Potraviny, které vám pomáhají spát

Last updated:

Published:

Objevení potravin, které mohou pomoci při usínání, může být pro ty, kteří chtějí zlepšit své zdraví a pohodu, převratnou změnou. V tomto komplexním průvodci se seznámíme s různými možnostmi, které jsou bohaté na živiny a podporují klidný spánek.

Při zkoumání role konkrétních živin při zvyšování kvality spánku se dozvíte o krůtě s tryptofanem a jeho účincích na relaxaci. Probereme také melatoninové kouzlo třešní a jejich zařazení do jídelníčku, které může vést k lepšímu odpočinku.

Dále se budeme zabývat silou kiwi a bylinných čajů při podpoře dobrého spánku, se zvláštním důrazem na uklidňující účinky heřmánkového čaje. Objevíte i méně známé potraviny podporující spánek, jako je prášek z ječné trávy a olej ze semen salátu, které jsou přírodními pomocníky pro lepší spánek.

Nakonec se dotkneme důležitosti udržování správné spánkové hygieny vytvořením relaxačního prostředí v ložnici a konzultací se zdravotníky před provedením jakýchkoli významných změn ve stravování. Pochopením těchto klíčových aspektů výživy souvisejících s potravinami, které pomáhají spánku, jste o krok blíže k dosažení optimální fyzické a duševní pohody díky kvalitnímu odpočinku.

potraviny, které pomáhají usnout

Potraviny bohaté na živiny pro lepší spánek

Chcete zlepšit kvalitu svého spánku? Zkuste do svého jídelníčku zařadit tyto potraviny podporující spánek:

  • Mandle: Obsahuje melatonin a hořčík, které regulují cykly spánku a bdění a podporují relaxaci.
  • Vlašské ořechy: Vlašské ořechy: bohaté na melatonin, serotonin a omega-3 mastné kyseliny pro zlepšení spánku a relaxaci.
  • Tučné ryby (např. losos obecný): Obsahuje vitamin D a omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují kvalitu spánku a podporují tvorbu melatoninu.
  • Turecko: Tryptofan, aminokyselina známá svými uspávacími účinky, vám může pomoci rychleji usnout.
  • Třešně a višně: Bylo prokázáno, že pití višňové šťávy snižuje nespavost a podporuje delší spánek.
  • Sladové mléko: Obsahuje vápník a hořčík, které podporují klidný spánek a snižují poruchy spánku.

Výběr těchto potravin jako součást vyvážené stravy může pomoci zlepšit vaše spánkové návyky a zajistit vám kvalitní odpočinek.

Ovoce, které pomáhá kvalitě spánku

Zlepšete kvalitu svého spánku pomocí třešní a kiwi bohatých na melatonin.

Třešně: Přírodní zdroj melatoninu pro delší spánek

Pití třešňové šťávy před spaním vám může pomoci rychleji usnout a déle zůstat spát díky vysoké koncentraci melatoninu.

Kiwi v rámci vyšetřování možných pozitivních účinků na odpočinek

I když je třeba provést další výzkum, předběžné studie naznačují, že konzumace kiwi před spaním by mohla mít pozitivní vliv na rychlejší usínání a udržení spánku po celou noc.(zdroj)

Zařazení těchto lahodných plodů do večerní rutiny může být snadným způsobem, jak si zlepšit noční odpočinek a zároveň využít jejich četné zdraví prospěšné živiny.

Bylinné čaje pro zlepšení spánku

Pití bylinných čajů na noc může podpořit dobrý spánek a zlepšit jeho kvalitu.

Uklidňující účinek heřmánkového čaje, který zvyšuje relaxaci před spaním

Heřmánkový čaj ze sušených květů heřmánku je díky antioxidantu apigeninu přírodním prostředkem na podporu relaxace a snížení hladiny stresu.

Čaj z mučenky poskytující uklidňující vlastnosti

Čaj z mučenky pocházející z rostliny Passiflora zvyšuje hladinu kyseliny gama-aminomáselné (GABA) a podporuje tak pocit klidu a pohody, což přispívá ke kvalitnějšímu spánku.

Mezi další bylinné čaje, které mohou pomoci zlepšit spánek, patří čaj z kořene kozlíku lékařského a čaj z meduňky.

Úloha celozrnných obilovin a libových bílkovin při podpoře klidného spánku

Zařaďte do jídel celozrnné produkty, jako je chléb, cereálie, těstoviny, krekry a hnědá rýže, abyste si udrželi hladinu energie a zároveň předešli možným poruchám spánku způsobeným náhlými změnami hladiny cukru v krvi.

  • Celozrnné potraviny pro udržení hladiny energie: Místo rafinovaných obilovin volte celozrnné produkty, jako je quinoa nebo ječmen, které vás déle zasytí a zároveň vám poskytnou stálý zdroj energie po celý den.
  • Vyhnout se prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi: Výběr celozrnných obilovin s nízkým glykemickým indexem pomáhá regulovat výkyvy hladiny cukru v krvi, což podporuje lepší kvalitu spánku.

Konzumace libových bílkovin je stejně důležitá pro podporu klidného spánku.

  • Podpora pocitu sytosti: Potraviny bohaté na bílkoviny zvyšují pocit sytosti, což usnadňuje rychlejší usínání, aniž by váš noční odpočinek přerušily návaly hladu.
  • Obnova svalů během odpočinku: Aminokyseliny obsažené v libových bílkovinách pomáhají při obnově svalové tkáně během spánku a zajišťují, že vaše tělo je odpočaté a připravené na další den.

Kvalitě spánku může prospět správný výběr potravin.

  • Zdravá strava: Zařazení celozrnných obilovin a libových bílkovin do jídelníčku může zlepšit kvalitu spánku a podpořit správnou spánkovou hygienu.
  • Jednotlivé potraviny: Bylo prokázáno, že třešňová šťáva je bohatá na živiny podporující spánek a zlepšuje jeho kvalitu a délku.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Tučné ryby, jako je losos a tuňák, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mohou snížit nespavost a zlepšit kvalitu spánku ve srovnání s těmi, kteří tyto živiny nekonzumují.
  • Regulace spánku: Dýňová semínka jsou skvělou svačinkou, která obsahuje aminokyselinu tryptofan, jež pomáhá regulovat spánek a podporuje dobrý spánek.
  • Heřmánkový čaj: Pití heřmánkového čaje před spaním může mít uklidňující účinek a zmírnit poruchy spánku způsobené úzkostí nebo stresem.
  • Třešně a višně: Pití višňové šťávy nebo konzumace višní může podpořit spánek a zkrátit dobu potřebnou k usnutí a udržení spánku.
  • Mléčné výrobky: Tvaroh je skvělým zdrojem bílkovin a obsahuje aminokyselinu tryptofan, takže je skvělou svačinkou před spaním.

Zařaďte tyto potraviny do svého jídelníčku, abyste podpořili dobrý spánek a probudili se svěží.

Nápoje a recepty na podporu spánku

Zlepšete kvalitu svého spánku pomocí těchto nápojů a receptů, které podporují relaxaci a lepší odpočinek.

Teplé mléko: osvědčená pomůcka pro spánek

Pití teplého mléka před spaním může vyvolat uklidňující pocit, který podporuje relaxaci a lepší kvalitu spánku ve srovnání s jinými nápoji. Studie ukazují, že aminokyselina tryptofan obsažená v mléčných výrobcích podporuje tvorbu serotoninu, který pomáhá regulovat spánkové cykly.

Recepty na těstovinové omáčky s bylinkami zlepšujícími spánek

  • Šalvěj: Tato bylina obsahuje sloučeniny, které mají sedativní účinky, a je proto vynikajícím doplňkem omáček na těstoviny, pokud si chcete dobře odpočinout.
  • Bazilika: Přidáním čerstvých lístků bazalky nebo sušeného bazalkového prášku do omáčky na těstoviny můžete zlepšit jak chuť, tak i potenciální účinky na spánek, protože bazalka je známá svými přirozenými protiúzkostnými vlastnostmi.

Důsledné dodržování spánkového režimu a vytvoření prostředí vhodného pro klidný spánek jsou základními kroky k dosažení kvalitního spánku, a to i při používání bylinek, jako je šalvěj a bazalka, v jídle. Kromě toho může kvalitu spánku zlepšit také konzumace potravin bohatých na živiny podporující spánek, jako jsou omega-3 mastné kyseliny obsažené v tučných rybách, nebo pití třešňové šťávy, u které bylo prokázáno, že prospívá spánku tím, že snižuje nespavost a podporuje delší trvání spánku.

Další potraviny pro lepší spánek

Zpestřete si jídelníček potravinami podporujícími spánek, jako je prášek z ječmenné trávy a olej ze semen salátu, které jsou spojovány s lepším nočním odpočinkem a mohou pomoci zlepšit celkovou kvalitu spánku, pokud jsou konzumovány alespoň 1 hodinu před spaním.

Potenciální vliv prášku z ječmene na relaxaci

Prášek z ječné trávy, získávaný z mladých listů ječmene, je plný důležitých vitamínů a minerálů, které mohou podpořit relaxaci, včetně vysokého obsahu hořčíku, který hraje klíčovou roli při uvolňování svalů a nervové činnosti, a jeho antioxidační vlastnosti mohou pomoci snížit zánět a podpořit pocit klidu před spaním. [zdroj]

Olej ze semen hlávkového salátu napomáhající nočnímu klidu

Olej ze semen salátu, bohatý na omega-3 mastné kyseliny, se již dlouho používá jako mírné sedativum, které uklidňuje nervový systém a potenciálně zmírňuje příznaky nespavosti; pro dosažení optimálních výsledků, pokud jde o množství i kvalitu spánku, se však doporučuje, abyste se před provedením jakýchkoli drastických změn ve svém každodenním jídelníčku poradili s odborníky. [zdroj]

Než začnete provádět drastické změny ve svém denním jídelníčku pouze na základě těchto informací, upřednostněte své zdraví a poraďte se s odborníky, abyste zajistili optimální výsledky, pokud jde o množství i kvalitu spánku.

Význam spánkové hygieny pro dosažení kvalitního odpočinku

Praktikování účinných technik spánkové hygieny spolu se zařazením potravin bohatých na živiny do jídelníčku povede k optimálním výsledkům, pokud jde o množství i kvalitu spánku.

Vytvoření ideálního prostředí pro spánek díky správnému výběru lůžkovin

Investujte do pohodlných lůžkovin, které dostatečně podepřou vaše tělo, včetně správné matrace pro vaši oblíbenou polohu při spánku a prodyšného povlečení z přírodních vláken, jako je bavlna nebo bambus, které reguluje teplotu během noci.

Konzultace s odborníky na zdravotní péči pro individuální poradenství

  • Rychlejší usínání: Poraďte se s lékařem o přetrvávajících potížích s usínáním nebo s udržením spánku, přestože dodržujete správnou spánkovou hygienu.
  • Poruchy spánku: Pokud trpíte chronickou bolestí nebo jinými zdravotními potížemi, které narušují váš noční odpočinek, poraďte se s odborníkem a prozkoumejte možnosti léčby přizpůsobené vašim konkrétním potřebám.
  • Změny ve stravování: Proberte případné změny stravy na podporu spánku s odborníkem na výživu nebo poskytovatelem zdravotní péče, který vám poskytne individuální poradenství.

Nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit živiny podporující spánek, jako jsou omega-3 mastné kyseliny obsažené v tučných rybách, třešních a dýňových semínkách, a zvažte pití třešňové šťávy, která v porovnání s placebem prodlužuje dobu spánku a zlepšuje jeho kvalitu.

Nejčastější dotazy týkající se potravin, které pomáhají spát

Jaké jídlo je nejlepší na usnutí?

Mandle jsou vynikající volbou pro podporu spánku, protože obsahují vysoké množství melatoninu, který pomáhá regulovat cykly spánku a bdění. Mezi další vhodné potraviny patří vlašské ořechy, tučné ryby, jako je losos obecný, krůtí maso a třešně. Tyto potraviny poskytují základní živiny, jako je melatonin, tryptofan, vitamin D a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají dosáhnout klidného spánku.

Která složka jídla vás uspává?

Tryptofan je klíčová složka obsažená v některých potravinách, která může vyvolat pocit ospalosti. Je to aminokyselina, která přispívá k produkci serotoninu - neurotransmiteru zodpovědného za regulaci nálady a spánku. Mezi potraviny bohaté na tryptofan patří krůtí maso, kuřecí maso, mléčné výrobky, jako jsou sýry a jogurty, vejce, ořechy, například mandle a vlašské ořechy.

Mohlo by to, co jíme, zlepšit náš spánek?

Rozhodně. Konzumace potravin bohatých na živiny, o nichž je známo, že posilují relaxaci nebo podporují zdravý spánek, může pozitivně ovlivnit celkovou kvalitu vašeho odpočinku. Mezi příklady patří bylinné čaje, jako je heřmánkový nebo mučenkový čaj, celozrnné produkty a libové bílkoviny z drůbeže nebo ryb.

Jaké ovoce obsahuje nejvíce melatoninu?

Bylo prokázáno, žetřešně, konkrétně třešně odrůdy Montmorency, jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů melatoninu - hormonu, který je klíčový pro regulaci našich vnitřních tělesných hodin (cirkadiánního rytmu) a podporuje klidný spánek. Mezi další ovoce, které obsahuje melatonin, patří kiwi, banány a ananasy.

Závěr

Připravte se na spánek díky těmto potravinám, které pomáhají regulovat cyklus spánku a bdění a poskytují základní živiny pro optimální zdraví, včetně mandlí, vlašských ořechů a tučných ryb.

Pro extra dávku tryptofanu vyzkoušejte krůtí maso nebo si před spaním dejte heřmánkový či mučenkový čaj. Třešně jsou také skvělým zdrojem melatoninu, zatímco kiwi může zlepšit kvalitu spánku. A pokud se cítíte odvážní, vyzkoušejte prášek z ječné trávy nebo olej ze semen salátu.

Nezapomeňte, že zdravá strava je jen jednou ze součástí správné spánkové hygieny, a proto se před jakoukoli významnou změnou životního stylu poraďte s odborníky.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?