Spánková apnoe : příčiny, diagnostika a účinná léčba

Published:

Spánková apnoe je běžně se vyskytující, ale často přehlížená porucha spánku, která postihuje velké množství lidí na celém světě. Lze ji rozdělit na dva hlavní typy: obstrukční spánkovou apnoe (OSA) a centrální spánkovou apnoe (CSA). V tomto obsáhlém příspěvku na blogu pronikneme do složitostí OSA i CSA a osvětlíme jejich příčiny, diagnostiku a možnosti léčby.

Prozkoumáme různé faktory, které přispívají ke vzniku spánkové apnoe, jako je obezita, genetické predispozice a kuřácké návyky, a získáte cenné informace o účinných preventivních opatřeních. Kromě toho naše diskuse o diagnostických metodách, jako je fyzikální vyšetření a polysomnografie, poskytne pochopení toho, jak zdravotníci tyto poruchy u pacientů identifikují.

Kromě toho, že se budeme zabývat úpravami životního stylu pro účinné zvládání příznaků OSA, se budeme věnovat také lékařským zákrokům, včetně léčby kontinuálním přetlakem v dýchacích cestách (CPAP), alternativním přístrojům a chirurgickým zákrokům v závažných případech. Pro ty, kteří se potýkají konkrétně s CSA, prozkoumáme cílené léky zaměřené na řešení základních problémů vedoucích k této formě poruch dýchání ve spánku.

A konečně, je nezbytné nepřehlížet rizikové skupiny obyvatel postižené spánkovou apnoe; proto naše analýza zahrnuje rasové rozdíly v míře prevalence spolu s dopadem OSA na kognitivní a sociální vývoj dětí. Pokud prostřednictvím tohoto informativního příspěvku na blogu získáte důkladné znalosti o všech aspektech týkajících se spánkové apnoe; budete lépe vybaveni k rozpoznání příznaků nebo symptomů u sebe nebo svých blízkých a zároveň v případě potřeby vyhledáte vhodnou péči u kvalifikovaných odborníků.

Sleep Apnea

Porozumění spánkové apnoe

Spánková apnoe je porucha spánku charakterizovaná opakovanými přestávkami v dýchání během spánku, které vedou k přerušovanému a nekvalitnímu odpočinku. Tento stav může mít závažné zdravotní důsledky, jako je únava, potíže se soustředěním během dne, srdeční onemocnění, deprese a zvýšené riziko nehod při řízení nebo práci. Existují dva hlavní typy spánkové apnoe: obstrukční spánková apnoe (OSA) a centrální spánková apnoe (CSA).

Obstrukční spánková apnoe (OSA)

Obstrukční spánková apnoe (OSA) způsobuje v důsledku nadměrného uvolnění svalů hrdla částečné nebo úplné zablokování dýchacích cest, což má za následek hlasité chrápání a období, kdy přestáváte dýchat. Výsledkem může být hlasité chrápání následované obdobími, kdy přestanete dýchat úplně(zdroj). Mezi běžné příznaky patří nadměrná denní ospalost, lapání po dechu během noci a probouzení se suchem v ústech nebo bolestí v krku.

Centrální spánková apnoe (CSA)

Na rozdíl od OSA je centrální spánková apnoe příčinou poruchy komunikace mezi mozkem a dýchacími svaly, které ovládají dýchání. To má za následek dočasné zastavení dechu bez přítomnosti fyzické překážky(zdroj). CSA je méně častá než OSA, ale může být stejně nebezpečná, pokud se neléčí.

Pro lepší pochopení těchto dvou typů spánkové apnoe je nezbytné znát jejich příčiny a rizikové faktory. Mezi běžné příčiny spánkové apnoe patří obezita, kouření, konzumace alkoholu, ucpaný nos v důsledku alergií nebo infekcí a chrápání nebo jiné dýchací problémy v rodině.

  • Obezita: Nadměrné tukové zásoby v okolí horních cest dýchacích mohou bránit dýchání během spánku(zdroj).
  • Úzké dýchací cesty: V případě úzkých dýchacích cest, které jsou náchylnější ke kolapsu během spánku, může hrát roli genetika.
  • Kouření: Kouření dráždí tkáně krku a zvyšuje zánět v horních cestách dýchacích, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku OSA(zdroj).

Ke vzniku centrální spánkové apnoe mohou přispívat i další onemocnění, jako je srdeční selhání a fibrilace síní. Pokud porozumíte různým typům spánkové apnoe a jejich základním příčinám, budete lépe připraveni včas rozpoznat potenciální příznaky a vyhledat vhodnou léčbu u kvalifikovaného spánkového specialisty.

Pokud se spánková apnoe neléčí, může mít škodlivé účinky na zdraví a pohodu. Potenciální zdroje spánkové apnoe jsou různé a mohou k ní přispívat prvky jako dědičnost a životní styl, včetně kouření nebo nadváhy.

Příčiny spánkové apnoe

Spánková apnoe je komplexní porucha spánku s různými faktory. Pochopení příčin může jednotlivcům pomoci přijmout preventivní opatření a vyhledat vhodné možnosti léčby. Mezi běžné příčiny patří obezita, genetické faktory, podráždění tkání v krku způsobené kouřením a další.

Obezita a její vliv na obstrukci dýchacích cest

Obezita je hlavní příčinou obstrukční spánkové apnoe (OSA), protože nadměrné tukové zásoby v okolí horních cest dýchacích mohou bránit dýchání během spánku. Zvýšená hmotnost vyvíjí tlak na dýchací cesty a zužuje je, což vede k potížím s udržením správného proudění vzduchu během spánku. Snížení hmotnosti prostřednictvím změny stravy a pravidelného cvičení může výrazně snížit riziko vzniku OSA nebo zlepšit stávající příznaky.

Genetické faktory přispívající ke zúžení dýchacích cest

V některých případech mohou mít lidé přirozeně zúžené dýchací cesty kvůli genetickým předpokladům nebo jiným zdravotním potížím, jako je hypertrofie mandlí nebo zvětšení adenoidů. Tyto anatomické abnormality jim ztěžují správné dýchání během spánku a zvyšují pravděpodobnost výskytu epizod, kdy na okamžik přestanou dýchat (apnoe). V těchto situacích může být nutná konzultace se zdravotnickým pracovníkem ohledně možných chirurgických zákroků.

Sleep Apnea

Podráždění tkání v krku způsobené kouřením

  • Cigaretový kouř: Kouření cigaret dráždí tkáně krku tím, že způsobuje zánět, který dále zužuje horní cesty dýchací. To zvyšuje pravděpodobnost vzniku OSA nebo zhoršení již existujících příznaků, pokud člověk tímto onemocněním již trpí. Přestat kouřit může pomoci tyto problémy zmírnit a zlepšit celkový zdravotní stav.
  • Pasivní kouření: Zejména u osob, které jsou k tomu již náchylné kvůli jiným faktorům, jako je obezita nebo genetika, může pasivní kouření rovněž přispívat ke vzniku spánkové apnoe, protože způsobuje podráždění tkání v krku. Omezení expozice pasivnímu kouření je pro snížení rizika OSA zásadní.

K riziku vzniku spánkové apnoe mohou kromě primárních příčin přispívat i různé další faktory, jako je konzumace alkoholu, ucpaný nos v důsledku alergií nebo problémů s dutinami, rodinná anamnéza chrápání a dýchacích potíží a zdravotní potíže, jako je fibrilace síní nebo městnavé srdeční selhání. Mezi tyto příznaky patří konzumace alkoholu, který uvolňuje svaly hrdla a vede k obstrukci dýchacích cest, ucpaný nos v důsledku problémů s dutinami nebo alergií, chrápání nebo problémy s dýcháním v rodině a některé zdravotní potíže, jako je fibrilace síní, městnavé srdeční selhání a vysoký krevní tlak. Odstraněním těchto příčin prostřednictvím změny životního stylu, lékařských zákroků nebo obojího lze výrazně snížit pravděpodobnost výskytu poruch dýchání ve spánku spojených se spánkovou apnoe.

Etiologie spánkové apnoe je složitá a může se u jednotlivých osob lišit, proto je pro lidi zásadní, aby rozpoznali své vlastní rizikové prvky. Diagnostika tohoto onemocnění je prvním krokem k jeho účinné léčbě; proto je nezbytné pochopit, jak může lékař diagnostikovat OSA/CSA pomocí fyzikálního vyšetření nebo polysomnografie.

Diagnostika spánkové apnoe

Pro diagnostiku a léčbu spánkové apnoe je nezbytná konzultace s lékařem nebo spánkovým specialistou, která může zahrnovat fyzikální vyšetření a případně polysomnografii. Proces obvykle zahrnuje konzultaci s lékařem nebo spánkovým specialistou, který provede posouzení, jako je fyzikální vyšetření, a případně doporučí podstoupit komplexní noční studii zvanou polysomnografie.

Fyzikální vyšetření pro odhalení příznaků OSA/CSA

Důkladné lékařské vyšetření může pomoci odhalit případné příznaky obstrukční spánkové apnoe (OSA) nebo centrální spánkové apnoe (CSA). Během tohoto vyšetření může lékař zkontrolovat obezitu, ucpaný nos, zvětšené nosní mandle a další faktory, které mohou přispívat k poruchám dýchání ve spánku. Může se také zajímat o vaši anamnézu, rodinnou anamnézu chrápání nebo dýchacích potíží a o všechny příznaky, které jste pociťovali, jako je nadměrná denní spavost nebo hlasité chrápání.

Polysomnografie - noční diagnostický test

Pokud má lékař na základě výsledků úvodního vyšetření podezření, že byste mohli mít spánkovou apnoe, může navrhnout komplexní noční diagnostický test známý jako polysomnografie. Toto komplexní vyšetření sleduje různé parametry během vašeho spánku, jako např:

  • Úrovně mozkové aktivity
  • Pohyby očí
  • Rychlost dýchání
  • Saturace krve kyslíkem
  • Srdeční frekvence
  • Svalová aktivita
  • Pohyb nohou

Údaje získané během polysomnografie pomohou lékaři určit, zda trpíte spánkovou apnoe, jaká je její závažnost a jaké jsou nejvhodnější možnosti léčby vašeho konkrétního stavu. V některých případech může být jako alternativa k polysomnografii v laboratoři doporučeno jednodušší domácí vyšetření spánkové apnoe.

Kromě polysomnografie lze k měření denní ospalosti a posouzení vlivu spánkové apnoe na každodenní činnosti použít i další vyšetření, jako je MSLT a MWT. Tyto další testy mohou poskytnout cenné informace o tom, jak dobře jste schopni zůstat během dne vzhůru, přestože dochází k narušování nočního odpočinku v důsledku opakovaného zastavování dýchání během noci.

Jakmile je spánková apnoe diagnostikována, je nezbytné úzce spolupracovat s poskytovatelem zdravotní péče na vytvoření individuálního léčebného plánu, který by řešil jak krátkodobé příznaky, jako je ospalost během dne, tak dlouhodobá zdravotní rizika, jako jsou srdeční onemocnění nebo vysoký krevní tlak, spojená s touto rozšířenou, ale často nedostatečně diagnostikovanou poruchou.

Přesná diagnóza spánkové apnoe je zásadní pro poskytnutí nejúčinnějších možností léčby, jako je úprava životního stylu, terapie CPAP a alternativní terapie nebo zařízení. Mezi možnosti léčby obstrukční spánkové apnoe patří úprava životního stylu, terapie CPAP a alternativní terapie nebo zařízení.

Sleep Apnea

Možnosti léčby obstrukční spánkové apnoe

Léčba obstrukční spánkové apnoe (OSA) vyžaduje individuální přístup, který zohledňuje závažnost a typ onemocnění i individuální potřeby a preference. Prvním krokem při řešení OSA je úprava životního stylu.

Úpravy životního stylu pro léčbu OSA

  • Úbytek hmotnosti: Obezita je jedním z hlavních faktorů, které přispívají ke vzniku OSA, a proto může snížení hmotnosti výrazně zlepšit příznaky.
  • Přestaňte kouřit: Tabákové výrobky dráždí tkáně krku a zhoršují obstrukci dýchacích cest. Přestat kouřit může pomoci tyto problémy zmírnit.
  • Vyhněte se nadměrnému užívání sedativ: Alkohol a jiná sedativa uvolňují svaly krku, což zvyšuje riziko kolapsu dýchacích cest během spánku. Omezení jejich užívání může pomoci snížit výskyt epizod OSA.
  • Nastavení polohy při spánku: Spaní na boku nebo používání speciálně navržených polštářů může zabránit tomu, aby vám jazyk během spánku zapadl zpět do krku, a snížit tak riziko ucpání dýchacích cest. Další informace o změnách životního stylu, které by mohly prospět osobám s poruchami dýchání ve spánku, naleznete zde.

Terapie kontinuálním pozitivním tlakem v dýchacích cestách (CPAP)

Nejběžnější a nejúčinnější metodou léčby OSA je kontinuální přetlak v dýchacích cestách (CPAP). Ta spočívá v nošení masky připojené k přístroji, který dodává konstantní proud vzduchu pod tlakem a udržuje tak během spánku otevřené dýchací cesty, čímž zabraňuje epizodám zástavy dýchání. Po přizpůsobení se systému CPAP se mnoha pacientům výrazně zlepší jejich každodenní život. Další informace o léčbě CPAP naleznete na uvedeném odkazu.

Alternativní terapie a zařízení

Pokud léčba pomocí CPAP není pro jednotlivce vhodná nebo účinná, jsou k dispozici alternativní možnosti léčby:

  • Přístroje pro dvouúrovňový pozitivní tlak v dýchacích cestách (BPAP): Tyto přístroje poskytují různé úrovně tlaku vzduchu při nádechu a výdechu, což některým pacientům usnadňuje dýchání.
  • Systémy adaptivní servoventilace (ASV): Zařízení ASV monitorují vaše dýchání a podle toho upravují průtok vzduchu, aby se zabránilo abnormálním pauzám v dýchání.
  • Ústní pomůcky: Čelistní dlahy mohou pomoci posunout dolní čelist dopředu, čímž se uvolní dýchací cesty. Tato možnost může být vhodná pro osoby s lehkou až středně těžkou formou OSA. Více informací o alternativních způsobech léčby spánkové apnoe naleznete zde.

Závěrem lze říci, že existují různé možnosti léčby OSA. Je důležité poradit se s odborníkem na spánek a určit nejlepší postup pro vaše individuální potřeby. Při správné léčbě mohou pacienti s OSA pocítit úlevu od příznaků, jako je hlasité chrápání, denní ospalost a zvýšené riziko kardiovaskulárních příhod.

Různé způsoby léčby OSA lze konzultovat s lékařem, který rozhodne o nejvhodnějším postupu. V závislosti na závažnosti příznaků OSA lze zvážit i chirurgický zákrok.

Sleep-Apnea

Chirurgické zákroky u obstrukční spánkové apnoe

V některých případech může být k rozšíření dýchacích cest a zmírnění příznaků obstrukční spánkové apnoe (OSA) nutný chirurgický zákrok. Ty mohou sahat od minimálně invazivních technik, jako je radiofrekvenční ablace nebo uvulopalatofaryngoplastika, až po složitější operace, jako je maxilomandibulární advancement nebo tracheostomie.

Minimálně invazivní chirurgické techniky

U lehkých až středně těžkých případů obstrukční spánkové apnoe lze zvážit různé minimálně invazivní chirurgické techniky. Jedním z takových zákroků je radiofrekvenční ablace (RFA), která využívá teplo generované rádiovými vlnami ke zmenšení nadbytečné tkáně v krku, čímž se uvolní dýchací cesty. Další možností je uvulopalatofaryngoplastika (UPPP), operace, při které se odstraní přebytečná tkáň měkkého patra a někdy i mandle, čímž se rozšíří horní dýchací cesty.

  • RFA: Tento ambulantní zákrok má minimální dobu rekonvalescence a pro dosažení optimálních výsledků obvykle vyžaduje několik sezení.
  • UPPP: Přestože je s ní spojena delší doba rekonvalescence než s RFA, nabízí UPPP mnoha pacientům okamžité zlepšení dýchání během spánku.

Složité operace u těžkých případů OSA

Pokud konzervativní léčba selže nebo jsou přítomny závažné anatomické abnormality, může být nutný rozsáhlejší chirurgický zákrok. Mezi dva příklady těchto pokročilých zákroků patří:

  1. Maxilomandibulární posun (MMA): Tato operace zahrnuje změnu polohy horní a dolní čelistní kosti za účelem zvětšení dýchacích cest. MMA má vysokou úspěšnost při léčbě OSA, ale jedná se o invazivní zákrok s dlouhou dobou rekonvalescence.
  2. Tracheostomie: V extrémních případech spánkové apnoe, kdy ostatní léčba nebyla úspěšná, může být provedena tracheostomie. V extrémních případech spánkové apnoe, kdy ostatní léčba selhala, může být provedena tracheostomie, při níž se v krku vytvoří otvor, kterým se zavede trubička přímo do průdušnice, aby se obešly případné překážky. Tato možnost je sice účinná, ale vzhledem k invazivitě a možným komplikacím je obvykle vyhrazena pro život ohrožující situace.

Poraďte se se spánkovým specialistou, zda je chirurgický zákrok v případě vaší obstrukční spánkové apnoe nutný a vhodný. Váš spánkový specialista podrobně posoudí váš stav a navrhne nejlepší postup na základě mnoha faktorů, jako je intenzita příznaků, základní příčiny, zdravotní pozadí a individuální preference.

Chirurgické zákroky v případě obstrukční spánkové apnoe mohou být prospěšné, ale mohou být složité a vyžadují dlouhou dobu hojení. Proto by se při řešení této poruchy měly jako možnost léčby zvažovat také léky zaměřené na základní příčiny centrální spánkové apnoe.

Léčba centrální spánkové apnoe

Pro osoby trpící centrální spánkovou apnoe (CSA) je nalezení správné léčby zásadní pro zvládnutí tohoto potenciálně nebezpečného stavu. CSA je porucha, při níž mozek nedává správný signál svalům, které řídí dýchání během spánku, což vede k opakovaným pauzám v dýchání. V důsledku toho dochází u pacientů během noci k opakovaným epizodám přerušovaného dýchání.

Léky zaměřené na základní příčiny CSA

V některých případech mohou léky pomoci léčit hlavní příčinu abnormálního dýchání u pacientů s CSA. Bylo například prokázáno, že acetazolamid, diuretikum běžně používané k léčbě výškové nemoci a glaukomu, v určitých situacích zlepšuje příznaky centrální spánkové apnoe tím, že stimuluje dechový pohon a zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. Při užívání těchto léků je však nezbytný lékařský dohled vzhledem k jejich možnému výskytu závažných nežádoucích účinků.

Význam včasné diagnózy a zásahu

Včasné odhalení a vhodná intervence jsou zásadní pro minimalizaci možných zdravotních rizik spojených s centrální spánkovou apnoe. Neléčená nebo špatně léčená CSA může vést k závažným komplikacím, jako je srdeční selhání(městnavé srdeční selhání) nebo fibrilace síní - nepravidelný srdeční tep, který zvyšuje riziko mrtvice a dalších kardiovaskulárních příhod.

Aby byla zajištěna přesná diagnóza a účinné plánování léčby, měli by se lidé, kteří mají příznaky, jako je nadměrná denní ospalost nebo hlasité chrápání, poradit s kvalifikovaným spánkovým specialistou, který může provést komplexní spánkovou studii a doporučit vhodné zákroky. V některých případech může léčba CSA zahrnovat použití přístrojů pro pozitivní tlak v dýchacích cestách (PAP), jako je CPAP nebo BPAP, které fungují tak, že poskytují proudění vzduchu pod tlakem, aby udržovaly otevřený průchod během spánku.

Kromě lékařské léčby může při zvládání příznaků centrální spánkové apnoe hrát významnou roli také změna životního stylu. Například udržování zdravé hmotnosti, vyhýbání se konzumaci alkoholu před spaním a řešení jakýchkoli základních zdravotních potíží, jako je vysoký krevní tlak nebo srdeční onemocnění, jsou základními kroky ke zlepšení celkového zdravotního stavu a snížení rizika vzniku CSA.

Včasná diagnóza a zásah jsou klíčové pro prevenci dlouhodobých následků spojených s centrální spánkovou apnoe. Úzkou spoluprací se zdravotnickými pracovníky a přijetím nezbytných změn životního stylu mohou jedinci trpící tímto onemocněním dosáhnout kvalitnějšího spánku a lepší celkové pohody.

Léčba centrální spánkové apnoe je složitý a mnohostranný problém, který vyžaduje včasnou diagnózu a zásah, aby byly zajištěny optimální výsledky. Poté, co jsme zjistili, jak důležitá je včasná diagnostika a intervence v případě centrální spánkové apnoe, se nyní zaměříme na její rizikové skupiny a účinky na vývoj dětí.

Sleep Apnea

Vysoce rizikové skupiny obyvatel a dopad na děti

Spánková apnoe postihuje různé skupiny obyvatel různě, přičemž u některých skupin je riziko vzniku tohoto onemocnění vyšší. V této části se budeme zabývat prevalencí spánkové apnoe mezi různými rasovými skupinami a jejími možnými důsledky pro kognitivní a sociální vývoj dětí.

Rasové rozdíly v prevalenci spánkové apnoe

Studie prokázaly, že černoši, Hispánci a původní obyvatelé Ameriky trpí centrální spánkovou apnoe (CSA) častěji než jiné rasové skupiny. K neúměrnému výskytu CSA u některých rasových skupin mohou přispívat faktory, jako je genetika, životní návyky a přístup ke zdravotní péči. Pro jedince patřící k rizikovým skupinám je zásadní, aby si byli vědomi své zvýšené náchylnosti k poruchám spánku, jako je CSA, aby mohli v případě potřeby včas vyhledat diagnózu a léčbu.

Vliv OSA na kognitivní a sociální vývoj dětí

OSA se netýká pouze dospělých, ale může mít vážné důsledky i pro zdraví a pohodu dětí. U dětí s OSA se mohou během dne projevovat příznaky, jako je hyperaktivita, potíže s učením nebo problémy s chováním, které mohou mít negativní dopad na jejich studijní výsledky a sociální interakce. Mezi možné následky patří např:

  • Špatné soustředění, které vede k horším známkám ve škole;
  • neschopnost navázat pevné přátelství kvůli podrážděnosti nebo výkyvům nálad;
  • Zvýšené riziko úrazů při hře nebo sportovních aktivitách v důsledku únavy.

Léčba dětské OSA je zásadní pro prevenci dlouhodobých následků spojených s tímto onemocněním. Rodiče a pečovatelé by měli bedlivě sledovat spánkový režim svých dětí a všímat si jakýchkoli známek hlasitého chrápání, lapání po dechu během spánku nebo nadměrné denní ospalosti. Pokud si všimnete jakýchkoli příznaků hlasitého chrápání, snahy o nadechnutí během spánku nebo extrémní ospalosti během dne, je důležité poradit se s lékařem.

V některých případech může úprava životního stylu, jako je udržování zdravé hmotnosti a vyhýbání se alergenům, pomoci zvládnout OSA u dětí. V závažnějších případech však může být nutná lékařská léčba, jako je terapie CPAP nebo dokonce chirurgický zákrok k otevření horních cest dýchacích.

Včasná diagnóza a intervence mají zásadní význam pro minimalizaci možných zdravotních rizik spojených se spánkovou apnoe u rizikových skupin obyvatelstva i u dětí. Proaktivním přístupem k řešení tohoto onemocnění prostřednictvím vhodných možností léčby a v případě potřeby změnou životního stylu můžeme zajistit lepší kvalitu života pro osoby postižené poruchami spánku, jako je OSA a CSA.

Nejčastější dotazy týkající se spánkové apnoe

Jakých je 5 faktů o spánkové apnoe?

1. Spánková apnoe je běžná porucha, která postihuje přibližně 22 milionů Američanů.
2. Existují dva hlavní typy: Obstrukční spánková apnoe (OSA) a centrální spánková apnoe (CSA).
3. Mezi rizikové faktory patří obezita, kouření, konzumace alkoholu a genetické predispozice.
4. Neléčená spánková apnoe může vést k závažným zdravotním problémům, jako je hypertenze, srdeční onemocnění a mrtvice.
5. Možnosti léčby sahají od změny životního stylu až po chirurgické zákroky.

Jaká je očekávaná délka života osob se spánkovou apnoe?

Očekávaná délka života osob s neléčenou spánkovou apnoe se může zkrátit v důsledku zvýšeného rizika kardiovaskulárních onemocnění a dalších komplikací. Včasná diagnóza a vhodná léčba však mohou výrazně zlepšit kvalitu života a celkovou prognózu osob postižených tímto onemocněním.

Jaké jsou 3 typy spánkové apnoe?

Existují tři typy spánkové apnoe:
1. Obstrukční spánková apnoe: je způsobena fyzickou blokádou dýchacích cest během spánku.
2. Centrální spánková apnoe: vzniká, když mozek nedává signál svalům zodpovědným za dýchání.
3. Centrální spánková apnoe vzniklá při léčbě obstrukční spánkové apnoe: vzniká během léčby přetlakovou terapií dýchacích cest.

Je důležité si uvědomit, že spánková apnoe je typ poruchy dýchání ve spánku, která může zahrnovat také chrápání a jiné nepravidelnosti dýchání během spánku. Máte-li podezření, že trpíte spánkovou apnoe nebo jinou poruchou dýchání ve spánku, je důležité poradit se s odborníkem na spánkovou medicínu a podstoupit spánkovou studii nebo domácí testování spánkové apnoe, abyste byli správně diagnostikováni a léčeni.

Mezi běžné příznaky spánkové apnoe patří hlasité chrápání, opakované zastavování a spouštění dechu během spánku, nadměrná ospalost během dne a potíže s usínáním. Se spánkovou apnoe mohou být spojeny i další zdravotní potíže, jako je ucpaný nos, fibrilace síní, městnavé srdeční selhání a vysoký krevní tlak.

Možnosti léčby spánkové apnoe mohou zahrnovat léčbu kontinuálním přetlakem v dýchacích cestách (CPAP), ústní pomůcky, snížení hmotnosti a chirurgický zákrok. Pro zlepšení celkové kvality spánku je také důležité optimalizovat spánkové prostředí a dodržovat správné spánkové hygienické návyky.

Závěr

Spánková apnoe je celkově závažný stav, který může postihnout každého. Dva hlavní typy spánkové apnoe jsou obstrukční a centrální, přičemž oba mohou být závažné, pokud se neřeší. Ke vzniku spánkové apnoe může přispívat nadváha, dědičnost, kouření a pití alkoholu.

Pokud máte podezření, že trpíte spánkovou apnoe, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Diagnostika obvykle zahrnuje fyzikální vyšetření zdravotnickými pracovníky nebo noční polysomnografické vyšetření. Možnosti léčby sahají od změny životního stylu až po léky nebo chirurgický zákrok v závislosti na závažnosti případu.

Pokud se potýkáte s příznaky spánkové apnoe nebo se obáváte rizika vzniku tohoto onemocnění, poraďte se se zdravotníkem o možných způsobech léčby.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?