Psaní textových zpráv ve spánku : příčiny a prevence

Published:

Už se vám někdy stalo, že jste se probudili a zjistili, že jste poslali zprávu ve spánku, aniž byste si byli vědomi svých nočních akcí? Posílání textových zpráv ve spánku je jev, kdy lidé posílají textové zprávy ve spánku. Tento zajímavý jev vyvolává několik otázek o jeho souvislosti s různými fázemi spánku a dalšími parasomniemi.

Obsah:

  1. Textování ve spánku: Skutečný fenomén
    1. Fáze spánku REM a NREM
    2. Souvislost s jinými parazomniemi
  2. Faktory vyvolávající psaní textových zpráv ve spánku
    1. Stresem vyvolané noční návyky při zasílání zpráv
    2. Vliv nepravidelného spánkového režimu na textovou komunikaci
    3. Vnější vlivy a jejich dopad na kvalitu spánku
  3. Prevalence parasomnie v různých věkových skupinách
    1. Náchylnost dětí k epizodám parasomnie
    2. Možná souvislost se základními zdravotními stavy
  4. Scénáře vedoucí k psaní textových zpráv ve spánku
    1. Zasílání textových zpráv po obdržení oznámení
    2. Nesouvisející textové zprávy ve spánku vyvolané snem
    3. Tipy pro snížení počtu případů psaní SMS ve spánku
  5. Preventivní opatření pro psaní textových zpráv ve spánku
    1. Vypínání elektronických zařízení před spaním
    2. Využití funkcí nočního režimu na chytrých telefonech
    3. Udržování prostoru pro spaní bez zařízení
    4. Další tipy pro prevenci psaní textových zpráv ve spánku
  6. Vliv technologií na kvalitu spánku
    1. Negativní účinky návyků používání gadgetů na klidný spánek
    2. Statistiky týkající se používání chytrých telefonů v nočních hodinách
  7. Genetická složka parazomnií
    1. Dědičné vzorce související s poruchami parasomnie
    2. Potřeba dalšího výzkumu genetických souvislostí
  8. Nejčastější dotazy týkající se zasílání textových zpráv ve spánku
    1. Je psaní SMS ve spánku problém?
    2. Jak je to s posíláním SMS ve spánku?
    3. Jak časté je psaní SMS ve spánku?
    4. Jak funguje posílání SMS ve spánku?
  9. Závěr

V tomto příspěvku na blogu se budeme zabývat faktory, které vyvolávají psaní textových zpráv ve spánku, jako jsou stresem vyvolané návyky nočního zasílání zpráv a nepravidelný spánek. Budeme také zkoumat, jak se prevalence parasomnie liší mezi různými věkovými skupinami a zda souvisí se základními zdravotními potížemi.

Dále se budeme zabývat různými scénáři, které vedou k epizodám psaní textových zpráv ve spánku - od odpovídání na oznámení ve spánku až po nesouvisející zprávy vyvolané sny. Abychom těmto incidentům pomohli předcházet, poskytneme některá preventivní opatření, jako je vypínání elektronických zařízení před spaním nebo využívání funkcí nočního režimu na chytrých telefonech.

V neposlední řadě se v naší diskusi dotkneme vlivu technologií na kvalitu spánku a prozkoumáme, zda existuje genetická složka parasomnií. Připojte se k nám a odhalte fascinující poznatky o tomto zvláštním, ale přesto poutavém tématu spánkového esemeskování.

příčiny a prevence textování ve spánku

Textování ve spánku: Skutečný fenomén

Psaní textových zpráv ve spánku je skutečná událost, která se může odehrávat jak v REM, tak v NREM spánku. Může souviset s jinými parasomniemi, jako je náměsíčnost, mluvení ve spánku, jídlo nebo dokonce sex ve spánku. Výzkumníci zjistili, že 10 % účastníků uvedlo, že se alespoň několik nocí v týdnu budí kvůli mobilnímu telefonu.

Fáze spánku REM a NREM

Spánkové cykly REM i NREM zahrnují změny ve fyziologii našeho těla, přičemž první cyklus vyvolává zvýšenou mozkovou aktivitu a zároveň udržuje svaly v nehybnosti, zatímco druhý cyklus zahrnuje tři fáze lehkého spánku až po hluboký regenerační spánek. Během spánku REM se výrazně zvyšuje mozková aktivita, avšak naše svaly zůstávají paralyzované, aby nám zabránily v jednání ve snech. Naproti tomu spánek NREM se skládá ze tří stadií - lehkého spánku přecházejícího do hlubokého regeneračního spánku, kdy klesá tělesná teplota a zpomaluje se srdeční frekvence.

Většina případů psaní textových zpráv ve spánku se sice vyskytuje v lehčích fázích NREM, kdy jedinci častěji reagují na vnější podněty, jako jsou textová upozornění nebo vibrace telefonu, ale může k němu docházet i v obdobích REM, pokud se u někoho vyskytne epizoda podobná poruše chování ve spánku REM (RBD).

Souvislost s jinými parazomniemi

Posílánítextových zpráv ve spánku znamená nevědomé posílání textových zpráv během spánku - často bez toho, aby si na to člověk po probuzení vzpomněl. Toto chování lze považovat za druh parasomnie, která zahrnuje různé abnormální chování, k němuž dochází během spánku. Mezi další příklady patří náměsíčnost, mluvení ve spánku a dokonce i složitější činnosti, jako je jídlo ve spánku nebo sex ve spánku.

Tyto parasomnie jsou často spojeny s faktory, jako je stres, úzkost a chronická spánková deprivace. Kromě toho mohou mít také společné základní mechanismy v mozku - konkrétně v oblastech odpovědných za regulaci našeho stavu vědomí mezi bděním a spánkem.

Vliv na kvalitu spánku

  • Poruchy spánku: Lidé, u nichž dochází k častým epizodám psaní textových zpráv ve spánku, mohou trpět dalšími souvisejícími onemocněními, jako je nespavost nebo obstrukční spánková apnoe. Tyto problémy mohou dále narušit celkovou kvalitu jejich klidného spánku.
  • Spánková deprivace: Posílání textových zpráv v nočních hodinách přispívá k roztříštěnému spánkovému režimu - což v konečném důsledku vede k chronické únavě a špatnému fungování během dne v důsledku nedostatku řádného odpočinku.
  • Úzkost: Obavy z možného trapného nebo nevhodného obsahu zasílaného prostřednictvím nevědomých nočních zpráv by mohly zvýšit pocity úzkosti spojené s rutinou před spaním - a tím zhoršit stávající problémy s usínáním nebo klidným spaním po celou noc.

Faktory vyvolávající psaní textových zpráv ve spánku

Spánkové esemeskování může být vyvoláno různými faktory, které ovlivňují kvalitu odpočinku jedince. Patří mezi ně stres, nepravidelný spánkový režim a další vnější vlivy. V této části se budeme zabývat úlohou, kterou tyto spouštěče hrají při vyvolávání epizod textování ve spánku.

Stresem vyvolané noční návyky při zasílání zpráv

Stres je častým faktorem ovlivňujícím kvalitu spánku a může vést k narušení spánkových cyklů nebo dokonce k chronické spánkové deprivaci. Při vysoké míře stresu mohou být jedinci náchylnější k abnormálnímu chování během spánku - včetně nevědomého posílání textových zpráv přes noc. K tomu může docházet, protože mozek se během spánku snaží zpracovat nevyřešené myšlenky nebo emoce.

Vliv nepravidelného spánkového režimu na textovou komunikaci

V ideálním případě by dospívající a dospělí měli každou noc spát alespoň sedm hodin nepřerušovaného spánku. Moderní životní styl však často zahrnuje práci na směny nebo časté cestování mezi časovými pásmy, což může narušit náš přirozený cirkadiánní rytmus. Tato narušení mohou přispívat k případům, kdy lidé posílají zprávy během fází mimo REM (NREM) nebo REM, aniž by si toho byli plně vědomi.

  • Pracovníci na nočních směnách: Osoby pracující na noční směny mohou mít potíže s nastavením vnitřních tělesných hodin, což vede k náchylnosti k parazomniím, jako je psaní textových zpráv ve spánku.
  • Častí cestující: Cestování přes různá časová pásma může mít za následek nepravidelný spánkový režim, který ztěžuje udržení pravidelnosti v těle cestovatelů při přechodu do hlubokých NREM fází, kde se obvykle vyskytují parasomnie.

Pochopení faktorů, které vyvolávají psaní textových zpráv ve spánku, může jednotlivcům pomoci přijmout vhodná opatření, aby k těmto epizodám nedocházelo. Například zvládání úrovně stresu pomocí relaxačních technik nebo dodržování konzistentního spánkového režimu by mohlo výrazně snížit pravděpodobnost zapojení se do nočního psaní zpráv.

Vnější vlivy a jejich dopad na kvalitu spánku

Kromě stresu a nepravidelného spánku mohou ke špatné spánkové hygieně přispívat i vnější faktory, jako je nadměrné sledování obrazovek před spaním nebo konzumace kofeinu v pozdních hodinách. Tyto návyky mohou zvyšovat výskyt parasomnií, jako je psaní textových zpráv ve spánku, tím, že narušují naše přirozené cirkadiánní rytmy a snižují celkovou kvalitu spánku:

  • Čas strávený u obrazovky: Modré světlo vyzařované elektronickými zařízeními, jako jsou chytré telefony, potlačuje produkci melatoninu - hormonu, který je zodpovědný za regulaci našich vnitřních tělesných hodin. Toto narušení vylučování melatoninu nám ztěžuje usínání v noci a zvyšuje náchylnost k parazomniím.
  • Spotřeba kofeinu: Konzumace kofeinových nápojů v době před spaním stimuluje bdělost a ztěžuje tělu vstup do hlubokých NREM fází, ve kterých obvykle dochází k většině případů parasomnie.

Proaktivní kroky, jako je omezení času stráveného u obrazovky před spaním, vyhýbání se příjmu kofeinu před spaním, praktikování relaxačních technik a dodržování pravidelného spánkového režimu, mohou potenciálně minimalizovat případy psaní textových zpráv ve spánku a zároveň podpořit lepší celkové zdravotní výsledky.

Prevalence parasomnie v různých věkových skupinách

Parasomnie, včetně poruch spánku, jako je náměsíčnost, mluvení ve spánku a psaní SMS ve spánku, se mohou vyskytnout v každém věku. Děti jsou však k jejich výskytu náchylnější než dospělí. Toto abnormální chování během spánku může také souviset se základními onemocněními, jako jsou poruchy dýchání nebo problémy s užíváním návykových látek, které by mohly vyžadovat další lékařskou péči, pokud rušivé epizody přetrvávají spolu s návyky nočního posílání zpráv.

Náchylnost dětí k epizodám parasomnie

Výskyt parazomnií je vyšší u dětí vzhledem k jejich vyvíjejícímu se mozku a nezralému nervovému systému. Podle Národní lékařské knihovny se s některou z forem parasomnie, jako jsou noční děsy nebo zmatené buzení, setkává přibližně 17 % dětí. Dospívající, kteří mají tendenci mít při spánku v blízkosti mobilní telefony, mohou být stále náchylní k psaní textových zpráv ve spánku, i když u mladších dětí bez přístupu k těmto zařízením není tak rozšířená.

  • Spánková deprivace: Děti s chronickou spánkovou deprivací mohou být náchylnější k parazomniím, včetně psaní textových zpráv ve spánku.
  • Úzkost: Stres může vyvolat toto neobvyklé noční chování u dětí i dospělých.
  • Poruchy duševního zdraví: Některé stavy, jako je ADHD nebo porucha autistického spektra, mohou u mladých lidí zvyšovat riziko vzniku parasomnie.

Možná souvislost se základními zdravotními stavy

V některých případech mohou přetrvávající případy parasomnie naznačovat základní zdravotní problém, který je třeba řešit. Například,

  • Obstrukční spánková apnoe: Tato porucha spánku, která se vyznačuje opakovanými přestávkami v dýchání během spánku, může vést k narušenému spánku a zvýšené pravděpodobnosti výskytu parasomnií.
  • Syndrom neklidných nohou: Lidé s tímto onemocněním často pociťují nepříjemné pocity v nohou, které narušují jejich spánkový cyklus a mohou přispívat k rozvoji parasomnie.
  • Narkolepsie: Narkolepsie je neurologická porucha způsobující nadměrnou denní spavost a náhlé záchvaty svalové slabosti. Je spojena také s různými typy parasomnie.

Pokud se u vás nebo vašeho dítěte objevují přetrvávající epizody neobvyklého nočního chování, jako je psaní textových zpráv ve spánku nebo jiné formy parasomnie, je nezbytné poradit se s lékařem, který provede řádné vyhodnocení a léčbu. V některých případech může řešení základního zdravotního problému pomoci tyto rušivé noční návyky omezit nebo zcela odstranit.

Kromě vyhledání lékařské pomoci v případě potřeby může hrát zásadní roli při prevenci případů, kdy se člověk ocitne v bezvědomí a přes noc posílá textové zprávy, také osvojení si návyků zdravého životního stylu, jako je udržování pravidelného spánku a zvládání úrovně stresu. Podpora otevřené komunikace o jakýchkoli obavách týkajících se duševní pohody by mohla dále přispět k zajištění zdravého spánku bez přerušení způsobeného aktivitami souvisejícími s parasomnií.

Scénáře vedoucí k psaní textových zpráv ve spánku

K psaní textových zpráv ve spánku dochází v různých situacích, často aniž by si člověk své jednání uvědomoval. V některých případech mohou lidé psát textové zprávy ve spánku poté, co na svém zařízení obdrží textové upozornění, během nesouvisejícího snu, který je k odeslání zprávy vybídne, nebo dokonce bez jakéhokoli zjevného důvodu. Ačkoli psaní textových zpráv ve spánku není obvykle samo o sobě považováno za závažný problém, je nezbytné poradit se s lékařem, pokud se u vás vedle nočních návyků na posílání zpráv objevují rušivé nebo potenciálně nebezpečné epizody parasomnie.

Zasílání textových zpráv po obdržení oznámení

Zvuk příchozí textové zprávy může někdy vyvolat chování při psaní textových zpráv ve spánku. Jedinci mohou nevědomky sáhnout po telefonu a začít posílat textové zprávy ještě ve spánku. Tento typ reakce by mohl naznačovat, že jsou obzvláště citliví na vnější podněty ve fázích spánku mimo REM, kdy je pravděpodobnější, že tělo bude reagovat fyzicky.

Nesouvisející textové zprávy ve spánku vyvolané snem

V jiných případech může někdo začít psát textové zprávy ve spánku jako součást nesouvisejícího snového scénáře. Ve snu může člověk s někým vést výměnu názorů a nevědomky posílat skutečné textové zprávy, zatímco si stále neuvědomuje, co se děje. K tomuto jevu obvykle dochází během spánku REM (rychlé pohyby očí), kdy jsou sny nejživější a nejkomplexnější.

  • Obsah snů: Obsah snu může ovlivnit povahu a tón zasílaných zpráv, které se mohou pohybovat od souvislých vět až po nesmyslné fráze.
  • Žádná paměť: Po probuzení si tito jedinci obvykle nepamatují, že by tyto zprávy posílali, protože jejich mozek byl v jiném stavu vědomí.

Je důležité si uvědomit, že parazomnie, jako je psaní textových zpráv ve spánku, může souviset s nedostatkem spánku, stresem nebo jinými zdravotními potížemi. Pokud se přistihnete, že často posíláte textové zprávy, aniž byste si na ně vzpomněli, může to svědčit o problému s kvalitou spánku, a tudíž odůvodňovat vyhledání odborné pomoci.

Tipy pro snížení počtu případů psaní SMS ve spánku

  1. Mějte telefon mimo dosah: Umístěte mobilní telefon dál od postele nebo dokonce úplně do jiné místnosti, abyste minimalizovali možnost, že po něm během spánku podvědomě sáhnete.
  2. Ztlumení oznámení: Vypněte zvuková upozornění na svém zařízení před spaním, aby vás příchozí zprávy nerušily ve fázích spánku mimo REM, kdy je pravděpodobnější, že budete reagovat fyzicky.
  3. Vytvořte si režim před spaním: Zavedení důsledného režimu před spaním a upřednostňování relaxačních technik může pomoci zlepšit celkovou kvalitu spánku a snížit pravděpodobnost výskytu parazomnií, jako je například psaní textových zpráv ve spánku.

Začlenění těchto strategií do každodenního života může nejen snížit počet případů nočních zpráv, ale také přispět k lepšímu regeneračnímu spánku - zajistit, aby tělo i mysl byly každý den odpočaté.

Preventivní opatření pro psaní textových zpráv ve spánku

Abyste předešli případům psaní SMS ve spánku, můžete podniknout jednoduché kroky. Vypněte telefon před spaním, použijte noční režim pro omezení oznámení a držte telefon mimo dosah místa, kde spíte.

Vypínání elektronických zařízení před spaním

Jedním z účinných způsobů, jak zabránit psaní zpráv ve spánku, je vypnout před spaním elektronická zařízení, jako jsou mobilní telefony. Tím zajistíte, že příchozí textové zprávy nebo oznámení nepřeruší váš spánkový cyklus a nevyvolají reakci během spánku. Navíc to pomáhá snížit expozici modrému světlu vyzařovanému obrazovkami, které může narušit produkci melatoninu a vést k nedostatku spánku.

Využití funkcí nočního režimu na chytrých telefonech

Pokud vypnutí telefonu není možné, zvažte použití nočního režimu, který je k dispozici na většině chytrých telefonů. Toto nastavení snižuje jas obrazovky a omezuje vyrušování textovými upozorněními nebo jinými oznámeními během určených nočních hodin. Například režim Nerušit od společnosti Apple, noční režim od systému Android nebo aplikace třetích stran, jako je Sleep as Android. Zapnutím těchto funkcí minimalizujete rušení způsobené příchozími textovými zprávami a zároveň v případě potřeby umožníte tísňové volání.

Udržování prostoru pro spaní bez zařízení

Další účinnou strategií, jak zabránit psaní zpráv ve spánku, je udržovat telefon mimo dosah místa, kde spíte. V ideálním případě může držení telefonu mimo místo, kde spíte, vytvořit fyzickou bariéru, která odradí od nevědomého posílání zpráv během spánku. Tím vytvoříte fyzickou bariéru, která vám ztíží nevědomé posílání zpráv během spánku. To také podporuje zdravější spánkovou hygienu a může zlepšit celkovou kvalitu spánku.

Další tipy pro prevenci psaní textových zpráv ve spánku

  • Vytvořte si režim před spaním: Zavedení důsledného režimu před spaním pomůže dát tělu signál, že je čas se uklidnit a připravit se na klidný spánek.
  • Před spaním se vyhněte kofeinu a alkoholu: Konzumace stimulantů, jako je kofein, nebo depresivních látek, jako je alkohol, před spaním může narušit normální spánkové vzorce, což může vést k parazomniím, jako je například psaní textových zpráv ve spánku.
  • Léčba základních onemocnění: Pokud se u vás vedle nočního posílání zpráv objevuje i parasomnie, poraďte se s lékařem, který vám může doporučit léčbu, například kognitivně-behaviorální terapii (KBT) nebo léky v závislosti na závažnosti příznaků.

Zařazením těchto preventivních opatření do svého každodenního života nejen snížíte počet případů psaní textových zpráv ve spánku, ale také přispějete k lepšímu celkovému zdraví tím, že zlepšíte množství i kvalitu regeneračního spánku každou noc.

Vliv technologií na kvalitu spánku

Přítomnost chytrých telefonů a dalších elektronických zařízení v našich ložnicích může mít nepříznivý vliv na celkovou kvalitu spánku. Vzhledem k větší náchylnosti k vlivu technologií jsou dospívající a mladí dospělí vůči jejich vlivu na kvalitu spánku obzvláště zranitelní. Studie provedená mezi vysokoškolskými studenty zjistila, že 93 % z nich má v noci telefon u sebe, přičemž 25 % z nich přijímá hovory, když spí.

Negativní účinky návyků používání gadgetů na klidný spánek

Používání techniky, jako jsou mobilní telefony, tablety nebo notebooky, před spaním může vést k nedostatečnému spánku, syndromu neklidných nohou, obstrukční spánkové apnoe a dokonce k poruše chování v REM režimu. Modré světlo vyzařované obrazovkami potlačuje produkci melatoninu - hormonu zodpovědného za regulaci našeho spánkového cyklu - a ztěžuje usínání a udržení spánku po celou noc.

  • Psaní SMS ve spánku: Jedním z důsledků používání elektronických zařízení před spaním může být nevědomé posílání textových zpráv přes noc.
  • Mluvení ve spánku: Lidé, kteří se věnují svým telefonům až do doby, než jdou spát, mohou pokračovat v hovorech nebo reagovat na textová upozornění i poté, co upadnou do fáze spánku mimo REM.
  • Stravování ve spánku: Studie naznačují, že u těch, kteří tráví čas prohlížením obsahu souvisejícího s jídlem na internetu, se může zvýšit pravděpodobnost nočního mlsání v důsledku zvýšené chuti na jídlo, kterou vyvolává vystavení obrázkům nebo videím s lahodnými pochoutkami těsně před usnutím.

Statistiky týkající se používání chytrých telefonů v nočních hodinách

Průzkum provedený Národní spánkovou nadací odhalil alarmující statistiky o tom, jak rozšířené je používání technologií v nočních hodinách:

  1. Průzkum provedený Národní spánkovou nadací ukázal, že většina dětí (72 %) a dospívajících (89 %) má v ložnici alespoň jedno elektronické zařízení, což může přispívat k parazomniím, jako je psaní textových zpráv ve spánku, a také k chronické spánkové deprivaci a celkově špatné kvalitě spánku.
  2. Téměř dvě třetiny (65 %) dospělých spí s telefonem nebo tabletem na dosah ruky, což zvyšuje pravděpodobnost, že budou v pokušení zkontrolovat zprávy nebo oznámení, pokud se v noci probudí.
  3. Nadměrné používání obrazovky před spaním je spojeno se zvýšeným rizikem výskytu parasomnií, jako je psaní textových zpráv ve spánku, a s dalšími problémy, jako je chronická spánková deprivace a špatná celková kvalita spánku.

Abyste si zajistili kvalitní noční odpočinek a snížili pravděpodobnost, že se budete chovat rušivě, jako je psaní textových zpráv ve spánku, je nezbytné vytvořit si zdravé návyky, pokud jde o používání technologií. Patří sem nastavení hranic v rámci rutiny před spaním - vypínání zařízení alespoň hodinu před ulehnutím do postele, udržování zařízení mimo dosah během spánku a zajištění prostředí v ložnici, které je příznivé pro klidný spánek - bez rušivých vlivů, jako jsou jasné obrazovky nebo hlučná oznámení.

Genetická složka parazomnií

Psaní textových zpráv ve spánku, náměsíčnost a mluvení ve spánku mohou mít genetickou složku. Pokud jeden z vašich rodičů trpí parasomnií, můžete ji zdědit i vy. Ačkoli je třeba ještě provést další studii, důkazy ukazují na možný genetický základ spánkového esemeskování, chůze a mluvení.

Dědičné vzorce související s poruchami parasomnie

Pozorování vzorců v rodinách, kde se u více členů vyskytují podobné poruchy spánku, naznačuje, že genetika hraje roli při určování náchylnosti jedince k rozvoji určitých typů parasomnií. Například u dětí, jejichž rodiče trpí poruchou spánku REM (RBD), je větší pravděpodobnost, že se tato porucha rozvine i u nich.

Vědci zkoumají možné genetické souvislosti s dalšími onemocněními, jako je syndrom neklidných nohou a obstrukční spánková apnoe.

Potřeba dalšího výzkumu genetických souvislostí

K úplnému pochopení vlivu genetiky na parazomnie je zapotřebí dalšího výzkumu. Rodinný výzkum ve velkém měřítku, studie dvojčat a celogenomová asociační šetření mohou pomoci objasnit roli dědičnosti a prostředí při vzniku těchto stavů.

Pochopení role genetiky u parasomnií může nakonec vést k cíleným intervencím pro rizikové jedince a ke zlepšení celkové kvality spánku u osob postižených těmito stavy.

Nejčastější dotazy týkající se zasílání textových zpráv ve spánku

Je psaní SMS ve spánku problém?

Psaní textových zpráv ve spánku může narušit odpočinek a vést k trapným zprávám, proto je důležité řešit základní faktory, jako je stres nebo špatná spánková hygiena.

Jak je to s posíláním SMS ve spánku?

Textování ve spánku je parasomnie, při níž jedinci posílají textové zprávy ve spánku, aniž by si na to vzpomněli.

Jak časté je psaní SMS ve spánku?

Přesný výskyt psaní textových zpráv ve spánku není znám, ale podle neoficiálních důkazů je stále častější v důsledku častějšího používání chytrých telefonů.

Jak funguje posílání SMS ve spánku?

K psaní textových zpráv ve spánku dochází, když člověk nevědomě komunikuje se svým telefonem během lehkého nebo přerušovaného spánku, což je vyvoláno vnějšími podněty, jako jsou oznámení, nebo vnitřními faktory, jako jsou sny související se stresem.

Závěr

Psaní textových zpráv ve spánku je skutečná věc, která postihuje dospívající i dospělé, a může být vyvolána stresem nebo základními zdravotními potížemi.

Chcete-li zabránit psaní zpráv ve spánku, zkuste telefon vypnout nebo zapnout noční režim a držte zařízení dál od místa, kde spíte.

Vysokoškolští studenti by se měli vyvarovat používání mobilních telefonů v ložnicích, aby se zlepšil jejich režim odpočinku a předešlo se výskytu parasomnie.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?