7 Důvodů, Proč Se Cítíte Unaveně Během Dne

Last updated:

Published:

Důvodů, Proč Se Cítíte Unaveně Během Dne

Jste unavení z toho, že se celý den cítíte unaveně? V našem článku naleznete sedm důvodů, proč jste během dne unavení a také se podíváme na to, jak najít praktické řešení!

Proč jsem neustále unavený/á?

I když se může zdát, že neustálá únava je nezbytnou součástí moderního životního stylu, tak pocit únavy signifikantně ovlivňuje kvalitu našeho života a to obzvláště tehdy, pokud tuto únavu zažíváme každý den. Ve skutečnosti má tento stav i vlastní označení a zkratku: TATT (tired all the time).

Problémem může být několik faktorů, které narušují spánek a je tudíž velice obtížně zjistit, kde začít. Z tohoto důvodu jsme si připravili seznam těch nejčastějších důvodů, které přispívají ke konstantní únavě. V našem článku se budeme věnovat jejich dopadu a také tomu, co můžeme udělat pro to, abychom je vyřešili.

1. Nedostatek spánku či narušení spánku

Nedostatek spánku se jeví jako zřejmý důvod, proč se člověk cítí během dne unaveně. Nicméně možná zažíváte narušení spánku i bez toho, aniž byste si to uvědomovali. Naneštěstí i to nejmenší narušení našeho přirozeného spánkového cyklu může mít za následek únavu během dne.

Spánek se obvykle skládá ze čtyř různých částí (N1, N2, hluboký spánek a REM spánek) a kompletní cyklus trvá od 90 minut do 3 hodin. Klíčem je splnění co nejvíce cyklů hlubokého spánku, jelikož v této fázi spánku vstupuje tělo na vrchol restorativního stavu. Problém je, že nelze přeskakovat jednotlivé fáze a musíte tak svému tělu dopřát čas k tomu, aby dokončilo každou fázi.

A právě zde je konzistentní a adekvátní spánkový plán nezbytný. Pokud spíte méně než 6 - 9 hodin, tak si můžete nevědomky narušovat spánek, jelikož vaše tělo nedokáže dokončit spánkový cyklus, který potřebuje pro svou obnovu.

2. Špatné stravovací návyky

Jídlo a pití, které konzumujeme, má obrovský dopad na kvalitu našeho spánku. A to se netýká pouze toho, co zkonzumujeme před spaním, ale týká se to všeho, co zkonzumujeme během dne.

Například pokud pravidelně po poledni pijete kávu s vysokým obsahem kofeinu, tak se může jednat o signifikantní faktor, který narušuje váš spánek. U některých lidí může metabolizace kofeinu zabrat až 10 hodin.

Dalším faktorem může být i nedostatečné stravování. Pokud vynecháváte jídla během dne, tak to může vést ke snížení energie, zatímco usínání s prázdným žaludkem je velice náročné. Občas je obtížně sníst během dne několik vyvážených jídel a pokud je to i váš případ, tak popřemýšlejte nad užíváním doplňků stravy s vitamíny či minerály.

3. Stres

Stres zásadně mění priority našeho těla, což dává smysl, pokud se snažíte na poslední chvíli stihnout uzávěrku a nebo máte nabitý program. Nicméně naše tělo a mysl má limity i na stres a nadměrný stres tedy může vyústit v symptomy, jako jsou bolesti hlavy, napětí svalů, únava a nevolnost.

Naneštěstí nelze stres jednoduše spravit, jelikož pocit stresu je unikátní pro každého člověka. Žádný případ, symptomy či léčba nejsou stejné. Malé změny ve vaší každodenní rutině mohou pomoci snížit dopad stresu a vy tak budete mít více svobody objevit to, co bude u vás fungovat.

Pokud máte podezření, že stres stojí za nedostatkem vašeho spánku, tak vyzkoušejte následující kroky:

• Vypněte si večer pracovní telefon
• Dopřejte si jeden večer v týdnu bez sociálních interakcí
• Pište si deník s vašimi pocity
• Meditujte
• Limitujte užívání sociálních sítí

4. Deprese

Deprese ovlivňuje všechny aspekty našeho života a mezi symptomy může patřit lehká podrážděnost či změna chuti k jídlu, ale také extrémní únava a neustálý smutek. Vzhledem k tomu, že deprese má dramatický dopad na to, jak se cítíme, tak není žádným překvapením, že deprese je hlavní příčinou neustálé únavy.

Naneštěstí deprese naprosto naruší produkci serotoninu v našem těle. Tato neurochemikálie je ale nezbytná pro správný REM spánek a je také chemickým prekurzorem pro tvorbu melatoninu, což je spánkový hormon.

Dobrou zprávou je, že existuje mnoho možností léčby deprese. Může se jednat o malé změny v životním stylu, ale také ji lze léčit pomocí antidepresiv. Tak jako tak, pokud depresi překonáte, tak se jistě kvalitně vyspíte.

5. Cukrovka

Pouze ve Velké Británii[1] mají téměř čtyři miliony lidí cukrovku. Toto onemocnění snižuje produkci insulinu v našem těle. Insulin je hormon, který umožňuje našemu tělu absorbovat glukózu, což je esenciální zdroj energie pro naše buňky. Pokud dojde ke zvýšení koncentrace glukózy v našem krevním oběhu, může to vést k řadě symptomů, jako je například zvýšená žízeň, močení a únava.

Zatímco cukrovka 1. typu je obvykle genetické či infekční onemocnění, tak je možné si vyvinout cukrovku 2. typu pouze prostřednictvím životního stylu. Naneštěstí množství lidí, kterým je diagnostikována cukrovka 2. typu, každý rok roste, nicméně tomuto onemocnění se dá předcházet změnou životního stylu a stravování. Klíčem je limitovat množství zpracovaných jídel, které mají vysoký obsah tuků, cukrů a soli a místo toho si vybrat zdravější alternativu a také pravidelně cvičit.

6. Anémie

Červené krvinky jsou normálně zodpovědné za přenos kyslíku po celém našem těle, ale to tak úplně neplatí pro lidi s anémií. Toto onemocnění způsobuje snížení množství červených krvinek, díky čemuž se tito lidé cítí slabí a unavení. V závažných příčinách to může vést k bolestem na hrudníku, problémům s dýcháním a také k arytmii.

Problémem při diagnóze anémie je to, že symptomy jsou ze začátku velice nenápadné. Vzhledem k tomu, že existuje mnoho důvodů, proč by někdo mohl být neustále unavený, tak anémie obvykle není první na seznamu. Předtím, než si řeknete, že máte anémii, je vhodné vyřešit zlozvyky ve vašem životním stylu. Pokud máte perfektní stravování, cvičíte a máte skvělou spánkovou hygienu a i přesto se cítíte unaveně, tak je vhodné navštívit vašeho lékaře.

7. Sedavý životní styl

Možná si myslíte, že díky celodennímu sezení budete mít spoustu energie. Konec konců, málo pohybu znamená, že zachováváte energii na chvíle, kdy ji budete potřebovat, že? Inu, podle tohoto výzkumu[2] to není tak úplně pravda. Místo toho nedostatečný pohyb může způsobit, že se budete cítit ještě více unaveně, než když pravidelně cvičíte.

Myšlenkou za tímto výzkumem je pozorování toho, jak lidské tělo využívá kyslík k přeměně živin v energii. U lidí, kteří pravidelně cvičí, je hladina kyslíku v těle vyšší, než u lidí se sedavým životním stylem a to znamená, že jejich tělo může snadněji vyrobit energii v případě potřeby.

Naneštěstí se jedná o scénář "využij to a nebo o to přijdi". Pokud jste neustále unavení i přesto, že v práci sedíte, tak by každodenní procházka či 30 minutové cvičení mohlo být to, co potřebujete.

Jste připraveni změnit svou denní rutinu a vypořádat se s únavou? Tak si prohlédněte nabídku společnosti Cibdol, kde naleznete širokou škálu olejů, kapslí a doplňků stravy. Pokud se chcete dozvědět více informací o spánku a spánkové hygieně, tak navštivte naši CBD Encyklopedii, kde naleznete více informací.

Zdroje

[1] Diabetes UK. Diabetes Prevalence 2019. Diabetes UK. Published February 2020. https://www.diabetes.org.uk/professionals/position-statements-reports/statistics/diabetes-prevalence-2019 [Zdroj]

[2] Ellingson LD, Kuffel AE, Vack NJ, Cook DB. Active and Sedentary Behaviors Influence Feelings of Energy and Fatigue in Women. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2014;46(1):192-200. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3182a036ab [Zdroj]

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?