poporodní nespavost

Published:

Poporodní nespavost je rozšířený problém, který u mnoha novopečených maminek v období po porodu často zůstává bez povšimnutí. Hormonální změny, poporodní deprese nebo dokonce psychóza mohou přispívat k poruchám spánku, které pociťuje mnoho nových maminek po porodu. Pochopení těchto faktorů a jejich dopadu na vaši pohodu je zásadní pro nalezení účinných řešení.

V tomto příspěvku na blogu se budeme zabývat rozdíly mezi krátkodobou a dlouhodobou poporodní nespavostí, uvedeme možné základní stavy, jako je například zánět štítné žlázy, které k ní mohou přispívat, poskytneme přírodní prostředky pro zvládání příznaků bez počátečního zásahu léky, probereme, kdy je třeba vyhledat lékařskou pomoc v případě přetrvávajících příznaků, a prozkoumáme kognitivně-behaviorální terapii (KBT) jako možnost léčby. Poskytneme také přirozené prostředky pro zvládání příznaků bez počátečního zásahu léky, jako je osvojení si zdravých postupů spánkové hygieny a věnování se uklidňujícím činnostem před spaním.

Dále se budeme zabývat CBT jako možnou terapií poporodní nespavosti a posoudíme, kdy je rozhodující vyhledat lékařskou pomoc pro přetrvávající příznaky. Nakonec se budeme věnovat sdílení povinností v péči o kojence s partnerem, vyhýbání se konzumaci alkoholu pro zlepšení kvality spánku a pochopení komplikací syndromu neklidných nohou v těhotenství a poporodním období.

poporodní nespavost

Příčiny poporodní nespavosti

Být novopečenou maminkou je náročné a poporodní nespavost to jen ztěžuje. Na vzniku poporodní nespavosti se mohou podílet poporodní deprese, hormonální výkyvy a psychózy.

Hormonální změny ovlivňující kvalitu spánku

Během těhotenství a po porodu se hormony mění. Hladina progesteronu může po porodu prudce klesnout, takže je těžké usnout nebo zůstat spát celou noc. Zdroj:

Úloha poporodní deprese při vzniku nespavosti

PPD se u novopečených matek může projevovat smutkem, úzkostí, podrážděností a vyčerpáním, což může narušit jejich spánek a následně ovlivnit jejich celkovou pohodu. Tyto příznaky často přispívají k narušenému spánkovému režimu, který zhoršuje dopady PPD na celkovou pohodu. Zdroj:

Psychóza přispívající k narušenému spánkovému režimu

Ve vzácných případech může poporodní psychóza vést k extrémním poruchám spánkových návyků. Toto závažné duševní onemocnění se vyznačuje halucinacemi nebo bludy a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc vzhledem k možným rizikům pro matku i dítě. Zdroj:

  • Klíčové poznatky:
  • Těhotenství a období po porodu mohou přinést výkyvy hladin hormonů, které vedou k poruchám spánku.
  • Poporodní deprese často přispívá k poruchám spánku, což má další dopad na celkovou pohodu.
  • Ve vzácných případech může poporodní psychóza vést k extrémním poruchám spánkových návyků a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Při řešení těchto příčin poporodní nespavosti by měly novopečené maminky upřednostnit své duševní zdraví a v případě potřeby vyhledat odbornou pomoc. Pochopením faktorů, které přispívají ke špatné kvalitě spánku po porodu, mohou ženy podniknout kroky ke zlepšení svého odpočinku a celkové pohody v tomto náročném období.

Krátkodobá vs. dlouhodobá poporodní nespavost

Být novopečenou matkou může být zdrcující a poporodní nespavost může stres ještě zhoršit. Krátkodobá poporodní nespavost může být prchavá, ale dlouhodobá může mít vážné důsledky pro váš život a zdraví. Uvědomit si dopady poporodní nespavosti na váš život a pohodu je zásadní.

Dopad na každodenní život a celkovou pohodu

Paralýza spánku může způsobit vyčerpání, podrážděnost a potíže se soustředěním. Nedostatek spánku matky může negativně ovlivnit jak kvalitu jejího vlastního života, tak její schopnost poskytovat kojenci odpovídající péči. Kromě fyzického vyčerpání je špatný spánek spojen se zvýšeným rizikem vzniku deprese nebo úzkostných poruch.

Behaviorální důsledky dlouhodobých perinatálních poruch spánku

  • Výkyvy nálad: Matky s nedostatkem spánku častěji trpí výkyvy nálad, které mohou narušit vztahy s partnerem a ostatními členy rodiny.
  • Neúčinné mechanismy zvládání: Některé ženy se mohou uchýlit k nezdravým návykům, jako je přejídání nebo zneužívání návykových látek, aby se vyrovnaly s chronickou únavou způsobenou přetrvávající poporodní nespavostí.
  • Zanedbávání péče o sebe: Matky, které se potýkají s dlouhodobými problémy se spánkem, často zanedbávají své vlastní potřeby správné výživy, pohybu a sociální interakce, což jejich příznaky ještě zhoršuje.

Pokud trpíte krátkodobou nebo dlouhodobou poporodní nespavostí, vyhledejte pomoc zdravotnického pracovníka, který se specializuje na ženské zdravotní problémy. Ten vám pomůže určit příčinu vašich problémů se spánkem a doporučí vám vhodné možnosti léčby, které zlepší kvalitu vašeho života.

Nezapomeňte, že zkušenosti každé matky s poporodní nespavostí jsou jedinečné, takže to, co funguje u jedné osoby, nemusí fungovat u jiné. Při zkoumání různých způsobů léčby buďte otevření a nebojte se klást otázky nebo hledat podporu u přátel, rodinných příslušníků nebo online komunit, jako je Postpartum Support International.

Identifikace poporodní tyreoiditidy jako příčiny poruch spánku

Poporodní tyreoiditida je zkratka pro zánět štítné žlázy po porodu. Postihuje asi 5-10 % novopečených maminek a může způsobovat poruchy spánku, například poporodní nespavost. Pokud máte problémy se spánkem a myslíte si, že na vině může být poporodní tyreoiditida, obraťte se na odborníka na ženské zdraví.

Příznaky poporodní tyreoiditidy:

  • Pocit neustálé únavy
  • potíže se spánkem nebo nespavost
  • výkyvy nálad, podrážděnost nebo deprese
  • Přibírání na váze nebo snaha zhubnout po těhotenství
  • Suchá kůže a vypadávání vlasů

Pokud máte tyto příznaky spolu s poruchami spánku, je nezbytné poradit se s poskytovatelem zdravotní péče, aby vám stanovil přesnou diagnózu a případné možnosti léčby.

Léčba poporodní tyreoiditidy obvykle zahrnuje pečlivé sledování stavu během dvou fází: hypertyreózy (nadměrné činnosti štítné žlázy) a následné hypotyreózy (nedostatečné činnosti štítné žlázy). V některých případech mohou být k účinnému zvládnutí příznaků předepsány léky. Většina žen se však během 12-18 měsíců přirozeně zotaví bez dlouhodobých komplikací.

Zdravé návyky pro lepší spánek:

  1. Konzumujte výživnou stravu s ovocem, zeleninou, libovými bílkovinami a celozrnnými produkty - například potraviny obsahující jód, jako jsou ryby nebo mléčné výrobky.
  2. Pravidelně cvičte, abyste si zlepšili náladu a celkovou pohodu.
  3. Před spaním se věnujte technikám snižování stresu, jako je meditace nebo jóga, které podporují relaxaci.

Výzkum ukazuje, že včasné odhalení a vhodná léčba poporodní tyreoiditidy jsou klíčové pro prevenci dlouhodobých komplikací. Díky identifikaci tohoto onemocnění jako potenciální příčiny poruch spánku mohou novopečené maminky podniknout nezbytné kroky k lepšímu odpočinku a zlepšení celkového zdravotního stavu v náročném poporodním období.

Přírodní prostředky proti poporodní nespavosti

Pro novopečenou maminku může být poporodní nespavost skutečným problémem. Než však sáhnete po lécích, vyzkoušejte tyto přírodní prostředky, které vám pomohou příznaky zvládnout:

Zkontrolujte si hygienu spánku

Zavedení pravidelného režimu před spaním, vytvoření příjemného prostředí pro spánek a vyvarování se stimulantů, jako je kofein nebo elektronika, před spaním může pomoci podpořit klidný spánek. Další pokyny ke zlepšení spánkového režimu naleznete v radách nadace Sleep Foundation o správných postupech při spánku.

Zpocit se

Pravidelné cvičení uvolňuje endorfiny, které snižují hladinu stresu a zároveň podporují kvalitnější noční odpočinek. Snažte se po většinu dní věnovat alespoň 30 minutám mírné fyzické aktivity. Než však po porodu začnete s jakýmkoli novým fitness režimem, poraďte se se svým lékařem.

Relaxace před spaním

Zařazení uklidňujících činností do večerního režimu může podpořit relaxaci a usnadnit usínání, jakmile ulehnete na polštář. Vyzkoušejte např:

  • Meditace: Praktikování meditace všímavosti pomáhá zklidnit splašené myšlenky, které často přispívají k nespavosti.
  • Teplé koupele: Před spaním si napusťte teplou koupel, která uvolní svaly a zároveň poskytne uklidňující komfort.
  • Profesionální masáže zad nebo akupunkturní terapie: Tyto procedury nabízejí další relaxační účinky, protože se zaměřují na napjaté body v celém těle.
  • Pití heřmánkového čaje: Heřmánkový čaj, který je známý svými uklidňujícími účinky, může být užitečným nástrojem pro snížení úzkosti a podporu klidného spánku.

I když tyto přírodní prostředky mohou být užitečné při zvládání příznaků poporodní nespavosti, je důležité si uvědomit, že každý člověk je jiný. Pokud zjistíte, že kvalita vašeho spánku zůstává i přes vyzkoušení různých strategií špatná, neváhejte vyhledat odbornou pomoc poskytovatele zdravotní péče nebo terapeuta specializujícího se na perinatální duševní zdraví.

Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) pro léčbu poporodní nespavosti

Ahoj nové maminky, bojujete s poporodní nespavostí? Pro nové maminky, které se potýkají s poporodní nespavostí, může být užitečným řešením CBT. CBT je druh psychoterapie, která pomáhá odhalit a změnit škodlivé myšlení, které vám brání v klidném spánku. Nahrazením těchto myšlenek zdravějšími můžete překonat problémy se spánkem související s perinatálním obdobím.

Komponenty CBT pro poporodní nespavost

  • Omezení spánku: Omezení času stráveného v posteli může zvýšit efektivitu spánku a snížit bdělost během noci.
  • Kontrola podnětů: Zavedení důsledného režimu před spaním a vytvoření relaxačního prostředí pro spánek může pomoci naučit vaše tělo spojovat ložnici s klidným spánkem.
  • Kognitivní restrukturalizace: Identifikace a zpochybnění iracionálních přesvědčení o spánku může pomoci zmírnit úzkost spojenou s ulehnutím do postele.
  • Vzdělávání v oblasti spánkové hygieny: Učení o zdravých návycích, jako je vyhýbání se kofeinu před spaním nebo zavedení pravidelného cvičení, může zlepšit celkovou kvalitu spánku.

Spolupráce s licencovaným terapeutem, který se specializuje na CBT, je nejlepším způsobem, jak tento přístup začlenit do svého života. Mnoho terapeutů nabízí online sezení přizpůsobená speciálně pro novopečené matky, které se potýkají s poporodní nespavostí. Můžete také prozkoumat svépomocné zdroje, jako jsou knihy nebo aplikace vytvořené na základě kognitivně-behaviorálních technik pro zlepšení kvality spánku. Jedna z populárních aplikací se jmenuje "CBT-I Coach" a byla vyvinuta odborníky v oblasti spánkové medicíny.

Pamatujte, že CBT není rychlé řešení poporodní nespavosti. Vyžaduje čas, trpělivost a důsledné cvičení, abyste dosáhli trvalých výsledků. Studie však prokázaly, že u osob, které se CBT věnují, často dochází k výraznému zlepšení kvality spánku a celkové pohody ve srovnání s těmi, kteří se spoléhají pouze na léky nebo jinou léčbu.

Pokud se potýkáte s poporodní nespavostí, vyzkoušejte kognitivně-behaviorální terapii. Možná právě ona je klíčem k lepšímu odpočinku a zlepšení duševního zdraví v tomto náročném období mateřství.

Lékařské rady pro nespavost: Když počítání oveček nestačí

Vyzkoušeli jste všechny obvyklé triky, abyste se trochu prospali, ale nic nezabírá. Ještě neztrácejte naději. Pokud změna životního stylu nepomáhá, možná je čas poradit se s lékařem o lécích na spaní na předpis. Změny životního stylu mohou udělat jen tolik a vy si zasloužíte kvalitní spánek.

Léky na spaní na předpis

Pokud jste na konci sil, může vám lékař doporučit léky na spaní na předpis. Lékaři mohou doporučit užívání léků na spaní na předpis, ale pouze jako krátkodobý prostředek při řešení základních problémů, které stojí za vaší nespavostí. Mezi běžné možnosti patří např:

  • Zolpidem (Ambien)
  • Eszopiklon (Lunesta)
  • Ramelteon (Rozerem)
  • Doxepin (Silenor)

Před užíváním jakýchkoli léků, zejména pokud kojíte, se poraďte se svým lékařem o možných rizicích a přínosech. Váš lékař vám může pomoci s vypracováním režimu, který bude nejlépe vyhovovat vašim individuálním požadavkům a situaci.

Volně prodejné doplňky

Pro ty, kteří chtějí zvolit přirozenější přístup, existuje řada volně prodejných doplňků stravy, které slibují lepší kvalitu spánku. Melatonin je oblíbenou volbou, u které bylo zjištěno, že účinně reguluje cykly spánku a bdění. Před použitím jakéhokoli bylinného přípravku nebo doplňku určeného ke zlepšení spánku se vždy poraďte s lékařem.

Další možností je CBD olej, který si získal popularitu pro své potenciální vlastnosti podporující spánek. Některé studie naznačují, že olej CBD může být prospěšný pro zlepšení spánku, ale k potvrzení jeho účinnosti je zapotřebí dalšího výzkumu. Před vyzkoušením jakýchkoli nových doplňků stravy nebo léčby se poraďte se svým lékařem.

Nedovolte, aby vás v noci trápila nespavost. Vyhledejte lékařskou pomoc a prozkoumejte možnosti, jak se lépe vyspat.

Sdílení odpovědnosti za péči o kojence s partnerem

Abyste se po porodu cítili co nejlépe, zvažte pomoc partnera při péči o miminko. Zkuste se s partnerem podělit o povinnosti spojené s péčí o miminko. Výzkumy ukazují, že novopečené matky, které mají podporu partnera, mají tendenci méně často trpět poporodní depresí, která může úzce souviset s poruchami spánku, jako je poporodní nespavost.

Rozdělení nočního krmení, výměny plenek a uklidňovacích povinností mezi oba rodiče může vytvořit prostředí, ve kterém budou mít všichni příležitost k tolik potřebnému odpočinku. Partnerská spolupráce při přijímání výzev spojených s výchovou novorozence může snížit část napětí a únavy, které s ní přicházejí.

Tipy pro efektivní sdílení péče o kojence:

  • Vytvoření plánu: Naplánujte si noci předem tak, aby každý z rodičů věděl, kdy je zodpovědný za úkoly spojené s dítětem. Předejdete tak případným zmatkům nebo nedorozuměním ohledně toho, kdo se má o co postarat během nočního probouzení.
  • Udržujte otevřenou komunikaci: Mluvte otevřeně o tom, jak se cítíte fyzicky a emocionálně, když se společně přizpůsobujete rodičovství. Diskuse o vašich potřebách a obavách zajistí, že oba partneři pochopí, jak se v tomto období nejlépe vzájemně podpořit.
  • Upřednostněte péči o sebe: Ujistěte se, že si obě strany denně udělají čas na něco příjemného, například na ranní procházku nebo na relaxační techniky, jako je meditace. To může pomoci zlepšit nástup a udržení spánku a také posílit váš vztah v tomto přechodném období vašeho života.

Pokud sdílení povinností spojených s péčí o kojence není možné kvůli pracovnímu rozvrhu nebo jiným faktorům, zvažte pomoc rodinných příslušníků nebo přátel, kteří mohou občas zaskočit, aby si oba rodiče odpočinuli. Případně můžete využít profesionální podporu, jako jsou poporodní dula nebo noční zdravotní sestra, pokud je to ve vašich finančních možnostech.

Pro udržení duševního zdraví, prevenci poporodních poruch nálady a boj s perinatální nespavostí a nočním buzením je nezbytné upřednostnit péči o sebe a sdílet povinnosti spojené s péčí o dítě. Upřednostněním péče o sebe a sdílením povinností v oblasti péče o kojence s partnerem můžete předcházet poporodním poruchám nálady a problémům se spánkem, jako je perinatální nespavost a noční probouzení.

Vyhýbání se alkoholu pro lepší kvalitu spánku

Pití alkoholu snižuje kvalitu spánku, takže jeho vynechání může pomoci těm, kteří se potýkají s nespavostí nebo jinými poruchami spánku. Ačkoli se může zdát, že po vyčerpávajícím dni stráveném péčí o dítě je sklenka alkoholu lákavá, je nutné si uvědomit, jak může alkohol škodlivě ovlivnit vaši schopnost získat klidný spánek.

Souvislost mezi alkoholem a špatným spánkem

Alkohol narušuje spánek a způsobuje nekvalitní odpočinek po celou noc. Narušuje přirozený průběh spánkových cyklů rychlých očních pohybů (REM) a zvyšuje počet probuzení během noci. Narušený spánek REM může vést ke zvýšené únavě a podrážděnosti během dne.

  • zvýšené chrápání: Alkohol uvolňuje svaly hrdla, což způsobuje chrápání nebo dokonce obstrukční spánkovou apnoe.
  • Noční pocení: Alkohol zvyšuje tělesnou teplotu, což vede k nepříjemnému nočnímu pocení.
  • Časté návštěvy toalety: Pití alkoholu působí močopudně a způsobuje častější močení během noci.

Alternativy alkoholu pro relaxaci a spánek

Pokud se chcete před spaním uvolnit, aniž byste se museli spoléhat na alkohol, vyzkoušejte tyto přírodní prostředky na spaní:

  1. Pijte teplý heřmánkový čaj, který má uklidňující účinky podporující relaxaci.
  2. Vytvořte si uklidňující režim před spaním čtením, meditací nebo jemným protahovacím cvičením.
  3. Používejte esenciální oleje, jako je levandule nebo bergamot, prostřednictvím aromaterapeutických difuzérů nebo přidáním několika kapek do vody ve vaně.

Vyhýbání se konzumaci alkoholu po porodu je zásadní pro dosažení lepší kvality spánku. Pochopením negativních účinků alkoholu na spánek a prozkoumáním alternativních metod relaxace mohou novopečené matky lépe zvládat příznaky nespavosti a užít si klidnější noci se svými novorozenci.

Komplikace syndromu neklidných nohou během těhotenství a po porodu

Příčinou může být syndrom neklidných nohou (RLS). RLS je neurologická porucha, která způsobuje nekontrolovatelné nutkání pohybovat nohama, často doprovázené nepříjemnými pocity. Pro novopečené maminky může být obtížné zajistit si potřebný odpočinek, protože tento problém může negativně ovlivnit kvalitu jejich spánku.

Pochopení souvislosti mezi syndromem neklidných nohou a poporodní nespavostí

Těhotenství může vyvolat nebo zhoršit RLS v důsledku hormonálních změn, nedostatku železa nebo zvýšeného tlaku na nervy v důsledku přírůstku hmotnosti [zdroj]. Prevalence RLS během těhotenství se pohybuje od 10 % do 34 %, přičemž příznaky se obvykle zhoršují ve třetím trimestru [zdroj]. Když se novopečené maminky zotavují po těhotenství a zároveň pečují o novorozence, může narušený spánek způsobený RLS vést k přetrvávající nespavosti.

Zvládání příznaků syndromu neklidných nohou pro lepší kvalitu spánku

Pokud máte podezření, že vaše poporodní nespavost může souviset s RLS, vyzkoušejte tyto strategie:

  • Udržujte správnou hladinu železa: Nedostatek železa je častou příčinou RLS během těhotenství i po něm. V případě potřeby se poraďte se svým lékařem o vhodném doplňování železa.
  • Vyhněte se kofeinu: Proto je lepší se mu před spaním vyhnout [zdroj].
  • Cvičte relaxační techniky: Před spaním se věnujte uklidňujícím aktivitám, jako jsou hluboká dechová cvičení, meditace nebo jemné protahování, které zmírní příznaky RLS a podpoří lepší spánek.
  • Dodržujte stálý spánkový režim: Každý den chodit spát a vstávat ve stejnou dobu pomáhá regulovat vnitřní hodiny vašeho těla, což může zmírnit příznaky RLS v nočních hodinách [zdroj].

Účinným zvládáním příznaků RLS mohou novopečené maminky zlepšit celkovou kvalitu svého spánku v tomto náročném období mateřství. Nedovolte, aby vám RLS bránil v noci spát.

Časté dotazy týkající se poporodní nespavosti

Poporodní nespavost: Co byste měli vědět

Ano, poporodní nespavost je běžná v důsledku hormonálních změn, stresu a přizpůsobování se novému dítěti, ale pokud přetrvává, poraďte se s lékařem.

Délka trvání je různá, ale zvládnout ji může pomoci dodržování správné spánkové hygieny, relaxační techniky, cvičení a sdílení povinností při péči o kojence.

Nespavost může být příznakem poporodní deprese, proto pokud pociťujete výkyvy nálad nebo ztrátu zájmu o každodenní činnosti, vyhledejte lékařskou pomoc.

Zlepšete spánek ranní procházkou, relaxačními technikami a vytvořením prostředí vhodného pro spánek.

Předcházejte poporodním depresím tím, že budete dostatečně spát, zdravě se stravovat a hledat podporu u svých blízkých.

Perinatální deprese může také způsobit poruchy spánku, takže je důležité vyhledat pomoc, pokud máte potíže s usínáním nebo s udržením spánku.

Syndrom neklidných nohou a noční buzení kvůli nočnímu krmení mohou také narušovat spánek, proto se snažte zavést stálý spánkový režim a spát, když dítě spí.

Závěr

Poporodní nespavost je častým problémem novopečených maminek a může vážně narušit váš každodenní život a pohodu.

Tuto poruchu spánku mohou způsobovat hormonální změny, poporodní deprese a psychóza, ale existují přírodní prostředky, které mohou pomoci.

Vyzkoušejte spánkovou hygienu, cvičení a uklidňující aktivity před spaním, abyste zlepšili kvalitu spánku.

CBT může být v určitých případech prospěšná při řešení poporodní nespavosti.

Pokud příznaky přetrvávají nebo pokud se během těhotenství nebo v období po porodu objeví komplikace syndromu neklidných nohou, je důležité vyhledat lékaře.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?