Proč sténám ze spaní, když jsem nemocný?

Last updated:

Published:

Sténání ve spánku, jinak známé jako kataternie, je vzácná porucha, která může mít vliv jak na jedince, tak na jeho partnera v posteli, protože narušuje odpočinek a způsobuje mu úzkost. V tomto příspěvku na blogu se ponoříme do porozumění katatrenii tím, že probereme její příznaky a výskyt u různých demografických skupin.

Budeme zkoumat možné příčiny, proč mohou jedinci během spánku sténat, když se necítí dobře, například dysfunkční neurony ovlivňující dýchací vzorce nebo fyzické vlastnosti, které k tomuto jevu přispívají. Kromě toho budeme diskutovat o tom, jak lze katatrenii diagnostikovat pomocí komplexních spánkových studií, jako jsou polysomnografické testy.

Nakonec se budeme zabývat různými možnostmi léčby pro ty, kteří trpí nočním sténáním - od terapie CPAP až po chirurgické zákroky - a poskytneme návod, jak zvládat poruchy spánku způsobené kataternií. Porozumíte-li otázce "proč sténám ze spaní, když jsem nemocný", budete lépe připraveni poradit se v případě potřeby s kvalifikovaným spánkovým specialistou a zlepšit svou celkovou pohodu.

Sténání

Pochopení kataterie

Kataterie neboli noční sténání je vzácná porucha spánku, která se vyznačuje vydáváním podivných zvuků během výdechu ve spánku. Patří do kategorie parasomnií a projevuje se především sténáním, hučením nebo praskáním trvajícím pět až 50 sekund v náhodných shlucích.

Příznaky kromě sténání

Kromě charakteristických sténajících zvuků se u jedinců s kataternií mohou vyskytnout i další příznaky, jako je neklidný spánek a denní ospalost. Je však důležité si uvědomit, že tyto příznaky nejsou výlučné pro tuto konkrétní poruchu dýchání související se spánkem a mohou svědčit o jiných základních problémech.

Prevalence mezi mladými muži a ženami

Katatrenií trpí muži i ženy, ale zdá se, že se častěji vyskytuje u mladších dospělých ve věku 20-40 let. Podle studie publikované v časopise Sleep Medicine Reviews bylo přibližně u 4 % pacientů odeslaných do klinického centra spánkové medicíny diagnostikováno noční sténání.

Příčiny nočního sténání

Přesná příčina katatrenií zůstává nejasná; výzkum však naznačuje, že by mohla být způsobena nefunkčními neurony v mozkovém dýchacím centru, které řídí dýchání během spánku. Mezi další možné příčiny patří malá velikost horních cest dýchacích, malá velikost čelistí, problémy s omezením průtoku vzduchu při vdechu nebo genetické faktory.

Dysfunkční neurony v mozkovém dýchacím centru

Katatrenii mohou způsobovat problémy s neurony, které jsou zodpovědné za regulaci dýchání během spánku. Tyto neurony se nacházejí v oblasti zvané dýchací centrum, které se nachází v mozkovém kmeni. Pokud tyto neurony nefungují správně, mohou vést k abnormálním vzorcům dýchání a nakonec přispět k nočnímu sténání.

Fyzikální faktory přispívající ke katatremii

  • Malá velikost horních cest dýchacích: Jedinci s menšími horními dýchacími cestami mohou být náchylnější ke kataternii, protože se u nich během spánku omezuje proudění vzduchu.
  • Malá velikost čelistí: Menší velikost čelisti může také hrát roli při vzniku katatrenií, protože omezuje prostor pro správné umístění jazyka a zvyšuje pravděpodobnost obstrukční spánkové apnoe.
  • Problémy s omezením vdechového průtoku: Někteří lidé mají potíže s vdechováním dostatečného množství vzduchu ve fázích spánku mimo REM kvůli anatomickým abnormalitám nebo svalové slabosti v oblasti krku. Tento stav se nazývá omezení vdechového průtoku (inspiratory flow limitation, IFL) a je spojen s nočními sténáními.
  • Genetické faktory: V případě kataterie se může jednat o genetickou složku, která předurčuje některé jedince k rozvoji této poruchy spánku, ačkoli tomu ještě není zcela porozuměno.

Aby bylo možné lépe porozumět příčinám katatrenií a nalézt účinné možnosti léčby, je zapotřebí dalšího výzkumu v oblasti klinické spánkové medicíny.

Diagnostika sténání ve spánku

Kataterie neboli sténání ve spánku může být pro jedince i jejich partnery v posteli znepokojující. Pro přesnou diagnostiku tohoto stavu je nezbytné podstoupit noční polysomnogram (spánkovou studii), který sleduje různé fyziologické parametry v různých fázích spánku.

Postup nočního polysomnogramu

Noční polysomnogram zahrnuje noc strávenou v klinickém centru spánkové medicíny. Během testu jsou na hlavu a tělo připevněny elektrody, které monitorují mozkovou aktivitu, pohyby očí, srdeční frekvenci, svalový tonus a další životní funkce. Vyškolený technik sleduje vaše spánkové vzorce v reálném čase, zatímco vy pohodlně odpočíváte v soukromém pokoji.

Identifikace souběžných poruch spánku

  • Spánková apnoe: Proto je pro správné plánování léčby zásadní identifikovat všechny souběžné poruchy spánku.
  • Noční probuzení: Časté noční probouzení by mohlo naznačovat syndrom neklidných nohou nebo periodickou poruchu pohybů končetin, které by mohly vyžadovat intervenci před řešením příznaků kataterie.
  • Narkolepsie: Nadměrná denní spavost může ukazovat na narkolepsii jako další základní problém ovlivňující celkovou kvalitu spánku.

V některých případech, kdy během polysomnografického vyšetření nejsou zjištěny žádné další závažné problémy, přezkoumá výsledky kvalifikovaný odborník, například certifikovaný lékař specializující se na klinickou spánkovou medicínu, který pak potvrdí diagnózu kataterie.

Možnosti léčby kataterie

Možnosti léčby katatrenií se liší v závislosti na všech základních podmínkách, které se vyskytují spolu s tímto neobvyklým chováním. U některých jedinců s kataternií se osvědčila terapie kontinuálním přetlakem v dýchacích cestách (CPAP), která jim během spánku dodává do dýchacího systému vzduch pod tlakem.

Výhody a použití terapie CPAP

Terapie CPAP může zlepšit kvalitu spánku, snížit denní ospalost a minimalizovat výskyt dlouhých sténání během spánku mimo REM. Při používání přístroje CPAP nosí pacienti přes nos nebo ústa masku, která se připojuje k přístroji. Přístroj pak dodává nepřetržitý proud vzduchu a udržuje otevřené dýchací cesty po celou noc.

Ústní aparáty na míru jako alternativní léčba

  • Zařízenípro posun dolní čelisti (Mandibular Advancement Devices - MAD ): MAD jsou na míru vyrobené zubní pomůcky určené k posunu dolní čelisti dopředu, čímž se zvětší prostor horních dýchacích cest a sníží se noční sténání způsobené obstrukční spánkovou apnoe.
  • Zařízenípro udržení jazyka (TRD ): Zařízení TRD udržují jazyk na místě pomocí sání a zabraňují jeho pádu zpět do krku během hlubokých dechových cvičení nebo spánkových cyklů REM. To může pomoci zmírnit příznaky kataterie spojené s obstrukcí horních cest dýchacích.

Pokud máte podezření, že trpíte kataternií nebo jiným typem poruchy spánku, obraťte se na svého lékaře nebo navštivte specializované spánkové centrum, kde vám bude poskytnuto komplexní vyšetření a individuální plán léčby.

Chirurgické zákroky při obstrukci horních cest dýchacích

Pokud je jako primární příčina katatrenií identifikována obstrukce horních cest dýchacích, lze za účinnou možnost léčby považovat chirurgický zákrok. Mezi dva běžné zákroky patří tonzilektomie (odstranění mandlí) a adenotonsillektomie (odstranění mandlí i adenoidů). Tyto postupy mohou u postižených jedinců zmírnit příznaky nočního sténání.

Postup tonzilektomie

Při tonzilektomii se chirurgicky odstraní patrové mandle nacházející se v zadní části krku. Tento zákrok se často doporučuje těm, kteří trpí opakovanými bolestmi v krku nebo spánkovou apnoe způsobenou zvětšenými mandlemi, které brání proudění vzduchu během spánku. Před zákrokem, který obvykle trvá asi půl hodiny až 45 minut, se podává anestezie, po níž následuje rekonvalescence trvající přibližně jeden až dva týdny. Doba rekonvalescence se liší, ale obvykle trvá přibližně jeden až dva týdny.

Postup adenotonsillektomie

Adenotonsillektomie kombinuje odstranění mandlí s odstraněním adenoidů - lymfatické tkáně, která se nachází za nosními průchody a která může při zvětšení nebo infekci také přispívat k dýchacím obtížím. Tento zákrok řeší více zdrojů obstrukce horních cest dýchacích současně, což zvyšuje jeho účinnost při řešení problémů s nočním sténáním v souvislosti s poruchami dýchání, jako je spánková apnoe. Podobně jako při odstranění mandlí je pacientům podána celková anestezie a doba rekonvalescence se pohybuje od jednoho týdne do tří týdnů v závislosti na individuálních faktorech.

Zvládání poruch spánku u partnerů v posteli

Kataterie může výrazně narušit spánek partnerů nebo spolubydlících v posteli kvůli hlasitému sténání a zvukům, které vydává během spánku. Jednoduchá řešení, jako je nošení špuntů do uší spícími společníky postižených jedinců, mohou postačovat ke zvládnutí rušení způsobeného nočními epizodami sténání, aniž by vyžadovala další lékařský zásah.

Použití a výhody zátek do uší

Špunty do uší jsou účinným způsobem, jak zablokovat nežádoucí hluk, včetně sténání lidí trpících katatremií. Vyrábějí se z různých materiálů, jako je pěna, silikon a vosk, a nabízejí různé úrovně tlumení hluku v závislosti na osobních preferencích. Používáním špuntů do uší v noci mohou partneři v posteli zlepšit kvalitu svého spánku a zároveň minimalizovat rušení způsobené nočním sténáním.

Komunikační strategie s partnery ve spánku

Pokud sdílíte lůžko s někým, kdo trpí kataternií nebo jinými poruchami spánku, které způsobují rušivé noční zvuky, je nezbytné o tomto problému otevřeně komunikovat. Otevřená diskuse o vašich obavách umožní oběma stranám společně najít vhodné řešení - ať už jde o vyzkoušení přístrojů na bílý šum, úpravu polohy při spánku nebo vyhledání odborné pomoci ve spánkovém centru. Nezapomeňte, že pochopení a empatie jsou při efektivním řešení těchto problémů velmi důležité.

Catathrenia během těhotenství

Sténání ve spánku během nemoci nebo těhotenství může vyvolávat obavy z možných zdravotních rizik, katatrenika však není spojena s vážnými komplikacemi. Nastávající matky, které mají tento problém, by se měly poradit se spánkovým specialistou, který jim poskytne vhodný plán péče přizpůsobený jejich individuálním potřebám.

Řešení problémů s dýcháním v těhotenství

Těhotenství může někdy zhoršit problémy s dýcháním v důsledku hormonálních změn a zvýšeného tlaku na bránici. Pro nastávající matky, které se potýkají s kataternií nebo jinými poruchami dýchání souvisejícími se spánkem, je důležité tyto problémy neprodleně řešit. Ke zlepšení kvality spánku v těhotenství mohou přispět jednoduché prostředky, jako je používání dalších podpůrných polštářů, cvičení hlubokého dýchání a spaní na boku.

  • Použití dalších polštářů pro podporu
  • Cvičení hlubokého dýchání
  • Spát na boku místo na zádech

Konzultace s odborníkem na spánek

Pokud noční sténání přetrvává i přes vyzkoušení domácích prostředků, je nezbytné vyhledat odbornou radu kvalifikovaného spánkového specialisty. Ten provede důkladné vyšetření a v případě potřeby může doporučit noční spánkovou studii (polysomnogram). Na základě výsledků vypracuje individuální léčebný plán, který může zahrnovat terapii CPAP, přizpůsobené ústní pomůcky nebo jiné zásahy k zajištění pohody matky i dítěte.

Časté dotazy k tématu Proč sténám ve spánku, když jsem nemocný?

Co znamená sténání ve spánku?

Sténání ve spánku, známé také jako kataternie, je vzácná porucha dýchání ve spánku, která se vyznačuje sténáním při výdechu. Obvykle se vyskytuje během REM fáze spánku a může souviset s různými faktory, jako jsou dysfunkční neurony nebo fyzické atributy.

Proč sténám, když jsem nemocný?

Sténání během nemoci může být způsobeno zvýšeným ucpáním nosu nebo zánětem dýchacích cest, což ztěžuje plynulé dýchání. Snaha těla odstranit tyto překážky může mít za následek sténání. Pokud vás vaše příznaky znepokojují, obraťte se na zdravotníka, který provede řádné vyšetření.

Je běžné, že lidé sténají ze spaní?

Ne, kataterie neboli noční sténání je ve srovnání s jinými poruchami spánku, jako je chrápání a obstrukční spánková apnoe, poměrně vzácné. Její prevalence zůstává nejasná vzhledem k omezenému výzkumu tohoto stavu; některé studie však naznačují, že katatrenií trpí méně než 1 % populace.

Co znamená nedobrovolné sténání?

Nedobrovolným sténáním se rozumí neúmyslné vokalizace bez vědomé kontroly nebo vědomí. V souvislosti s poruchami spánku, jako je kataternie, jsou tyto zvuky vydávány během výdechu a často nesvědčí o bolesti nebo tísni, ale spíše o neobvyklém způsobu dýchání, který se vyskytuje během spánku REM.

Závěr

Celkově je katatrenika poměrně neobvyklý, ale léčitelný stav, který může způsobovat noční sténání a poruchy spánku. Přestože přesné příčiny katatrenií nejsou zcela známy, mohou souviset s dysfunkčními neurony ovlivňujícími dýchací vzorce nebo s fyzickými vlastnostmi, které k tomuto stavu přispívají.

Pokud se domníváte, že příčinou vašeho nočního sténání a poruch spánku může být katatrenika nebo jiná porucha spánku, je vhodné vyhledat konzultaci u spánkového specialisty, který stanoví přesnou diagnózu a vhodné možnosti léčby. Ty mohou zahrnovat terapii CPAP, přizpůsobené ústní pomůcky nebo chirurgické zákroky, jako je tonzilektomie nebo adenotonzilektomie.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?