Souvislost mezi hraním a spánkem

Published:

Vazba mezi hraním her a spánkem je předmětem stále většího zájmu, zejména s tím, jak se videohry stávají všudypřítomnými v našem každodenním životě. Tento blogový příspěvek se zabývá nuancemi této složité souhry a zkoumá, jak může nadměrné hraní her narušit režim spánku a ovlivnit jeho celkovou kvalitu.

Prozkoumáme také fyziologické účinky světla na obrazovce na váš spánkový cyklus a objasníme, jak může vystavení modrému světlu při hraní her vyvolat nespavost. Poté se zaměříme na herní návyky dospívajících a jejich možný dlouhodobý dopad na klidný spánek.

Kromě toho probereme návykové chování při hraní her - rozpoznání příznaků, které ukazují na možnou závislost, a pochopení, kdy může být zapotřebí odborná pomoc. Zamyslíme se také nad dopadem konzumace médií v pozdních nočních hodinách na spánkový režim dítěte a nabídneme pokyny pro rodiče, kteří se snaží vyvážit čas strávený u obrazovky se zdravým odpočinkem.

Naším cílem je poskytnout vám komplexní informace o videohrách a spánku, abyste mohli najít optimální rovnováhu mezi hraním her a kvalitním spánkem pro lepší zdraví a produktivitu.

videohry a spánek

Vliv videoher na spánkový režim

S rozvojem technologií se videohry staly velmi oblíbenou činností. Studie však ukazují, že nadměrné hraní her může výrazně ovlivnit spánkový režim a celkové zdraví. Vzrušení a napětí, které videohry vyvolávají, stimulují stresovou reakci organismu, což vede k úzkosti, která může vést k odkládání spánku nebo zanedbávání zdravých spánkových návyků.

Jak nadměrné hraní her ovlivňuje režim před spaním

Hraní her je poutavá činnost, při které hráči často ztrácejí pojem o čase. To se stává problematickým, když to vede k posunutí času spánku a narušení spánkového režimu. Studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine zjistila, že hráči mají tendenci zůstávat vzhůru později než nehráči, což vede ke zkrácení celkové doby spánku.

Kromě toho může intenzivní hraní v době před spaním vést ke zvýšené úrovni vzrušení, takže je pro jedince obtížné usnout bezprostředně po hraní videoher. To by dále mohlo vést k nedostatečnému odpočinku, který je nezbytný pro udržení optimální úrovně zdraví a produktivity v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Souvislost mezi nočním hraním a špatnou kvalitou spánku

Noční hraní her nejenže oddaluje dobu spánku, ale také přispívá ke zhoršení kvality spánku v důsledku zvýšeného vystavení obrazovce ve večerních hodinách - v období, kdy se vaše tělo připravuje na noční odpočinek. Dlouhodobá práce s digitálními obrazovkami v noci je kromě zpožděného vstávání spojena s příznaky únavy po probuzení následující den.

Výzkumná studie provedená Flindersovou univerzitou zjistila, že u těch, kdo hrají hry před spaním, dochází k výraznému narušení cyklu REM (Rapid Eye Movement) - klíčové fáze spánku, která je zodpovědná za kognitivní funkce, jako je konsolidace paměti. Přílišné oddávání se nočním virtuálním výpravám by tedy mohlo být škodlivé nejen po fyzické, ale i po psychické stránce.

Vliv světla obrazovky na spánkový cyklus

Není žádným tajemstvím, že záře na obrazovce nám může v noci nedat spát. Věděli jste ale, že zejména modré světlo může narušit náš spánkový cyklus? To se týká zejména hráčů, kteří si často dopřávají noční seance.

Jak modré světlo ovlivňuje váš mozek

Obrazovky vyzařují modré světlo, které klame náš mozek, aby si myslel, že je stále den. Naše tělo je nastaveno na cirkadiánní rytmus, což jsou vnitřní tělesné hodiny, které určují, kdy máme vstávat a kdy spát. Když se vystavujeme světlu obrazovky v době, kdy by měla být noc, narušujeme tento přirozený rytmus.

Toto narušení vede k potížím s usínáním nebo s udržením spánku po celou noc, protože mozek si myslí, že by měl být vzhůru a bdělý, místo aby odpočíval. Výsledek? Narušený spánkový cyklus, po kterém se druhý den cítíte ospalí a neproduktivní.

Nespavost způsobená hraním her

Špatné spánkové návyky jsou spojeny s nespavostí, což je stav, který se vyznačuje trvalými problémy usnout nebo zůstat spát, přestože máte dostatek příležitostí k odpočinku. Mnoho hráčů trpí nespavostí kvůli své zálibě hrát videohry dlouho do noci.

  • Noční hraní: Noční hraní může vést nejen ke zpoždění doby spánku, ale také ke zkrácení celkové doby spánku, protože hráči mohou zjistit, že nejsou schopni (nebo ochotni) přestat, dokud nedosáhnou určitých milníků ve hře.
  • Častá přerušení: I když se jim podaří po hraní usnout, mohou se tito jedinci v noci často budit, což je další častý příznak nespavosti.
  • Nedostatečný odpočinek: Chronický nedostatek kvalitního odpočinku může časem vést k vážným zdravotním problémům, mimo jiné k srdečním chorobám a cukrovce.

Pokud se u vás po nočním hraní her objevují podobné příznaky, možná by stálo za to zvážit úpravu svých návyků a zlepšit spánkovou hygienu, například nastavit si konkrétní čas pro hraní her a pokud možno se před spaním zcela vyhnout obrazovkám. Pamatujte: rovnováha je klíčem k dosažení optimální úrovně zdraví a produktivity v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Herní návyky dospívajících a dlouhodobé účinky na odpočinek

Videohry jsou lákavým únikem z reality, ale nadměrné hraní v dospívání může mít dlouhodobé následky na spánkový režim v dospělosti. Studie Národního centra pro biotechnologické informace (NCBI) zjistila, že dospělí, kteří během dospívání intenzivně hráli videohry, nyní odpočívají každou noc přibližně o 47 minut déle než v mládí.

Ti samí jedinci však také uváděli, že za každou půlhodinu strávenou hraním her v dospívání posunuli dobu spánku v průměru o 16 minut. To naznačuje, že ačkoli tito dospělí hráči možná celkově spí více, pravděpodobně chodí spát později a také se později probouzejí - což může narušit jejich každodenní režim a úroveň produktivity.

Potenciální dlouhodobé dopady herních návyků dospívajících

Pozdní noční spánek způsobený hraním her není problémem jen proto, že odsouvá dobu vstávání, ale může také vést k chronickému nedostatku spánku v průběhu času, pokud není správně zvládnut. Podle nadace Sleep Foundation je chronický nedostatek spánku spojen s řadou zdravotních problémů včetně obezity, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a dokonce i se zkrácením délky života.

  • Sociální dopad: Zejména u mladistvých znamená hraní her pozdě v noci často méně času na společenské aktivity nebo rodinné aktivity, které jsou zásadními aspekty komplexního rozvoje.
  • Dopad na vzdělávání: Spánková deprivace v důsledku nočního hraní her by mohla negativně ovlivnit studijní výsledky, protože má nepříznivý vliv na úroveň koncentrace a kognitivní funkce nezbytné pro učení.
  • Dopad na duševní zdraví: Podle studií publikovaných NCBI může pravidelný nedostatek potřebných hodin spánku zvyšovat rizikové faktory spojené s duševními poruchami, jako jsou deprese a úzkost, vzhledem k úzkému vztahu mezi kvalitou a množstvím spánku a psychickou pohodou.

Vzhledem k těmto potenciálním rizikům spojeným s herními návyky dospívajících je zřejmé, proč je při vyvažování času stráveného hraním her a kvalitním spánkem klíčová umírněnost - aby bylo zajištěno optimální zdraví a produktivita v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Rodiče i pedagogové musí být ostražití při sledování volnočasových aktivit dětí u obrazovky a nastavování vhodných hranic, aby byla zajištěna rovnováha a budoucí generace zítra vyrostly ve zdravé a produktivní dospělé.

Řešení závislostního chování na hrách

Zhruba třetina hráčů přiznala, že kvůli hraní často opouští školu nebo práci. To svědčí o návykovém chování vůči této zábavě, které může kromě ovlivňování běžných činností, jako je školní výuka nebo pracovní rozvrh, narušovat i fyzickou a psychickou pohodu.

Rozpoznání příznaků, které ukazují na možnou závislost

Je důležité rozpoznat příznaky, které ukazují na možnou závislost. Mezi běžné příznaky patří zaujetí hraním, abstinenční příznaky, když nehrajete, tolerance (potřeba trávit hraním více času), neschopnost omezit dobu hraní i přes negativní důsledky a ztráta zájmu o dříve oblíbené činnosti. Pokud si u sebe nebo u někoho jiného všimnete těchto projevů chování, je možná na čase zasáhnout.

Vyhledání odborné pomoci pro závislost na digitální zábavě

Pokud se domníváte, že vaše herní návyky začínají být problematické, je nezbytné vyhledat odbornou pomoc. Na internetu je k dispozici řada zdrojů, které nabízejí rady, jak nejlépe zvládat nadměrné návyky spojené s hraním u obrazovky, včetně průvodce HelpGuide o závislosti na videohrách. Nabízí praktické tipy, jak zvládat používání her, a zároveň poskytuje informace o tom, kde v případě potřeby najít další podporu.

Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) se ukázala jako účinná při léčbě závislostí na digitální zábavě tím, že pomáhá jednotlivcům identifikovat spouštěče, které je vedou k nadměrnému hraní, a rozvíjet strategie zvládání, aby se vyhnuli návratu ke starým vzorcům. Více informací o CBT najdete na stránce Americké psychologické asociace věnované kognitivně-behaviorální terapii.

Způsoby boje proti závislosti na hrách

  • Moderování: Zkuste si stanovit hranice, kolik času denně strávíte hraním her, a striktně se jich držte bez ohledu na pokušení je překročit.
  • Sociální interakce: Zapojte se do reálných sociálních interakcí a nespoléhejte se pouze na virtuální interakce v herním prostředí.
  • Koníčky a zájmy: Pěstujte zájmy mimo digitální svět, které vám pomohou zajistit rovnováhu v životě, a tím snížíte závislost na obrazovkách, abyste se naplnili a uspokojili.

Závěrem lze říci, že udržování zdravého vztahu k technologiím zahrnuje rozpoznání, kdy jejich používání začíná být pro celkovou pohodu spíše škodlivé než prospěšné, zejména v případech, kdy je spánek ovlivněn intenzivním hraním pozdě v noci, které narušuje přirozený cirkadiánní rytmus, což vede k nekvalitnímu odpočinku následující ráno a dlouhodobě negativně ovlivňuje úroveň denní produktivity.

Vliv konzumace médií v pozdních nočních hodinách na spánek dětí

Nedávná studie, kterou vedla Michelle Garrisonová, objasnila vliv konzumace médií v pozdních nočních hodinách, zejména sledování televize a hraní videoher, na spánkový režim dětí předškolního věku. Výsledky byly poměrně objevné - přibližně 28 % malých dětí, které se těmto aktivitám věnovaly po 19. hodině, zaznamenalo časté poruchy spánku.

Pokyny pro rodiče týkající se vystavení dětí před spaním obrazovce

Zjištění zdůrazňují potřebu pečlivého dohledu rodičů nad konzumací médií u mladých lidí, zejména v pozdějších večerních hodinách. Jako rodič nebo opatrovník je důležité, abyste stanovili zdravé limity pro používání digitálních přístrojů vaším dítětem v době před spaním.

  • Vytvořte si konzistentní spánkový režim: Dbejte na to, aby vaše dítě chodilo spát každý večer ve stejnou dobu a každé ráno vstávalo ve stejnou dobu. Tato důslednost pomáhá regulovat vnitřní hodiny jeho těla a může vést ke kvalitnějšímu spánku.
  • Omezte čas strávený u obrazovky před spaním: Odborníci doporučují vypnout všechny obrazovky alespoň hodinu před spaním. To se týká televizorů, počítačů, tabletů, chytrých telefonů a ano - dokonce i herních konzolí. Studie ukázaly, že azurové světlo, které obrazovky produkují, může narušit naše přirozené cirkadiánní rytmy. Více informací o vlivu elektroniky na spánek najdete zde.
  • Vytvořte klidné prostředí: Zajistěte, aby v ložnici vašeho dítěte bylo ticho, tma (v případě potřeby použijte zatemňovací závěsy), chladná teplota (mezi 60-67 stupni Celsia) a žádné rozptylující prvky, jako jsou hračky nebo elektronika, které by mohly dítě svádět k tomu, aby zůstalo vzhůru déle, než je nutné.

Kromě těchto pokynů by bylo prospěšné, kdybyste se také poučili o možných rizicích spojených s nadměrným časem stráveným u obrazovky, mimo jiné o narušení spánkového režimu. Znalosti posilují schopnost jednat; vyzbrojeni těmito informacemi budete lépe vybaveni k tomu, abyste pomohli zajistit svému malému dítěti dostatečný odpočinek, který potřebuje k optimálnímu růstu a vývoji.

Vyvážení volnočasových aktivit, jako jsou videohry, s dostatečně kvalitním odpočinkem se může zpočátku zdát náročné, ale nezapomeňte, že klíčem je umírněnost. Stanovením denních limitů a vyhýbáním se intenzivnímu hraní v době před spaním nejen zachováte noční klid, ale také přispějete k udržení optimální úrovně zdraví a produktivity v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Takže až vás příště junior požádá o "ještě jednu hru", připomeňte mu místo toho důležitost kvalitního nočního odpočinku.

Vyvážení času na hraní s kvalitním odpočinkem pro optimální zdraví a produktivitu

V době, kdy se noříme do podnětné digitální krajiny, kterou nám poskytují moderní technologie, je nezbytné udržovat harmonii mezi našimi herními postupy a množstvím kvalitního odpočinku. Je zřejmé, že videohry mohou být velmi zábavné, nicméně je třeba stanovit umírněnost a denní časové limity, aby se zabránilo intenzivnímu hraní před spaním.

Výhody střídmosti a nastavení denních časových limitů, abyste se vyhnuli intenzivnímu hraní před spaním

Umírněné hraní pomáhá nejen udržovat optimální zdraví, ale také zajišťuje trvalou úroveň produktivity v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Omezení času stráveného hraním každý den může být prospěšné při regulaci používání her. Tento postup může pomoci zabránit nadměrnému času strávenému u obrazovky, který často vede k poruchám spánku způsobeným vystavením modrému světlu vyzařovanému z obrazovek.

Další zásadní strategií, kterou se vyplatí přijmout, je vyhýbání se intenzivnímu hraní před spaním. Hraní energeticky náročných nebo vysoce stimulujících her v době blízké době spánku může vyvolat příval adrenalinu, což vám ztíží usínání, když se konečně dostanete do postele.

  • Vytvoření herního plánu: Stanovte si během dne čas vyhrazený výhradně hraní videoher. Tento rozvrh by v ideálním případě neměl zahrnovat hodiny před spaním.
  • Upřednostněte spánek: Pochopte, že dostatek klidného spánku je stejně důležitý jako vyhrát další úroveň ve vaší oblíbené hře, ne-li důležitější. Ujistěte se, že si každý večer dopřejete dostatek času na nerušené zdřímnutí.
  • Udržování rovnováhy: Nezapomeňte, že hraní her sice poskytuje zábavu a relaxaci, ale stejně důležité je udržovat i další aspekty života, jako jsou pracovní nebo školní povinnosti, sociální kontakty, fyzická aktivita atd.

Klíč spočívá v zachování nočního klidu, který je nezbytný k tomu, aby člověk mohl dostatečně omládnout, než se postaví výzvám, které na nás čekají každý nový den. Přísným dodržováním výše uvedených postupů - střídmostí a snahou o dodržování denních časových limitů, zejména vyhýbání se intenzivnímu hraní před spaním - lze potenciálně výrazně zlepšit celkovou pohodu v průběhu určitého období.

Zařazení produktů CBD, jako jsou ty, které poskytuje společnost Cibdol, do vaší rutiny může být také prospěšné, pokud je používáte zodpovědně a pod odborným vedením. Studie naznačují potenciální přínosy související se zlepšením spánkového režimu prostřednictvím užívání CBD oleje, čímž mohou pomoci hráčům, kteří hledají lepší rovnováhu mezi svými volnočasovými aktivitami a dostatečným množstvím odpočinku potřebným k zajištění špičkové výkonnosti ve všech oblastech života, včetně duševní bystrosti, schopnosti soustředění a fyzické síly a vytrvalosti potřebné k efektivnímu a účinnému řešení každodenních úkolů, aniž by se cítili vyčerpaní nebo předčasně vyčerpaní v důsledku nedostatku řádného regeneračního spánku na noční bázi.

Časté dotazy týkající se videoher a spánku

Jak videohry ovlivňují spánek?

Hraní her může narušit spánkový režim v důsledku zvýšené mentální stimulace a vystavení modrému světlu z obrazovek, což vede k opožděnému nástupu a zhoršené kvalitě spánku.

Proč videohry způsobují špatný spánek?

Intenzivní soustředění vyžadované při hraní her zvyšuje hladinu stresových hormonů, jako je kortizol, což narušuje schopnost usnout, zatímco modré světlo vyzařované obrazovkami potlačuje produkci melatoninu, hormonu, který reguluje náš cyklus spánku a bdění.

Ovlivňují videohry spánek vašeho dítěte?

Pokud má vaše dítě potíže s usínáním, často se budí v noci nebo je přes den unavené, může k tomu přispívat nadměrné sledování obrazovky včetně hraní her. Zvažte zavedení pravidel pro čas strávený u obrazovky.

Může spánek ovlivnit herní výkon?

Nedostatek odpočinku zhoršuje kognitivní funkce, jako je reakční doba a rozhodovací schopnosti, které jsou klíčové pro optimální herní výkon. Kvalitní podřimování tak může ve skutečnosti zlepšit herní schopnosti.

Hledáte další formy digitální zábavy? Podívejte se na sociální média a streamovací platformy, kde najdete další možnosti.

Nezapomínejte na přestávky a upřednostňujte spánek, zejména pokud jste fanouškem nějaké konkrétní značky nebo produktu videoher.

Nezapomínejte ani na výhody hraní videoher, jako je zlepšení schopnosti řešit problémy a koordinace očí a rukou.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?