7 účinných protahovacích cviků před spaním pro lepší spánek

Last updated:

Published:

Protahování před spaním může mít pozitivní vliv na kvalitu odpočinku i na celkové zdraví. Když se naše tělo uklidňuje po celodenních aktivitách, je důležité uvolnit nahromaděné napětí a stres pomocí jemného protahování. V tomto obsáhlém průvodci se budeme věnovat různým protahovacím cvičením, která můžete bez problémů zařadit do své noční rutiny.

Seznámíme se s jógovými pozicemi určenými speciálně pro relaxaci před spaním a s pohyby taiči, které podporují klidný spánek. Dále se seznámíte s protahováním lopatek pro optimální zarovnání a technikami pro uvolnění napětí v krku.

Kromě těchto cviků na horní část těla probereme i protahování dolní části těla, například pokrčení nohou vsedě pro zlepšení flexibility, a důležitost rytmického dýchání během protahování. Mezi výhody dětské pozice patří správné provedení a kontrola dechu, což jsou zásadní aspekty každého účinného protažení před spaním.

Nakonec zjistěte, jak pozice zaměřené na boky, stehna a flexibilitu páteře s výpady poskytují vedle poloh s otočením na zádech řadu výhod pro řešení fyzického napětí. Čtyřhranné protažení ve stoje se zaměřuje na stehenní, kyčelní a dolní část zádových svalů, zatímco pozice motýla pomáhá otevřít zatuhlé svaly a poskytuje emoční úlevu od stresu prostřednictvím protažení.

Vydejte se na cestu ke kvalitnějšímu spánku a zařaďte tyto pečlivě vybrané cviky před spaním do své noční rutiny.

stretches-to-do-before-bed

Jemné protažení pro lepší spánek

Zařaďte protahovací cvičení do svého režimu před spaním, abyste snížili svalové napětí, úroveň stresu a podpořili relaxaci pro klidnější spánek.

Jógové pozice pro zmírnění příznaků nespavosti

Dětská pozice, pozice nohama nahoru a pozice mrtvoly jsou jógové pozice, které pomáhají uvolnit mysl i tělo a zároveň jemně protahují zatuhlé svaly, což vede ke zlepšení kvality spánku.

Pohyby taiči pro lepší celkové zdraví

Cvičení tchaj-ťi, což je forma jemného bojového umění, které se zaměřuje na pomalé sekvence, může uvolnit svalové napětí, podpořit jasnost mysli a snížit hladinu stresu, což vede k rychlejšímu usínání a delšímu udržení spánku.

  • Protažení lopatek: Postavte se do stoje s chodidly na šířku boků, rozevřete paže doširoka, překřižte jednu paži přes druhou v loktech a jemně kružte bradou ze strany na stranu ve směru hodinových ručiček.
  • Pozice holuba: Začněte v pozici vkleče s jednou nohou pokrčenou dopředu v pravém úhlu a druhou nohu natáhněte rovně dozadu, páteř držte rovně a mírně se předkloňte, abyste cítili protažení v kyčli natažené nohy.
  • Leh na zá dech: Lehněte si na záda s rovnýma nohama, pokrčte jedno koleno, překřižte ho přes opačnou stranu těla a několikrát se nadechněte, než vyměníte strany.

Pro optimální tělesné a duševní zdraví je třeba provádět strečink ve správné formě, aby nedošlo k přetížení svalů nebo bolesti.

Protažení lopatek

Ulevte si od nepříjemných pocitů nebo bolesti lopatek souvisejících s držením těla pomocí tohoto jednoduchého protažení: postavte se do stoje s chodidly na šířku boků, rozevřete paže doširoka, překřižte jednu ruku přes druhou v loktech, pak se pohodlně posaďte s rovnými zády, bradu stáhněte k hrudníku a pak ji jemně převalujte ze strany na stranu v kruhu ve směru hodinových ručiček.

Výhody lepšího držení těla pro kvalitu spánku

Špatné držení těla může vést k bolestem zad a šíje a ovlivnit kvalitu spánku tím, že ztěžuje nalezení pohodlné polohy pro odpočinek. Zařazení jemných protahovacích cviků, jako je protahování lopatek, do noční rutiny může pomoci zmírnit svalové napětí, podpořit lepší zarovnání, snížit stres a zlepšit kvalitu spánku. Nadace pro spánek

Snížení namáhání krku cíleným protahováním

  • Jemné protažení: Před spaním se jemně protáhněte, abyste uvolnili svalové napětí a podpořili relaxaci. Healthline
  • Rozumné dýchání: Cvičte pomalé, rytmické dýchání a zároveň se protáhněte, abyste uvolnili tělo i mysl a posílili relaxaci potřebnou pro kvalitní spánek. Spánková nadace
  • Přístup na míru: Přizpůsobte si protahovací rutinu podle individuálních potřeb a zaměřte se na oblasti, kde je cítit největší napětí, abyste dosáhli maximálních přínosů při snaze zlepšit kvalitu spánku pomocí cíleného protahování. Medical News Today

Zařazení těchto strategií do noční rutiny může významně přispět ke snížení napětí v oblasti krku a k lepšímu spánku. Nezapomeňte se správně protahovat, dbejte na signály svého těla a nikdy nepřekračujte svou pohodlnou úroveň. Výhody kvalitního spánku, jako je zvýšení hladiny energie, zlepšení nálady a celkové pohody, lze dosáhnout dodržováním těchto metod ve vašem nočním režimu.

Protažení dolní části těla

Příliš dlouhé sezení může způsobit napětí v dolní části těla, ale jemné protahování může pomoci uvolnit svalové napětí a snížit bolesti zad.

Protahování pomáhá předcházet zraněním a bolesti

Pravidelné protahování může zlepšit flexibilitu, snížit stres a předcházet zraněním a chronické bolesti.

  • Jemné protažení: Zařaďte do své noční rutiny jemné protahování, které vám pomůže uvolnit se a uvolnit napětí.
  • Namáhavá cvičení: Pokud se věnujete namáhavým cvičením, protahování může pomoci zabránit vzniku napětí a snížit riziko zranění.

Správné protahování pro zlepšení kvality spánku

Protažení před spaním vám pomůže rychleji usnout a déle klidně spát.

  • Motýlí pozice: Vyzkoušejte pozici motýla, abyste si protáhli boky, stehna, třísla a spodní část zad.
  • Poloha v kleče: Další účinné protažení je v kleku s široce roztaženýma rukama a pomalým narovnáváním páteře.

Zařazení těchto protahovacích cviků do vašeho rituálu před spaním může být výhodné, protože pomáhají zlepšit flexibilitu, zmírňují nepohodlí zad a vedou ke klidnějšímu spánku.

Pozice dítěte

Uvolněte si záda, ramena a šíji pomocí dětské pozice, která podporuje relaxaci a snižuje napětí. Klekněte si na postel nebo na podlahu, ruce předpažte, čelo opřete o zem a soustřeďte se na dech. Zařaďte tuto pozici do své noční rutiny, abyste se před spaním uvolnili.

Výhody jógy před spaním

  • Uvolňuje svalové napětí: Jemné protažení, jako je dětská pozice, pomáhá uvolnit napjaté svaly, které způsobují nepohodlí během spánku.
  • Podporuje duševní klid: Soustředění na hluboké dýchání během jógy pomáhá zklidnit hyperaktivní mysl a připravit se na klidný spánek.
  • Lepší kvalita spánku: Pravidelné cvičení jógy před spaním zlepšuje celkovou kvalitu spánku tím, že pomáhá lidem rychleji usnout a déle spát.
  • Zvýšení flexibility: Jógové pozice, jako je dětská pozice, zvyšují flexibilitu, zabraňují zraněním a snižují bolest způsobenou ztuhlostí nebo napětím svalů.

Zmírnění psychického stresu pomocí soustředěného dýchání

Efektivní soustředěné dýchání je zásadní pro dosažení požadovaných účinků jakéhokoli protahovacího cvičení, zejména v noci. Zde je několik tipů:

  1. Udržujte pomalý, rovnoměrný rytmus: zhluboka se nadechněte nosem a počítejte do čtyř, pak pomalu vydechujte ústy a počítejte od čtyř dolů.
  2. Soustřeďte se na dech: Soustřeďte se na vjem vzduchu, který vstupuje do těla a vystupuje z něj, abyste udrželi rušivé myšlenky na uzdě.
  3. S každým výdechem se uvolněte: S výdechem nechte tělo opustit zbývající napětí nebo stres a ponořte se do hlubšího uvolnění.

Zařazení dětské pozice a soustředěného dýchání do noční rutiny může výrazně zlepšit kvalitu spánku tím, že sníží fyzické nepohodlí a psychický stres. Vyzkoušejte to dnes večer a získejte klidnější spánek.

Výpadová pozice: Zlepšete kvalitu spánku a posilte svaly jádra těla.

Výpadová pozice se zaměřuje na boky, stehna, třísla a spodní část zad, uvolňuje ohebnost páteře a podkolenních šlach.

Zařazení jemných protahovacích cviků, jako je například pozice výpadu, do noční rutiny může pomoci uvolnit svalové napětí, snížit stres a nakonec zlepšit kvalitu spánku.

Napjaté kyčelní svaly mohou přispívat k nepohodlí a potížím při usínání, ale výpadová pozice může pomoci toto napětí zmírnit a zlepšit kvalitu spánku.

Posilování svalů jádra těla prostřednictvím cíleného protahování je nezbytné pro udržení správného držení těla při každodenních činnostech a během spánku.

  1. Správné provedení výpadu:
  • Začněte ve stoji rozkročném, nohy rozkročte na šířku.
  • Vykročte jednou nohou dopředu a přitom udržujte rovnou páteř a zvednutý hrudník.
  • Pokrčte obě kolena tak, aby přední koleno bylo přímo nad kotníkem a zadní koleno se vznášelo těsně nad zemí (nebo se jí jemně dotýkalo).
  • Udržujte rovnováhu zapojením břišních svalů; před změnou stran několikrát vydržte dýchat.

Zařazení pozice výpadu do nočního režimu vám může pomoci rychleji usnout, zůstat spát po celou noc a nakonec přispět ke zlepšení kvality spánku.

Další informace o tom, jak může protahování pomoci zmírnit bolesti zad a zlepšit kvalitu spánku, najdete v článku Healthline o protahování před spaním.

Pozice vleže na zádech

Pozice na zádech jsou vynikající pro zklidnění mysli a těla po hektickém dni, podporují regenerační spánek a zlepšují kvalitu spánku.

Uvolnění napětí v páteři pomocí jemných otoček

Pokrčte jednu nohu, přitáhněte ji přes tělo a přitiskněte obě ramena k zemi na 20-30 sekund, abyste uvolnili napětí v dolní části zad.

Podpora relaxace prostřednictvím technik hlubokého dýchání

Techniky hlubokého dýchání při těchto otočkách mohou dále posílit jejich uklidňující účinky tím, že sníží hladinu stresu v noci.

  • Břišní dýchání: Zhluboka se nadechněte tak, aby se zvedla pouze ruka položená na břiše, a poté pomalu vydechněte a vytlačte z plic všechen vzduch.
  • Dýchání 4-7-8: Nadechněte se na 4, vydržte 7 a vydechněte 8, abyste zklidnili nervový systém a připravili tělo na spánek.

Zařazení poloh vleže na zádech do nočního režimu vám pomůže rychleji usnout, déle spát a probouzet se svěží.

Zmírnění svalového napětí pomocí protahovacích cviků ve stoje

Zlepšete kvalitu odpočinku a snižte nepohodlí v dolní části zad prováděním uklidňujících protahovacích cviků, které se zaměřují na prodloužení svalů ve stehnech, bocích a bederní oblasti.

Výhody protahování čtyřhlavého stehenního svalu pro sportovce

  • Větší flexibilita: Protahování kvadricepsů pomáhá udržovat zdravý rozsah pohybu v kloubech.
  • Prevence zranění: Pružné svaly snižují riziko zranění při fyzických aktivitách.
  • Lepší výkon: Efektivní pohybové vzorce vedou k lepšímu sportovnímu výkonu.

Udržování zdravého držení těla díky silným svalům nohou

Čtyřhranné protažení ve stoje pomáhá posilovat svaly nohou, které podporují správné zarovnání a snižují zátěž v oblasti dolní části zad.

  1. Jemně uchopte jednu nohu za sebou odpovídající rukou.
  2. Přitahujte patu k hýždím, dokud neucítíte příjemné protažení podél přední strany stehna.
  3. Udržujte vzpřímený postoj s rovnou páteří a zvednutým hrudníkem.
  4. Vydržte 20-30 sekund a poté opakujte na druhou stranu.

Pravidelné cvičení protahovacích cviků ve stoje může vést ke zvýšení flexibility, prevenci zranění a lepšímu sportovnímu výkonu. Nezapomeňte při těchto cvicích naslouchat svému tělu a nikdy na sebe netlačte víc, než je vám příjemné. Další informace o výhodách protahování kvadricepsů najdete na webu Healthline.

Motýlí pozice

Pozice motýla je účinným protahovacím cvičením pro uvolnění dolní části zad, stehen a boků a zároveň uvolňuje emocionální stres, který se v průběhu dne nahromadil.

Zařazení tohoto jemného cvičení do nočního režimu může zlepšit kvalitu spánku a jeho pružnost.

Snížení úzkosti pomocí vědomého protahování

Pozorné protahovací cviky, jako je například pozice motýla, pomáhají uvolnit svalové napětí a snížit hladinu úzkosti.

Soustředění se na dech a pohyby těla během tohoto protažení pomáhá uvolnit mysl i tělo a přispívá ke zlepšení kvality spánku.

Healthline

Zlepšení krevního oběhu v nohách a bocích

Pozice motýla podporuje lepší prokrvení nohou a boků a snižuje záněty způsobené každodenními činnostmi nebo namáhavým cvičením, které přispívají k nepříjemným pocitům při nočním usínání.

Správné provedení pozice motýla:

  • Posaďte se na pohodlnou podložku s rovnou páteří a nohama nataženýma směrem ven.
  • Pokrčte obě kolena směrem ven tak, aby směřovala od sebe, a přitom spojte chodidla v blízkosti pánve.
  • Každou rukou jemně přidržujte kotník nebo chodidlo a dbejte na to, abyste za ně příliš netahali, protože by to místo úlevy mohlo způsobit zranění.
  • Před pomalým výdechem se zhluboka nadechněte a nechte většinu práce na gravitaci, která přitáhne stehna blíže k zemi (vyhněte se silovému nádechu).

Nezapomeňte se při protahování rovnoměrně nadechovat a vydechovat po dobu přibližně 30 sekund nebo po dobu, která je vám příjemná.

Postupně prodlužujte délku této pozice, abyste maximalizovali její přínos pro kvalitu spánku a celkovou flexibilitu.

Nejčastější dotazy týkající se protahování před spaním

Protahování před spaním: dobrý nápad?

Zařazení jemných protahovacích cviků, jako je pozice motýla nebo dětská pozice, do nočního režimu vám pomůže rychleji usnout a déle vydržet spát.

Noční protahování může také snížit svalovou ztuhlost a podpořit pružnost, což vede k dlouhodobému zlepšení celkového zdravotního stavu.

Nezapomeňte si před spaním protáhnout nohy, abyste snížili křeče v nohou a zlepšili průtok krve dolními končetinami.

Pravidelné protahování nohou také přispívá k udržení zdravého držení těla se silnými svaly nohou, což dále zvyšuje kvalitu spánku.

Proto se správně protáhněte v kleče s rovnou páteří, široce rozpažte a pomalu se s rovnýma nohama svezte dolů, abyste uvolnili svalové napětí a snížili stres.

Pamatujte, že protahovací cvičení před spaním vám pomůže dosáhnout kvalitního spánku a probudit se svěží.

Závěr

Jemné jógové pozice a pohyby tai chi podporují relaxaci, zatímco protahování lopatek a protahování dolní části těla uvolňuje napětí v klíčových oblastech. Dětská pozice pomáhá s kontrolou dechu, zkroucení vleže na zádech řeší nahromaděné fyzické napětí, protažení čtyřhlavého těla ve stoje se zaměřuje na stehenní a kyčelní svaly a pozice motýla otevírá zatuhlé svaly pro uvolnění emočního stresu. Pravidelným cvičením těchto jednoduchých cviků můžete předcházet zraněním a dopřát si klidnější spánek.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?