Proč nemohu dýchat, když ležím?

Published:

Potíže s dýcháním vleže, známé také jako ortopnoe, mohou být pro mnoho lidí znepokojivým příznakem. Položili jste si někdy otázku "proč se mi špatně dýchá, když ležím?". Tento článek se bude zabývat možnými příčinami a možnostmi léčby ortopnoe, stavu, který může být znepokojující.

Budeme se zabývat různými faktory, které mohou přispívat k ortopnoe, jako jsou problémy související se srdečním selháním, komplikace způsobené obezitou, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) a ochrnutí bránice. Kromě toho budeme rozlišovat mezi PND a ortopnoí z hlediska příznaků a diagnostiky.

Při čtení článku "Proč mám pocit, že nemohu dýchat, když si lehnu" se dozvíte, jak je důležité konzultovat správnou diagnózu se zdravotníky prostřednictvím fyzikálních vyšetření a cílených otázek. Dále se ponoříme do možností léčby pro ty, kteří pociťují ortopnoické příznaky, od úpravy životního stylu až po léky zaměřené na konkrétní zdravotní stav.

Nakonec se budeme věnovat jednoduchým opatřením, která mohou ulevit od dýchacích potíží vleže, jako je podepření polštáři nebo použití polohovatelných matrací. Budeme se zabývat také dalšími možnými příčinami dušnosti při ležení, včetně infekcí dýchacích cest nebo podráždění způsobeného materiály matrací.

proč-nemůžu-dýchat, když-si-pokládám

Příčiny ortopnoe

Ortopnoe neboli potíže s dýcháním vleže mohou způsobovat různé faktory. Patří mezi ně srdeční selhání, obezita, respirační problémy, jako je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), ochrnutí bránice, spánková apnoe a úzkostné poruchy. Pochopení základních příčin je nezbytné pro stanovení vhodné léčby.

Srdeční selhání a hromadění tekutin v plicích

Srdeční selhání Městnavé srdeční selhání nastává, když vaše srdce nedokáže dostatečně účinně pumpovat krev, aby uspokojilo potřeby vašeho těla. To může vést k hromadění tekutiny v plicích, což ztěžuje pohodlné dýchání vleže - stav známý jako paroxysmální noční dušnost.

Komplikace související s obezitou ovlivňující funkci plic

Plicní onemocnění, jako je astma a CHOPN, jsou u lidí s obezitou častější kvůli zvýšenému tlaku na hrudní stěnu a sníženému objemu plic. Když člověk leží, tento tlak se ještě zvyšuje, což vede k potížím s dýcháním v noci.

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) způsobující zúžení dýchacích cest

CHOPN je souhrnný pojem, který zahrnuje onemocnění, jako je chronická bronchitida a emfyzém, která způsobují zánět dýchacích cest, což má za následek potíže s usínáním kvůli dušnosti v klidových polohách, jako je například ležení na zádech.

Spánková apnoe a krátké zástavy dechu během spánku:

Obstrukční spánková apnoe je rozšířené onemocnění, které spočívá v opakovaném přerušování dýchání během spánku v důsledku uvolnění svalů hrdla. To může způsobovat potíže s dýcháním, chrápání a ospalost během dne. Centrální spánková apnoe je další formou, kdy mozek nevysílá správné signály k řízení dýchání.

Úzkostné poruchy způsobující svíravý pocit na hrudi a dušnost

Záchvaty úzkosti nebo panická porucha mohou u lidí vyvolat pocit sevření na hrudi a potíže s dechem, které se mohou zhoršit, když si lehnou. Vzhledem k závažnosti napětí na hrudi a dušnosti se důrazně doporučuje, aby osoby, které tyto příznaky pociťují, vyhledaly lékařskou pomoc za účelem diagnostiky a léčby.

Identifikace ortopnoických příznaků

Pokud máte pravidelně potíže s dýcháním vleže, je nutné poradit se s lékařem. Přesná diagnóza základní příčiny je zásadní pro stanovení vhodných léčebných plánů přizpůsobených vašim individuálním potřebám. Bude provedeno fyzikální vyšetření se zaměřením na kardiovaskulární a dýchací systém a otázky týkající se pociťovaných příznaků.

Fyzikální vyšetření zdravotnickými pracovníky

Lékař provede důkladné lékařské vyšetření, při kterém bude věnovat velkou pozornost vašemu srdci a plicím. Může si poslechnout abnormální zvuky, jako je sípání nebo praskání v plicích, které by mohly naznačovat stavy, jako je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) nebo městnavé srdeční selhání. Dále mohou zkontrolovat, zda se ve vašich nohách nebo kotnících nezadržují tekutiny, které mohou být důsledkem srdečního selhání.

Otázky týkající se četnosti a závažnosti epizod dušnosti

  • Spánkový režim: Váš lékař se vás může zeptat na jakékoli změny spánkových návyků, včetně toho, jak často se v noci budíte kvůli potížím s dýcháním nebo zda máte potíže s usínáním.
  • Bolest na hrudi: Bolest na hrudi nebo bolest spojená s dušností může signalizovat základní onemocnění plic nebo dokonce onemocnění srdce.
  • Záchvaty úzkosti: Pokud jste již dříve prodělali záchvaty panické poruchy, může se vás lékař zeptat, zda tyto potíže s dýcháním vleže způsobují záchvaty úzkosti.
  • Predispoziční faktory: Proberte s lékařem již existující zdravotní potíže, jako je vysoký krevní tlak, obezita nebo plicní onemocnění, a zjistěte, zda některý z těchto faktorů přispívá k vaší ortopnoe.

Na základě fyzikálního vyšetření a diskuse o příznacích může lékař doporučit další vyšetření, jako jsou funkční testy plic, spánková studie pro diagnostiku spánkové apnoe nebo zobrazovací vyšetření, například rentgen hrudníku. Tato další vyšetření pomohou určit hlavní příčinu vašich problémů s dýcháním vleže a nasměrovat vhodné strategie léčby.

Možnosti léčby ortopnoe

V závislosti na příčině zjištěné po konzultaci se zdravotníkem lze doporučit různé způsoby léčby ortopnoe. Ty mohou sahat od změny životního stylu, jako je snížení hmotnosti, přes léky na léčbu srdečního selhání, zanechání kouření u osob trpících CHOPN až po terapii kombinovanou s antidepresivy nebo léky proti úzkosti při obtížích vyvolaných úzkostí.

Změny životního stylu zaměřené na komplikace spojené s obezitou

Úpravou životního stylu, jako je vyvážená výživa a cvičení, mohou jedinci s problémy s dýcháním spojenými s obezitou snížit svůj tlak v plicích a zároveň zlepšit celkový zdravotní stav tím, že sníží riziko hypertenze a srdečního selhání. Snížení hmotnosti nejen snižuje tlak na plíce, ale také pomáhá snížit riziko vzniku dalších zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak a městnavé srdeční selhání.

Léky řešící specifické zdravotní problémy způsobující ortopnoe

V případech, kdy je ortopnoe způsobena srdečním selháním nebo jiným zdravotním stavem ovlivňujícím funkci plic, mohou lékaři předepsat léky přizpůsobené individuálním potřebám. Například diuretika jsou často předepisována ke zvládnutí hromadění tekutin u pacientů s městnavým srdečním selháním, zatímco bronchodilatancia mohou pomoci zmírnit příznaky chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) otevřením zúžených dýchacích cest.

Podpůrné programy pro odvykání kouření pro pacienty s CHOPN

Pokud se potýkáte s CHOPN v důsledku dlouhodobého kouření, které způsobuje potíže s dýcháním vleže, je nezbytné okamžitě přestat kouřit. Zapsání se do podpůrného programu pro odvykání kouření, používání náhradní nikotinové terapie nebo vyhledání poradenství u svého poskytovatele zdravotní péče ohledně léků na předpis by mohlo výrazně prospět vašemu zdraví dýchacích cest a časem zmírnit ortopnoické příznaky.

Dýchací potíže vyvolané úzkostí

U osob, které trpí ortopnoí v důsledku úzkostných nebo panických poruch, může kombinace terapie s antidepresivy nebo léky proti úzkosti pomoci zmírnit příznaky. CBT je účinný přístup, který pomáhá lidem rozpoznat a zvládat jejich spouštěče, zatímco léky na úzkost mohou dočasně ulevit od dýchacích obtíží.

Možnosti léčby spánkové apnoe

Pokud jsou vaše potíže s usínáním způsobeny spánkovou apnoe, může vám být doporučena spánková studie, která určí závažnost vašeho stavu. V závislosti na výsledcích vám může být předepsána léčba, například zařízení pro kontinuální přetlak v dýchacích cestách (CPAP) nebo jiné dýchací přístroje, které vám zajistí pohodlné dýchání po celou noc.

Opatření pro vlastní péči a úlevové strategie

Pokud máte potíže s dýcháním vleže, existuje několik opatření a úlevových strategií, které vám mohou pomoci zmírnit příznaky. Při problémech s dýcháním v posteli vám mohou pomoci některé úpravy prostředí a návyků při spánku, které mohou napomoci pohodlnému dýchání.

Používání polštářů nebo nastavitelných matrací pro zlepšení držení těla při spánku

Jedním z účinných způsobů, jak zmírnit problémy s dýcháním vleže, je úprava polohy při spánku. Podepřete si hlavu polštáři nebo použijte nastavitelnou matraci, čímž vytvoříte šikmý úhel, který zlepší krevní oběh a sníží tlak na plíce. Tato zvýšená poloha umožňuje gravitaci pracovat ve prospěch funkce plic a pomáhá vám při odpočinku méně pociťovat dušnost.

Doplňková kyslíková terapie předepsaná poskytovateli zdravotní péče

V případech, kdy základní zdravotní potíže, jako je městnavé srdeční selhání nebo CHOPN, vedou k potížím se spánkem kvůli problémům s dýcháním, může poskytovatel zdravotní péče doporučit doplňkovou kyslíkovou terapii. Kyslíková terapie zahrnuje používání zařízení, jako je přístroj pro kontinuální přetlak v dýchacích cestách (CPAP) nebo přenosný kyslíkový koncentrátor, který během spánku dodává do dýchacích cest dodatečný kyslík, zmírňuje napětí na hrudi a podporuje lepší funkci plic.

Přírodní léky na ortopnoe vyvolanou úzkostí

  • Techniky všímavosti: Cvičení, jako jsou cvičení hlubokého dýchání, meditace, progresivní svalová relaxace a řízené představy, mohou pomoci zvládnout hladinu stresu, která přispívá k dýchacím potížím vyvolaným úzkostným záchvatem.
  • Bylinné doplňky: Někteří jedinci nacházejí úlevu od příznaků úzkosti pomocí bylinných přípravků, jako je kořen kozlíku lékařského, mučenka nebo produkty s CBD olejem. Před zahájením jakéhokoli nového režimu užívání doplňků stravy je však nezbytné poradit se s odborníkem na zdravotní péči.

Udržování zdravého životního stylu

Kromě těchto opatření a úlevových strategií může prevenci a zvládání ortopnoe pomoci i udržování celkového zdravého životního stylu. Pravidelné cvičení podporuje dobrou funkci plic a zároveň snižuje hladinu stresu, který může přispívat k problémům s dýcháním vyvolaným úzkostí. Kromě toho může zdržení se kouření a omezení příjmu alkoholu snížit pravděpodobnost vzniku onemocnění dýchacích cest nebo zhoršení stávajících plicních poruch, jako je CHOPN nebo astma.

Spánková apnoe, chrápání a infekce dýchacích cest

Kromě běžných příčin, jako je srdeční selhání a CHOPN, mohou k dušnosti při ležení přispívat i další faktory, jako je spánková apnoe, chrápání, infekce dýchacích cest nebo podráždění způsobené materiály v matracích. Identifikace těchto hlavních příčin pomocí fyzikálního vyšetření pomáhá určit vhodnou léčbu, například nosními dekongestivy.

Spánková apnoe způsobující mělké dýchání během spánku

Spánková apnoe je porucha charakterizovaná krátkými přestávkami v dýchání během spánku. Lze ji rozdělit na dva typy: obstrukční spánkovou apnoe (OSA) a centrální spánkovou apnoe (CSA). K OSA dochází při nadměrném uvolnění krčních svalů během spánku, což vede k částečnému nebo úplnému zablokování dýchacích cest. CSA je důsledkem nedostatečné komunikace mezi mozkem a dýchacími svaly.

Oba typy spánkové apnoe mohou způsobovat potíže s udržením spánku a vést k denní ospalosti v důsledku přerušení regeneračních fází spánku. Přístroje pro kontinuální přetlak v dýchacích cestách (CPAP) jsou často předepisovány osobám se středně těžkými až těžkými případy, které mají v noci problémy s dýcháním.

Chrápání v důsledku zablokování dýchacích cest

Chrápání se sice může zdát neškodné v porovnání s vážnějšími zdravotními potížemi, jako jsou srdeční nebo plicní choroby, ale přesto může při nočním ležení vytvářet tlak na dýchací cesty, což vám ztěžuje pohodlné dýchání. Vibrace vznikající při chrápání jsou důsledkem turbulentního proudění vzduchu procházejícího zúženými horními dýchacími cestami, které se během relaxace částečně ucpou.

Řešení příčiny chrápání, jako je ucpaný nos nebo obezita, může pomoci zmírnit potíže s dýcháním vleže. Změna životního stylu, jako je snížení hmotnosti a používání nosních dekongestiv, může některým jedincům s tímto problémem přinést úlevu.

Nosní dekongestiva pro léčbu respiračních infekcí

Nosní dekongestiva jsou léky určené ke snížení otoku nosních průduchů způsobeného infekcemi dýchacích cest, jako je nachlazení nebo alergie. Tyto léky působí tak, že stahují krevní cévy v nose, což pomáhá otevřít dýchací cesty a zmírnit příznaky, jako jsou potíže s dýcháním vleže.

  • Pokud máte podezření, že příčinou vaší noční dušnosti je infekce dýchacích cest, poraďte se s odborníkem, který vám stanoví správnou diagnózu a doporučí léčbu.
  • Dodržujte správné hygienické návyky, abyste zabránili šíření respiračních infekcí, které by mohly zhoršit stávající dýchací potíže.
  • Zvažte investici do hypoalergenních lůžkovin, pokud podráždění od součástí matrace přispívá k nočním dýchacím potížím.

Proč mám pocit, že nemohu dýchat, když si lehnu?

Pocit neschopnosti dýchat vleže, tzv. ortopnoe, je často způsoben základními zdravotními problémy, jako je srdeční selhání, dýchací potíže způsobené obezitou, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) nebo ochrnutí bránice. Pro správnou diagnózu a léčbu je nezbytné poradit se s odborníkem.

Co způsobuje pocit dušnosti při ležení, který se zmírní až při vzpřímeném sedu?

Tento příznak označuje ortopnoe, která vzniká v důsledku zvýšeného tlaku v plicích vleže. Nejčastější příčinou je hromadění tekutiny v plicích související se srdečním selháním. Vzpřímený sed pomáhá tento tlak snížit a usnadňuje dýchání. Mezi další možné příčiny patří CHOPN, komplikace související s obezitou a ochrnutí bránice.

Proč mám pocit, že se dusím, když si lehnu?

Pocit dušení vleže může být způsoben gastroezofageální refluxní chorobou (GERD), kdy se žaludeční kyselina vrací zpět do jícnu a způsobuje podráždění a nepříjemné pocity. Další možnou příčinou může být spánková apnoe - stav charakterizovaný přerušovaným dýcháním během spánku.

Lze ortopnoe léčit?

Léčba ortopnoe závisí na řešení příčin, které ji způsobují. Změny životního stylu zaměřené na komplikace související s obezitou nebo léky na konkrétní zdravotní problémy mohou pomoci zmírnit příznaky. V některých případech může úlevu od potíží s dýcháním vleže přinést také oxygenoterapie.

Závěr

Dýchavičnost vleže může být znepokojivým příznakem, ale je důležité si uvědomit, že existuje mnoho možných příčin. Jedním z možných vysvětlení je ortopnoe, která může být důsledkem srdečního selhání, obezity, CHOPN nebo ochrnutí bránice. Podobně jako ortopnoe se může projevovat i paroxysmální noční dušnost.

Pokud máte potíže s dýcháním vleže, je pro správnou diagnózu a možnosti léčby zásadní konzultace s odborníky. Změny životního stylu, jako je snížení hmotnosti a léčba léky, mohou pomoci zmírnit příznaky. Úlevu mohou přinést i jednoduché zásahy, jako je podepření polštáři nebo používání polohovatelné matrace.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?