Jak spát v letadle?

Published:

Pochopení toho, jak spát v letadle, může rozhodnout o tom, zda do cílové destinace dorazíte odpočatí, nebo unavení. V tomto průvodci se dozvíte, jak si během letu maximálně odpočinout, od výběru správného sedadla a vytvoření prostředí vhodného pro spánek až po přípravu na cestu pomocí rituálů před spaním.

Prozkoumáme témata, jako je důležitost strategického výběru sedadla, s důrazem na to, proč mohou být sedadla u okna vhodnější pro spánek než sedadla do uličky. Dozvíte se také, jak si během letu zachovat své rituály před spaním, včetně digitálního detoxu a rutinních činností, které našemu tělu signalizují, že je čas jít spát.

Článek se dále zabývá fyzickou přípravou před odletem, například úpravou stravovacího režimu a využitím slunečního světla k prevenci jet lagu. Prozkoumáme roli hydratace v kvalitě spánku na palubě letadla, podrobně popíšeme vliv dehydratace na míru únavy a poskytneme praktické tipy, jak si udržet hydrataci.

V neposlední řadě se budeme zabývat vytvořením sady vybavení pro lepší spánek na palubě, která mimo jiné zahrnuje cestovní polštáře, sluchátka s potlačením hluku a masku na spaní. Budeme se také zabývat možnými výhodami používání doplňků stravy s melatoninem, pokud je to vhodné. Připoutejte se, až se pustíme do zvládnutí spánku v letadle!

jak spát v letadle

Pohodlí pro spánek v letadle

Pro zajištění klidného spánku během letu je třeba upřednostnit pohodlí. Čím lépe se budete cítit, tím snadněji se vám bude během cesty usínat a spát. Chcete-li maximalizovat úroveň pohodlí během letu, zvažte možnost vzít si s sebou osobní předměty, které podporují relaxaci.

Důležitost toho, abyste si s sebou vzali osobní věci pro pohodlí

Jedním ze způsobů, jak si zajistit maximální pohodlí, je vzít si s sebou osobní věci, díky kterým se budete cítit příjemně a uvolněně. Cestovní deka, jako je například cestovní deka EverSnug, nebo podpůrný polštář na krk, jako je například cestovní polštář Cabeau Evolution S3, mohou výrazně zlepšit kvalitu vašeho spánku na palubě. Tyto předměty poskytují známé hmatové vjemy, které pomáhají signalizovat tělu, že je čas na odpočinek.

Vrstvení oblečení pro optimální tepelnou regulaci

Kromě těchto doplňků může k lepšímu spánku během letu přispět i nošení vrstev oblečení. V kabinách letadel často dochází k výkyvům teplot během cesty; možnost přizpůsobit si podle toho oblečení pomáhá udržovat optimální tepelnou regulaci, aby vás nepohodlí nerušilo ve spánku.

  • Lehké tričko s dlouhým rukávem jako základní vrstva poskytuje teplo, aniž by způsobovalo přehřátí.
  • Snadno odnímatelný svetr nebo mikina s kapucí umožňují rychlou úpravu při změně teploty v kabině.
  • Ponožky udržují nohy v teple - studené nohy často způsobují bdělost.

Udržet si během letu fyzické pohodlí není vždy snadné kvůli zmenšujícímu se prostoru pro nohy. V průběhu let letecké společnosti zmenšily prostor mezi řadami, aby se do nich vešlo více cestujících, což vedlo k nepohodlnému uspořádání sedadel. Řešením by bylo, kdyby letecké společnosti nabízely modernizovaná letadla, která by umožňovala dostatek prostoru pro cestující. Pro dosažení uspokojivého spánku během letu je nezbytné najít individuální režim, který bude vyhovovat každému člověku zvlášť. Ale s pečlivým plánováním a přípravou spolu s několika užitečnými osobními předměty je dobrý spánek během cestování mnohem dosažitelnější.

Strategický výběr sedadel

Výběr správného sedadla v letadle může významně ovlivnit spánek během letu. Správné umístění může zajistit menší rušení a větší fyzické pohodlí, což jsou klíčové faktory pro dosažení kvalitního spánku během letu.

Výhody okenních sedadel

Sedadlo u okna je často preferováno mnoha cestujícími z několika důvodů. Zaprvé nabízí dodatečnou oporu, která vám umožní opřít se o stěnu letadla a zaujmout tak pohodlnější polohu při spánku. Za druhé, protože na jedné straně nejsou sousední sedadla, je menší pravděpodobnost, že vás budou rušit ostatní cestující, kteří se pohybují nebo potřebují vstát.

Mějte však na paměti, že sedadla u okna mohou být pro vyšší osoby stísněná kvůli omezenému prostoru pro nohy. V takovém případě zvažte, zda si místo toho nevybrat sedadlo v odletové řadě nebo v přepážce, protože ty obvykle nabízejí více místa pro nohy.

Proč sedadla v uličce nemusí být ideální

Sedadla do uličky se mohou zdát lákavá, protože umožňují snadný přístup k toaletám a odkládacím schránkám nad hlavou, aniž by rušila ostatní, ale při pokusu o spánek na palubě mají svá úskalí. Například sedadla v uličce bývají rušnějšími místy, kde často prochází letušky a spolucestující, což může způsobovat rušení během cesty.

Podle CNN Travel jsou navíc loketní opěrky v uličce obvykle nenastavitelné, takže jsou nepohodlným místem k odpočinku, na rozdíl od loketních opěrek u oken, které jsou obvykle vybaveny polstrováním. Navíc se zde zvyšuje riziko, že do vás vrazí lidé procházející uličkou nebo projíždějící vozíky s jídlem. Pokud tedy nepotřebujete časté přestávky na toaletu, je lepší zvolit jiné místo.

Stručně řečeno, strategický výběr sedadla hraje zásadní roli při zajištění kvalitního nočního odpočinku na palubě letadla, zejména při dálkových letech, kdy je dostatečný spánek nezbytný pro boj s jet lagem po příletu do cílové destinace. Zda se raději opřete o stěnu kabiny na sedadle u okna, nebo si užijete více místa pro nohy, které nabízejí výstupní řady, závisí na osobních preferencích a fyzických potřebách. Před potvrzením rezervace na nadcházející cestu si vyhraďte potřebný čas na zvážení svého výběru.

Udržování rituálů před spaním během letu

Nedovolte, aby vaše obvyklé noční návyky ustoupily do pozadí, když jste ve vzduchu. Dodržování rituálů může mít velký vliv na to, jak dobře se vám bude spát. Stejně jako doma je zásadní připravit tělo na odpočinek.

Důležitost digitální detoxikace před spaním

Jedním z klíčových aspektů této přípravy je přestávka od elektronických zařízení předtím, než se pokusíte usnout. Modré světlo vyzařované obrazovkami potlačuje produkci melatoninu, což narušuje cykly spánku a bdění. Harvard Health Publishing vysvětluje, že vystavení světlu potlačuje sekreci melatoninu více než jakýkoli jiný typ světla a dvakrát více posouvá cirkadiánní rytmy.

Abyste tělu dali najevo, že je čas jít spát, zkuste alespoň 60 minut před plánovaným spánkem vypnout veškerou elektroniku. Tento digitální detox napomůže relaxaci a rychleji navodí ospalost.

Jak rutinní činnosti signalizují naše tělo do režimu spánku

Kromě toho, že se před spaním vyhnete obrazovkám, může být při usínání v letadle prospěšné zachovat i další prvky pravidelného nočního režimu. Pokud si například doma před spaním obvykle čtete nebo posloucháte uklidňující hudbu, dělejte totéž i během letu.

Rutinní činnosti fungují jako signály, které našemu tělu říkají, že je čas na spánek; podporují důvěrnou známost, která nám pomáhá uvolnit se i v neznámém prostředí, například v kabině letadla. Podle nadace Sleep Foundation udržování konzistentních rutinních postupů v době spánku zlepšuje celkovou kvalitu a délku spánku bez ohledu na to, kde se nacházíme - včetně tisíců metrů nad zemí.

Fyzická příprava před letem

Plánujete dálkový let? Nezapomeňte připravit své tělo. Přizpůsobení svého programu časovému pásmu cílové destinace může pomoci minimalizovat jet lag a podpořit lepší spánek na palubě. To zahrnuje konzumaci jídla ve vhodnou dobu a vystavení se slunečnímu záření, pokud je to nutné.

Tipy pro úpravu jídelního plánu

Začněte upravovat časy jídla několik dní před odjezdem. Pokud cestujete na východ, zkuste večeřet dříve než obvykle, pokud na západ, mírně ji odložte. Pomůžete tak přenastavit své vnitřní hodiny a usnadníte tak tělu adaptaci po příjezdu do nového časového pásma.

  • Ranní lety: Snídejte brzy ráno podle časového pásma vaší destinace.
  • Noční lety: Vyvarujte se konzumace těžkých jídel před spaním, protože by to mohlo narušit spánek během letu.

Úloha slunečního světla v prevenci jet lagu

Sluneční světlo hraje významnou roli v regulaci našich biologických hodin. Vystavování se slunečním paprskům v určitou dobu podle směru cesty může pomoci rychleji obnovit cirkadiánní rytmus, a tím snížit účinky jet lagu. Pokud například letíte směrem na východ, snažte se o ranní světlo a vyhýbejte se večernímu světlu, zatímco při cestě na západ je tomu naopak. Užitečný nástroj, jako je aplikace Jet Lag Rooster, může poskytnout personalizované rady ohledně nejvhodnějšího času pro vystavení slunečnímu světlu v závislosti na individuálních podrobnostech trasy. Při pobytu venku nezapomeňte chránit pokožku před škodlivým UV zářením ochranným oblečením nebo opalovacím krémem.

Kromě fyzických přípravků zvažte i použití přírodních doplňků stravy, jako je například CBD olej od společnosti Cibdol, u něhož byly prokázány potenciální přínosy pro podporu spánku a relaxace, což je užitečné zejména pro ty, kteří mají potíže s usínáním v letadle kvůli úzkosti nebo jiným faktorům souvisejícím s cestováním letadlem. Před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu, zejména při překračování časových pásem, je důležité poradit se s odborníkem.

Hydratace a kvalita spánku na palubě

Hydratace je pro dobré zdraví zásadní, zejména během dlouhých letů. Nejenže udržuje optimální fungování vašeho těla, ale také zajišťuje lepší kvalitu spánku na palubě. Pití velkého množství vody během cesty pomáhá bojovat proti únavě a předcházet bolestem hlavy, které jsou častými stížnostmi cestujících letadlem.

Vliv dehydratace na únavu a bolesti hlavy

Studie prokázaly, že i mírná dehydratace může způsobit příznaky, jako je únava, nízká hladina energie a snížené kognitivní funkce. Může také vést k vysušení kůže a očí, což může být nepříjemné, když se snažíte v letadle usnout. Před letem a během letu pijte hodně vody, abyste se udrželi hydratovaní.

Tipy pro udržení hydratace na palubě

  • Vyhněte se alkoholu: Pamatujte, že alkohol ve vysokých nadmořských výškách rychleji dehydratuje organismus, protože má močopudné účinky.
  • Vynechejte nápoje s kofeinem: Nápoje bohaté na kofein, jako je káva nebo čaj, působí také jako diuretika, což vede ke zvýšenému močení a následně ke ztrátě tekutin z těla.
  • Vyberte si ovocné šťávy: Pokud se vám zdá obyčejná voda příliš nudná, zvolte raději ovocné šťávy. Poskytují hydrataci spolu s nezbytnými vitamíny, takže jsou vynikající volbou pro osvěžení během letu.

Závěrem lze říci, že dostatečná hydratace je klíčem k dobrému spánku během letu, protože udržuje naše tělo v dobrém stavu, přestože se nacházíme tisíce metrů nad zemí, kde je vlhkost nižší, než na jakou jsme zvyklí. Až se budete příště chystat na dálkový let, vzpomeňte si na tyto tipy, abyste si zajistili lepší spánek uprostřed mraků.

Vytvoření sady vybavení pro lepší spánek na palubě letadla

Chcete lépe spát v letadle? Vše je o maličkostech. Jednou z nich je mít vlastní sadu vybavení plnou nezbytných věcí, které vám mohou zajistit větší pohodlí a uvolnění během letu. Už žádné přehrabování v příručním zavazadle uprostřed letu a rušení ostatních cestujících.

Základní předměty, které by měla obsahovat vaše sada pomůcek

Vaše osobní sada vybavení by měla obsahovat špunty do uší, zařízení pro snížení tlaku, přípravky pro péči o pleť, a pokud je to pro vás vhodné, i melatoninové doplňky. Špunty do uší jsou nezbytné pro blokování hluku, zatímco zařízení pro snížení tlaku, jako jsou nafukovací cestovní polštáře, poskytují fyzické pohodlí.

Nezapomeňte si přibalit produkty péče o pleť, jako jsou hydratační spreje na obličej nebo hydratační krémy proti suchému vzduchu v kabině. A pokud jste tomu otevřeni, dalším užitečným doplňkem může být CBD olej, který je známý svými potenciálními relaxačními vlastnostmi.

Výhody užívání doplňku melatoninu (pokud je vhodný)

Melatonin, hormon, který pomáhá regulovat cyklus spánku a bdění, se často užívá jako doplněk stravy, který pomáhá upravit vnitřní hodiny těla při přechodu z jednoho časového pásma do druhého. Užívání tohoto hormonu jako doplňku stravy bylo shledáno užitečným pro mnoho cestovatelů, kteří si chtějí upravit vnitřní hodiny svého těla, zejména při překračování různých časových pásem. Před zahájením jakéhokoli programu s doplňky stravy je nezbytné poradit se s lékařem.

Zařazení CBD do této rutiny může dále posílit relaxační účinky díky jeho potenciálním uklidňujícím vlastnostem, jak vyplývá z některých studií provedených na vliv CBD na úzkost a nespavost. Nezapomeňte však, že individuální reakce se značně liší, takže to, co funguje u jednoho člověka, nemusí fungovat u jiných.

Hledání způsobů, jak se vypořádat s problémem zmenšujícího se prostoru pro nohy na palubě letadla, vyžaduje vskutku kreativitu. Ale jakmile najdeme vlastní postup, který nám vyhovuje, stane se dosažení uspokojivého spánku na palubě méně náročným úkolem. Až budete příště nastupovat do letadla, nezapomeňte si přibalit osobní hygienickou soupravu, abyste měli vše potřebné po ruce a zbytečně nerušili spolucestující.

Překonávání problémů spojených se zmenšujícím se prostorem pro nohy v letadlech

Snažíte se najít pohodlí na stále se zmenšujícím prostoru sedadel v letadle? Nejste sami. Letecké společnosti zmenšily prostor pro nohy mezi řadami, aby se do nich vešlo více cestujících, což vede k nepohodlnému uspořádání sedadel, které může ztížit usínání v letadle.

Jedním z řešení je, aby letecké společnosti nabízely modernizovaná letadla s dostatečným prostorem pro cestující. To poskytuje nejen pohodlné prostředí vhodné pro spánek, ale také zlepšuje celkový zážitek z letu. Některé letecké společnosti již v tomto směru podnikají kroky a nabízejí prémiovou ekonomickou třídu s větším prostorem pro nohy a dalšími výhodami.

Hledání komfortní zóny v omezeném prostoru

Pokud není možné provést upgrade nebo pokud létáte s nízkonákladovými dopravci, je pro dosažení uspokojivého spánku během letu nezbytné najít si vlastní rutinu. Začněte tím, že si co nejvíce upravíte sedadlo - pokud je to přípustné, sklopte ho a použijte všechny dostupné polštáře nebo přikrývky pro větší oporu a pohodlí.

Zvažte investici do cestovního příslušenství, jako jsou nafukovací podnožky nebo přenosné polštáře na sedadla, které mohou výrazně zlepšit vaše pohodlí během dálkových letů. Tyto předměty jsou dostatečně kompaktní, aby nezabíraly příliš mnoho místa v příručním zavazadle, a přesto poskytují značnou úlevu, zejména při delším sezení.

Využití produktů CBD pro lepší spánek na palubě letadla

Další účinnou strategií je začlenění produktů CBD, jako je řada olejů Cibdol, do rutiny před letem. Tyto produkty, známé svými uklidňujícími vlastnostmi, by mohly pomoci podpořit relaxaci ve stísněných podmínkách na palubě letadla, a tím přispět ke kvalitnějšímu spánku, i když se potýkáte s omezeným osobním prostorem.

Přizpůsobení strategií osobním potřebám a preferencím

  • Upřednostněte odpočinek: Snažte se před nástupem do letadla dostatečně odpočívat, abyste se během letu necítili tak vyčerpaní a mohli snáze usnout navzdory nepříznivým okolnostem.
  • Zvolte optimální časy odletů: Pokud je to možné, vybírejte si lety, které jsou v souladu s přirozenou dobou spánku, čímž minimalizujete narušení vnitřních hodin vašeho těla a dosáhnete plynulejšího přechodu mezi časovými pásmy, což v konečném důsledku podpoří lepší spánek během letu.
  • Udržujte hydrataci: Udržování hydratace během cesty má zásadní význam pro předcházení únavě způsobené dehydratací, bolestem hlavy atd., které mohou negativně ovlivnit vaši schopnost dosáhnout zdravého spánku na palubě.

Nezapomeňte, že najít svou komfortní zónu v omezeném prostoru znamená přizpůsobit strategie svým osobním potřebám a preferencím. S trochou kreativity a přípravy můžete dosáhnout uspokojivého spánku i na těch nejstísněnějších letech.

Časté dotazy týkající se spánku v letadle

Proč se v letadle špatně spí?

Nepohodlné sezení, hluk, rušivé světlo a změny tlaku v kabině ztěžují usínání během letu.

Je bezpečné spát v letadle?

Ano, obecně je to bezpečné, ale při delších letech se doporučuje pravidelný pohyb, aby se předešlo hluboké žilní trombóze (HŽT).

Podívejte se na tyto tipy Mayo Clinic pro prevenci hluboké žilní trombózy během cestování.

Jak se spí v letadle při úzkosti?

Zvládněte úzkost pomocí vědomých dechových cvičení a vizualizačních technik, které vám pomohou usnout na palubě.

Další strategie pro řešení úzkosti spojené s letem naleznete na této užitečné stránce ADAA.

Jak se dá spát v letadle bez polštáře?

Použijte nafukovací polštáře na krk nebo si srolujte bundu jako provizorní oporu, abyste si mohli trochu přispat.

Další kreativní řešení najdete v tomto informativním průvodci Travel Made Simple.

Mohou mi produkty CBD pomoci usnout v letadle?

Je známo, že produkty CBD pomáhají při spánku a někteří lidé je považují za užitečné pro spánek v letadle. Před použitím jakýchkoli nových prostředků na spaní je však důležité poradit se se svým lékařem.

Existují kromě léků na předpis i jiné prostředky na spaní, které mohu použít v letadle?

Ano, existují i jiné možnosti, například doplňky stravy s melatoninem, bylinné čaje a aromaterapie. Opět je důležité, abyste se před použitím jakýchkoli nových podpůrných prostředků na spaní poradili se svým lékařem.

Mám používat alkohol jako prostředek k navození spánku v letadle?

Alkohol sice může způsobit ospalost, ale může vás také dehydratovat a narušit váš spánkový cyklus. Raději se alkoholu vyhněte a zvolte raději jiné prostředky na spaní.

Závěr

Tipy pro spánek v letadle:

  • Vezměte si s sebou věci pro osobní pohodlí, jako je polštář na krk a maska na oči.
  • Vrstvení oblečení pro optimální tepelnou regulaci.
  • Strategicky si vyberte sedadlo, abyste měli maximální pohodlí.
  • Během letu dodržujte rituály před spaním, jako je čtení nebo poslech uklidňující hudby.
  • Před letem se fyzicky připravte cvičením a protahováním.
  • Před letem a během letu se dostatečně hydratujte.
  • Vytvořte si sadu potřebných věcí, jako jsou špunty do uší a hydratační krém.
  • Zmenšující se prostor pro nohy překonáte protahováním a cvičením vsedě.

Dodržováním těchto tipů můžete zvýšit své šance na kvalitní spánek v letadle a dorazit do cílové destinace odpočatí a připravení na dobrodružství.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?