Jaké jsou kritiky mindfulness?

Published:

Všímavost. Tato oblíbená praxe slibuje větší uvědomění a přítomnost. Kdo by to nechtěl?

Ale je to opravdu všechno, co se za to vydává?

Někteří kritici tvrdí, že hnutí mindfulness má i své stinné stránky. V tomto příspěvku prozkoumáme časté kritiky mindfulness a zjistíme, zda mají nějakou váhu.

Jaké jsou kritiky mindfulness?

Je mindfulness přehnaná?

Mindfulness je často prezentována jako všelék. Slibuje, že vyřeší stres, úzkost, depresi, problémy se soustředěním, problémy ve vztazích a další. Vzhledem k tolika údajným výhodám není divu, že popularita mindfulness prudce vzrostla.

Může však mindfulness skutečně splnit všechny své sliby?

Někteří tvrdí, že přínosy všímavosti jsou přeceňovány. Výzkumníci poukazují na to, že mnoho studií o všímavosti používá malé vzorky nebo nemá přísné, placebem kontrolované experimentální podmínky. To ztěžuje určení jasné příčiny a následku.

K pochopení skutečného vlivu všímavosti na duševní a fyzické zdraví je stále zapotřebí dalšího výzkumu. V současné době jsou vědecké poznatky smíšené.

Obavy vzbuzuje fakt, že lidé mohou považovat mindfulness za zázračnou pilulku, i když její přínosy jsou pravděpodobně skromnější.

Podporuje mindfulness sebeobsluhu?

Mindfulness podporuje lidi v tom, aby obrátili pozornost dovnitř. Během pravidelných meditačních sezení pozorujete svůj dech, tělesné pocity nebo myšlenky.

Nemůže však toto zaměření na sebe sama podporovat nezdravou posedlost sebou samým?

Kritici tvrdí, že mindfulness dělá z lidí narcistické pupkáče, kteří nejsou schopni řešit problémy reálného světa. Pravidelné zahledění do sebe odvádí pozornost od vnější činnosti potřebné k řešení problémů, jako je chudoba, diskriminace nebo změna klimatu.

Většina odborníků na mindfulness však tvrdí, že tato praxe kultivuje sebeuvědomění a soucit. S větším vědomím svého vnitřního světa jste lépe připraveni porozumět druhým a smysluplně přispět světu.

Všímavost umožňuje spíše než rozptýlení jasnější vidění a moudřejší jednání.

Může mindfulness škodit?

Většina lidí předpokládá, že všímavost pomáhá snižovat úzkost, depresi a stres. Překvapivě to však není vždy pravda.

U určitého procenta osob vyvolává meditace všímavosti problémy, jako je úzkost, panika, deprese nebo psychóza. Tyto nežádoucí reakce se zdají být pravděpodobnější u lidí s již existujícími duševními poruchami.

Vědci však stále plně nerozumí tomu, proč k této škodlivé reakci dochází. A většina programů všímavosti neprovádí screening duševních problémů ani neposkytuje podporu, pokud se problémy objeví.

To naznačuje, že hnutí mindfulness má i stinnou stránku. Stejně jako u každého mocného nástroje může nesprávné použití způsobit škodu. Mindfulness je třeba cvičit pečlivě pod vedením zkušeného učitele.

Je mindfulness formou duchovního obcházení?

Mindfulness má kořeny v buddhistické duchovní tradici. Většina západních aplikací se však zbavuje morálního a etického rozměru.

Kritici tvrdí, že sekulární mindfulness umožňuje duchovní obcházení. Lidé se pomocí této relaxační praxe spíše vylaďují a rozptylují, než aby se postavili problémům čelem.

Někteří tvrdí, že se tím všímavost odděluje od svého základu v moudrosti a soucitu. Oproštěná, pocitově dobrá verze se prodává jako zboží. To zastírá hlubší smysl všímavosti.

K duchovnímu obcházení může samozřejmě docházet při jakékoli praxi - náboženské i světské. Ale rychlá komercializace mindfulness ji možná činí obzvláště náchylnou k duchovní povrchnosti.

Ztratila všímavost svou duši?

Moderní mindfulness se zaměřuje téměř výhradně na psychologické aspekty. Tradičně se však všímavost zaměřovala kromě snížení duševních potíží také na dosažení duchovního vhledu.

Kritici tvrdí, že současný mindfulness ztratil svou duši, protože do značné míry ignoruje duchovní rozměr. Přestává vnímat hluboké existenciální otázky, které měla mindfulness původně zkoumat:

  • Proč jsme tady?
  • Co to znamená žít naplno?
  • Jak můžeme pěstovat moudrost a soucit?

Mindfulness se stává méně o probuzení z iluze a více o pocitu menšího stresu a úzkosti.

Přestože psychologický přínos je cenný, někteří tvrdí, že moderní mindfulness nedosahuje plného lidského rozkvětu. Spíše se spokojí s tím, že nám stačí, než aby se snažila dosáhnout našeho nejvyššího potenciálu.

Mindfulness se těší obrovské popularitě, ale čelí také rostoucí kritice. Obavy zahrnují:

  • Přeceňování výhod
  • Podpora nezdravého zaměření na sebe
  • V některých případech způsobuje škodu
  • Povolení duchovního obcházení
  • Ztráta kontaktu s etickými základy
  • Opuštění hlubšího účelu

Tyto kritiky poukazují na možná omezení a nevýhody všímavosti, které stojí za prozkoumání. Nemusí však nutně popírat hodnotu této praxe.

Stejně jako u většiny věcí i zde existují odstíny šedi. Mindfulness sice není všelék, ale přesto pravděpodobně přináší skutečné výhody - pokud se používá s rozumem.

Současně by si moderní učitelé a odborníci měli uvědomovat historické kořeny. Zůstat ve spojení se základními etickými rámci může pomoci všímavosti naplnit hlubší léčebné a transformační možnosti.

Často kladené otázky

Zajímají vás některé z častých kritik, které se objevují v souvislosti s mindfulness? Níže najdete odpovědi na nejčastější otázky.

Není mindfulness jen módní záležitost?

Mindfulness se v posledních letech těší velké oblibě. Někteří ho odmítají jako další trend v oblasti zdraví. Ve skutečnosti však mindfulness vychází z kontemplativních praktik, které se vyvíjely po tisíce let. Novinkou je moderní vědecký zájem o kvantifikaci jeho účinků. Výzkum se stále snaží oddělit fakta od fikce, pokud jde o přínosy. Čas ukáže, zda mindfulness přináší trvalou hodnotu, nebo je jen přechodnou módou.

Může mindfulness zhoršit úzkost?

U většiny lidí mindfulness zmírňuje úzkost. Soustředění pozornosti na přítomný okamžik snižuje obavy z budoucích "co by, kdyby". Menšina lidí však může pociťovat zvýšenou úzkost, zejména když s mindfulness začíná. Věnovat pozornost tělesným pocitům může být zpočátku nepříjemné. A již existující stavy duševního zdraví mohou zvýšit náchylnost k nežádoucím reakcím. Instruktoři by měli prověřit anamnézu duševního zdraví a nabídnout podporu ke zmírnění rizik. Při vhodných preventivních opatřeních může mindfulness u většiny lidí pomoci snížit úzkost.

Proč je mindfulness tak populární, když existuje kritika?

Žádná tak populární praxe, jako je mindfulness, není bez kritiky. Skutečnost, že se k němu hlásí tolik lidí, ukazuje, že lidé pociťují velmi reálné přínosy - třeba zvýšenou schopnost zvládat stres nebo zlepšit koncentraci. Některé otázky si však zaslouží pozornost: Jsou tvrzení přehnaná? Mohou existovat potenciální psychologické nebo duchovní stinné stránky? Cílem by mělo být maximalizovat přínosy a zároveň minimalizovat případná rizika. A komerční tlaky mohou zastřít celkový obraz. Celostní pohled a etické základy mohou pomoci zajistit, že mindfulness splní své sliby.

Měla by být všímavost více regulována?

Zájem o zavedení osvědčených postupů v oblasti všímavosti stále roste. Vznikly přední profesní organizace, které prosazují standardy. Nabízejí hodnocení a pověření k ověření kvalifikace instruktorů. Na většině míst však zatím neexistují žádné právní předpisy, které by umožňovaly prohlásit se za odborníka na výuku mindfulness. Někteří tvrdí, že řádný dohled by ochránil spotřebitele před možným poškozením. Jiní však namítají, že náročné předpisy mohou omezit přístup a kreativitu v nabídkách založených na všímavosti. Nalezení správné rovnováhy představuje stále se vyvíjející výzvu, protože tento obor stále dozrává.

Souhrn

Meditace všímavosti slibuje řadu zdravotních výhod, například snížení úzkosti a stresu. Není divu, že v poslední době prudce stoupla její popularita. Některé kritiky však její tvrzení zpochybňují. Kritici tvrdí, že přínosy jsou přehnané, a odvolávají se na studie s metodologickými nedostatky. Tvrdí, že mindfulness podporuje nezdravé soustředění na sebe a narcismus. Překvapivě se ukazuje, že u některých lidí tato praxe způsobuje škody, jako je zvýšená úzkost nebo deprese. Sekulární mindfulness také hrozí, že bude podporovat duchovní obcházení - používání meditace jako úniku bez změny chování. Komercionalizace je obviňována z toho, že se zbavila tradičního etického základu, který dával mindfulness hlubší smysl. Kritici také tvrdí, že moderní mindfulness opouští hluboké existenciální otázky náboženství týkající se moudrosti, soucitu a smyslu. Tvrdí, že dnešní verze zaměřená na dobrý pocit a snižování stresu nepodporuje plný lidský rozkvět. Zastánci oponují, že mindfulness stále mnoha lidem klinicky významně pomáhá. Tvrdí, že správný screening a příprava mohou zabránit nežádoucím reakcím. Zůstat ve spojení s etickými kořeny může zabránit tomu, aby programy ztratily svou duši. Poznatky zastánců i kritiků mohou nakonec posílit intervence založené na všímavosti prostřednictvím uvážlivé aplikace založené na vědeckých poznatcích.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?