Strava a spánek

Published:

Uvědomit si složitou vazbu mezi jídlem a spánkem je zásadní pro každého, kdo usiluje o zlepšení své celkové pohody. Výběr potravin, které během dne přijímáme, může významně ovlivnit kvalitu spánku a buď podpořit hluboký regenerační spánek, nebo vést k poruchám spánku.

V tomto komplexním průvodci se zabýváme tím, jak jídla s vysokým obsahem sacharidů a diety s nízkým obsahem vlákniny ovlivňují váš noční odpočinek. Prozkoumáme také způsoby stravování, jako je středomořská dieta a dieta DASH, o nichž je známo, že zlepšují kvalitu spánku.

Kromě toho zjistíte, jak mohou některé potraviny, například potraviny s vysokým obsahem bílkovin nebo ostré potraviny, narušit váš spánek. Kromě toho jsme si posvítili na skryté zdroje kofeinu, které mohou tajně sabotovat vaše pokusy o dobrý noční odpočinek.

Probereme také často přehlíženou souvislost mezi alkoholem a spánkem, poskytneme pokyny pro optimalizaci výživového plánu pro lepší spánek, určíme skupiny potravin bohaté na živiny, které jsou prospěšné pro zdravé noční návyky, a nabídneme poznatky o načasování a volbě konzumace. S těmito znalostmi o stravě a spánku budete mít možnost činit informovaná rozhodnutí k dosažení kvalitního odpočinku každou noc.

strava a spánek

Souvislost mezi stravou a spánkem

Správná výživa a kvalitní spánek jsou pro celkové zdraví zásadní. Kombinace těchto dvou prvků může vést k pevnější postavě, lepšímu psychickému stavu, zvýšené hladině energie a lepšímu kognitivnímu výkonu. Výživa i spánek jsou složité, vzájemně provázané systémy, které se navzájem významně ovlivňují.

Jak jídla s vysokým obsahem sacharidů ovlivňují kvalitu spánku

Jídlo s vysokým obsahem sacharidů se může zdát jako prospěšné k večeři, ale ve skutečnosti může negativně ovlivnit kvalitu spánku. Konzumace jídel bohatých na sacharidy v době před spaním je spojena se zhoršenou kvalitou spánku. Je to proto, že taková jídla mohou způsobit výkyvy hladiny cukru v krvi, které narušují náš přirozený cirkadiánní rytmus - vnitřní hodiny, které regulují náš spánek.

Vliv stravy s nízkým obsahem vlákniny na hluboký regenerační spánek

Na druhou stranu, strava s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem nasycených tuků je také spojena se sníženým množstvím hlubokého regeneračního spánku - nejdůležitější fáze spánku, kdy se naše tělo obnovuje po každodenním opotřebení. Podle výzkumu zveřejněného v časopise The American Journal Of Clinical Nutrition mají lidé, kteří konzumují méně vlákniny, tendenci trávit méně času v této omlazující fázi spánku.

To, co jíme, má v podstatě přímý vliv na to, jak dobře si v noci zdřímneme. Správná rovnováha mezi makronutrienty (sacharidy, tuky a bílkoviny) spolu s dostatečným příjmem mikronutrientů (vitamínů a minerálů) může výrazně zlepšit nejen množství, ale i kvalitu našeho nočního spánku.

Stravovací návyky, které zlepšují kvalitu spánku

Některé stravovací návyky mohou výrazně zlepšit váš spánek, protože kladou důraz na určité druhy potravin.

Přínos středomořské stravy na kvalitu spánku

Středomořská strava, která je známá svým důrazem na čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky, jako je olivový olej a ryby, je spojena s lepší kvalitou spánku. Je to pravděpodobně proto, že tyto potraviny jsou bohaté na základní živiny, které pomáhají regulovat melatonin - hormon, který má zásadní význam pro regulaci našich vnitřních hodin neboli cirkadiánního rytmu.

  • Ovoce: Zejména třešně, které přirozeně zvyšují hladinu melatoninu.
  • Zelenina: Zelenina: má vysoký obsah vlákniny a sacharidů s nízkým glykemickým indexem, které podporují lepší spánek.
  • Mastné ryby: Ryba: bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin a vitaminu D, které jsou spojeny se zvýšenou produkcí serotoninu - neurotransmiteru, který pomáhá regulovat spánkové cykly.

Úloha diety DASH při zlepšování spánku

Kromě středomořské diety přispívá ke zlepšení spánku také dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Dieta DASH klade důraz na konzumaci libových bílkovin, ovoce a zeleniny spolu se snížením příjmu sodíku - tyto prvky přispívají k lepšímu odpočinku díky udržování vyrovnané hladiny krevního tlaku v nočních hodinách, kdy je obvykle nižší než ve dne.

  • Ovoce a zelenina: Plné antioxidantů, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu, který vede k nespavosti a dalším poruchám spánku.
  • Libové bílkoviny: Zdroje, jako je kuřecí a krůtí maso, obsahují tryptofan - aminokyselinu, kterou tělo využívá k tvorbě serotoninu podporujícího zdravější a pravidelnější spánek.

Konzumace přiměřených porcí potravin bohatých na živiny v pravidelných intervalech je zásadní jak pro fyzické zdraví, tak pro kvalitní spánek. Dodržováním výše uvedených jídelníčků zaměřených na skupiny potravin bohaté na živiny a správně načasovanými jídly a svačinami v průběhu dne si zajistíte nejen skvělé fyzické zdraví, ale také vynikající noční odpočinek.

Potraviny, které narušují spánek

Zatímco některé potraviny mohou kvalitu spánku zlepšit, jiné mohou mít opačný účinek. Patří mezi ně tučná nebo vysokoproteinová jídla a kořeněné pokrmy, které mohou narušit váš spánek.

Vliv potravin s vysokým obsahem bílkovin na spánkový režim

Konzumace velkého množství potravin bohatých na bílkoviny před spaním by mohla být kontraproduktivní, protože jejich trávení trvá déle a člověk se může cítit nadměrně plný. Konzumace těžkého bílkovinného jídla těsně před spaním může způsobit zažívací potíže, které mohou vést k poruchám spánku. Abyste se těmto nepříjemnostem vyhnuli, doporučuje se konzumovat lehčí jídla alespoň dvě hodiny před spaním.

Rizika spojená s konzumací kořeněných potravin před spaním

Milovníci ostrých jídel pozor. Kořeněná jídla sice dodávají jídlu chuť a vzrušení, ale jejich konzumace před spaním představuje riziko pro náš spánek. Mohou způsobit pálení žáhy v důsledku zvýšené produkce žaludečních kyselin, což vám ztíží usínání. Kromě toho tato pálivá koření zvyšují tělesnou teplotu a způsobují další poruchy přirozeného spánkového cyklu. Pokud jste náchylní k pálení žáhy nebo máte citlivé zažívání, bylo by rozumné vyhýbat se kořeněným jídlům před spaním.

Začlenění zdravých stravovacích návyků do životního stylu nezahrnuje pouze výběr toho, co jíme, ale také kdy to jíme. Promyšlená volba načasování konzumace hraje zásadní roli při určování množství i kvality nočního odpočinku.

Pokud se potýkáte s poruchami spánku způsobenými stravou, zvažte konzultaci se zdravotníkem, který vám pomůže sestavit individuální profil přizpůsobený individuálním potřebám a požadavkům a zohlední výše uvedené pokyny pro příznivý vliv na celkovou pohodu.

Skryté zdroje kofeinu a jejich vliv na váš spánek

Kofein je známý stimulant, který může narušovat spánek. Věděli jste ale, že není obsažen jen v kávě nebo energetických nápojích? Skrývá se v různých předmětech každodenní spotřeby, z nichž některé vás možná překvapí.

Netušené zdroje kofeinu v každodenních potravinách

  • Čokoláda: Čím tmavší čokoláda, tím vyšší obsah kofeinu. Tabulka hořké čokolády může obsahovat až 70 mg kofeinu - téměř tolik jako šálek kávy.
  • Zmrzlina: Mnoho značek používá ve svých výrobcích pravou kávu a kakao, takže zmrzlina je dalším skrytým zdrojem.
  • Léky proti bolesti: Některé volně prodejné léky proti bolesti obsahují až 130 mg v jedné dávce, což je další dávka.
  • Soda: Většina lidí si uvědomuje, že soda obsahuje kofein, ale možná podceňuje jeho množství. V jedné plechovce je obvykle 30-50 mg.

Konzumace těchto látek před spaním může mít významný dopad na naši schopnost usnout. I malé množství kofeinu může způsobit neklid a časté noční probouzení. Nadace pro spánek uvádí, že tělu trvá přibližně šest hodin, než z těla odstraní polovinu zkonzumovaného kofeinu; proto bychom se měli vyhnout konzumaci výrobků obsahujících kofein v pozdních hodinách dne, pokud si přejeme klidný spánek.

Podle výzkumu publikovaného v časopise Sleep Journal má pravidelný příjem vysokého množství kofeinu kromě vlivu na schopnost usnout také dlouhodobé účinky, jako je chronická nespavost a narušení cirkadiánních rytmů.

Chcete-li zajistit lepší spánkovou hygienu, zvažte nahrazení potravin obsahujících kofein zdravějšími alternativami, zejména ve večerních hodinách, kdy vaše tělo potřebuje čas, aby se připravilo na hluboký regenerační cyklus spánku - nezapomeňte, že každý malý krok se počítá k dosažení optimální zdravotní pohody prostřednictvím zdravých spánkových návyků.

Alkohol a spánek: Narušující kombinace

Mnoho lidí věří, že noční sklenička před spaním jim pomůže lépe spát. Navzdory všeobecnému přesvědčení alkohol lepší spánek nepodporuje. Konzumace alkoholu může vyvolat dojem, že navozuje ospalost a dokonce urychluje spánek, ale ve skutečnosti narušuje spánkový režim, což vede ke zhoršení kvality odpočinku.

Výzkum prokázal, že alkohol omezuje rychlé pohyby očí (REM) - nejregenerativnější fázi spánku, kdy dochází ke snění. To vede k denní únavě a zhoršení kognitivních funkcí.

Kromě toho, že konzumace alkoholu narušuje normální spánkový režim, zhoršuje také příznaky spojené s obstrukční spánkovou apnoe (OSA). OSA je závažný stav, který se vyznačuje opakovanými zástavami dechu během spánku; alkohol uvolňuje svaly hrdla, takže tyto epizody jsou častější a závažnější.

Vliv alkoholu na spánek REM

  • Noční probuzení: Když účinky alkoholu uprostřed noci odezní, mohou abstinenční příznaky vést k roztříštěnému a narušenému spánku.
  • Spánková apnoe: Alkohol způsobuje uvolnění svalů dýchacích cest, což zvyšuje chrápání a zhoršuje spánkovou apnoe.
  • Noční pocení: Tělo rychle metabolizuje alkohol, což vede ke zvýšení srdeční frekvence a tělesné teploty a následnému pocení během spánku.

Tipy pro lepší hygienu spánku při konzumaci alkoholu

  1. Vyhněte se pití alespoň 4 hodiny před spaním: To dává vašemu tělu čas na to, aby před spaním odbouralo veškerý zkonzumovaný alkohol a nenarušilo tak váš přirozený spánkový režim.
  2. Umírněnost je klíčová: Udržujte se v doporučených mezích a omezte denní příjem na dva nápoje pro muže a jeden nápoj pro ženy, čímž snížíte pravděpodobnost nežádoucích účinků spojených s nadměrnou konzumací.
  3. Pokud se vám nedaří usnout, aniž byste se napili, zvažte vyhledání odborné pomoci. Může jít o příznak skrytého problému, jako je nespavost nebo úzkostná porucha, které vyžadují lékařskou pomoc a léčbu.

Pokyny pro zlepšení spánku

Chcete spát jako miminko? Zde je několik praktických kroků, které můžete podniknout, abyste si zlepšili noční odpočinek. Tyto pokyny se týkají výběru stravy a načasování konzumace.

Vyhněte se tučným jídlům s vysokým obsahem bílkovin před spaním

Nebuďte nenažranci. Potraviny s vysokým obsahem tuku nebo bílkovin konzumované před spaním mohou narušit váš spánek, protože se budete cítit nepříjemně plní. Pro klidný spánek se doporučuje konzumovat jídla s vysokým obsahem tuků nebo bílkovin dříve během dne a vyhýbat se kofeinu po odpoledních hodinách.

Vypněte příjem kofeinu po odpoledních hodinách

Odložte ten šálek kávy. Konzumace stimulantů, jako je kofein, v pozdních hodinách může narušit náš přirozený spánek. Konzumace kofeinových nápojů nebo potravin po odpoledních hodinách může výrazně ovlivnit kvalitu vašeho spánku. Dávejte pozor na skryté zdroje kofeinu, jako je čokoláda a některé druhy zmrzliny, které si sice s obsahem kofeinu hned nespojujeme, ale přesto ovlivňují naši schopnost usnout, pokud je konzumujeme v blízkosti doby spánku. Více informací o vlivu kofeinu na spánek najdete zde.

Dodržujte vyváženou stravu bohatou na vlákninu

Jezte zeleninu. Vláknina z čerstvých produktů včetně ovoce a zeleniny spolu s libovými bílkovinami a celozrnnými produkty hraje důležitou roli při podpoře zdravých spánkových návyků, protože pomáhá regulovat hladinu melatoninu - hormonu, který je klíčový pro regulaci našich vnitřních hodin neboli cirkadiánního rytmu. Podívejte se na tento seznam potravin bohatých na melatonin.

Vitamíny skupiny B: Známé regulátory hladiny melatoninu

Získejte dvojky. Vitamíny skupiny B hrají klíčovou roli při zvyšování kvality spánku, protože mají regulační účinek na hladinu melatoninu, což vede ke snížení pravděpodobnosti vzniku stavů, jako je nespavost nebo syndrom obstrukční apnoe. Více informací o vitaminech skupiny B a jejich vlivu na spánek najdete zde.

Doporučuje se poradit se s odborníkem, abyste si mohli sestavit individuální profil přizpůsobený individuálním potřebám a požadavkům, který bude zahrnovat výše uvedené pokyny pro příznivý vliv na celkovou pohodu.

Bohaté skupiny potravin podporující zdravé noční návyky

Vědci stále objevují konkrétní skupiny potravin, které podporují zdravé noční návyky. Některé druhy ovoce, například kiwi a třešně, jsou na tomto seznamu na předním místě díky svým výživovým hodnotám, které přímo ovlivňují délku a hloubku spánku.

Kiwi: Superpotravina na spaní

Například kiwi je bohaté na serotonin - neurotransmiter, který má zásadní význam pro regulaci cyklu spánku a bdění. Bylo prokázáno, že konzumace dvou kiwi hodinu před spaním zlepšuje nástup i délku spánku. To je z velké části přisuzováno vysokému obsahu antioxidantů, které pomáhají snižovat záněty, a tím podporují lepší odpočinek.

Síla třešní při zlepšování kvality spánku

Stejně tak jsou třešně, zejména ty trpké, známé vysokým obsahem melatoninu - hormonu, který řídí naše vnitřní tělesné hodiny. Pravidelná konzumace může pomoci regulovat váš cirkadiánní rytmus, což vede ke zlepšení kvality spánku.

Kromě těchto druhů ovoce mají na spánek příznivý vliv i další potraviny:

  • Tučné ryby: Rybí maso: bohaté na vitamin D a omega-3 mastné kyseliny, které zvyšují produkci serotoninu a napomáhají klidnějšímu spánku.
  • Ořechy a semena: Mandle a vlašské ořechy obsahují značné množství melatoninu, zatímco lněná semínka nabízejí dobrou dávku omega-3.
  • Mléko a mléčné výrobky: Tryptofan zde obsažený zvyšuje hladinu serotoninu, což v konečném důsledku zlepšuje celkové podmínky pro spánek.

Zařazení těchto potravin bohatých na živiny do jídelníčku by mohlo být účinnou strategií k dosažení optimálního nočního odpočinku. Reakce na stravu se však mohou u každého jedince lišit, proto doporučujeme experimentovat s různými možnostmi a sledovat, jak každá z nich ovlivňuje vaše osobní vzorce odpočinku, než se rozhodnete pro to, co vám nejlépe vyhovuje.

Načasování a volba spotřeby

Výběr stravy i načasování konzumace hrají klíčovou roli při určování množství a kvality vašeho nočního odpočinku. Doporučujeme poradit se s odborníkem na zdravotní péči, abyste si mohli sestavit individuální profil přizpůsobený individuálním potřebám a požadavkům. Začlenění následujících zásad může mít příznivý dopad na celkovou pohodu.

Důležitost načasování jídla

Jídlo ve stanovených časech během dne může pomoci udržet tělesné hodiny pod kontrolou, což vede k lepšímu odpočinku. Naše tělo je závislé na konzistenci, aby mohlo optimálně fungovat. Konzumace jídla příliš blízko doby spánku nebo konzumace velkých porcí jídla v pozdních večerních hodinách může tento rytmus narušit, což může způsobit problémy se spánkem, například potíže s usínáním nebo udržením se ve spánku.

Výběr zdravých potravin

Výběr potravin významně ovlivňuje spánek. Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, cukru, účinků kofeinu z kofeinových nápojů, jako jsou energetické nápoje, nebo alkoholu mohou vést ke špatnému spánku tím, že narušují přirozený rytmus vašeho těla nebo způsobují nepohodlí, které vám ztěžuje usínání. Studie naznačují, že zařazení potravin bohatých na tryptofan (např. krůtí maso), hořčík (např. ořechy) a melatonin (obsažený v třešních) do vašeho stravovacího plánu může zlepšit kvalitu spánku. Zde najdete další informace o potravinách, které podporují dobrý spánek.

Vyhněte se nočnímu občerstvení

Pozdní noční svačiny nás často vedou k nezdravým variantám, což jsou obvykle tučná jídla, která způsobují zažívací potíže a ztěžují nám klidné usínání. Navíc přispívají k přibývání na váze a zvyšují riziko obstrukční spánkové apnoe - běžné, ale závažné poruchy, kdy se během spánku opakovaně zastavuje a spouští dýchání. Více informací o této problematice najdete na klinice Mayo.

Dietní přístupy ke zlepšení kvality spánku:

  • Vyvážená strava: Vyvážená strava zahrnující ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a libové bílkoviny pomáhá udržovat zdravou hmotnost a snižuje pravděpodobnost vzniku onemocnění, jako je nespavost a syndrom obstrukční apnoe.
  • Čas ukončení příjmu kofeinu: Vyhněte se konzumaci nápojů s kofeinem po odpoledních hodinách, abyste snížili účinky kofeinu a narušili dobrý noční odpočinek. Další informace o kofeinu a spánku naleznete zde.

Nejčastější dotazy týkající se stravy a spánku

Jak je to se stravou a spánkem?

Podle Harvard Health to, co jíte, ovlivňuje váš spánek, přičemž sacharidy mohou narušovat hluboký regenerační spánek a středomořská strava jej může naopak zlepšovat.

Může vaše strava narušit váš spánek?

Ano, podle nadace Sleep Foundation mohou kořeněná jídla před spaním způsobit nepříjemné pocity, které narušují klidný spánek.

Proč je důležitá správná strava a spánek?

Podle CDC vyvážená strava podporuje tělesné funkce, zatímco dostatečný spánek umožňuje zotavení a omlazení a podporuje celkové zdraví tím, že zlepšuje kognitivní funkce, regulaci nálady a imunitní reakce.

Co CBD a spánek?

CBD olej a další produkty CBD získávají na popularitě jako přírodní pomoc při spánku, ale podle Healthline je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom plně porozuměli jejich účinkům.

Je bezpečné míchat léky a prostředky na spaní?

Podle nadace Sleep Foundation je důležité se před kombinováním jakékoli formy užívání léků nebo drog s léky na spaní poradit se zdravotníkem, protože to může mít potenciálně nebezpečné vedlejší účinky.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?