Spaní ve vzpřímené poloze

Last updated:

Published:

Zvažovali jste někdy možné výhody a nevýhody spaní ve vzpřímené poloze? V tomto podrobném průzkumu se budeme zabývat různými aspekty této netradiční polohy při spánku. Než si osvojíte nový způsob spánku, je nutné zvážit všechna pro a proti, od zlepšení příznaků spánkové apnoe až po zvýšené riziko vzniku hluboké žilní trombózy (DVT).

Poskytneme také praktické tipy pro ty, kteří se rozhodnou zkusit spát vsedě, například použití polštářů pro dodatečnou oporu těla nebo nastavení úhlu sedadla pro optimální nastavení páteře. Dále probereme strategie pro udržení hydratace během dlouhých období nehybnosti, které mohou pomoci minimalizovat riziko vzniku hluboké žilní trombózy.

Nakonec se budeme zabývat dočasným používáním polohy vleže jako alternativy k úplnému spánku ve vzpřímené poloze a nabídneme doporučení, jak přejít zpět do polohy vleže, pokud je to možné. Připojte se k nám a odhalte složitosti tohoto fascinujícího tématu!

spaní ve vzpřímené poloze

Výhody spánku ve vzpřímené poloze

Spaní ve vzpřímené poloze sice není pro běžnou populaci ze své podstaty zdravé nebo nezdravé, ale je třeba vzít v úvahu určité výhody.

Někteří jedinci si tuto polohu mohou zvolit z důvodu obstrukční spánkové apnoe, snížení chrápání, zmírnění příznaků alergie a pooperačního pohodlí.

Zlepšení symptomů spánkové apnoe na základě studie z roku 1986

Studie z roku 1986 zjistila, že u pacientů s obstrukční spánkovou apnoe došlo k výraznému zlepšení příznaků, když spali v náklonu, a to díky gravitaci, která udržuje dýchací cesty otevřené.

Snížení chrápání díky prevenci obstrukce dýchacích cest

Spánek ve vzpřímené poloze také pomáhá omezit chrápání, protože udržuje dýchací cesty volné a brání proudění vzduchu, které způsobují tkáně klesající k zadní části krku.

Úleva od alergické zácpy díky gravitačnímu odvodu hlenu

  • Alergie často způsobují ucpání nosu, což ztěžuje dýchání během spánku.
  • Při spánku ve vzpřímené poloze pomáhá gravitace odvádět hlen z nosních průduchů účinněji než vleže.
  • Zlepšená drenáž snižuje překrvení a usnadňuje dýchání alergiků během noci.

Zmírnění tlaku na zraněná nebo chirurgicky opravená ramena

Pokud jste nedávno podstoupili operaci ramene nebo jste utrpěli zranění, kvůli kterému je pro vás ležení nepohodlné nebo bolestivé, může vám spánek ve vzpřímené poloze ulevit, protože sníží tlak na ramenní kloub a okolní svaly.

Nevýhody a rizika spánku ve vzpřímené poloze

Spaní ve vzpřímené poloze může mít své výhody, ale může také způsobovat bolest krku a napětí v páteři a také zvýšenou možnost vzniku hluboké žilní trombózy (DVT) během dlouhé nehybnosti.

Bolesti šíje způsobené nesprávným nastavením páteře

Nesprávné nastavení páteře způsobené nedostatečnou oporou hlavy může časem vést k bolestem krku a nepříjemným pocitům. Abyste tomu předešli, používejte vhodný polštář nebo opěrku hlavy, která podpírá krční páteř a zároveň udržuje záda v neutrální poloze.

Riziko vzniku hluboké žilní trombózy při dlouhodobé nehybnosti

Dlouhodobá nečinnost, například během dlouhých letů nebo jízd autem, může zvýšit riziko vzniku hluboké žilní trombózy - nebezpečného stavu, kdy se v hlubokých žilách tvoří krevní sraženiny. Chcete-li toto riziko snížit, udržujte si dostatečnou hydrataci, pravidelně si protahujte nohy, provádějte cviky vsedě a zvažte nošení kompresních punčoch.

Tipy pro snížení rizika vzniku hluboké žilní trombózy na cestách:

  • Udržujte hydrataci častým pitím vody.
  • Alespoň jednou za hodinu si protáhněte nohy.
  • Provádějte cvičení vsedě, například kroužení kolem kotníků nebo pumpování nohou.
  • Noste kompresní punčochy pro větší podporu a zlepšení krevního oběhu.

Osoby s osobními rizikovými faktory pro vznik hluboké žilní trombózy, jako jsou těhotné ženy, kuřáci a osoby užívající léky, o nichž je známo, že zvyšují riziko vzniku hluboké žilní trombózy, by měly být během delší doby nehybnosti obzvláště opatrné. Pokud musíte ze zdravotních důvodů spát ve vzpřímené poloze, poraďte se se zdravotnickým pracovníkem, abyste zmírnili možná rizika.

Tipy pro pohodlný vzpřímený spánek

Pokud musíte ze zdravotních důvodů nebo po zákroku spát vsedě, proveďte nezbytná opatření, například nastavte úhel sedadla v rozmezí 45-60 stupňů a použijte vhodné polštáře pod hlavu, které zajistí lepší vyrovnání páteře při odpočinku.

Používání polštářů na tělo pro dodatečnou oporu

Polštáře na tělo mohou být skvělým doplňkem při snaze o dosažení pohodlí během vzpřímeného spánku.

  • Polštář na nohy: Polštář mezi nohama pomáhá udržovat správné postavení páteře a snižuje zatížení dolní části zad.
  • Polštář na záda: Použití polštáře za zády může poskytnout dodatečnou bederní oporu při sezení.

Nastavení úhlu sedadla pro optimální nastavení páteře

Najděte správný úhel sedadla pro správné nastavení páteře během vzpřímeného spánku.

  • 45-60 stupňů: Nastavte si židli nebo lehátko do úhlu 45-60 stupňů od vodorovné polohy, abyste optimálně rozložili váhu na boky a stehna a minimalizovali zatížení krku a páteře.
  • Polštáře podporující krk: Přidejte polštáře na podporu krku, abyste zvýšili úroveň pohodlí a podepřeli hlavu v ergonomicky správné poloze při sezení.

Výběr vhodných polštářů pod hlavu

  • Krční polštář: Krční polštář podporuje přirozené zakřivení krku a hlavy a pomáhá udržet správnou polohu při spánku ve vzpřímené poloze.
  • Cestovní polštář: Cestovní polštář ve tvaru písmene U obepíná zadní část krku a poskytuje oporu hlavě i krku vsedě.

Věnujte pozornost svému tělu a podle potřeby proveďte během noci změny. Experimentováním s různými úhly sezení, typy polštářů a technikami polohování pravděpodobně najdete kombinaci, která vám umožní pohodlný spánek ve vzpřímené poloze.

Zůstaňte hydratovaní, abyste snížili riziko vzniku hluboké žilní trombózy během dlouhého sezení

Dlouhodobé sezení zvyšuje riziko vzniku hluboké žilní trombózy (HŽT), ale hydratace může toto riziko snížit.

Denně vypijte minimálně osm sklenic tekutin, které pomáhají ředit krev a brání jejímu srážení.

Během dlouhých letů nebo v jiných situacích, kdy je pohyblivost omezená, se krátce procházejte, provádějte pumpování kotníků a zvedání lýtek, abyste podpořili krevní oběh.

Těhotné ženy, kuřáci a osoby užívající léky, o nichž je známo, že zvyšují riziko vzniku hluboké žilní trombózy, by se měli před cestou poradit se svým lékařem.

Dočasné používání polohy vleže

Pokud si potřebujete odpočinout od ležení, ale nezvládáte vzpřímenou polohu, může být pro vás záchranou krátká poloha vleže.

Výhody polohy vleže jako alternativy ke spánku ve vzpřímené poloze

Lehnutí vám může usnadnit dýchání, zmírnit příznaky GERD a zpříjemnit těhotenství.

  • Lepší dýchání: Mírně nakloněný úhel zabraňuje obstrukci dýchacích cest a usnadňuje dýchání.
  • Úleva od GERD: Zvyšování horní části těla může zmírnit příznaky refluxu.
  • Těhotenský komfort: Spánek v předklonu snižuje tlak na bránici a břišní oblast.

Doporučení pro přechod zpět do polohy vleže, pokud je to možné

Když je čas vrátit se k ležení na rovině, postupujte pomalu a používejte polštáře jako oporu.

  1. Postupné přizpůsobování: Snižujte úhel naklonění postupně během několika dnů nebo týdnů.
  2. Podpora polštářů: Pod hlavou, krkem a koleny používejte polštáře pro správné nastavení páteře.
  3. Dodržujte správnou spánkovou hygienu: Dodržujte pravidelný režim před spaním a vytvořte si příjemné prostředí pro spánek.

Nezapomeňte, že nakloněná poloha je pouze dočasným řešením, takže se na ni příliš neupínejte.

Časté dotazy týkající se spánku ve vzpřímené poloze

Je v pořádku spát ve vzpřímené poloze?

Krátkodobé spaní ve vzpřímené poloze je obecně bezpečné, zejména při řešení specifických zdravotních problémů nebo při rekonvalescenci, ale může vést k bolestem krku a zvýšenému riziku hluboké žilní trombózy (DVT).

Má spánek ve vzpřímené poloze nějaké výhody?

Ano, spánek ve vzpřímené poloze může zlepšit příznaky spánkové apnoe, omezit chrápání, zmírnit přetížení způsobené alergiemi a zmírnit tlak na zraněná nebo chirurgicky opravená ramena.

Zdroj: PubMed

Jaká je nejzdravější poloha při spánku?

Nejzdravější poloha při spánku se liší v závislosti na individuálních potřebách, ale optimálnímu nastavení páteře napomáhá spaní na rovných zádech s vhodnou oporou pod hlavou a koleny, zatímco spaní na boku s polštářem mezi koleny může omezit tlakové body.

Proč královská rodina spala vsedě?

Králové věřili, že spaní vsedě zabraňuje tomu, aby si je někdo spletl s mrtvými, a poskytuje lepší ochranu před potenciálními vrahy v tak zranitelných chvílích, jako je spánek, ale dnes tato praxe nemá žádné prokázané zdravotní výhody.

Závěr

Věděli jste, že spánek ve vzpřímené poloze může mít překvapivé výhody? Může pomoci při spánkové apnoe, chrápání, alergiích a dokonce i bolestech ramen, ale není bez nevýhod, jako jsou bolesti krku a zvýšené riziko vzniku hluboké žilní trombózy.

Nebojte se, existují způsoby, jak si zajistit pohodlnější spaní ve vzpřímené poloze, například pomocí polštářů a úpravou úhlu sedadla pro lepší nastavení páteře. A nezapomínejte na hydrataci, abyste snížili riziko vzniku hluboké žilní trombózy. Pokud je pro vás spánek ve vzpřímené poloze příliš nepohodlný, zkuste raději polohu vleže.

Takže až se příště budete snažit dobře usnout, zvažte, zda nezkusit spánek ve vzpřímené poloze!

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?