Jak sociální média ovlivňují spánek?

Published:

Jak sociální média ovlivňují spánek? To je otázka, která zajímá vědce i zdravotníky. S tím, jak se digitální platformy stávají stále rozšířenějšími, sílí obavy z jejich vlivu na naše celkové zdraví a zejména na spánek.

V tomto příspěvku se zabýváme vědeckými studiemi, které zkoumají souvislost mezi vysokým používáním sociálních médií a špatnou kvalitou spánku. Probereme, jak může častá kontrola stránek pro zasílání zpráv a další formy online interakce vést k narušení spánkového režimu.

Budeme také zkoumat, jak poutavý obsah na těchto platformách často vede ke kognitivnímu nabuzení, které narušuje normální cirkadiánní rytmus. Dále se budeme zabývat konceptem vytěsnění - prodlouženého času stráveného u obrazovky, který nahrazuje skutečné hodiny spánku - a jeho vlivem na klidný spánek.

Další klíčovou oblastí bude fenomén FOMO (Fear-of-Missing-Out) a jeho vliv na náš režim před spaním. Kromě toho se dotkneme přílišného spoléhání na digitální zařízení při usínání pozdě večer nebo dokonce během školních večerů.

Na závěr najdete doporučení pro zachování zdravých postupů při používání technologií před spaním podle doporučení Americké akademie spánkové medicíny (AASM). Jejich každoroční Týden zdraví studentů zdůrazňuje správnou hygienu a zároveň poskytuje nástroje potřebné k tomu, aby se jim dařilo akademicky/sociálně/emocionálně/fyzicky, včetně dodržování relaxačního nočního režimu/dodržování pravidelného rozvrhu/odpojení jakéhokoli zařízení před odchodem do důchodu a podpory diskusí o nejlepších způsobech udržování optimální pohody jak offline, tak online.

jak-sociální-média-ovlivňují-spánek

Vliv používání sociálních médií na kvalitu spánku

Výzkumy ukazují, že používání sociálních médií před spaním může vážně narušit váš spánek. Studie University of Pittsburgh School of Medicine zjistila, že mladí dospělí, kteří často používají sociální média během dne, trpí častěji poruchami spánku než ti, kteří je používají méně často.

Výsledky studie o tom, jak častá kontrola sociálních médií ovlivňuje spánek

Studie publikovaná v časopise Sleep Health odhalila silnou souvislost mezi častou kontrolou sociálních sítí, jako jsou Facebook, Twitter a Instagram, a poruchami spánku. Účastníci, kteří kontrolovali své účty nejčastěji během týdne, měli třikrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít problémový spánek, než ti, kteří tak činili méně často.

To nemusí nutně znamenat, že používání těchto platforem přímo způsobuje špatný spánek. Intenzivní uživatelé však mají tendenci chodit spát později a probouzet se dříve, protože jim přes noc vyskakují oznámení související s úzkostí, což vede ke zhoršení doby nočního odpočinku.

Souvislost mezi nadměrným používáním sociálních médií a narušeným spánkovým režimem

Nadměrná online aktivita v pozdních hodinách navíc vede ke kognitivnímu vzrušení, které narušuje normální cirkadiánní rytmus a ovlivňuje celkovou kvalitu spánku. Mozek zůstává aktivní, místo aby se uklidnil, což způsobuje potíže s usínáním a udržováním hlubokých cyklů REM, které jsou nezbytné pro každodenní fyzickou a duševní regeneraci.

Pokud se přistihnete, že pozdě v noci neustále procházíte své kanály a nedokážete se od nich odpojit, ani když se cítíte unavení, pak je velká pravděpodobnost, že ohrožujete tolik potřebné regenerační fáze, které jsou nezbytné pro udržení optimálního zdraví a pohody z krátkodobého i dlouhodobého hlediska.

Posunutí skutečného času spánku kvůli sociálním médiím

Rozmach sociálních médií zásadně změnil způsob, jakým komunikujeme, komunikujeme a trávíme volný čas, nicméně toto digitální pohodlí si možná vybírá daň na délce našeho spánku. Toto digitální pohodlí však s sebou nese skrytou daň - ubírá nám drahocenné hodiny spánku. Vytěsňování skutečného času na spánek v důsledku vysokého využívání sociálních médií vyvolává mezi zdravotníky stále větší obavy.

Jak poutavý obsah narušuje normální cirkadiánní rytmus

Kognitivní vzrušení označuje mentální stimulaci, která udržuje mozek aktivní a bdělý. Zapojení do stimulujících činností, jako je procházení sociálních sítí nebo aplikací pro zasílání zpráv, může způsobit kognitivní vzrušení, které vám ztíží usínání nebo noční spánek. Tato mentální stimulace může narušit typický vzorec spánku a bdění neboli cirkadiánní rytmus.

Studie publikovaná v časopise Journal of Sleep Research zjistila, že účastníci, kteří používali své telefony k psaní zpráv nebo prohlížení webových stránek během školních nocí, měli výrazně horší kvalitu spánku ve srovnání s těmi, kteří telefony před spaním nepoužívali. Světlo vyzařované těmito zařízeními také potlačuje produkci melatoninu, což dále narušuje schopnost usnout pozdě v noci.

Pochopení konceptu a účinků vytěsnění v důsledku dlouhodobého pobytu u obrazovky

K posunu spánku dochází tehdy, když nějaká aktivita odsouvá dobu spánku, což vede k nedostatečné délce spánku. V dnešní digitální společnosti, kde jsou všichni přilepeni k obrazovkám, mnozí ztrácejí spánek kvůli nadměrnému času strávenému u obrazovek aplikací sociálních médií až do doby, než jdou spát.

  • Sociální interakce: V dnešní době se značná část interakcí odehrává online, což často zasahuje i do období, které by mělo být obdobím nočního klidu, a způsobuje narušení spánkového režimu.
  • Duševní zdraví: Dlouhodobé vystavení negativnímu obsahu na sociálních sítích může vést ke stresu a úzkosti, což dále zhoršuje špatné spánkové návyky.
  • Špatné spaní: Ti, kteří již mají problémy s usínáním, mohou trávit více času na internetu, protože se neúspěšně snaží usnout, což vede k chronickým onemocněním, jako je nespavost.

Pokud se vám stává, že zůstáváte vzhůru až do ranních hodin, protože prostě nemůžete odložit telefon, i když víte, že to ovlivňuje vaši schopnost kvalitního a klidného spánku, pak je možná nejvyšší čas přehodnotit, jakou důležitost přikládáte udržování zdravých hranic mezi osobním životem a virtuálním světem. Pamatujte, že rovnováha je klíčem k dosažení celkové pohody jak offline, tak online.

Strach z promeškání (FOMO) a jeho vliv na spánkový režim

Jedním z nejrozšířenějších jevů v dnešní digitálně orientované společnosti je strach z promeškání, obecně známý jako FOMO. Tento psychologický stav významně přispívá k nezdravým spánkovým návykům uživatelů sociálních médií, kteří chtějí být neustále ve spojení. Neustálá potřeba konektivity narušuje normální cirkadiánní rytmy, což má za následek ztrátu nebo zkrácení kvalitního nočního odpočinku.

Zkoumání vlivu FOMO na narušený cirkadiánní rytmus

Studie provedená Glasgowskou univerzitou odhalila silnou souvislost mezi vysokou mírou používání sociálních médií a narušeným spánkovým režimem, zejména u mladých dospělých. Studie provedená vědci z University of Glasgow zjistila silnou souvislost mezi vysokou mírou využívání sociálních médií a narušeným spánkovým režimem, zejména u mladých dospělých.

Strach z toho, že přijdete o důležité novinky nebo že budete vynecháni z online konverzací, často vede k tomu, že lidé během noci opakovaně kontrolují své telefony, čímž přerušují svůj přirozený spánkový cyklus. Modré světlo vyzařované digitálními zařízeními také potlačuje produkci melatoninu - hormonu zodpovědného za regulaci cyklů spánku a bdění - což tento problém ještě zhoršuje.

Toto neustálé narušování má za následek nejen nekvalitní spánek, ale může vést i k chronické nespavosti, pokud není kontrolováno. Je proto nezbytné, aby jedinci, kteří pociťují příznaky spojené s poruchami spánku vyvolanými FOMO, okamžitě vyhledali odbornou pomoc dříve, než přerostou v závažnější zdravotní problémy, jako jsou deprese nebo úzkostné poruchy.

Tipy pro boj s FOMO pro lepší spánek

  • Vytvoření zón bez techniky: Vymezte si v domácnosti určité oblasti, kam se nesmí používat žádné elektronické přístroje - zejména v ložnicích. Podpoříte tak zdravější spánkové návyky a snížíte vystavení škodlivému modrému světlu těsně před spaním.
  • Naplánujte si pravidelné přestávky od sociálních médií: Vyhraďte si během dne určitý čas, kdy se zcela odpojíte od internetových aplikací. To může znamenat vypnutí oznámení, odložení telefonu při jídle, trávení času s blízkými bez jakéhokoli rozptylování atd.
  • Rozumné používání technologií: Místo bezmyšlenkovitého procházení kanálů zkuste technologie používat vědoměji a soustřeďte se vždy na jeden úkol, ať už jde o čtení článku na internetu nebo odpověď na e-mailovou zprávu od přítele či člena rodiny. Pamatujte, že klíčem k udržení optimální pohody v offline i online sféře je rovnováha.

Přílišné spoléhání na digitální zařízení při usínání

Nedaří se vám usnout? Nejste v tom sami. Mnoho lidí se pokouší využít techniku jako rychlé řešení, ale to může způsobit více škody než užitku.

Podle Dr. Briana Primacka z University of Pittsburgh School of Medicine může používání chytrých telefonů, tabletů a počítačů před spaním narušit přirozenou produkci melatoninu - hormonu, který reguluje cyklus spánku a bdění.

Vliv modrého světla na kvalitu spánku

Studie publikovaná v časopise Nature Research zjistila, že vystavení modrému světlu před spaním významně snižuje množství i kvalitu spánku účastníků(zdroj). Chcete-li si lépe odpočinout, je nutné omezit čas strávený u obrazovky před spaním.

Digitální závislost a její důsledky

Nadměrné používání digitálních zařízení může narušit naše biologické hodiny a vést k nezdravému nočnímu režimu. Vzniká tak "technostres" - stres způsobený nadměrným používáním technologií, zejména před spaním. Navíc neustálé připojení prostřednictvím sociálních sítí může zvyšovat hladinu úzkosti a ztěžovat usínání.

Řešení, jak se zbavit nadměrné závislosti na digitálních zařízeních pro spánek:

  • Vytvořte zóny bez techniky: Vymezte určité oblasti (například ložnici) jako zóny bez techniky, abyste snížili závislost na přístrojích a podpořili lepší hygienu spánku.
  • Dodržujte pravidelné plány: Chodit spát a vstávat ve stejnou dobu pomáhá regulovat vnitřní hodiny vašeho těla a může zlepšit kvalitu vašeho spánku.
  • Vyhledejte odbornou radu: Pokud se potýkáte s nespavostí nebo jinými problémy se spánkem, které souvisejí s neustálým používáním elektronických přístrojů, neváhejte vyhledat lékaře, poradce nebo jiného poskytovatele zdravotní péče, který vám poskytne potřebné vedení a podporu, abyste situaci zvládli a efektivně ji řešili.

Podpora zdravých postupů při používání technologií před spaním

Vzhledem k tomu, že se digitální věk stále vyvíjí, je nezbytné, abychom přizpůsobili své návyky a zachovali zdravou rovnováhu mezi používáním technologií a zdravým spánkem. Škodlivé účinky sociálních médií na kvalitu spánku jsou stále zřetelnější. Místo abychom však tyto nástroje ze svého života vyřadili, můžeme při jejich používání, zejména před spaním, zavést zdravější postupy.

Prvním krokem k dosažení tohoto cíle je pochopit, jak nás čas strávený u obrazovky ovlivňuje po fyzické i psychické stránce. Studie ukázaly, že delší používání obrazovek před spaním může narušit cirkadiánní cyklus, který řídí režim odpočinku a bdění. Toto narušení často vede k potížím s usínáním nebo s udržením spánku po celou noc.

Rozumné používání aplikací sociálních médií

Uvědomění si toho, jak a kdy používáte aplikace sociálních médií, může výrazně zlepšit váš spánek. Zde je několik tipů:

  • Vytvoření relaxačního režimu před spaním: Vytvořte si před spaním uklidňující režim, který vašemu tělu naznačí, že je čas na klidný spánek.
  • Omezený čas u obrazovky před spaním: Odpojte se od všech zařízení alespoň hodinu před spaním.
  • Tiché upozornění/oznámení: Vypněte oznámení z webů pro zasílání zpráv nebo jiných aplikací, abyste zabránili vyrušování.
  • Vyhněte se aktivitám s vysokým podílem sociálních interakcí: Vyhněte se činnostem vyžadujícím intenzivní soustředění nebo emocionální zapojení těsně před spaním, protože by vám mohly ztížit usínání pozdě v noci.

Pěstování dobrých spánkových návyků mimo používání technologií

Kromě toho, že je třeba dbát na používání technologií, je pro lepší spánek zásadní také pěstování dobrých spánkových návyků:

  • Udržujte konzistentní spánkový režim: To se týká i víkendů a školních nocí.
  • Vytvoření pohodlného prostředí pro spánek: Vaše ložnice by měla být tmavá, tichá a chladná, což je vhodné pro nerušené podřimování.

Převzetí odpovědnosti za duševní zdraví a pohodu v digitálním věku

Pokud špatná kvalita spánku přetrvává i přes provádění těchto strategií, okamžitě vyhledejte odbornou pomoc. Může to poukazovat na duševní onemocnění, jako je úzkost, deprese nebo nespavost, které vyžadují lékařskou léčbu pro dobrou fyzickou i psychickou pohodu na internetu i mimo něj. Nezapomeňte, že upřednostňování péče o sebe uprostřed dnešní rychlé digitálně řízené společnosti není luxus, ale nutnost. Pojďme si tedy slíbit, že se o své zdraví začneme starat hned teď tím, že si osvojíme výše uvedené chytré strategie šetrné k technologiím, a to bez dalších okolků. Šťastné snění, přátelé..

Časté dotazy týkající se vlivu sociálních médií na spánek

Kolik procent dospělých ztrácí spánek kvůli sociálním médiím?

Podle studie National Institutes of Health 30 až 40 % dospělých uvedlo, že kvůli používání sociálních médií v pozdních nočních hodinách ztrácí spánek.

Jak sociální média ovlivňují spánek?

Sociální média mohou stimulovat kognitivní vzrušení, což mozku ztěžuje uklidnění a přechod do režimu spánku.

Kolik dětí má kvůli sociálním médiím problémy se spánkem?

Průzkum společnosti Common Sense Media zjistil, že přibližně 29 % dětí má problémy se spánkem kvůli nočnímu používání sociálních médií.

Může olej CBD pomoci při poruchách spánku?

Některé studie naznačují, že olej CBD může být účinný při léčbě poruch spánku, jako je nespavost.

Jaké jsou oblíbené značky CBD oleje?

Mezi oblíbené značky CBD oleje patří Charlotte's Web, Green Roads a cbdMD.

Je bezpečné používat CBD olej na spaní?

Přestože je olej CBD obecně považován za bezpečný, je důležité se před jeho použitím k léčbě poruch spánku nebo jiného zdravotního stavu poradit s lékařem.

Závěr

Vliv sociálních médií na kvalitu spánku

Nadměrné používání sociálních médií před spaním může negativně ovlivnit kvalitu a délku spánku, což vede k narušení spánkového režimu, prodloužení doby strávené u obrazovky a narušení cirkadiánního rytmu způsobenému FOMO.

Pro zdravé používání technologií před spaním se doporučuje dodržovat relaxační noční režim, dodržovat pravidelný rozvrh a odpojit se od zařízení před spaním.

Týden zdraví studentů, který každoročně pořádá Americká akademie spánkové medicíny, klade důraz na dodržování hygieny a optimální pohodu online i offline.

Další články najdete na naší wiki.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?