Těhotenská nespavost

Last updated:

Published:

Těhotenská nespavost je běžný, ale často přehlížený problém, který postihuje mnoho nastávajících matek. Tento stav může být způsoben různými faktory, od hormonálních změn až po fyzické potíže a emocionální stresory. Tento příspěvek na blogu se zabývá příčinami těhotenské nespavosti, jako je syndrom neklidných nohou, gastroezofageální refluxní porucha a obstrukční spánková apnoe - všechny tyto příčiny mohou přispívat k nárůstu poruch spánku v těhotenství s potenciálně škodlivými následky pro matku.

Dále se budeme zabývat rostoucí prevalencí poruch spánku v těhotenství a jejich dopadem na výsledky těhotenství. Vzhledem k tomu, že špatná kvalita spánku u těhotných žen je spojena s nepříznivými výsledky těhotenství, jako je těhotenská cukrovka a předčasný porod, je zásadní se tímto problémem zabývat již v počátku těhotenství.

Kromě toho, že se budeme zabývat faktory nespavosti ve třetím trimestru, jako je gestační věk a úroveň úzkosti, které ovlivňují klidný spánek, prozkoumáme význam správných spánkových poloh a hygienických návyků během těhotenství pro pohodu matky i dítěte. Probereme také, jak mohou neléčené poruchy spánku, jako je obstrukční spánková apnoe, vést k nepříznivým výsledkům u kojenců.

Bylo prokázáno, že CBT je účinný způsob, jak zlepšit prenatální péči, zejména pro matky, které během těhotenství trpí chronickou nespavostí nebo jinými problémy se spánkem. Zkoumáním účinnosti CBT při snižování kardiovaskulárního rizika prostřednictvím vhodných léčebných metod přizpůsobených pro nastávající matky, které během perinatálního období zažívají chronickou nespavost nebo jiné související problémy.

těhotenství-nespavost

Příčiny nespavosti v těhotenství

Syndrom neklidných nohou (RLS) postihuje až 30 % těhotných žen a zhoršuje se ve večerních hodinách, kdy je pro zdravý spánek nejpotřebnější relaxace.

Gastroezofageální refluxní porucha (GERD) nastává, když se žaludeční kyseliny vracejí zpět do jícnu a způsobují podráždění a nepohodlí, což nastávajícím matkám ztěžuje prenatální nespavost.

Těhotné ženy mohou také trpět obstrukční spánkovou apnoe (OSA), která může vést ke špatné kvalitě spánku, denní spavosti a chronickým příznakům nespavosti.

  • Tělesná onemocnění, jako je bolest zad nebo ucpané dutiny, mohou způsobovat nepohodlí během spánku.
  • Hormonální změny zvyšují obtížnost usínání v důsledku sedativních účinků progesteronu.
  • Růst plodu ztěžuje nalezení pohodlné polohy pro spánek, což vede k častějšímu nočnímu probouzení a potížím s usínáním.

Správná diagnostika a léčebná opatření by měla být prováděna pod odborným vedením poskytovatelů zdravotní péče specializovaných na prenatální péči, aby byl zajištěn lepší odpočinek matky i dítěte v tomto kritickém období vývoje.

Prevalence a dopad nespavosti během těhotenství

Těhotenská nespavost je mezi nastávajícími matkami stále častějším problémem a nedávné studie upozornily na její rostoucí výskyt.

Dvanáctiletá sériová průřezová analýza odhalila vzestupný trend poruch spánku v souvislosti s těhotenstvím ve Spojených státech u rodiček ve věku 15-49 let.

Těhotné ženy trpící nespavostí měly vyšší míru výskytu nervosvalových onemocnění, závažných duševních poruch, astmatu a poruch spojených s užíváním návykových látek.

Špatná kvalita spánku může být častější na počátku těhotenství v důsledku hormonálních změn a fyzických potíží spojených s růstem plodu.

Poskytovatelé zdravotní péče by měli těhotné ženy během těhotenství pečlivě sledovat, aby zjistili jakékoli příznaky chronické nespavosti nebo jiných poruch spánku.

  • Těhotné ženy se špatným spánkem mohou být náchylnější k těhotenské cukrovce.
  • Nedostatek spánku před porodem může mít za následek nepříznivé následky, jako je předčasný porod, menší než průměrný novorozenec, problémy s porodem císařským řezem a dřívější než obvyklý nástup příznaků poporodní deprese.
  • Těhotné ženy s nespavostí mohou trpět sníženou bdělostí a zhoršenou kvalitou života v důsledku nadměrné denní spavosti.

Těhotné ženy trpící nespavostí mají často pocity strachu, napětí a sklíčenosti.

Poskytovatelé zdravotní péče by měli mít na paměti potenciální rizikové faktory spojené s nedostatečným spánkem těhotných žen, jako je věk a již existující onemocnění, jako je syndrom neklidných nohou nebo obstrukční spánková apnoe, aby zajistili optimální výsledky pro matku a zároveň podpořili celkovou pohodu matky i dítěte.

Díky identifikaci těchto faktorů na počátku těhotenství ženy mohou zdravotníci vyvinout cílené intervence zaměřené na zlepšení zdravých spánkových návyků v průběhu těhotenství.

V konečném důsledku to pomůže zajistit optimální výsledky porodu a zároveň podpoří celkovou pohodu matky i dítěte.

Faktory nespavosti ve třetím trimestru

Gestační věk hraje významnou roli při poruchách spánku u těhotných žen.

Úroveň úzkosti nebo deprese může významně ovlivnit prenatální nespavost.

  • Před spaním se věnujte relaxačním technikám, jako jsou hluboká dechová cvičení nebo progresivní svalová relaxace.
  • Vytvořte si uklidňující režim před spaním, který zahrnuje činnosti, jako je čtení, teplá koupel nebo cvičení jemné prenatální jógy.
  • Omezte před spaním přístup k obrazovkám a elektronickým zařízením.
  • Poraďte se se svým lékařem o všech obavách, které můžete mít v souvislosti s duševní pohodou během těhotenství.

Dalšími faktory, které mohou ovlivnit příznaky nespavosti u těhotných žen, jsouúroveň vzdělání a osobnostní rysy.

Pochopení různých faktorů, které přispívají k nespavosti ve třetím trimestru, je zásadní pro poskytování vhodné prenatální péče a zajištění zdravého spánku po celou dobu těhotenství.

Spánkové polohy a hygienické návyky během těhotenství

Zlepšete si spánek během těhotenství úpravou polohy při spánku a dodržováním správných hygienických návyků pomocí těchto tipů.

Význam spaní na levé straně pro těhotné ženy

Spaní na levém boku je pro těhotné ženy nezbytné, aby se usnadnil průtok krve a předešlo se komplikacím, jako je například porod mrtvého dítěte.

Udržování správných hygienických návyků během těhotenství

  • Vytvořte důsledný režim před spaním: Zavedení pravidelného rozvrhu a odpočinek před spaním.
  • Vyhněte se kofeinu a těžkým jídlům před spaním: Stimulanty a velká jídla mohou narušit spánek.
  • Vytvořte si ideální prostředí pro spánek: Udržujte v ložnici chlad, tmu a ticho.
  • Omezte čas strávený u obrazovky před spaním: Modré světlo ze zařízení může narušovat spánek.
  • Pravidelně cvičte: Mírná fyzická aktivita zlepšuje kvalitu spánku.

Zlepšete kvalitu spánku během těhotenství pomocí těchto návyků a v případě přetrvávající nespavosti se poraďte s odborníkem.

Spánková apnoe a nepříznivé výsledky u kojenců

Studie ukazují, že u těhotných žen s neléčenou spánkovou apnoe je zvýšené riziko komplikací během těhotenství a porodu, včetně těhotenské hypertenze, preeklampsie, těhotenské cukrovky, předčasného porodu, nízké porodní hmotnosti a narození mrtvého dítěte.

Matky s neléčenou spánkovou apnoe mohou navíc pociťovat nadměrnou denní únavu, která vede ke špatnému rozhodování a zhoršené kvalitě života.

Studie zjistila, že u těhotných žen s obstrukční spánkovou apnoe je vyšší pravděpodobnost, že se jim narodí dítě, které bude po porodu vyžadovat přijetí na novorozeneckou jednotku intenzivní péče (NICU) nebo respirační podporu, než u žen bez tohoto onemocnění.

Výzkum naznačuje, že děti narozené matkám s neléčenou obstrukční spánkovou apnoe během těhotenství mohou trpět kognitivními poruchami a zvýšeným rizikem rozvoje problémů s chováním, jako je ADHD nebo úzkost.

Nastávající maminky by se měly snažit dodržovat zdravé spánkové návyky během těhotenství, včetně pravidelného nastavení doby spánku, zdržení se stimulujících látek v době před spaním, ležení na levém boku při spánku a používání polštářů jako opory.

Zvážení přírodních prostředků, jako je olej CBD, může také zlepšit celkovou kvalitu spánku, pokud se vhodně používá pod lékařským dohledem.

Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) při nespavosti v těhotenství

Těhotenství a nevyspání je noční můra, ale CBT vám může pomoci trochu se prospat a zlepšit vaši prenatální péči.

CBT zlepšuje prenatální péči

CBT je nefarmakologický přístup, který pomáhá identifikovat negativní myšlenky a chování související se spánkem a zároveň podporuje relaxační techniky a zdravé spánkové návyky.

  • Omezení spánku: Omezení času stráveného v posteli na dobu, kdy se vám chce spát, pomáhá konsolidovat spánky do efektivnějších bloků.
  • Kontrola podnětů: Spojení ložnice pouze s činnostmi, které jsou spojeny se spánkem, pomáhá posílit silné spojení mezi rutinou před spaním a rychlým usínáním.
  • Kognitivní restrukturalizace: Identifikace iracionálních přesvědčení o spánku nebo nočních obavách vám umožní tyto myšlenky účinně zpochybnit, což povede ke snížení úzkosti před spaním.
  • Vzdělávání v oblasti spánkové hygieny: Správné postupy, jako je dodržování konzistentní doby spánku/buzení nebo vytvoření optimálního prostředí pro spánek, podporují celkově kvalitnější odpočinek během těhotenství.

CBT může vést k pozitivním výsledkům i pro kojence, protože snižuje hladinu stresu a podporuje zdravější spánkový režim matky.

Snížení kardiovaskulárního rizika vhodnou léčbou

Léčba OSA v těhotenství je velmi důležitá, protože je spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních komplikací, protože souvisí se zvýšeným krevním tlakem, variabilitou srdeční frekvence a zánětem.

OSA může způsobovat zvýšený krevní tlak, variabilitu srdeční frekvence a záněty - všechny tyto faktory jsou spojeny s vyšším rizikem kardiovaskulárních komplikací.

Těhotné ženy s diagnózou OSA mohou mít prospěch z léčby pomocí kontinuálního přetlaku v dýchacích cestách (CPAP) nebo jiných léčebných postupů, jako je polohová terapie nebo ústní pomůcky.

Tyto zákroky pomáhají udržovat otevřené dýchací cesty po celou noc, zajišťují dostatečný přísun kyslíku a snižují zátěž kardiovaskulárního systému.

Časté dotazy týkající se nespavosti v těhotenství

Proč nemohu v těhotenství spát?

Těhotenská nespavost může být způsobena hormonálními změnami, fyzickým nepohodlím, syndromem neklidných nohou, GERD a úzkostí.

Kvalitu spánku mohou pomoci zlepšit správné návyky spánkové hygieny a vhodná léčba.

Kdy je nespavost v těhotenství nejhorší?

Těhotenská nespavost se zhoršuje ve třetím trimestru v důsledku fyzického nepohodlí, pohybů plodu, příznaků GERD a častého močení.

Zkušenosti každé ženy se však v průběhu těhotenství liší.

Zdroj:

Je nespavost v těhotenství v pořádku?

Mírná nespavost je v těhotenství běžná, ale chronický nebo závažný nedostatek spánku může vést k nepříznivým následkům, jako je těhotenská cukrovka nebo předčasný porod.

Pokud trpíte přetrvávajícími příznaky nespavosti, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj:

Závěr

Nenechte se zklamat nespavostí v těhotenství - v tomto boji nejste sami.

Syndrom neklidných nohou, gastroezofageální refluxní porucha a obstrukční spánková apnoe jsou jen některé faktory, které mohou narušit váš spánek během těhotenství.

Dbejte na to, abyste upřednostňovali správné návyky spánkové hygieny, a v případě potřeby zvažte vyhledání léčby - kognitivně-behaviorální terapie se ukázala jako účinná při zlepšování prenatální péče a snižování kardiovaskulárního rizika spojeného s neléčenými poruchami spánku.

Nezapomeňte, že péče o sebe je v tomto období zásadní jak pro vaše zdraví, tak pro zdraví vašeho rostoucího dítěte.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?