravotní potíže.

Heřmánkový čaj pro uvolnění napětí

Heřmánkový čaj ze sušených květů heřmánku je dalším oblíbeným bylinným prostředkem, který používá mnoho lidí na celém světě jako přirozený způsob relaxace a uvolnění před spaním.

  • Potenciální výhody: Pití heřmánkového čaje před spaním může pomoci zmírnit napětí a podpořit relaxaci, což starším lidem, kteří se potýkají s příznaky nespavosti, usnadňuje usínání. Malá studie provedená na ženách po porodu ukázala, že každodenní pití heřmánkového čaje zlepšilo celkovou kvalitu spánku v porovnání s těmi, kdo jej nepili.
  • Bezpečnostní hlediska: U některých lidí se však mohou vyskytnout alergické reakce nebo interakce s některými léky. Před zavedením jakýchkoli nových bylinných přípravků do svého režimu je důležité poradit se s lékařem.

Zařazení těchto bylinných doplňků do režimu spánku starších osob může pomoci zmírnit příznaky nespavosti a zlepšit kvalitu spánku. Proto je důležité vzít v úvahu, že individuální reakce se mohou lišit. Před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu se vždy poraďte se zdravotnickým pracovníkem.

Duální antagonisté orexinových receptorů v léčbě nespavosti

Nedávno byla vyvinuta nová skupina léků zvaná duální antagonisté orexinových receptorů, která se zaměřuje speciálně na ty, kteří se z různých důvodů snaží udržet správnou úroveň hlubokých fází REM cyklů.

Jedním z příkladů tohoto typu léku je lemborexant, který byl hodnocen ve srovnání se zolpidemem s prodlouženým uvolňováním u starších dospělých se závažnými potížemi s udržením spánku. Výsledky ukázaly slibné zlepšení denního fungování těchto osob, hodnocené podle indexu závažnosti nespavosti.

Lemborexant jako účinná možnost léčby

Lemborexant působí tak, že blokuje aktivitu neurotransmiterů orexinu, které jsou zodpovědné za podporu bdělosti a vzrušení. Inhibicí těchto neurotransmiterů pomáhá lemborexant podporovat relaxaci a umožňuje pacientům, kteří se potýkají s poruchami spánku, snadněji usnout a déle spát.

Ve studii srovnávající lemborexant se zolpidemem s prodlouženým uvolňováním u starších osob, u nichž došlo k výraznému úbytku spánku, se u účastníků užívajících lemborexant zlepšil noční odpočinek bez jakýchkoli významných nežádoucích účinků. To naznačuje, že duální antagonisté orexinových receptorů, jako je lemborexant, mohou být účinnou možností léčby starších osob trpících chronickou nespavostí nebo jinými souvisejícími psychiatrickými stavy.

Zlepšení denního fungování pomocí indexu závažnosti nespavosti

Index závažnosti nespavosti je populárně používaným ukazatelem pro měření intenzity nespavosti a jejího vlivu na denní výkonnost. Ve výše zmíněné studii vykazovaly obě skupiny, placebo i lemborexant, pozitivní účinky na denní fungování měřené tímto indexem.

Toto zlepšení denního fungování je pro starší dospělé, kteří se již potýkají s jinými zdravotními problémy souvisejícími s věkem, zásadní. Tím, že se zabývají kvalitou spánku a podporují lepší odpočinek, mohou duální antagonisté orexinových receptorů, jako je lemborexant, pomoci zlepšit celkovou pohodu starších osob trpících syndromem neklidných nohou nebo poruchami spánku.

Zvažování dalších možností léčby

Přestože se duální antagonisté orexinových receptorů ukazují jako slibná léčba poruch spánku u starších dospělých, je nezbytné zvážit i další možnosti léčby. U některých jedinců se mohou jako účinnější pro zlepšení jejich cirkadiánního rytmu a celkové kvality spánku ukázat nefarmakologické přístupy, jako je kognitivně-behaviorální terapie nespavosti (CBT-I), terapie jasným světlem nebo vedení důsledného spánkového deníku.

Kromě těchto léčebných postupů mohou příznaky spojené se špatným nočním odpočinkem zmírnit také bylinné doplňky stravy, jako je melatonin nebo kořen kozlíku lékařského, aniž by bylo nutné přistupovat k farmaceutickým zásahům. Nalezení nejlepší kombinace léčby pro každého jednotlivce je klíčem ke zvládnutí příznaků a zlepšení kvality spánku.

Pokud jste starší dospělý člověk, který má potíže s usínáním nebo s udržením spánku po celou noc v důsledku chronické nespavosti nebo jiného souvisejícího onemocnění, poraďte se se svým lékařem, zda by pro vás duální antagonisté orexinových receptorů, jako je lemborexant, mohli být vhodnou léčbou. Společně s vedením vašeho lékaře a případným zařazením dalších strategií, jako je CBT-I nebo terapie jasným světlem, můžete pracovat na dosažení lepší kvality spánku a zlepšení každodenních funkcí.

Nejčastější dotazy týkající se nespavosti u starších osob

Co způsobuje nespavost u starších lidí?

Nespavost u starších lidí může být způsobena různými faktory, včetně změn spánkových vzorců souvisejících s věkem, zdravotních stavů, jako je obstrukční spánková apnoe a syndrom neklidných nohou, psychiatrických stavů, jako je deprese nebo úzkost, léků, které narušují spánek, a špatných životních návyků. Další informace o příčinách nespavosti.

Jak nespavost ovlivňuje seniory?

Nespavost má vliv na fyzické zdraví starších osob, protože zvyšuje riziko chronických onemocnění a oslabuje jejich imunitní systém. Zhoršuje také kognitivní funkce, což vede k problémům s pamětí a snížené schopnosti soustředění. Nespavost může přispívat k emočním problémům, jako jsou deprese nebo podrážděnost. Zjistěte, jak nespavost ovlivňuje seniory.

Jaký je nejčastější problém se spánkem u starších lidí?

Nejčastějším problémem se spánkem u starších dospělých jsou potíže s udržením spánku (udržení spánku), které jsou často důsledkem kombinace fyziologických změn souvisejících s věkem a dalších faktorů, jako jsou zdravotní potíže nebo vedlejší účinky léků. Prozkoumejte běžné problémy se spánkem u seniorů.

Jaká je první linie léčby nespavosti u starších osob?

Kognitivně-behaviorální terapie nespavosti (CBT-I) je považována za léčebnou metodu první volby pro zvládání nespavosti u starších osob, protože je účinná a nezpůsobuje nežádoucí vedlejší účinky, které jsou běžně spojeny s farmakologickou léčbou. Zjistěte více informací o CBT-I.

Závěr

Nespavost je u starších lidí častým problémem, ale existují způsoby, jak s ní bojovat a zlepšit spánkový režim.

Osvědčenou možností léčby je kognitivně-behaviorální terapie nespavosti (CBT-I), terapie jasným světlem a zdravá životospráva.

Bylinné doplňky a duální antagonisté orexinových receptorů mohou být rovněž účinné při řešení nespavosti u starších osob.

Zařazením těchto strategií do každodenního režimu si senioři mohou lépe odpočinout a zlepšit fungování během dne.

Další informace o možnostech léčby nespavosti najdete na stránkách nadace Sleep Foundation.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?