Nerovnost spánku

Published:

Nerovnost ve spánku je mnohostranná a složitá záležitost, hluboce zakořeněná v sociálních strukturách a rozdílech. V tomto příspěvku se budeme zabývat složitostí nerovností v oblasti spánku, od rasových a socioekonomických vlivů na spánkové vzorce až po roli, kterou při prohlubování těchto problémů hraje diskriminace.

Obsah:

  1. Výskyt nerovnosti ve spánku ve Spojených státech amerických
    1. Vliv rasy na spánkový režim
    2. Socioekonomické faktory a kvalita spánku
  2. Úloha diskriminace v nerovnosti ve spánku
    1. Vliv diskriminace na spánkový režim
    2. Systémový rasismus přispívající k nerovnosti ve spánku
  3. Řešení nerovnosti v oblasti spánku prostřednictvím screeningu a diagnostiky
    1. Význam bezplatných vyšetření spánku
    2. Případová studie: Diagnostika obstrukční spánkové apnoe
  4. Vliv suboptimálního spánkového prostředí na odpočinek
    1. Korelace mezi úrovní příjmů a kvalitou prostředí pro spaní
    2. Způsoby, jak zlepšit suboptimální prostředí pro spánek
  5. Pozdější začátky školní docházky ke zmírnění dopadů na mladší generace
    1. Potenciální výhody pozdějšího začátku školní docházky
    2. Přechod na pozdější začátky školní docházky
  6. Rozdíly v příjmech a jejich vliv na spánkový režim dospělých v jednotlivých amerických státech
    1. Souvislost mezi rozdíly v příjmech a kvalitou spánku
    2. Socioekonomické faktory ovlivňující kvalitu spánku
    3. Řešení nerovnosti ve spánku v souvislosti s příjmy: Všestranný přístup
  7. Rozdíly mezi pohlavími v nočním chování v důsledku ekonomické nerovnováhy
    1. Ekonomické rozdíly a kvalita spánku u žen
    2. Spánkové vzorce mužů a žen: Vliv socioekonomického statusu
    3. Možná řešení pro řešení nerovnosti ve spánku na základě pohlaví
  8. Sledování doby osobního odpočinku pomocí technologie
    1. Výhody používání aplikací pro sledování spánku
    2. Úloha CBD při zlepšování kvality spánku
  9. Nejčastější dotazy týkající se nerovnosti spánku
    1. Co je to nerovnost spánku a jak nás ovlivňuje?
    2. Jak nedostatek spánku ovlivňuje vaše zdraví?
    3. Jaký vliv má socioekonomický status na spánek?
    4. Jaké jsou důsledky špatné kvality spánku?
    5. Proč je důležité upřednostňovat spánek?
  10. Závěr

Prozkoumáme také, jak mohou bezplatná vyšetření a diagnostika pomoci tento problém řešit, se zaměřením na stavy, jako je obstrukční spánková apnoe. Diskutovat se bude také o dopadu neoptimálního prostředí pro spánek v důsledku rozdílných příjmů a o strategiích pro zlepšení.

Nakonec se dotkneme současných řešení, jako je pozdější začátek školní docházky pro mladší generace a využití technologií pro sledování osobního odpočinku. Při procházení touto poučnou cestou o nerovnostech ve spánku očekávejte obohacené znalosti, které přesahují pouhé statistiky.

nekvalitní spánek

Výskyt nerovnosti ve spánku ve Spojených státech amerických

Nerovnost ve spánku je v USA rozšířeným a zanedbávaným problémem, který denně postihuje miliony Američanů a který je třeba naléhavě řešit. Je nejvyšší čas diskutovat o rozšířenosti spánkové nerovnosti v USA a jejím nerovnoměrném dopadu na rasové menšiny, zejména na černochy.

Vliv rasy na spánkový režim

Studie ukazují, že rasové menšiny, zejména černoši, spí méně než jejich bělošské protějšky. Podle výzkumu zveřejněného v časopise American Journal of Epidemiology je to způsobeno vyšší úrovní stresu a neoptimálními životními podmínkami spojenými s chudšími čtvrtěmi, kde častěji žijí černošské rodiny.

Socioekonomické faktory a kvalita spánku

Kvalitu spánku ovlivňují také rozdíly v příjmech. Lidé z domácností s nižšími příjmy mají často méně prostředků na udržení optimálního spánkového prostředí, což vede k narušenému nebo nedostatečnému spánku. Studie Národní spánkové nadace (The National Sleep Foundation) zjistila silnou souvislost mezi výší příjmu a hlášenými případy nedostatečného odpočinku v 50 amerických státech.

Tento problém se týká i dětí. Děti ze znevýhodněného prostředí mohou trpět problémy souvisejícími se spánkem, jako je nespavost nebo OSA, kvůli nedostatečnému přístupu ke zdravotnickým službám. To jim ztěžuje odpočinek, který potřebují pro svůj růst a vývoj.

Je zřejmé, že řešení tohoto problému vyžaduje úsilí na více úrovních, od individuálních změn životního stylu až po systémové politické reformy zaměřené na snížení socioekonomických rozdílů v celé zemi. Začněme brát nerovnost ve spánku vážně a pracujme na vytvoření odpočinutější Ameriky.

Úloha diskriminace v nerovnosti ve spánku

Nerovnost ve spánku je mnohotvárná záležitost a diskriminace má na jejím pokračování zásadní podíl. Rasové předsudky mohou překvapivě ovlivňovat i naše spánkové vzorce.

Vliv diskriminace na spánkový režim

Rasová diskriminace je spojena s různými zdravotními problémy, včetně poruch spánku. Výzkum ukazuje, že zkušenosti s rasismem nebo vnímanou rasovou předpojatostí mohou vést ke zvýšené hladině stresu, která narušuje normální spánkový režim. To se může projevit nespavostí nebo jinými poruchami spánku, které výrazně snižují kvalitu a množství klidného spánku.

Negativní dopad přesahuje rámec jedné noci; chronické vystavení takovým stresovým situacím vede k dlouhodobým poruchám nočního klidu. Výsledek? Začarovaný kruh, kdy špatný spánek dále přispívá k problémům s fyzickým a duševním zdravím.

Systémový rasismus přispívající k nerovnosti ve spánku

Kromě individuálních zkušeností s rasismem se na vytváření rozdílů mezi spícími příslušníky různých rasových skupin v Americe podílí také systémový rasismus. Bytová politika v minulosti segregovala komunity na základě rasy, což vedlo k výrazným rozdílům v životních podmínkách v jednotlivých čtvrtích.

  • Chudší čtvrti: Černošské rodiny žijí častěji než jejich bělošské protějšky v chudších čtvrtích, které se vyznačují hlukem z dopravy nebo průmyslové činnosti, což jsou faktory, které škodí dosažení klidného spánku.
  • Nedostatek zdrojů: V těchto oblastech často chybí zdroje, jako jsou parky nebo rekreační zařízení podporující zdravější životní styl (včetně kvalitnějšího nočního odpočinku).
  • Nedostatečný přístup ke zdravotní péči: Systémové překážky omezují přístup ke zdravotnickým službám nezbytným pro diagnostiku a léčbu potenciálních poruch spánku u těchto skupin obyvatel.

Abychom mohli s tímto rozšířeným problémem účinně bojovat, musíme si uvědomit vliv systémové diskriminace na něj. Teprve pak můžeme vypracovat komplexní řešení zaměřená na všechny aspekty, které k ní přispívají.

Musíme společně usilovat o to, aby každý měl stejné možnosti optimálního omlazení každou noc - bez ohledu na socioekonomické postavení nebo rasový původ. Více informací o tom, jak můžete přispět k této věci, najdete zde.

Řešení nerovnosti v oblasti spánku prostřednictvím screeningu a diagnostiky

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak s tímto problémem bojovat, je zavedení bezplatných vyšetření a diagnostiky spánku. Vyšetření zaměřená na identifikaci problémů souvisejících se spánkem, jako je OSA, které jsou zvláště časté u Afroameričanů, mohou být užitečným způsobem, jak řešit všudypřítomný problém nerovnosti v oblasti spánku.

Význam bezplatných vyšetření spánku

Bezplatná vyšetření spánku hrají důležitou roli při řešení nerovnosti v oblasti spánku. Poskytnutím bezplatného přístupu ke screeningu spánku můžeme zajistit, aby všichni lidé měli stejnou šanci odhalit potenciální problémy a vyhledat vhodnou léčbu bez ohledu na jejich ekonomické zázemí. Nabídkou těchto bezplatných služeb můžeme zajistit, aby všichni měli stejnou možnost identifikovat potenciální problémy se spánkem a vyhledat odpovídající léčbu.

Pravidelná vyšetření navíc mohou pomoci odhalit včasné příznaky závažných onemocnění, jako je OSA - porucha charakterizovaná opakovanými epizodami částečného nebo úplného zablokování horních cest dýchacích během spánku. Pokud se OSA neléčí, může vést k závažným zdravotním komplikacím, včetně vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky.

Případová studie: Diagnostika obstrukční spánkové apnoe

Příkladem významu těchto vyšetření je Kimberly Turnerová - černošská Američanka, u níž byla na základě jednoho takového screeningu diagnostikována OSA. Před stanovením diagnózy Kimberly nevěděla, že trpí tímto onemocněním, přestože se u ní projevovaly příznaky jako nadměrná únava během dne a hlasité chrápání v noci - oba klasické ukazatele OSA.

Díky programům, jako je iniciativa Awake Alertness Project Sleep, se Kimberly konečně dozvěděla svou diagnózu poté, co se zúčastnila jedné z jejich bezplatných screeningových akcí pořádaných v její komunitě. Tato událost, která Kimberly změnila život, jí umožnila nejen pochopit, proč je stále unavená, ale také jí poskytla možnosti, jak svůj nově diagnostikovaný stav účinně zvládat.

Vliv suboptimálního spánkového prostředí na odpočinek

Kvalita prostředí, ve kterém spíte, může významně ovlivnit celkový odpočinek. Lidé v domácnostech s nižšími příjmy bohužel často nemají možnost mít pohodlné a klidné prostředí pro spánek. Nedostatečný přístup k pohodlným a klidným prostorám pro spánek značně přispívá k nerovnosti v oblasti spánku a dále prohlubuje rozdíly mezi různými socioekonomickými třídami. (zdroj)

Korelace mezi úrovní příjmů a kvalitou prostředí pro spaní

Důkazy naznačují silnou korelaci mezi úrovní příjmů a kvalitou prostředí pro spaní. Domácnosti s nižšími příjmy mají tendenci bydlet v přeplněnějších obydlích nebo v oblastech se zvýšenou hladinou hluku, což může negativně ovlivnit kvalitu spánku. Studie publikovaná v časopise SAGE Open Medicine zjistila, že osoby z nižších socioekonomických vrstev uvádějí horší spánek v důsledku rušivých vlivů prostředí, jako je hluk nebo nepohodlné lůžkoviny. (zdroj)

Způsoby, jak zlepšit suboptimální prostředí pro spánek

  • Vytvořte klidnou atmosféru: I když máte málo místa, vytvořte v ložnici co nejklidnější atmosféru. K tomu můžete použít špunty do uší nebo přístroj na potlačení vnějších zvuků.
  • Udržování čistoty: Udržování čistoty a nepořádku v obytném prostoru může také pozitivně přispět ke zlepšení prostředí pro spánek.
  • Začlenění uklidňujících prvků: Bylo prokázáno, že prvky jako zatemňovací závěsy, měkké osvětlení nebo dokonce určité vůně (např. levandule) podporují lepší spánek.

Kromě těchto kroků, které mohou podniknout jednotlivci sami, jsou ke skutečnému komplexnímu řešení tohoto problému zapotřebí i rozsáhlejší společenské změny, například politiky zaměřené na snížení přelidněnosti městských oblastí. Navzdory těmto výzvám zůstává naděje díky iniciativám, jako je Cibdol, která nabízí vysoce kvalitní produkty CBD určené speciálně pro podporu lepšího odpočinku uživatelů bez ohledu na jejich ekonomický status. Díky nástrojům, jako je aplikace "SleepScore App", která nabízí přehled o jedinečných nočních rytmech, mohou jednotlivci činit informovaná rozhodnutí ohledně režimu spánku a zajistit si tak optimální omlazení každou noc. Přibližujeme se k překlenutí této velké propasti způsobené neoptimálním spánkovým prostředím v celé Americe. (zdroj)

Pozdější začátky školní docházky ke zmírnění dopadů na mladší generace

Nedostatek spánku mezi mladými lidmi, zejména z nižších socioekonomických vrstev, je ve Spojených státech stále větším problémem. Jedním z možných řešení, které získává na popularitě, je prosazování pozdějšího začátku školní docházky.

Studie CDC ukázala, že brzký začátek školní docházky může mít vliv na nedostatečný spánek mladých lidí. Tento nedostatek spánku může mít za následek školní neschopnost, zvýšené riziko úrazů a poškození, problémy s duševním zdravím a dokonce i korpulentnost.

Je třeba poznamenat, že tento problém se neúměrně dotýká studentů z rodin s nižšími příjmy, kteří nemusí mít přístup k optimálnímu prostředí pro spánek nebo ke zdrojům nezbytným pro kvalitní odpočinek, jako jsou tiché prostory nebo pohodlné postele. U těchto studentů je proto větší pravděpodobnost, že kvůli nedostatečnému spánku budou trpět studijními problémy.

Potenciální výhody pozdějšího začátku školní docházky

  • Lepší studijní výsledky: Dostatečný spánek výrazně zlepšuje kognitivní funkce, což vede k lepším studijním výsledkům.
  • Zlepšení duševního zdraví: Dostatek spánku pomáhá účinně zvládat stres, a tím zlepšuje celkové duševní zdraví studentů.
  • Méně absencí a nedochvilnosti: Díky dostatečnému odpočinku v noci by se snížil počet pozdních příchodů nebo absencí žáků z důvodu únavy nebo vyčerpání.

V reakci na tyto poznatky začalo mnoho škol v Americe zavádět pozdější začátky vyučování, což přineslo slibné výsledky. Studie zveřejněná v časopise JAMA Pediatrics ukázala, že po přechodu na pozdější začátek vyučování na středních školách v Seattlu došlo k výraznému zlepšení docházky i známek.

Přechod na pozdější začátky školní docházky

Aby byla tato změna účinná, je nezbytné, aby rodiče, pedagogové i tvůrci politik pochopili její význam a podpořili strategie jejího provádění, které zajistí, že každé dítě bude mít možnost využívat přiměřeného nočního odpočinku bez ohledu na své socioekonomické zázemí. To pomůže překlenout existující nerovnosti a přispěje ke zdravějším a spokojenějším generacím.

Rozdíly v příjmech a jejich vliv na spánkový režim dospělých v jednotlivých amerických státech

Příjmová nerovnost ve Spojených státech ovlivňuje více než jen bankovní účty. Má také významný dopad na spánkový režim dospělých. Výzkum ukazuje, že v 50 amerických státech existuje silná souvislost mezi příjmovými rozdíly na úrovni jednotlivých států a hlášenými případy nedostatečného nebo velmi nedostatečného množství spánku. Tento problém je bohužel rozšířen zejména mezi ženami.

Souvislost mezi rozdíly v příjmech a kvalitou spánku

Studie publikovaná v časopise Journal of Health Economics zjistila, že dospělí žijící ve státech s vyšší úrovní příjmové nerovnosti častěji uvádějí nedostatečný spánek než obyvatelé oblastí s nižšími rozdíly. Tento vliv byl výraznější u žen, což naznačuje rozdíly mezi pohlavími v tom, jak ekonomická nerovnováha ovlivňuje noční chování.

Socioekonomické faktory ovlivňující kvalitu spánku

Ekonomické faktory mohou významně ovlivnit schopnost člověka kvalitně si v noci odpočinout. Lidé z nižších příjmových vrstev mohou mít problémy s klidným spánkem kvůli faktorům, jako je nestabilita zaměstnání, nevhodný životní prostor a omezený přístup k lékařské péči.

  • Nejistota zaměstnání: Nestabilní situace v zaměstnání může vést ke zvýšené míře stresu, což může narušit normální spánkový režim.
  • Špatné podmínky bydlení: Životní prostředí, které se vyznačuje hlukem nebo nepříjemnou teplotou, může narušit schopnost usnout nebo zůstat spát po celou noc.
  • Nedostatečný přístup ke zdravotní péči: Bez řádné lékařské péče nemusí být jednotlivcům poskytnuta potřebná léčba zdravotních problémů, jako je nespavost nebo spánková apnoe, což jsou stavy, které narušují pravidelné spánkové cykly.

Řešení nerovnosti ve spánku v souvislosti s příjmy: Všestranný přístup

Účinné řešení tohoto složitého problému vyžaduje mnohostranný přístup zahrnující změny politiky zaměřené na snížení příjmové nerovnosti spolu s úsilím zaměřeným na zlepšení celkových životních podmínek obyvatel s nízkými příjmy. Například provádění politik podporujících jistotu zaměstnání by mohlo zmírnit některé finanční stresory ovlivňující noční odpočinek lidí, zatímco iniciativy zaměřené na poskytování cenově dostupných možností bydlení by mohly podstatně zlepšit jejich prostředí pro odpočinek.

Uvědomíme-li si tyto souvislosti mezi socioekonomickým statusem a spánkovými návyky, učiníme zásadní kroky k pochopení a řešení hlavních příčin rozšířeného problému, který se týká přiměřeného nočního omlazování v různých skupinách obyvatelstva Ameriky.

Rozdíly mezi pohlavími v nočním chování v důsledku ekonomické nerovnováhy

Dopad ekonomické nerovnováhy na kvalitu spánku a spánkový režim je významným problémem, zejména pokud jde o rozdíly mezi pohlavími. Výzkum naznačuje, že tyto nerovnováhy na úrovni sousedství i státu korelují s individuálními zprávami o nedostatečném nočním odpočinku a ovlivňují noční chování ženské populace více než mužské.

Ekonomické rozdíly a kvalita spánku u žen

Studie ukazují, že ženy jsou neúměrně postiženy nepříznivými dopady ekonomických rozdílů na kvalitu spánku. Studie publikovaná v časopise Sleep Health Journal zjistila, že ženy žijící v ekonomicky znevýhodněných čtvrtích uvádějí horší kvalitu spánku ve srovnání se svými mužskými protějšky.

To může být způsobeno různými faktory, jako je vyšší míra stresu spojená s finanční nestabilitou nebo zvýšenými povinnostmi v domácnosti, což může vést k přerušení nebo nedostatečnému odpočinku.

Spánkové vzorce mužů a žen: Vliv socioekonomického statusu

Naopak u mužů se zdá, že jejich spánkový režim je méně ovlivněn socioekonomickým statusem. Není to nutně proto, že by byli imunní vůči stresu spojenému s finanční nestabilitou, ale spíše kvůli společenským očekáváním a rolím. Muži mohou pociťovat menší tlak týkající se domácích prací nebo povinností spojených s výchovou dětí, což jim umožňuje nepřerušovaný odpočinek v nočních hodinách.

Možná řešení pro řešení nerovnosti ve spánku na základě pohlaví

  • Zvyšování povědomí: Je potřeba, aby se v oblasti veřejného zdraví objevily iniciativy zaměřené na zvýšení povědomí o této problematice jak mezi tvůrci politik, tak mezi poskytovateli zdravotní péče.
  • Podpora rovné odpovědnosti: Podpora rovnoměrného rozdělení domácích prací mezi oběma pohlavími může pomoci snížit zátěž, která je často kladena na ženy, což vede k lepším výsledkům spánku.
  • Podpora zdravých spánkových návyků: Kampaně v oblasti veřejného zdraví by se měly zaměřit také na podporu zdravých spánkových návyků, jako je pravidelné uléhání do postele a vytváření příznivého prostředí pro optimální odpočinek, a to bez ohledu na socioekonomické zázemí. (zdroj)

Sledování doby osobního odpočinku pomocí technologie

Náš hektický životní styl může být náročný na dostatečný spánek, přesto je kvalitní spánek základem pro udržení našeho fyzického i duševního zdraví. Kvalitní odpočinek je však nezbytný pro udržení celkového zdraví a pohody. Technologie nám naštěstí poskytla nástroje, které nám mohou pomoci sledovat osobní dobu odpočinku bez ohledu na socioekonomický status nebo rasový původ.

Aplikace SleepScore nabízí přehled o jedinečných nočních rytmech. Tyto informace mohou být užitečné při rozhodování o způsobu spánku, které zajistí optimální omlazení každou noc.

Výhody používání aplikací pro sledování spánku

  • Lepší porozumění: Tyto aplikace poskytují cenné údaje o vašem spánkovém režimu, které vám pomohou pochopit, co může narušovat váš spánek.
  • Tipy na zlepšení spánku: Na základě vašich spánkových návyků a problémů, které aplikace identifikuje, poskytuje personalizované tipy na zlepšení kvality vašeho spánku.
  • Motivace ke změně návyků: Pravidelné sledování podporuje lepší spánkové návyky, protože se snažíte dosáhnout vyššího "spánkového skóre".

Pokud máte problémy s dostatečným odpočinkem kvůli stresu nebo jiným faktorům souvisejícím se socioekonomickými podmínkami, používání aplikace, jako je SleepScore, by mohlo významně přispět ke zlepšení vašeho nočního spánku. Tyto aplikace jsou navíc většinou cenově dostupné (nebo dokonce zdarma), takže jsou dostupné pro různé příjmové úrovně.

Úloha CBD při zlepšování kvality spánku

Kromě těchto technologických pomůcek pro sledování a zlepšování spánkového režimu jsou k dispozici přírodní doplňky, které mohou pomoci zlepšit kvalitu odpočinku. Jedním z takových doplňků je CBD olej nabízený společností Cibdol - předním poskytovatelem vysoce kvalitních CBD produktů.

CBD (kanabidiol) je známý pro své potenciální přínosy při podpoře relaxace a snižování úzkosti - dva kritické prvky nezbytné pro dosažení hlubokých REM cyklů během spánku. Zařazení tohoto přírodního prostředku spolu s pravidelným používáním aplikací, jako je SleepScore, by mohlo výrazně zvýšit šance na získání plnohodnotnějšího nočního odpočinku, a to i přes existující nerovnosti týkající se rasy nebo ekonomického postavení.

Nejčastější dotazy týkající se nerovnosti spánku

Co je to nerovnost spánku a jak nás ovlivňuje?

Nerovnost spánku je společenský problém, který postihuje lidi různých ras a socioekonomického zázemí a vede ke špatné kvalitě, délce a poruchám spánku.

Jak nedostatek spánku ovlivňuje vaše zdraví?

Nedostatek spánku může vést k vážným zdravotním problémům, jako je obezita, srdeční choroby, cukrovka, a dokonce i ke zkrácení života. Další informace naleznete v článku Harvard Health.

Jaký vliv má socioekonomický status na spánek?

Socioekonomický status ovlivňuje spánek prostřednictvím faktorů, jako je úroveň stresu, pracovní rozvrh a přístup ke zdravotní péči pro diagnostiku případných poruch spánku. Více informací se dozvíte z této výzkumné studie.

Jaké jsou důsledky špatné kvality spánku?

Špatná kvalita spánku může vést ke zhoršení kognitivních funkcí, snížení produktivity v práci nebo ve škole, a dokonce ovlivnit vaše duševní zdraví. Další informace získáte z této příručky nadace Sleep Foundation.

Proč je důležité upřednostňovat spánek?

Dostatek spánku má zásadní význam pro vaše celkové zdraví a pohodu, proto mu v každodenním životě věnujte pozornost. Podívejte se na tyto produkty CBD, které vám pomohou si dobře odpočinout.

Závěr

Nerovnost ve spánku je v USA velkým problémem, který se týká lidí všech ras a úrovní příjmů, a diskriminace je klíčovým faktorem, který tento problém prohlubuje.

Bezplatná vyšetření a diagnostika jsou zásadní pro řešení nerovností v oblasti spánku, přičemž obstrukční spánková apnoe je běžným onemocněním, které lze diagnostikovat a léčit. Příjmy ovlivňují také prostředí pro spánek, což může mít dopad na kvalitu odpočinku. Bylo navrženo, aby mladším generacím pomohl pozdější začátek školní docházky, zatímco příjmová nerovnost ovlivňuje spánkový režim dospělých v různých státech. Existují také rozdíly mezi pohlavími v nočním chování způsobené ekonomickou nerovnováhou a sledování spánku pomocí technologií nám může pomoci lépe porozumět této problematice.

Další informace o tom, jak nerovnost v oblasti spánku ovlivňuje zdraví menšin, najdete na stránkách SleepFoundation.org.

  • Obstrukční spánková apnoe - běžný stav, který lze diagnostikovat a léčit pomocí bezplatných vyšetření a diagnostiky.
  • Úroveň příjmů - ovlivňuje prostředí pro spánek a může mít vliv na kvalitu odpočinku.
  • Pozdější začátky školní doch ázky - byly navrženy, aby se mladší generace lépe vyspaly.
  • Příjmová nerovnost - ovlivňuje spaní dospělých v různých státech.
  • Existují takérozdíly mezi pohlavími - v nočním chování v důsledku ekonomické nerovnováhy.
  • Technologie - mohou být použity k monitorování spánku a zlepšení našeho porozumění této problematice.

Nezapomeňte, že dostatek spánku je pro naše celkové zdraví a pohodu zásadní!

Podívejte se na naši wiki, kde najdete další blogy o spánku.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?