Denní spánek: Lepší zdraví, paměť a bdělost

Published:

Denní spánek neboli zdřímnutí je již dlouho předmětem zájmu vědců i nadšenců do spánku. S tím, jak se naše znalosti o složitých aspektech spánku neustále rozvíjejí, je stále zřejmější, že správné provádění denního spánku může přinášet pozoruhodné výhody. V tomto příspěvku na blogu se budeme zabývat různými výhodami spojenými s denním spánkem a poskytneme vám návod, jak si spánek optimalizovat.

Prozkoumáme témata, jako je překonávání únavy pomocí zdřímnutí, udržování bdělosti pomocí power-naps a zlepšování výkonu paměti. Dále probereme ideální délku spánku u dospělých a způsoby, jak vytvořit dokonalé spánkové prostředí pro optimální odpočinek během dne.

Kromě toho prozkoumáme strategické načasování vašeho spánku s využitím přirozených poklesů energie během dne a zároveň si vytvoříme konzistentní návyky. V neposlední řadě se budeme podrobně zabývat nejnovějšími studiemi o rozděleném spánku a jeho vlivu na výkonnost paměti i chronická onemocnění v souvislosti s denními spánkovými návyky.

denní spánek

Výhody denního spánku

Denní spánek, známý také jako zdřímnutí, nabízí řadu výhod pro zdravé jedince, kteří chtějí překonat denní únavu a udržet si bdělost. Zařazení krátkého denního spánku do každodenního režimu může potenciálně zlepšit kognitivní funkce, aniž by se zvýšilo riziko spojené s rozvojem chronických onemocnění v pozdějším věku. V této části se budeme zabývat tím, jak vám může denní spánek pomoci zůstat bdělí a produktivní po celý den.

Překonání denní únavy

Pokud se někdy během dne cítíte ospalí nebo vyčerpaní po obědě, může být rychlý energetický šlofík přesně to, co potřebujete k načerpání nových sil. Výzkum ukázal, že krátké 20-30minutové zdřímnutí může pomoci potlačit pocit ospalosti a obnovit hladinu energie účinněji než kofein nebo jiné stimulanty. Pro ty, kteří mají v noci problémy se spánkem, může být zdřímnutí účinným způsobem, jak zvýšit hladinu energie a zlepšit výkonnost paměti.

Zlepšení výkonu paměti

Dobře načasovaný spánek může mít také významný pozitivní vliv na výkonnost paměti. Podle studie provedené vědci ze Sárské univerzity v Německu se u účastníků, kteří si zdřímli po 45 minutách, zlepšila schopnost vybavit si informace ve srovnání s těmi, kteří si žádnou přestávku na odpočinek nedopřáli(zdroj). Zařazením krátkých zdřímnutí do svého denního rozvrhu můžete zjistit, že jste lépe vybaveni pro uchování nových informací a plnění úkolů vyžadujících duševní soustředění.

Udržování bdělosti

Zdřímnutí není prospěšné jen pro překonání únavy, ale také pro udržení celkové bdělosti během dne. Studie publikovaná v časopise Sleep Medicine Reviews zjistila, že dvacetiminutový spánek významně zlepšuje bdělost a kognitivní výkon u osob s nedostatkem spánku(zdroj). Zařazením denního zdřímnutí do svého denního režimu můžete pomoci bojovat proti následkům nedostatečného spánku a udržet si optimální duševní funkce.

Tipy pro efektivní denní spánek:

  • Délka spánku: Snažte se o krátké spaní v délce 20-30 minut, abyste se vyhnuli hlubším fázím spánku, jako je spánek s pomalými vlnami nebo spánek REM. Tím předejdete pocitu ospalosti nebo spánkové netečnosti.
  • Konzistence harmonogramu: Snažte se zdřímnout si každý den ve stejnou dobu, nejlépe brzy odpoledne, kdy většina lidí zažívá přirozený pokles energie.
  • Vytvořte příznivé prostředí: Ujistěte se, že prostředí, ve kterém spíte, je chladné, tiché a tmavé, což podporuje relaxaci a usnadňuje rychlé usínání. V případě potřeby zvažte použití zatemňovacích závěsů nebo masky na oči.
  • Před spaním se vyhněte stimulantům: Konzumace kofeinu nebo jiných stimulantů v době před spaním může ztížit usínání. Místo toho zkuste pít vodu nebo bylinkový čaj bez kofeinu.

Zařazení denního spánku do každodenního režimu může přinést řadu výhod zdravým jedincům, kteří chtějí překonat únavu a udržet si bdělost po celý den. Dodržováním těchto tipů, jak dlouho by měl trvat jeden spánek denně, spolu s vytvořením ideálního prostředí pro spánek, jejich správným načasováním podle výše uvedeného pravidla o konzistenci rozvrhu; podávání zdřímnutí vám může pomoci zůstat bystrými a soustředěnými po celý den. Nezapomeňte, že pro optimální celkovou pohodu je nezbytné najít rovnováhu mezi dostatečným nočním spánkem a občasným denním zdřímnutím.

Vytvoření ideálního prostředí pro spánek a zdřímnutí

Denní spánek může být účinným nástrojem pro zlepšení energie, produktivity a celkového zdraví. Pro využití výhod denního spánku je nezbytné vytvořit klidnou atmosféru, která přispívá k rychlému usínání. Zde je několik klíčových faktorů, které je třeba vzít v úvahu při zařizování prostoru pro spánek.

Záleží na pokojové teplotě

Udržování nízké teploty v místnosti je zásadní pro optimalizaci denního spánku. Studie ukazují, že chladnější teplota pomáhá rychleji usnout a dopřát si kvalitnější spánek. Národní nadace pro spánek (National Sleep Foundation) doporučuje udržovat v ložnici teplotu v rozmezí 15-19 °C (60-67 °F).

  • Tipy:
  • - V teplejších měsících nastavte termostat nebo používejte klimatizaci.
  • - K cirkulaci čerstvého vzduchu v místnosti používejte ventilátory nebo otevřená okna.
  • - Vybírejte prodyšné materiály na lůžkoviny, jako je bavlna nebo len, místo syntetických tkanin.

Snížení rušivých vlivů hluku

Klidné prostředí je nezbytné pro zajištění nepřerušovaného denního spánku. I když nebydlíte v hlučné čtvrti nebo nepracujete v blízkosti hlasitých strojů, okolní hluk z elektronických zařízení nebo hovorů může narušit vaši schopnost efektivně usnout během spánku. Zde je několik způsobů, jak minimalizovat rušivé vlivy hluku:

  • Tipy:
  • - Během spánku zavřete dveře a okna, abyste se vyhnuli vnějším zvukům.
  • - Investujte do vysoce kvalitních špuntů do uší určených speciálně pro spaní, jako jsou EarPeace nebo Mack's Earplugs.
  • - K zamaskování nežádoucích zvuků použijte přístroj s bílým šumem, ventilátor nebo aplikaci v chytrém telefonu.
  • - V případě potřeby zvažte odhlučnění prostoru pro spánek pomocí akustických panelů, závěsů nebo izolací proti povětrnostním vlivům.

Využití tmy

Tmavé prostředí je nezbytné pro podporu relaxace a signalizaci tělu, že je čas spát. Vystavení přirozenému světlu během denního spánku může narušit vaši schopnost rychle usnout a může dokonce vést k problémům s nočním spánkem v důsledku narušení cirkadiánních rytmů. Vytvoření ideálního zatemněného prostoru pro podřimování:

  • Tipy:
  • - Nainstalujte na okna v prostoru pro spánek zatemňovací závěsy nebo stínítka.
  • - Používejte masku na oči určenou speciálně na spaní, jako je například oblíbená maska na spaní Alaska Bear.
  • - Než se uložíte ke spánku, vypněte elektronická zařízení vyzařující modré světlo, jako jsou chytré telefony, tablety a počítače.

Začlenění těchto prvků do prostředí pro denní spánek vám pomůže maximalizovat přínosy spánku bez proudu a zároveň minimalizovat možné rušivé vlivy vnějších faktorů. Nezapomeňte, že klíčem k úspěchu je důslednost; jakmile si vytvoříte účinnou rutinu pro každodenní vytváření optimálního prostředí v době spánku, budete na dobré cestě k využití všech výhod spojených s pravidelným krátkým spánkem.

Jak jsme již zmínili v naší diskusi o načasování (kapitola 3), je důležité nejen to, kdy, ale také jak dlouho si denně zdřímneme. Snažte se o 20-30 minut, abyste se vyhnuli spánkové setrvačnosti a zajistili si dostatečný odpočinek, abyste se cítili svěží, aniž byste ohrozili kvalitu svého nočního spánku. Proto se pusťte do vytváření ideálního prostředí pro zdřímnutí ještě dnes a pak si začněte užívat všech výhod denního spánku.

Načasování spánku pro dosažení optimálních výsledků

Chcete-li si zdřímnout co nejlépe, zdřímněte si těsně před obědem nebo během něj, kdy se lidé cítí ospalí kvůli přirozeným výkyvům cirkadiánního rytmu. Vytvoření trvalého návyku vyžaduje čas a může vyžadovat úpravu denního režimu, ale zajistí maximální účinnost každého zdřímnutí.

Určení období po obědě

V časném odpoledni obvykle dochází u většiny lidí ke snížení bdělosti a zvýšení ospalosti v důsledku jejich cirkadiánních rytmů. Toto období po obědě obvykle spadá do období mezi 13. a 16. hodinou, i když toto okno může být ovlivněno určitými faktory. Přesto se přesné načasování tohoto propadu může lišit v závislosti na věku, pracovních povinnostech nebo zdravotním stavu.

Chcete-li zjistit, jaké je vaše osobní období ponoru po obědě, věnujte pozornost tomu, jak se cítíte během dne po dobu několika dní nebo týdnů. Všímejte si všech vzorců, které se objevují v souvislosti s úrovní energie a obdobím ospalosti. Jakmile si na základě těchto pozorování určíte optimální dobu spánku, zkuste si v tomto časovém rozmezí naplánovat krátké zdřímnutí, kdykoli to bude možné.

Důslednost při načasování zdřímnutí

Důsledné dodržování denního spánku je zásadní pro plné využití jeho výhod, aniž by došlo k narušení kvality nočního spánku nebo k problémům se spánkem později v noci. Zde je několik tipů, které vám pomohou zavést pravidelnost denního spánku:

  • Časový plán Set Times: Snažte se zdřímnout si pokud možno každý den ve stejnou dobu, a to i o víkendech, což pomůže naučit vaše tělesné hodiny očekávat odpočinek v těchto hodinách.
  • Vyhněte se pozdně odpolednímu spánku: Příliš dlouhé zdřímnutí před spaním může narušit noční spánek a ztížit usínání a udržení spánku. Raději si zdřímněte brzy odpoledne.
  • Nastavení časovače: Použijte budík nebo časovač, abyste zajistili, že váš spánek nepřesáhne doporučenou dobu 20-30 minut. Zabráníte tak vstupu do hlubších fází spánku, které mohou vést k ospalosti po probuzení (tzv. spánková setrvačnost), a předejdete případnému narušení nočního spánkového cyklu.
  • Vytvoření rutiny: Zavedení rituálů před usnutím, jako je ztlumení světla, puštění tiché hudby nebo použití relaxačních technik, může vašemu tělu naznačit, že je čas na odpočinek, a pomoci vám rychleji usnout během denního spánku.

Při posuzování vlivu na celkový zdravotní stav je třeba kromě časové posloupnosti zohlednit také faktory, jako je celková doba spánku a kvalita nočního i denního spánku. Například pro pracovníky na směny, u nichž dochází k narušování nočního odpočinku, může být delší denní zdřímnutí přínosem než pro pracovníky s pravidelným pracovním rozvrhem. Stejně tak osoby, které se potýkají s chronickou nespavostí nebo jinými poruchami spánku, by se měly před zařazením denních zdřímnutí do svého režimu poradit se zdravotníkem, protože by to mohlo stávající problémy spíše zhoršit než zmírnit.

Pokud máte potíže s usínáním v noci navzdory důslednému spánku během dne nebo máte podezření, že nedostatečný noční odpočinek přispívá k nadměrné ospalosti během dne(Karolinská škála spavosti), je nezbytné tyto problémy řešit a vyhledat kvalifikovaného lékaře, který je obeznámen s diagnostikou a léčbou různých typů poruch spánku.

Závěrem lze říci, že správné načasování denního spánku může výrazně zvýšit jeho účinnost při zlepšování bdělosti a kognitivních funkcí. Pokud si určíte období ponoření po obědě, budete dodržovat konzistentní dobu zdřímnutí a zohledníte faktory, jako je celková doba spánku a individuální okolnosti (např. práce na směny nebo zdravotní stav), budete lépe připraveni optimalizovat přínosy zdřímnutí, aniž byste ohrozili kvalitu nočního spánku.

Studie rozděleného spánku na výkon paměti

Snažíte se najít správnou rovnováhu mezi nočním spánkem a denním dřímotem? Studie ukazuje, že rozdělený spánek by mohl zlepšit výkonnost paměti ve srovnání s nepřetržitým nočním spánkem.

Srovnání nepřetržitého nočního spánku a rozděleného spánku

Studie rozdělila účastníky do tří skupin: jedna skupina spala v noci nepřetržitě 8 hodin, druhá skupina spala v noci 6 hodin, po kterých následovaly dvě půlhodinové odpolední zdřímnutí, a třetí skupina spala nepřetržitě pouze šest a půl hodiny každou noc. Cílem výzkumníků bylo porovnat, jak tyto různé spánkové režimy ovlivňují výkonnost paměti a také homeostatický spánkový tlak v několika ukazatelích.

Zlepšení výkonu paměti u obou skupin

Jak u lidí, kteří spali 8 hodin, tak u lidí s děleným spánkem došlo k pozoruhodnému zlepšení paměti ve srovnání s těmi, kteří spali pouze 6,5 hodiny nepřerušovaně. To naznačuje, že zařazení krátkého denního spánku do každodenního režimu může potenciálně zlepšit kognitivní funkce, aniž by se zvýšilo riziko spojené s rozvojem chronických onemocnění v pozdějším věku.

U obou skupin byl navíc zjištěn snížený homeostatický spánkový tlak ve srovnání s těmi, kteří měli nedostatečný noční odpočinek sami.

  • Noční spánek: Zajistěte si každý večer dostatek kvalitního nočního odpočinku - ideálně kolem sedmi až devíti hodin na dospělého člověka.
  • Denní spánek: Krátké zdřímnutí během dne může pomoci zmírnit spánkový deficit a zlepšit kognitivní funkce, zejména v kombinaci s dostatečným nočním spánkem.
  • Rozdělený spánkový režim: Přijetí rozděleného spánkového režimu, který zahrnuje jak noční odpočinek, tak denní zdřímnutí, může mít další výhody pro výkonnost paměti a celkovou pohodu.

Pro zajištění maximálního přínosu ze spánku je důležité vytvořit ideální prostředí pro spánek, které je tmavé, tiché a chladné. To by mělo být chladné, tiché a tmavé, aby podporovalo relaxaci a usnadňovalo rychlé usínání. Provedení úprav, jako je použití zatemňovacích závěsů nebo nošení masky na oči, může výrazně zvýšit vaši schopnost efektivního zdřímnutí během denního světla. Načasování zdřímnutí těsně před obědem nebo v době po obědě, kdy přirozené výkyvy cirkadiánního rytmu způsobují, že se lidé cítí ospalí, navíc zajistí maximální účinnost každého zdřímnutí.

Udržování rovnováhy mezi přiměřeným nočním spánkem a občasným zdřímnutím během dne nabízí řadu zdravotních výhod pro osoby, které se potýkají s chronickou únavou nebo jinými zdravotními potížemi ovlivňujícími jejich energetickou hladinu během dne. Tento přístup může být užitečný zejména pro pracovníky pracující na směny, kteří mají problémy se spánkem způsobené nepravidelným pracovním rozvrhem.

Pokud máte přetrvávající problémy s usínáním v noci, přestože jste do svého režimu zařadili pravidelné denní spaní, zvažte konzultaci s odborníkem ohledně možných příčin, jako je nespavost nebo jiné poruchy spánku. Řešením těchto problémů prostřednictvím správné diagnózy a léčebných plánů přizpůsobených konkrétně individuálním potřebám je mnoho lidí schopno dosáhnout kvalitnějšího regeneračního spánku, aniž by se museli uchylovat pouze k nadměrnému spoléhání na umělé stimulanty nebo sedativa. Společnost Cibdol nabízí produkty s CBD olejem, které mohou pomoci při poruchách spánku.

Studie o denním spánku a chronických onemocněních

Studie zkoumala vztah mezi délkou spánku, denními spánkovými návyky a chronickými onemocněními u starších osob a dospělých středního věku žijících v městské Šanghaji v Číně. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak lze zmírnit problémy s nočním spánkem zařazením denního zdřímnutí do běžného režimu a zároveň zvážit možná rizika spojená s rozvojem chronických onemocnění v pozdějším věku.

Analýza demografických charakteristik spolu s rizikovými faktory

Studie zahrnovala celkem 65 201 účastníků ve věku 45 let a starších, kteří na počátku studie netrpěli žádným závažným onemocněním. Účastníci sami uváděli délku svého nočního odpočinku i dobu spánku během dne. Výzkumníci zkoumali demografické charakteristiky i potenciální rizikové faktory chronických zdravotních problémů, jako je hypertenze, DM, anamnéza mozkové mrtvice, CHD a výskyt rakoviny.

Výsledky ukázaly, že osoby, které spaly v noci déle, měly nižší prevalenci DM a CHD ve srovnání s osobami s kratší dobou nočního spánku. Dále bylo zjištěno, že účastníci s dlouhou dobou nočního spánku (> 7 hodin) v kombinaci s krátkou dobou denního spánku (

Nalezení rovnováhy mezi nočním spánkem a denním zdřímnutím

Tato studie naznačuje, že nalezení optimální rovnováhy mezi dostatečným nočním spánkem a občasným zdřímnutím může být prospěšné pro celkovou pohodu, pokud jde o prevenci některých typů chronických onemocnění, jako je DM nebo CHD v pozdějším věku. Pokud již v noci dostatečně spíte, je důležité spíše než několikanásobné zdřímnutí během dne rozpoznat, kdy může být krátké zdřímnutí nezbytné kvůli pocitu únavy nebo potížím se spánkem. Místo toho naslouchejte svému tělu a pochopte, kdy může být krátké zdřímnutí nezbytné kvůli pocitu nedostatku spánku nebo potížím se spánkem v nočních hodinách.

Denní zdřímnutí přináší řadu výhod, jako je zlepšení paměti, zvýšení bdělosti a snížení míry únavy. Nadměrné spaní během dne však může vést také ke spánkové inercii, což znamená pocity ospalosti a dezorientace, které se objevují po probuzení z hluboké fáze pomalovlnného spánku (SWS). Abyste se vyhnuli tomuto nežádoucímu vedlejšímu účinku a přitom mohli využívat výhod spojených s power-nap sezením:

  • Udržujte celkovou dobu spánku v optimálním rozmezí a snažte se spát přibližně 7-9 hodin za noc v kombinaci s občasným krátkým zdřímnutím (
  • Načasujte si zdřímnutí strategicky a dávejte si ho těsně před nebo během časného odpoledne, kdy přirozené výkyvy cirkadiánního rytmu způsobují, že se lidem chce spát.
  • Vytvořte si ideální prostředí pro spánek, které přispěje k relaxaci, a to zajištěním nízké teploty v místnosti, omezením rušivého hluku pomocí zvukově izolačních opatření, jako jsou špunty do uší nebo přístroje pro regulaci bílého šumu, a využitím tmy pomocí zatemňovacích závěsů nebo očních masek, kdykoli je to možné.

Kromě těchto praktických tipů, jak zařadit denní spánek do denního režimu, aniž by to mělo negativní vliv na celkové zdravotní výsledky související s rizikovými faktory chronických onemocnění v pozdějším věku:

  1. Pokud pracujete na nepravidelné směny nebo máte zdravotní potíže, které ovlivňují vaši schopnost snadno v noci usnout (např. nespavost), zvažte vyhledání odborné pomoci kvalifikovaného poskytovatele zdravotní péče, který se specializuje na diagnostiku a odpovídající léčbu různých typů poruch spánku.
  2. Udržujte si zdravý životní styl vyváženou stravou, pravidelnou fyzickou aktivitou a účinným zvládáním stresu pomocí relaxačních technik, jako je meditace všímavosti nebo cvičení jógy.
  3. Pravidelně sledujte kvalitu svého spánku pomocí objektivních nástrojů, jako je Karolinská škála spavosti (KSS), abyste zjistili případné problémy, které mohou vyžadovat další zásah dříve, než přerostou v závažnější problémy s nočním spánkem.

Závěrem lze říci, že správné provádění denního spánku může být účinnou strategií pro boj s únavou a zlepšení kognitivních funkcí. Dosažením rovnováhy mezi dostatečným nočním spánkem a občasným zdřímnutím během dne mohou lidé potenciálně snížit riziko vzniku chronických zdravotních potíží v pozdějším věku a zároveň zlepšit celkovou pohodu v současnosti.

Nejčastější dotazy týkající se denního spánku

Je možné spát přes den?

Ano, denní spánek může pomoci překonat únavu, udržet bdělost a zlepšit výkonnost paměti, ale vyhněte se nadměrnému spánku, který může narušit váš pravidelný spánkový režim. Přečtěte si více o výhodách podřimování.

Co je to pravidlo 30-90 zdřímnutí?

Omezte dobu spánku na 30-90 minut, abyste si udrželi bdělost a nezpůsobili ospalost nebo setrvačnost po spánku. Objevte optimální délku spánku.

Jaké jsou výhody denního spánku?

Denní spánek snižuje únavu, zvyšuje bdělost, zlepšuje kognitivní funkce a výkonnost paměti, zlepšuje náladu a úroveň kreativity a kompenzuje nedostatečný noční spánek nebo nepravidelný rozvrh, například práci na směny. Prozkoumejte další výhody zdřímnutí.

Je dvouhodinový spánek každý den v pořádku?

Dlouhé zdřímnutí může narušit kvalitu nočního spánku a vést ke spánkové setrvačnosti, proto se obecně doporučuje omezit zdřímnutí na 20-30 minut, aby bylo optimální. Individuální potřeby se však mohou lišit. Zjistěte více informací o délce spánku.

Závěr

Denní spánek může zvýšit bdělost a výkonnost paměti, ale je důležité omezit délku spánku a vytvořit klidné prostředí pro spánek, aby nedošlo k narušení nočního spánku.

Studie o rozděleném spánku naznačuje, že strategický denní spánek může zlepšit výkonnost paměti.

Je však důležité najít rovnováhu mezi dostatečným nočním spánkem a denním spánkem, aby se předešlo negativním dopadům na celkový zdravotní stav.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?