Narkolepsie : příznaky, příčiny a účinná léčba

Last updated:

Published:

Narkolepsie je komplexní porucha spánku charakterizovaná nadměrnou denní spavostí, kataplexií a často doprovázená zážitky spánkové paralýzy. Tento příspěvek se snaží nabídnout důkladné pochopení narkolepsie, jejího původu, indikací, postupu analýzy a dostupných alternativ léčby.

Když se začtete do tohoto komplexního průvodce léčbou narkolepsie a strategiemi léčby pro pacienty s tímto onemocněním, dozvíte se o úloze nedostatku hypokretinu a genetických faktorech způsobujících tuto poruchu. Dále se budeme zabývat různými diagnostickými nástroji, jako je přehled anamnézy, fyzikální vyšetření spolu s polysomnografií (PSG) a testem vícečetné latence spánku (MSLT).

Kromě zkoumání běžných příznaků spojených s narkolepsií, jako je špatná koncentrace a poruchy nálady, se věnujeme také lékům na nadměrnou denní spavost (EDS), užívání modafinilu pro zvládání kataplexie včetně výhod léčby oxybátem sodným. Kromě toho se zabýváme úpravami životního stylu, které mohou pomoci pacientům s narkolepsií, a také úvahami o těhotenství žen trpících tímto vysilujícím onemocněním.

A konečně, což je důležité, jsou zdůrazněny zdroje podpory, které jsou k dispozici lidem žijícím s narkolepsií, a to prostřednictvím zdůraznění přínosu vstupu do podpůrných skupin a vyhledání pomoci odborníků na duševní zdraví.

narkolepsie

Porozumění narkolepsii

Tento dlouhodobý stav může mít významné psychosociální důsledky pro život jedince, negativně ovlivnit jeho sociální aktivity, školní výsledky, pracovní výkonnost a celkovou pohodu.

Nadměrná denní spavost (EDS)

Hlavním příznakem narkolepsie je nadměrná denní spavost (EDS), která způsobuje, že se jedinci cítí přes den extrémně unavení, přestože v noci dostatečně odpočívají. EDS často vede k nedobrovolným epizodám usínání v nevhodnou dobu nebo na nevhodných místech, například při řízení auta nebo během rozhovoru.

Epizody kataplexie

Kataplexie je dalším častým projevem narkolepsie, který spočívá v náhlé svalové slabosti vyvolané silnými emocemi, jako je smích nebo hněv. Tyto příhody mohou být v rozmezí od mírného poklesu obličeje až po úplné zhroucení těla a obvykle trvají několik sekund až několik minut.

Zkušenosti se spánkovou paralýzou

Kromě záchvatů EDS a kataplexie se u lidí s narkolepsií může vyskytnout také spánková paralýza. Během těchto příhod - k nimž obvykle dochází po probuzení nebo usnutí - nejsou jedinci dočasně schopni pohybovat končetinami nebo mluvit v důsledku narušeného spánkového vzorce REM, který způsobuje dočasnou nehybnost při přechodu mezi spánkem a bděním.

Hypnagogické halucinace

Dalším příznakem spojeným s narkolepsií je výskyt živých, snových hypnagogických halucinací, které mohou být děsivé nebo dezorientující. Při usínání se tyto halucinace mohou projevovat jako zrakové, sluchové nebo hmatové zážitky.

Pochopení narkolepsie je složitý stav, který vyžaduje další výzkum, aby bylo možné získat lepší poznatky. Zkoumání základních příčin narkolepsie nám však může nabídnout užitečné poznatky, které nám pomohou tento stav lépe pochopit.

Příčiny narkolepsie

Příčiny narkolepsie

Narkolepsie je mnohostranné spánkové onemocnění s řadou složek, které vedou k jejímu vzniku. Předpokládá se, že hlavním spouštěčem narkolepsie typu 1 je nedostatek hypokretinu - chemického posla, který má na starosti bdělost a chuť k jídlu. K tomuto nedostatku dochází při poškození nebo zničení mozkových buněk produkujících hypokretin.

Nedostatek hypokretinu

Vědci předpokládají, že toto poškození může být způsobeno autoimunitní reakcí, kdy se tělo chybně zaměří na tyto konkrétní mozkové buňky a zničí je. Tuto imunitní reakci, která vede k nedostatku hypokretinu, mohou vyvolat faktory, jako jsou infekce, stres nebo vystavení určitým toxinům.

Genetické faktory

Genetická predispozice může být také faktorem narkolepsie, což dokazují zjištěné genové variace spojené se zvýšeným rizikem onemocnění. Studie identifikovaly specifické genové variace spojené se zvýšeným rizikem vzniku tohoto onemocnění. Bylo zjištěno, že systém HLA, který je zodpovědný za řízení imunitních reakcí, má určitou genovou variaci, která by mohla predisponovat k narkolepsii. U osob nesoucích určité varianty genů HLA je pravděpodobnost vzniku narkolepsie vyšší než u osob, které tyto konkrétní geny nemají(zdroj). Nicméně ne u všech osob s těmito genetickými markery se nutně musí vyvinout narkolepsie - což naznačuje, že k tomu musí přispívat i další faktory.

Je důležité, aby se lidé, kteří mají příznaky naznačující narkolepsii, jako je nadměrná denní spavost, náhlá svalová slabost (kataplexie) nebo spánková paralýza, poradili se zdravotnickým pracovníkem pro správné vyhodnocení a stanovení diagnózy. Uvědomění si možných zdrojů narkolepsie může pomoci nasměrovat léčebné postupy a zlepšit celkovou kvalitu života osob trpících touto přetrvávající neurologickou poruchou.

Zdá se, že narkolepsie může být způsobena nedostatkem neurotransmiteru hypokretinu. K diagnostice tohoto onemocnění mohou lékaři použít několik testů, například polysomnografii a test latence několikanásobného spánku.

Diagnostika narkolepsie

Diagnostika narkolepsie

Správná diagnóza narkolepsie je zásadní pro úspěšnou léčbu, která obvykle zahrnuje komplexní anamnézu, fyzikální vyšetření a specializované spánkové studie. Tento proces obvykle zahrnuje komplexní přezkoumání anamnézy, fyzikální vyšetření a specializované spánkové studie, které potvrdí přítomnost této neurologické poruchy.

Přehled anamnézy

Důkladná anamnéza pomáhá zdravotníkům vyhodnotit příznaky spojené s nadměrnou denní spavostí (EDS) a identifikovat potenciální spouštěče epizod kataplexie. Je nezbytné probrat jakoukoli rodinnou anamnézu poruch spánku nebo jiných relevantních zdravotních stavů, které mohou přispět k rozvoji narkolepsie.

Fyzikální vyšetření

Následujícím krokem při diagnostice narkolepsie je kompletní fyzikální vyšetření, které se snaží vyloučit jiné potenciální zdroje EDS, jako je obstrukční spánková apnoe nebo deprese, a také zaručuje, že se k indikacím daného jedince nepřidávají žádné základní zdravotní problémy. Cílem tohoto posouzení je vyloučit jiné možné příčiny EDS, jako je obstrukční spánková apnoe nebo deprese. Kromě toho zaručuje, že k příznakům pacienta nepřispívají žádné základní zdravotní problémy.

Polysomnografie (PSG)

Polysomnografie (PSG), známá také jako noční spánková studie, zaznamenává mozkovou aktivitu, pohyby očí, srdeční frekvenci a hladinu krevního tlaku během různých fází spánkových cyklů REM a non-REM v průběhu noci. Tento test poskytuje cenné informace o spánkovém režimu jedince, které mohou pomoci odhalit abnormality spojené s narkolepsií.

Test vícenásobné latence spánku (MSLT)

  • Tento diagnostický nástroj měří, jak rychle pacienti usínají během plánovaného spánku v pravidelných intervalech během dne.
  • Lidé s narkolepsií mají tendenci ke kratším latencím spánku a do spánku REM vstupují rychleji než zdraví jedinci.

MSLT v kombinaci s dalšími diagnostickými metodami pomáhá zdravotnickým pracovníkům přesně identifikovat přítomnost narkolepsie u pacientů, kteří trpí EDS, kataplexií nebo jinými souvisejícími příznaky. Včasná diagnóza má zásadní význam pro poskytování optimální péče a zlepšení pohody pacienta.

K identifikaci narkolepsie je třeba provést důkladné zhodnocení anamnézy, fyzikální vyšetření, PSG a MSLT. Po provedení těchto testů je možné určit příznaky spojené s narkolepsií, které lze následně odpovídajícím způsobem léčit.

Příznaky spojené s narkolepsií

Příznaky spojené s narkolepsií

Mezi nejčastější příznaky spojené s narkolepsií patří:

Špatná koncentrace a výpadky paměti

Lidé trpící narkolepsií mají často problémy se soustředěním na úkoly nebo konverzaci kvůli nadměrné denní spavosti (EDS). Tato nesoustředěnost může vést k výpadkům paměti a snížení kognitivních funkcí, běžně označovaných jako "mozková mlha".

Snížená úroveň energie

Základní příznak narkolepsie, EDS, způsobuje, že pacienti pociťují neustálou únavu po celý den. Tato přetrvávající únava může způsobovat potíže při vykonávání běžných činností nebo při účasti na společenských akcích.

Poruchy nálady

U osob trpících narkolepsií se také vyskytujíporuchy nálady, jako jsou deprese nebo podrážděnost. Tyto emoční výkyvy lze přičíst chronické povaze tohoto onemocnění a jeho narušení normálního spánkového režimu.

Kromě těchto základních příznaků se u lidí s diagnózou narkoleptické poruchy mohou vyskytovat i další projevy, jako je spánková paralýza a hypnagogické halucinace, které se objevují při přechodech mezi bdělým a spánkovým stavem. Spánková paralýza zahrnuje dočasnou svalovou slabost po probuzení nebo usnutí, zatímco hypnagogické halucinace se týkají živých, snových zážitků, které se objevují během usínání nebo probouzení.

Je nezbytné, aby osoby, které pociťují některý z těchto příznaků, vyhledaly odborníka na spánkovou medicínu, který provede správné vyšetření a stanoví diagnózu. Včasná léčba může osobám trpícím narkolepsií podstatně zlepšit život.

Je nezbytné rozpoznat příznaky narkolepsie, abyste ji mohli účinně zvládnout a využít dostupné léčby. Naštěstí jsou k dispozici různé způsoby léčby narkolepsie, které mohou pomoci zmírnit její účinky.

Léčba narkolepsie

Léčba narkolepsie

Léčba narkolepsie zahrnuje kombinaci léků a úpravy životního stylu, které pomáhají zvládat různé příznaky spojené s touto poruchou spánku. Hlavním cílem je zmírnit nadměrnou denní spavost (EDS) a snížit četnost kataplexických epizod, a tím zlepšit celkovou kvalitu života osob žijících s narkolepsií.

Léky na nadměrnou denní spavost (EDS)

Jedním z běžných léků používaných při léčbě EDS je modafinil, který pomáhá podpořit bdělost, aniž by vyvolával závažné vedlejší účinky, které se často vyskytují u tradičních stimulancií, jako jsou amfetaminy. Bylo prokázáno, že modafinil účinně snižuje denní ospalost a zároveň udržuje bdělost po celý den. Mezi další léky, které mohou být předepsány, patří armodafinil nebo methylfenidát, v závislosti na individuálních potřebách a reakci na léčbu.

Použití modafinilu

  • Dávkování: Obvyklá počáteční dávka modafinilu se pohybuje od 100 mg do 200 mg užívaných jednou denně ráno nebo podle pokynů zdravotnického pracovníka.
  • Nežádoucí účinky: V porovnání s jinými stimulačními léky jsou však tyto nežádoucí účinky obecně mírné a zvládnutelné.
  • Upozornění: Před zahájením léčby je nezbytné, aby pacienti užívající modafinil informovali svého lékaře o jakýchkoli již existujících zdravotních potížích, jako jsou srdeční problémy nebo vysoký krevní tlak. Těhotné ženy by se navíc měly před užíváním tohoto léku poradit se svým lékařem vzhledem k jeho možným rizikům během těhotenství.

Přestože léky mohou pomoci zvládnout příznaky narkolepsie, nemohou tento stav vyléčit. Tato léčba nejlépe funguje v kombinaci s úpravou životního stylu a podporou zdravotníků specializujících se na spánkovou medicínu. Úzkou spoluprací s lékařem a dodržováním jeho doporučení můžete účinně zvládat příznaky narkolepsie a vést plnohodnotnější život.

Narkolepsie je složité onemocnění, které vyžaduje individuální řešení léčby pro každého pacienta. Modafinil může v některých případech pomoci minimalizovat projevy EDS. Kromě medikamentózní léčby mohou být pro zvládání záchvatů kataplexie přínosné i další přístupy; bylo zjištěno, že oxybát sodný má pozitivní účinky na snížení těchto epizod náhlé svalové slabosti.

Zvládání záchvatů kataplexie

Pacienti s narkolepsií, u nichž se vyskytuje jak nadměrná denní spavost (EDS), tak záchvaty kataplexie vyvolané silnými emocemi, jako je smích nebo překvapení, mohou mít prospěch z užívání oxybátu sodného. Tento lék se ukázal jako účinný při zmírňování těchto vysilujících příhod s minimálními vedlejšími účinky a lékovými interakcemi.

Léčba oxybátem sodným

Oxybát sodný je látka tlumící CNS, která moduluje cyklus spánku a bdění u narkoleptiků zvýšením hladiny GABA, čímž pomáhá snižovat počet kataplexických epizod a zlepšovat kvalitu nočního spánku. Zvýšením množství kyseliny gama-aminomáselné (GABA) - neurotransmiteru spojeného s navozením klidu a snížením svalové aktivity během REM spánku - je oxybát sodný schopen kromě zlepšení nočního odpočinku zkrátit epizody kataplexie. Tímto způsobem oxybát sodný účinně snižuje četnost a závažnost epizod kataplexie a zároveň zlepšuje celkovou kvalitu nočního spánku.

Výhody oxybátu sodného

  • Méně vedlejších účinků: Na rozdíl od tradičních stimulantů, jako jsou amfetaminy, které se používají k léčbě příznaků EDS, má oxybát sodný méně nežádoucích účinků na organismus. Mezi běžné reakce na užívání oxybátu sodného mohou patřit pocity závratí, nevolnosti, bolesti hlavy a snížení hmotnosti; tyto účinky jsou však obvykle mírné ve srovnání s těmi, které se vyskytují u jiných léčebných postupů.
  • Minimální lékové interakce: Pacienti, kteří užívají více léků na různé zdravotní potíže, ocení, že oxybát sodný s většinou léků výrazně neinteraguje. To z něj činí ideální volbu pro zvládání příznaků narkolepsie, aniž by způsoboval další komplikace.
  • Lepší kvalita života: Díky lepší kontrole záchvatů kataplexie a lepšímu nočnímu spánku jedinci užívající oxybát sodný často uvádějí výrazné zlepšení celkové kvality života. To zahrnuje zlepšení nálady, zvýšení hladiny energie a větší schopnost účastnit se každodenních aktivit.

Je nezbytné, aby se pacienti, kteří zvažují léčbu oxybátem sodným, poradili se svým zdravotnickým pracovníkem a zjistili, zda je pro ně tento lék vhodný. Správné dávkování a monitorování jsou zásadními součástmi úspěšné léčby narkolepsie.

Zvládnutí záchvatů kataplexie může být náročný úkol, ale při správné léčbě a úpravě životního stylu je možné tyto příznaky zvládnout. Zavedením zdravých postupů spánkové hygieny a strategií denního spánku mohou pacienti s narkolepsií podniknout kroky ke zlepšení kvality svého života.

Úpravy životního stylu u pacientů s narkolepsií

Úpravy životního stylu u pacientů s narkolepsií

Kromě léků může být pro osoby s narkolepsií prospěšná i změna životního stylu, která zahrnuje zdřímnutí během dne a dodržování správné spánkové hygieny. Zavedení strategií denního zdřímnutí a dodržování zdravé spánkové hygieny může výrazně zmírnit příznaky a podpořit posilující noční spánek.

Strategie denního spánku

Krátké zdřímnutí během dne může pomoci zmírnit nadměrnou denní ospalost. Odborníci doporučují naplánovat si 10-20minutové zdřímnutí v pravidelných intervalech během dne, nejlépe v období, kdy je ospalost nejvýraznější. Tyto krátké odpočinky mohou poskytnout tolik potřebnou dávku energie, aniž by narušily noční spánek.

Zdravá hygiena spánku

Pro účinné zvládání příznaků narkolepsie je zásadní udržovat správnou spánkovou hygienu. Mezi klíčové návyky patří:

  • Zavedení pravidelného režimu před spaním: Každý den chodit spát a vstávat ve stejnou dobu pomáhá regulovat vnitřní hodiny vašeho těla, což přispívá ke kvalitnějšímu spánku.
  • Vyhýbání se stimulantům před spaním: Požívání kofeinu nebo nikotinu před spaním může narušit REM spánkové cykly a zhoršit narkoleptické příznaky, jako jsou kataplexie nebo hypnagogické halucinace.
  • Vytvoření relaxačního prostředí před spaním: Před spaním se věnujte uklidňujícím činnostem, jako je četba nebo teplá koupel, což může usnadnit hladší přechod do hlubokého spánku, který je nezbytný pro optimální fyzickou a duševní regeneraci.
  • Vytvoření ložnice vhodné pro spánek: Zajištění tmavého, tichého a chladného prostoru pro spánek může výrazně zlepšit celkovou kvalitu spánku.

Začlenění těchto úprav životního stylu do předepsané léčby narkolepsie může výrazně zlepšit každodenní fungování a pohodu osob postižených touto chronickou neurologickou poruchou. Při zavádění nových strategií je nezbytné konzultovat je se zdravotnickými pracovníky, aby bylo zajištěno, že jsou v souladu s individuálními potřebami a léčebnými plány.

Dodržováním úprav životního stylu pro pacienty s narkolepsií, jako je zdravá spánková hygiena a strategie denního spánku, mohou lidé s tímto onemocněním lépe zvládat své příznaky. Před rozhodnutím o jakýchkoli lécích nebo léčbě by těhotné ženy s narkolepsií měly pečlivě zvážit možná rizika s tím spojená.

Úvahy o těhotenství u narkoleptických žen

Nastávající matky s narkolepsií musí vyhledat lékařskou pomoc, aby posoudily možná rizika některých léků pro vývoj plodu. Je nezbytné, aby se nastávající matky poradily se zdravotníky a zvážily možná rizika spojená s některými léky na vývoj plodu.

Rizika spojená s konkrétními léky

Některé léky běžně užívané k léčbě příznaků narkolepsie mohou během těhotenství představovat riziko pro vyvíjející se plod. Například oxybátu sodnému, léku účinně zmírňujícímu záchvaty kataplexie a nadměrné denní spavosti (EDS), by se těhotné ženy měly vyhnout kvůli jeho potenciálním negativním účinkům na růst a vývoj plodu. Navíc některá antidepresiva, která pomáhají zvládat epizody kataplexie, mohou být v těhotenství také riziková.

Úvahy o léčbě během těhotenství

Pro nastávající matky trpící narkolepsií je velmi důležité, aby při posuzování možností léčby úzce spolupracovaly se svým zdravotnickým týmem. Některé možné strategie zahrnují:

  • Úpravy léků: Zdravotníci mohou na základě individuálních potřeb a rizikových faktorů doporučit úpravu dávkování nebo úplnou změnu léků.
  • Úpravy životního stylu: Těhotným ženám může prospět zavedení zdravé spánkové hygieny, jako je zavedení pravidelného režimu před spaním, vyhýbání se alkoholu nebo sedativním lékům před spaním a v případě potřeby krátké zdřímnutí během dne.
  • Podpora duševního zdraví: Vzhledem k tomu, že poruchy nálady jsou u osob trpících narkolepsií běžné(zdroj), může vyhledání odborníků na duševní zdraví pomoci řešit případné psychické problémy, které se mohou během těhotenství objevit.

Díky úzké spolupráci s poskytovateli zdravotní péče a informovanému rozhodování o možnostech léčby mohou těhotné ženy trpící narkolepsií lépe zvládat své příznaky a zároveň zajistit bezpečnost svého nenarozeného dítěte.

Těhotenství u narkoleptických žen vyžaduje pečlivé zvážení a plánování, aby se snížila rizika spojená se specifickými léky. Pokračujeme-li dále, podpora pro osoby žijící s narkolepsií může být přínosná jak po psychické, tak po emocionální stránce.

Podpora pro osoby žijící s narkolepsií

Život s narkolepsií může být náročný, ale nalezení podpory od ostatních, kteří sdílejí podobné zkušenosti, může významně přispět ke zvládnutí každodenního života. Zapojení do podpůrných skupin a vyhledání poradenství u odborníků na duševní zdraví jsou dva účinné způsoby, jak najít potřebnou pomoc.

Výhody členství v podpůrných skupinách

Účast v podpůrných skupinách pro narkolepsii přináší řadu výhod, včetně:

  • Emocionální podpora: Sdílení zkušeností s ostatními, kteří rozumí tomu, čím procházíte, vám poskytne útěchu a ujištění, že nejste sami.
  • Strategie zvládání: Poznání toho, jak ostatní lidé zvládají své příznaky, vám může poskytnout nové nápady, jak zvládnout své vlastní problémy spojené s nadměrnou denní spavostí nebo epizodami kataplexie.
  • Vzdělávací zdroje: Mnohé podpůrné skupiny nabízejí přístup k cenným informacím o možnostech léčby narkolepsie, aktuálních výzkumech a možnostech obhajoby.
  • Sociální vazby: Budování přátelských vztahů ve skupině pomáhá bojovat proti pocitu izolace, který často zažívají lidé s chronickými onemocněními, jako je narkolepsie.

Úloha odborníků na duševní zdraví

Odborníci na duševní zdraví hrají zásadní roli při řešení psychologických problémů vyplývajících z chronických poruch spánku, které postihují osoby postižené touto poruchou. Mohou poskytovat služby, jako jsou terapeutická sezení, jejichž cílem je pomoci pacientům lépe zvládat emoce nebo rozvíjet zdravější myšlenkové vzorce týkající se jejich stavu. Kromě toho mohou doporučit techniky zvládání stresu nebo relaxační cvičení, které by mohly zlepšit celkovou pohodu osob, jež se potýkají s problémy souvisejícími s primárními příznaky, jako je deprese nebo úzkost způsobená narušenými spánkovými cykly REM.

Spojení s podpůrnými skupinami a odborníky na duševní zdraví může lidem žijícím s narkolepsií poskytnout potřebné zdroje k účinnému zvládání jejich stavu, a tím zlepšit kvalitu jejich života. Neváhejte se obrátit o pomoc - zasloužíte si silnou podpůrnou síť, když se budete pohybovat v problémech spojených s touto poruchou spánku.

Časté dotazy týkající se narkolepsie

Jaké jsou tři zajímavosti o narkolepsii?

Narkolepsie je vzácná neurologická porucha, kterou trpí přibližně 1 z každých 2 000 lidí. Mezi tři zajímavá fakta patří: (1) Narkolepsie je často kvůli svým komplexním příznakům léta nediagnostikována nebo nesprávně diagnostikována; (2) může být způsobena nedostatkem hypokretinu, neurotransmiteru zodpovědného za regulaci bdělosti a spánku REM; a (3) narkolepsii nelze vyléčit, ale léčba může pomoci zvládnout její příznaky.

Jaké jsou nejnovější poznatky o narkolepsii?

Nejnovější výzkum narkolepsie se zaměřuje na pochopení genetických faktorů, které se podílejí na jejím vzniku, a na hledání nových možností léčby. Některé studie zkoumají roli dysfunkce imunitního systému při vzniku nedostatku hypokretinu, zatímco jiné se zabývají novými způsoby léčby, jako jsou antagonisté histaminového receptoru H3.

Jaká je hlavní příčina narkolepsie?

Přesná příčina narkolepsie zůstává neznámá. Vědci se však domnívají, že může být důsledkem více faktorů, včetně genetiky, spouštěčů z prostředí, jako jsou infekce nebo stresory, a dysfunkce imunitního systému, která vede ke ztrátě neuronů produkujících hypokretin - neurotransmiter, který je klíčový pro udržení bdělosti a regulaci spánku REM.

Jaké jsou tři podmínky pro diagnostiku narkolepsie?

Pro přesnou diagnózu narkolepsie je třeba splnit tři hlavní kritéria: (1) přetrvávající nadměrná denní spavost trvající nejméně tři měsíce; (2) pozitivní výsledek testu mnohočetné latence spánku (MSLT), který ukazuje na průměrnou latenci spánku kratší než 8 minut a dvě nebo více period REM ve spánku; a (3) přítomnost epizod kataplexie nebo hladina hypokretinu-1 v mozkomíšním moku nižší než 110 pg/ml.

Závěr

Závěrem lze říci, že narkolepsie je neurologická porucha, která ovlivňuje cyklus spánku a bdění. Je charakterizována nadměrnou denní spavostí, epizodami kataplexie a zážitky spánkové paralýzy. Narkolepsie může být způsobena nedostatkem hypokretinu nebo genetickými faktory.

Diagnostika zahrnuje vyšetření anamnézy, fyzikální vyšetření, polysomnografii (PSG) a test latence ve spánku (MSLT). Možnosti léčby zahrnují léky proti nadměrné denní spavosti (EDS) a použití modafinilu. Ke zvládnutí příznaků může přispět také úprava životního stylu, například strategie denního spánku a zdravé spánkové hygieny.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?