Co je nejdůležitějším aspektem všímavosti?

Published:

Mindfulness se v posledních letech stává stále populárnějším pojmem. Co přesně ale mindfulness je a co je nejdůležitějším aspektem jejího praktikování?

co je-nejdůležitějším-aspektem-bdělosti

Žít v přítomném okamžiku

Asi nejpodstatnější složkou všímavosti je žít v přítomném okamžiku.

Když trávíme příliš mnoho času v lítosti nad minulostí nebo v obavách o budoucnost, uniká nám bohatství přítomnosti. Mindfulness nás učí, jak být plně přítomní a uvědomovat si každý okamžik, který se odehrává.

Jak říká zenový učitel Thich Nhat Hanh:

"Nejcennějším darem, který můžeme komukoli nabídnout, je naše pozornost. Když pozorností zahrneme ty, které milujeme, rozkvetou jako květiny."

Zůstat v přítomnosti a nerozptylovat se tím, co bylo předtím nebo co nás čeká, nám umožňuje plně si vážit života tak, jak se odehrává.

Věnování pozornosti s laskavostí a zvědavostí

Kromě prožívání přítomnosti zahrnuje všímavost také věnování pozornosti našim myšlenkám, pocitům a okolí s laskavým a zvídavým přístupem.

Místo abychom to, co se objevuje v našem vědomí, odsuzovali nebo ignorovali, jemně to uznáme a pozorujeme to očima vědce, který studuje jev poprvé.

Jak píše učitel meditace Jon Kabat-Zinn ve své klasické knize Kamkoli jdeš, tam jsi:

"Všímavost znamená věnovat pozornost určitým způsobem: cíleně, v přítomném okamžiku a bez posuzování."

Tento postoj otevřenosti a přijetí je klíčový pro plné využití výhod všímavosti v našem životě.

Uvědomění vede k prozření a růstu

Udržováním vědomého uvědomování od okamžiku k okamžiku nakonec začneme získávat mocný vhled do sebe samých a do toho, jak fungujeme.

Jasněji vidíme své vzorce, podmíněnosti, emoční spouštěče a chování. Toto pochopení nám pak umožňuje provádět změny a postupovat vpřed s větší moudrostí.

Jak říká odborník na mindfulness Elisha Goldstein:

"Mindfulness není zázračná pilulka. Je to naučit se být přítomen a pěstovat si jasnost a vhled."

Stručně řečeno, nejdůležitějšími složkami praxe všímavosti jsou:

  1. Žít plně v přítomnosti
  2. Trpělivé a pečlivé věnování pozornosti
  3. Získání sebepoznání, které podporuje růst

Začleněním všímavé přítomnosti do našich dnů - prostřednictvím aktivit, jako je meditace, všímavé stravování, procházky v přírodě atd. - můžeme zásadně zlepšit náš život a vztahy.

Často kladené otázky o mindfulness

Níže jsou uvedeny odpovědi na některé časté otázky týkající se praxe všímavosti.

Jaké jsou výhody všímavosti?

Meditace všímavosti a všímavý život mají mnoho prokázaných výhod. Patří mezi ně snížení stresu a úzkosti, lepší soustředění a koncentrace, snížení deprese, posílení imunitního systému, snížení krevního tlaku, zvýšení sebeuvědomění a emoční inteligence.

Čím více budeme praktikovat přítomnost, tím více můžeme zlepšit svou duševní a fyzickou pohodu.

Jak často bych měl cvičit mindfulness?

Ideální je věnovat se formální meditaci všímavosti 10-15 minut denně. Může jít o tiché sezení a soustředění se na dech, meditaci skenování těla nebo používání aplikace pro všímavost.

Kromě toho prokládejte vědomé momenty běžnými každodenními činnostmi. Pijte kávu s rozvahou, myjte nádobí s rozvahou, choďte na procházky s rozvahou.

Pravidelné krátké tréninky jsou cennější než nepravidelné dlouhé tréninky.

Jaký je pocit všímavosti?

Mindfulness působí klidně, vyrovnaně a uvolněně. Tím, že opakovaně a stále jemněji vedete svou pozornost zpět do přítomnosti, se usadíte tady a teď.

Myšlenky budou stále přicházet a odcházet, ale vy se k nim budete chovat jinak - spíše jako pozorovatel než jako účastník. Myšlenková konverzace začne ustupovat do pozadí.

Často se také objevuje jemný pocit povznesení - více prostoru, jasnosti a vhledu.

Může všímavost pomoci zvládnout bolest?

Ano, v klinických studiích bylo prokázáno, že meditace všímavosti snižuje pocity bolesti. Je to proto, že aktivuje přirozené mechanismy zmírňující bolest a zároveň snižuje úzkost a odpor vůči nepohodlí.

Rozvíjením schopnosti soustředění a vyrovnanosti prostřednictvím cvičení bdělosti můžeme změnit svůj vztah k nepříjemným pocitům.

Jaký je rozdíl mezi všímavostí a transcendentální meditací?

Meditace všímavosti má své kořeny ve starobylých duchovních tradicích a jejím cílem je zlepšit život s moudrostí a pohodou. Není k ní zapotřebí žádný náboženský nebo esoterický systém víry.

Transcendentální meditace spočívá v používání manter - opakovaných slov nebo frází - ke zklidnění mysli. Vychází z védské tradice a jejím cílem je dosáhnout hlubších stavů vědomí.

Obojí může přinášet výhody, ale má odlišné filozofické základy.

Souhrn

Mindfulness je v posledních letech velmi populární, ale co je jeho skutečnou podstatou? Tento příspěvek na blogu se zabývá nejdůležitějšími aspekty všímavosti a všímavého života. Všímavost v zásadě znamená žít plně v přítomném okamžiku s nepředpojatou zvědavostí a péčí. Místo abychom se zamotávali do minulosti nebo budoucnosti, zakotvíme v bohatství tady a teď. To nám umožňuje plně se zapojit do života tak, jak se vyvíjí. Všímavost navíc zahrnuje trpělivé a vstřícné pozorování našich myšlenek, emocí a prožitků. Zdržujeme se kritiky nebo potlačování. Místo toho věnujeme pozornost se zvědavostí vědce - všímáme si vzorců, chápeme spouštěče, vidíme jasně sami sebe. Pravidelné praktikování všímavosti prostřednictvím meditace, všímavého stravování, procházek v přírodě atd. podporuje silný sebepoznání a růst. V konečném důsledku vede k moudřejším rozhodnutím, chování a vztahům. Podstata všímavosti spočívá v 1) Celosrdcové přítomnosti 2). Laskavá pozornost 3) Jasné vidění. Začleněním všímavého uvědomování do našich dnů můžeme hluboce snížit stres a úzkost, posílit soustředění a imunitní funkce, zvýšit emoční inteligenci a zlepšit celkovou pohodu. Výhody se šíří a zlepšují náš vnitřní i vnější svět.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?