Jak získat více spánku REM?

Last updated:

Published:

Pokud hledáte způsoby, jak maximalizovat spánek REM, tento průvodce vám poskytne přehled o faktorech, které ho ovlivňují, a nabídne praktické rady pro optimalizaci jeho kvality. REM spánek, období našeho spánkového cyklu, které je zásadní pro tvorbu paměti a duševní zdraví, lze získat správnými znalostmi. V tomto obsáhlém průvodci se ponoříme do různých faktorů ovlivňujících spánek REM a poskytneme praktické tipy na zlepšení jeho kvality.

Při zkoumání důležitosti spánku REM probereme optimální délku a konzistenci spánku a upozorníme na užitečné nástroje, jako jsou aplikace pro sledování, které nám pomohou lépe si odpočinout. Dále prozkoumáme, jak může konzumace kofeinu a alkoholu ovlivnit vaši schopnost vstoupit do hlubokých fází spánku.

Kromě životních návyků, jako je cvičení a vystavení světlu během dne, se tento příspěvek zabývá také vlivem užívání marihuany na dosažení dostatečného spánku REM. Dále nastíníme strategie pro vytvoření relaxačního režimu před spaním, přičemž zvláštní pozornost věnujeme aromaterapeutickým technikám.

V neposlední řadě zjistěte, jak si vytvořit ideální prostředí v ložnici, a to efektivním použitím polštářů a oddělením pracovního a relaxačního prostoru. Nakonec se dozvíte o lécích, které mohou ovlivnit vaši schopnost dosáhnout většího množství spánku REM, abyste mohli činit informovaná rozhodnutí o svém zdraví.

jak získat více času na spánek

Význam spánku REM

Rychlý pohyb očí (REM spánek) je klíčový pro udržení zdraví mozku, emoční odolnosti, učení a uchování paměti.

Během spánku REM jsou svaly dočasně paralyzovány, aby se zabránilo náhodnému poškození.

Dospělí by se měli snažit strávit v této fázi 20-25 % času spánkem.

  • Zvýšení mozkové aktivity: Spánek REM se vyznačuje zvýšenou mozkovou aktivitou podobně, jako když jste vzhůru.
  • Dochází ke snění: Většina snů se odehrává ve fázi rychlých očních pohybů.
  • Výhody pro duševní zdraví: Dostatečné množství spánku REM přispívá k lepšímu duševnímu zdraví.
  • Podpora kognitivních funkcí: REM pomáhá udržovat kognitivní funkce, jako je schopnost řešit problémy a kreativita, a zároveň upevňuje vzpomínky.

Abyste si mohli každou noc dopřát dostatek kvalitního odpočinku, je důležité pochopit, jak mohou různé faktory ovlivňovat spánkový režim REM.

Zde je několik tipů, jak optimalizovat svůj životní styl:

  • Dodržujte spánkový režim: Jděte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu.
  • Zlepšení spánkové hygieny: Vytvořte si relaxační režim před spaním a vyhněte se kofeinu a elektronice před spaním.
  • Maximalizujte dobu spánku: Snažte se spát 7-9 hodin denně.
  • Pochopte spánkové cykly: Zjistěte, jaké jsou jednotlivé fáze spánku a jak ovlivňují vaše tělo.
  • Léčba poruch spánku: Pokud máte problémy s usínáním nebo s udržením se ve spánku, vyhledejte odbornou pomoc.

Dodržováním těchto tipů můžete prodloužit délku spánku REM a zlepšit celkovou kvalitu spánku, což povede ke zdravějšímu propojení mysli a těla prostřednictvím lepších spánkových návyků.

Optimální délka a konzistence spánku

Podle odborníků je pro fyzickou a duševní pohodu nezbytný nepřerušovaný spánek v délce sedmi až devíti hodin denně.

Využití aplikací pro sledování spánku pro optimální odpočinek

Chcete-li zlepšit kvalitu spánku, zkuste používat aplikace pro sledování spánku, jako je RISE nebo WHOOP, které sledují vaše spánkové návyky a poskytují informace na základě datových trendů.

  • Rise: Využívá algoritmy umělé inteligence k analýze vaší denní hladiny energie a poskytuje personalizovaná doporučení, kdy jít spát nebo kdy vstávat, abyste maximalizovali délku spánku REM.
  • WHOOP: Měří biometrické údaje v průběhu noci (např. variabilitu srdečního tepu) a zjišťuje, kolik hlubokého, lehkého a REM spánku jste dosáhli, čímž poskytuje cennou zpětnou vazbu o celkové kvalitě spánku.

Dodržování těchto optimálních časů vám pomůže regulovat vnitřní hodiny a zajistit správné rozložení mezi cykly mimo REM a REM, což vede k lepší kognitivní funkci a emoční pohodě během dne.

Vliv kofeinu a alkoholu na spánek REM

Kofein a alkohol mohou narušit normální spánkový cyklus a ovlivnit kvalitu vašeho odpočinku.

Nejlepší čas na vypnutí kofeinu

Chcete-li optimalizovat kvalitu spánku, vyvarujte se kofeinu alespoň šest hodin před spaním.

Vliv alkoholu na spánek REM

Alkohol může zpozdit nebo potlačit spánek REM, což vede k lehčímu a roztříštěnějšímu spánku.

Abyste maximalizovali spánek REM, doporučujeme dávat pozor na konzumaci kofeinu a alkoholu.

Další informace naleznete v tomto zdroji.

Užívání marihuany a její vliv na spánek REM

Nedovolte, aby vám užívání marihuany narušilo spánek REM, což je klíčová regenerační fáze, která vám pomáhá cítit se svěží a plní energie.

Studie ukázaly, že THC, účinná složka marihuany, může bránit REM spánku a zároveň posilovat hlubší NREM fáze.

  • Vyhněte se konzumaci konopí před spaním: Dejte svému tělu dostatek času na zpracování kanabinoidů a umožněte, aby proběhly přirozené REM cykly.
  • Vyzkoušejte raději produkty CBD: Zvažte použití CBD oleje, který neobsahuje THC, ale přesto má uklidňující účinky.
  • Udržujte vyvážený životní styl: Pravidelně cvičte během dne a vyhýbejte se nadměrné konzumaci kofeinu v pozdních hodinách, abyste podpořili zdravý spánek.

Uvědomění si, kdy a kolik marihuany konzumujete, může pomoci zachovat dostatečné množství spánku NREM i REM, které jsou nezbytné pro optimální zdraví a pohodu.

Úloha cvičení při zlepšování spánkového režimu

Pravidelné cvičení může snížit stres a úzkost, zvýšit produkci hormonů podporujících spánek, jako je melatonin, a nakonec vést ke zlepšení spánku; je však třeba se vyvarovat cvičení příliš blízko před spaním.

Přínos pravidelného cvičení pro spánek

  • Lepší kvalita spánku: Aerobní cvičení, jako je chůze, běh nebo plavání, může vést k hlubšímu a kvalitnějšímu spánku.
  • Snížení příznaků nespavosti: Cvičení střední intenzity může pomoci osobám trpícím chronickou nespavostí rychleji usnout a déle spát.
  • Prodloužení doby trvání spánku REM: Lidé, kteří se pravidelně věnují fyzické aktivitě, mají ve srovnání s těmi, kteří mají sedavé zaměstnání, tendenci k delšímu spánku REM.

Hledání správného času na cvičení

Abyste maximalizovali přínos cvičení pro váš spánek, je nezbytné najít optimální čas během dne, kdy se můžete věnovat fyzickým aktivitám, aniž byste narušili svůj noční režim. Zatímco ranní cvičení může být pro některé jedince ideální díky svým energizujícím účinkům po celý den, jiní mohou dát přednost odpoledním nebo podvečerním sezením, která jim poskytnou dostatek času na uklidnění před spaním. Je důležité dbát na signály svého těla a určit, co vám nejlépe vyhovuje, a zaručit si tak každodenní dostatek pohybu.

Získejte více REM spánku s ranním slunečním světlem

Vystavení přirozenému světlu během dne reguluje cyklus spánku a bdění, takže každé ráno strávte 30-40 minut venku, abyste pomohli regulovat produkci melatoninu.

Výhody ranního slunečního světla

  • Buďte bdělí: Ranní sluneční světlo zvyšuje hladinu energie a soustředění po celý den.
  • Synchronizujte interní hodiny: Důsledné vystavení rannímu světlu usnadňuje usínání v noci a ranní probuzení.
  • Zlepšete si náladu: Sluneční světlo stimuluje produkci serotoninu a zlepšuje celkovou pohodu.

Maximalizace světelné expozice

  1. Dejte se do pohybu: Zařaďte do svého denního režimu pohybovou aktivitu venku, abyste využili jak pohyb, tak přirozené světlo.
  2. Snídejte u okna: Začněte den na sluníčku a vychutnejte si jídlo, které vám usnadní trávení a dodá energii do nového dne.
  3. Rozjasněte vnitřní prostory: Pokud nemůžete trávit mnoho času venku, nechte během dne roztažené závěsy nebo použijte světla s plným spektrem, která napodobují denní světlo.

Tyto jednoduché návyky zlepšují hormonální rovnováhu, podporují lepší kvalitu spánku a zvyšují množství spánku REM každou noc.

Jak modré světlo ovlivňuje spánek a hormonální rovnováhu

Modré světlo z elektronických zařízení může narušit hladinu melatoninu a ztížit usínání a udržení spánku.

  • Před spaním se odpojte od sítě: Vypněte všechny obrazovky alespoň dvě hodiny před spaním, aby si vaše tělo stihlo vyrobit melatonin.
  • Blokování modrého světla: Používejte brýle blokující modré světlo nebo aplikace jako f.lux nebo Night Shift k úpravě barev obrazovky.
  • Dodržujte plán: Stálý čas spánku a bdění pomáhá regulovat hormonální rovnováhu pro optimální REM cykly.

Omezení příjmu modrého světla ve večerních hodinách může vést k vyrovnanějším hormonům a lepšímu spánku.

Vytvoření relaxační rutiny před spaním

Důsledná a uklidňující rutina před spaním vám pomůže dát tělu signál, že je čas se uklidnit, což vám usnadní usínání a spánek REM.

  • Aromaterapie: Použijte levandulový nebo heřmánkový esenciální olej v difuzéru nebo v teplé koupeli, abyste navodili uklidňující atmosféru.
  • Meditace: Zlepšete kvalitu spánku snížením hladiny stresu a úzkosti pomocí meditace všímavosti.
  • Jemné protahování: Uvolněte napětí ve svalech lehkým protahováním a zaměřte se na místa, kde máte napětí.
  • Čtení: Odpočívejte s knihou (nejlépe bez obrazovek vyzařujících modré světlo), abyste se vyhnuli elektronickým zařízením.

Vytvořte prostředí, které podporuje klidný spánek, ztlumením světel hodinu před spaním a omezením sledování podnětného obsahu, jako jsou filmy plné akce nebo sociální sítě.

Další informace o výhodách voňavého léčení pro odpočinek najdete na Healthline.

Zkuste používat aplikace pro řízenou meditaci, jako je Headspace nebo Calm, a zlepšete tak kvalitu svého spánku.

Nezapomeňte, že kontrola rutiny před spaním je jen jedním z kroků k dosažení lepšího spánku REM - nezapomeňte věnovat pozornost i dalším faktorům uvedeným v tomto příspěvku, abyste si zajistili optimální spánek noc co noc.

Váš prostor pro spaní je základem pro zajištění klidného spánku, proto si ho vytvořte ideální.

Polštáře pro optimální pohodlí

Vyberte si polštáře, které vyhovují vaší poloze při spánku, a investujte do speciálních polštářů proti bolesti krku nebo chrápání. Sladké sny zaručeny.

Oddělené prostory pro práci a odpočinek

Vyvarujte se práce z postele nebo používání elektronických zařízení v době před spaním, abyste naučili mozek spojovat ložnici s odpočinkem. Pro maximální relaxaci ji udržujte tmavou, chladnou a bez nepořádku.

  • Odstraňování nečistot: Čistý a uspořádaný pokoj podporuje klid před spaním.
  • Vyberte si uklidňující barvy: Vytvořte si klidnou atmosféru pomocí uklidňujících barev na stěnách, lůžkovinách a dekoracích.
  • Aromaterapie: Použijte esenciální oleje, jako je levandule nebo heřmánek, v difuzéru, abyste podpořili relaxaci a zlepšili kvalitu spánku.

Vytvořením ideálního prostředí v ložnici si můžete zajistit lepší spánek REM a celkovou lepší pohodu. Věřte nám, že vaše tělo vám poděkuje.

Léky, které mohou ovlivnit spánek REM

Mějte na paměti některé léky, které mohou ovlivnit váš spánek REM, jako jsou antidepresiva, léky proti záchvatům, léky na srdce a sedativa/hypnotika, které mohou vést k narušení spánkového režimu.

  • Antidepresiva: SSRI jako fluoxetin (Prozac), sertralin (Zoloft) a paroxetin (Paxil) mohou potlačovat spánek REM.
  • Léky proti záchvatům: Léky používané při léčbě epilepsie, jako je fenytoin (dilantin) a karbamazepin (tegretol), mohou narušit normální spánkové cykly tím, že zkracují dobu strávenou ve fázích rychlých očních pohybů.
  • Srdeční léky: Beta-blokátory, jako je propranolol, předepisované na srdeční onemocnění, mohou ovlivnit kvalitu odpočinku tím, že zkracují celkovou dobu spánku nebo způsobují potíže s usínáním v noci.
  • Sedativní/hypnotické látky: Benzodiazepiny, jako je diazepam (Valium) a temazepam (Restoril), mohou při dlouhodobém užívání vyvolat závislost, což vede ke snížení účinnosti při navozování zdravého spánku.

Pokud se domníváte, že vaše léky mohou bránit vaší schopnosti správně vstoupit do hlubšího spánku a dosáhnout fází REM, je nezbytné vyhledat odborníka. Spolupráce s lékařem na úpravě dávkování nebo prozkoumání alternativních způsobů léčby vám může pomoci maximalizovat kvalitu spánku a celkovou pohodu.

Časté dotazy týkající se toho, jak získat více spánku Rem

Chcete více spánku REM? Zde je návod, jak ho dosáhnout:

Dodržujte stálý spánkový režim, omezte příjem kofeinu a alkoholu, pravidelně cvičte, kontrolujte vystavení světlu, vytvořte si relaxační režim před spaním, optimalizujte prostředí v ložnici a v případě potřeby se poraďte s lékařem.

Proč máte špatný spánek REM? Na vině může být nestálý spánkový režim, příjem kofeinu nebo alkoholu, nedostatek fyzické aktivity, vystavení modrému světlu, nepohodlná ložnice nebo některé léky.

Co způsobuje zvýšení spánku REM? Nahrazení ztraceného spánku REM, úprava medikace nebo zlepšení životních návyků, které pozitivně ovlivňují cyklus spánku a bdění.

Chcete méně lehkého spánku a více REM? Dodržujte pravidelnou dobu spánku, vyhýbejte se kofeinu a alkoholu, denně cvičte, vystavte se přirozenému světlu, vytvořte si pohodlnou ložnici a vytvořte si relaxační režim před spaním.

Závěr

Více spánku REM pro lepší zdraví:

Optimalizace délky a konzistence spánku, omezení konzumace kofeinu a alkoholu, pravidelné cvičení, řízení expozice světlu, vytvoření relaxačního režimu před spaním a vytvoření ideálního prostředí v ložnici - to vše může zlepšit vaše šance na dosažení kvalitního odpočinku.

Pokud dáte přednost spánkové hygieně, můžete se probouzet svěží a připraveni zvládnout nadcházející den!

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?