Mají fáze Měsíce vliv na spánek?

Published:

Mají fáze měsíce vliv na spánek? Tato zapeklitá otázka vzbuzuje zvědavost vědců i běžných lidí již po celé generace. V tomto obsáhlém příspěvku na blogu se budeme zabývat složitým vztahem mezi měsíčními cykly a lidským spánkem.

Prozkoumáme různé studie, které zkoumaly souvislost mezi lunárními cykly a kvalitou spánku, včetně výzkumu, který naznačuje, že během úplňku dochází k poklesu hlubokého spánku. Kromě toho probereme, jak mohou s různými fázemi Měsíce souviset výkyvy nálad a kriminality.

Budeme se zabývat také dopadem měsíčních cyklů na domorodé komunity s omezeným přístupem k elektřině a také tím, jakou roli může hrát míra urbanizace v naší reakci na tyto nebeské vlivy. Dále budeme porovnávat cirkadiánní rytmy s měsíčními fázemi, přičemž budeme zkoumat hormonální vliv na spánkové vzorce a roli, kterou hrají vnitřní cirkadiánní hodiny při určování kvality spánku.

Nakonec se budeme zabývat důkazy, které podporují myšlenku, že fáze měsíce skutečně ovlivňují spánkové návyky člověka, a na základě těchto poznatků se zamyslíme nad možným využitím pro zlepšení léčby nespavosti. Pojďte s námi prozkoumat toto zajímavé téma!

do-moon-phases-affect-sleep

Souvislost mezi fázemi Měsíce a spánkovým režimem

Měli jste někdy pocit, že se při úplňku více převalujete? Nejste sami. Švýcarská studie zjistila, že lunární cykly mohou ovlivňovat naše spánkové návyky, i když si toho nejsme vědomi.

Výsledky švýcarské studie o délce spánku během úplňku

Účastníci studie usínali při úplňku o pět minut déle a za noc spali o 20 minut méně. V porovnání s ostatními nocemi měli také o 30 % méně hlubokého spánku. Tyto změny spánkových návyků byly pozorovány bez ohledu na to, zda účastníci znali aktuální fázi Měsíce nebo ji viděli z okna své ložnice.

Ačkoli zvýšená hladina světla během úplňku může hrát určitou roli, vědci se domnívají, že hlavní příčinou těchto účinků jsou vnitřní hormony, které se podílejí na našich přirozených cirkadiánních rytmech.

Úloha cirkadiánního rytmu v souvislosti s lunárními cykly a spánkem

Naše tělo je vybaveno vnitřním časoměřičem, cirkadiánním rytmem, který dohlíží na několik fyziologických operací včetně spánku. Hlavním impulsem tohoto fyziologického mechanismu je působení světla, ale roli mohou hrát i další prvky, jako je genetika nebo chování.

  • Melatonin: Jedním z klíčových hormonů, který se podílí na regulaci našeho cirkadiánního rytmu, je melatonin, často označovaný jako "spánkový hormon". Produkce melatoninu se zvyšuje, když se v noci setmí, což nám signalizuje, že je čas jít spát.
  • Chronobiologie: Studie o tom, jak jsou naše biologické procesy ovlivňovány přírodním prostředím, se nazývá chronobiologie. Tento obor má zásadní význam pro pochopení role, kterou mohou hrát vnější faktory, jako jsou fáze měsíce, při ovlivňování spánkového režimu člověka.

I když je třeba provést další výzkum, abychom plně porozuměli souvislostem mezi lunárními cykly a kvalitou spánku, dodržování správné spánkové hygieny může pomoci zmírnit případné poruchy způsobené změnami měsíčních fází. Pro zajištění klidného spánku je vhodné zdržet se v blízkosti doby spánku stimulujících látek, zavést neochvějný režim před spaním, vytvořit uklidňující rutinu před usnutím a vytvořit ideální spánkovou atmosféru.

Vliv Měsíce na lidské chování

Lidové pověsti často připisují různé vlivy na lidské chování, jako jsou změny nálad nebo nárůst kriminality, jedinému stálému přirozenému satelitu Země, Měsíci. Nedávné vědecké studie poskytly důkazy podporující tuto představu a ukázaly, že při porovnání počátečních základních měření provedených před pozorovacími obdobími s následnými měřeními získanými po ukončení sezení na mnoha místech po celém světě dochází k významným změnám.

Výkyvy nálad a míra kriminality v závislosti na měsíčních fázích

Není neobvyklé, že si lidé s fázemi Měsíce spojují určité chování, například podrážděnost nebo emoční nestabilitu. Některé studie dokonce naznačují souvislost mezi úplňkem a zvýšenou kriminalitou. Například studie provedená na univerzitě v Miami zjistila, že během úplňkových nocí dochází častěji k útokům s přitěžujícími okolnostmi než v jiných fázích Měsíce. Ačkoli jsou tato zjištění zajímavá, je nezbytné poznamenat, že někteří vědci proti této korelaci argumentují kvůli možným zkreslením v metodách sběru dat.

Globální výzkum odhaluje změny v chování související s měsíčními cykly

Vědci po celém světě zkoumají, jak mohou fáze měsíce ovlivňovat lidské chování. Jeden z významných příkladů pochází z Japonska, kde vědci zjistili, že během určitých fází Měsíce dochází k nárůstu počtu hospitalizací kvůli psychickým problémům. Podobně studie provedená v Německu zjistila, že počet návštěv na pohotovosti v souvislosti s konzumací alkoholu je vyšší v době novoluní ve srovnání s jinými obdobími v průběhu měsíce.

Kromě těchto příkladů z různých zemí a kultur se výzkum zabý val také tím, jak mohou naše spánkové vzorce ovlivňovat měsíční cykly - čímž se vracíme zpět k pochopení vlivu fází měsíce na lidský spánek.

Spánkové vzorce v domorodých komunitách

Výzkumníci sledovali spánkové návyky 98 osob žijících ve třech domorodých argentinských komunitách po dobu jednoho až dvou měsíců. Každá komunita měla různou míru dostupnosti zdrojů elektrické energie, které byly k dispozici během sledovaných denních a nočních období. Zjistili, že omezený přístup ovlivňuje spánkové návyky v závislosti na lunárních fázích u těchto obyvatel žijících ve venkovských oblastech, kde chybí moderní vybavení, jako je elektřina.

Studie zahrnující tři původní argentinské komunity

Studie vědců z Yaleovy univerzity se zaměřila na tři různé domorodé komunity: Toba/Qom, Mocovi a Wichi. Tyto skupiny žijí v odlehlých oblastech s omezeným přístupem k umělým zdrojům světla v nočních hodinách. Sledováním jejich spánkových návyků pomocí přístrojů nošených na zápěstí, tzv. aktigrafů, byli vědci schopni zjistit, jak jejich odpočinek ovlivňují změny přirozených světelných podmínek vyvolané lunárními cykly.

Omezený přístup ovlivňující spánkové návyky ve vztahu k měsíčním fázím

Výsledky odhalily zajímavý vzorec: délka spánku účastníků se snižovala při úplňku a zvyšovala při novoluní - bez ohledu na to, zda žili v obci s přístupem k elektrickému osvětlení, či nikoli. To naznačuje, že s ohledem na změny měsíčních fází mohou mít na naše cirkadiánní rytmy a celkovou kvalitu spánku vliv i jiné faktory než umělé osvětlení.

Je možné, že se naše tělo vyvinulo tak, aby lépe reagovalo na změny přirozené hladiny světla, pravděpodobně kvůli důležitosti udržování stálého cyklu spánku a bdění pro zdraví a pohodu. Jinými slovy, i když dnes žijeme ve světě, kde převládají umělé zdroje osvětlení, jako jsou pouliční lampy a elektronická zařízení, naše vnitřní biologické hodiny mohou být stále ovlivňovány měnícím se osvětlením Měsíce.

Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom plně pochopili, jak lunární cykly ovlivňují lidské chování a spánkové vzorce u různých populací po celém světě, tato zjištění nabízejí cenné poznatky o složitém vztahu mezi naším životním prostředím a biologií. Dodržováním správných návyků spánkové hygieny, jako je pravidelné uléhání do postele nebo omezení expozice obrazovkám před spaním, mohou jednotlivci pracovat na zlepšení celkové kvality svého spánku - bez ohledu na to, zda jsou ovlivněni úplňkem, či nikoli.

Spánkové vzorce v domorodých komunitách

Věděli jste, že fáze Měsíce mohou ovlivňovat lidský spánek? Byla provedena studie zahrnující tři domorodé argentinské komunity, která zkoumala vztah mezi měsíčním cyklem, přístupem k elektřině a spánkovými návyky. Studie odhalila, že měsíční cyklus má na spánek značný vliv, přičemž během úplňku si jedinci déle odpočinou a méně si odpočinou. K tomu docházelo bez ohledu na přístup k elektřině nebo umělým zdrojům světla v noci, což naznačuje, že přirozené měsíční světlo hraje významnou roli při ovlivňování spánkového chování lidí.

Studie poskytuje cenné informace o tom, jak naši předkové mohli přizpůsobit své spánkové návyky na základě environmentálních signálů, jako jsou fáze měsíce, dříve než moderní technologie tyto rytmy změnily. Tento výzkum nejen upozorňuje na potenciální vliv měsíčních cyklů na lidský spánek, ale také zdůrazňuje, že při studiu tohoto jevu je důležité brát v úvahu kulturní a environmentální faktory.

Klíčové závěry studie

  • Spánkový režim všech tří komunit byl významně ovlivněn lunárním cyklem, přičemž účastníci usínali déle a méně spali během úplňku.
  • K těmto změnám docházelo bez ohledu na přístup k elektřině nebo umělým zdrojům světla v noci, což naznačuje, že přirozené měsíční světlo hraje významnou roli při ovlivňování lidského spánku.
  • Studie poskytuje cenné informace o tom, jak naši předkové mohli přizpůsobit své spánkové návyky na základě environmentálních signálů, jako jsou fáze měsíce, dříve než moderní technologie tyto rytmy změnily.

Výzkumníci z Washingtonské univerzity také zjistili, že spánkový režim člověka je synchronizován s měsíčními fázemi bez ohledu na etnický původ nebo úroveň urbanizace. To naznačuje, že lidé napříč kulturami mohou být přirozeně přizpůsobeni změnám, které přináší nebeský souputník Země během svého měsíčního oběhu kolem nás.

Přestože přesný důvod těchto změn spánkového režimu není znám, je nezbytné pokračovat ve zkoumání možných faktorů, které k tomuto jevu přispívají - včetně dodržování správné spánkové hygieny a pochopení toho, jak naše tělo reaguje odlišně na základě environmentálních signálů, jako jsou fáze měsíce.

S postupujícím výzkumem se zdá být pravděpodobnější, že mezi cyklem Měsíce a naším spánkovým režimem existuje větší vazba, než se původně předpokládalo. Pokračováním ve studiu různých populací a zvažováním různých faktorů ovlivňujících náš každodenní život mohou vědci získat cenné poznatky pro zlepšení celkového zdraví a pohody díky lepšímu pochopení přírodních rytmů, jako jsou ty, které řídí jediná stálá přirozená družice Země - Měsíc.

Synchronizace s měsíčními fázemi napříč kulturami

Nejnovější výzkumy ukazují, že lidé z různých kultur a životních prostředí mají podobné změny spánkových návyků v závislosti na měsíčním cyklu. To naznačuje, že naše spojení s Měsícem může být zakořeněno hlouběji, než se dosud předpokládalo, a přesahuje geografické hranice a společenské vlivy.

Synchronizace spánku s měsíčními fázemi napříč kulturami

  • Američtí vysokoškolští studenti: Studie zjistila, že vysokoškolští studenti v oblasti Seattlu mají zhoršenou kvalitu spánku v noci před úplňkem. Tato skupina představuje urbanizovanou populaci vystavenou v noci umělým zdrojům světla.
  • Domorodé komunity v Argentině: Výzkumníci sledovali tři komunity původních obyvatel v severovýchodní Argentině, které měly různou míru přístupu k elektrickým zdrojům během sledovaných denních a nočních období. U těchto populací žijících ve venkovských oblastech, kde chybí moderní vybavení, jako je elektřina, se objevily podobné vzorce.
  • Mezikulturní srovnání: Navzdory rozdílům v životním stylu a environmentálních faktorech vykazovaly obě skupiny konzistentní změny ve spánkových návycích v závislosti na lunárních fázích - zejména v období úplňku, kdy docházelo ke zhoršení kvality spánku.

Cirkadiánní hodiny jako potenciální vnitřní vlivy

Studie Washingtonské univerzity sice poskytuje cenné poznatky o tom, jak fáze měsíce ovlivňují lidský spánek, ale někteří odborníci tvrdí, že plně nezohledňuje roli vnitřních faktorů, jako jsou cirkadiánní hodiny. Tyto biologické časomíry regulují různé fyziologické procesy, včetně cyklu spánku a bdění, a jsou ovlivňovány vnějšími podněty, jako je například vystavení světlu.

Je možné, že lunární cykly mohou nepřímo ovlivňovat náš cirkadiánní rytmus prostřednictvím změn úrovně nočního osvětlení nebo jiných faktorů prostředí. Například zvýšená intenzita okolního světla během úplňku by mohla potlačovat produkci melatoninu - hormonu, který je zodpovědný za regulaci spánku - a vést k poruchám spánku. Pro zjištění příčinné souvislosti mezi lunárními cykly a regulací cirkadiánního rytmu je zapotřebí dalšího výzkumu.

Dodržování správné spánkové hygieny bez ohledu na fáze Měsíce

Přestože ještě plně nerozumíme mechanismům, které ovlivňují naše spánkové návyky, můžeme podniknout určité kroky k zajištění lepšího odpočinku bez ohledu na lunární cyklus:

  1. Dbejte na důsledné dodržování doby spánku: Chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu pomáhá posílit přirozený denní rytmus vašeho těla.
  2. Vytvořte příznivé prostředí pro spánek: Udržujte v ložnici tmu, chlad, ticho a pohodlí, abyste se před spaním optimálně uvolnili.
  3. Omezte čas strávený u obrazovky před spaním: Zvažte odložení obrazovek hodinu před plánovaným usnutím.
  4. Zařaďte relaxační techniky: Meditace nebo hluboká dechová cvičení mohou pomoci zklidnit mysl a připravit tělo na klidný spánek.
  5. Zvažte přírodní prostředky na spaní: Pokud máte problémy s usínáním nebo s udržením spánku, produkty jako CBD olej Cibdol mohou pomoci podpořit relaxaci a zlepšit celkovou kvalitu spánku, aniž by způsobily závislost nebo vedlejší účinky spojené s běžnými prášky na spaní.

Závěrem lze říci, že ačkoli je třeba provést další výzkum, abychom plně pochopili, jak fáze Měsíce ovlivňují náš spánek, je nezbytné upřednostňovat správné návyky spánkové hygieny bez ohledu na lunární cyklus. Proaktivními kroky k lepšímu odpočinku si můžeme zajistit, že budeme dobře připraveni čelit každému dni - ať už je úplněk, nebo ne.

Vliv úplňku na kvalitu spánku

Nedávná studie odhalila, že lidé mají ve dnech před úplňkem problémy se spánkem. Sledování tří domorodých komunit v severovýchodní Argentině a 464 vysokoškolských studentů v oblasti Seattlu ukázalo, že v noci před úplňkem dochází ke zhoršení kvality spánku. Bylo předloženo několik hypotéz, které vysvětlují příčinu tohoto jevu.

Snížená kvalita spánku před úplňkem

Výzkumníci zjistili, že jak u argentinských domorodých komunit, tak u vysokoškolských studentů ze Seattlu se s blížícím se úplňkem zhoršovala kvalita spánku. Účastníkům trvalo v průměru o pět minut déle, než usnuli, a v těchto obdobích spali přibližně o 20 minut méně za noc. Kromě toho se zhruba o 30 % zkrátil hluboký spánek, který může významně ovlivnit celkový odpočinek a pohodu.

Toto zhoršení kvality spánku může být způsobeno různými faktory, jako je zvýšená hladina měsíčního světla nebo změny v lidském chování související s lunárními cykly. Tato zjištění však nejsou průkazná a k určení příčinné souvislosti je zapotřebí dalšího výzkumu.

Možné příčiny vlivu lunárních cyklů na spánek

  1. Měsíční svit: Jedna z teorií naznačuje, že jasné měsíční světlo může narušovat naši schopnost rychle usnout nebo zůstat spát po celou noc. Tato myšlenka vychází od našich předků, kteří se při svých každodenních činnostech spoléhali na přirozené zdroje světla, jako je sluneční světlo a měsíční svit.
  2. Narušení cirkadiánního rytmu: Další možností je narušení našich vnitřních cirkadiánních hodin způsobené změnami v produkci melatoninu v souvislosti s měsíčními fázemi, které ovlivňují lidský spánek. Více informací o cirkadiánních rytmech naleznete zde.
  3. Gravitační síla Měsíce: Někteří vědci se domnívají, že gravitační síla Měsíce může jemným způsobem ovlivňovat naše tělo a tím i kvalitu spánku. Tato teorie však nebyla prokázána a vyžaduje další zkoumání.
  4. Kulturní víry a pověry: V neposlední řadě mohou ke změnám v chování při spánku přispívat kulturní přesvědčení a pověry týkající se úplňků. Někteří lidé například věří, že úplněk může způsobit výkyvy nálad nebo zvýšené emoce, které mohou narušit jejich schopnost snadno usnout.

Ačkoli tyto teorie poskytují potenciální vysvětlení pozorované souvislosti mezi lunárními cykly a lidským spánkovým režimem, je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné určit přesné příčiny tohoto jevu.

Tipy pro správnou hygienu spánku během úplňku

Pokud máte potíže se spánkem během určitých fází Měsíce nebo jen chcete zlepšit kvalitu svého spánku, zamyslete se nad dodržováním správných spánkových návyků. Zde je několik tipů:

  • Udržujte stálý režim před spaním: Chodit spát každý večer ve stejnou dobu pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus a zlepšuje celkovou kvalitu spánku.
  • Vytvořte si příjemné prostředí pro spánek: Pro optimální odpočinek zajistěte v ložnici chlad, tmu (zvažte použití zatemňovacích závěsů) a ticho.
  • Před spaním se vyhněte stimulujícím činnostem: Omezte sledování obrazovek (televizorů, počítačů) hodinu před spaním, protože vyzařují modré světlo, které může narušovat tvorbu melatoninu a ztěžovat usínání. Více informací o modrém světle najdete zde.

Často kladené otázky týkající se vlivu fází Měsíce na spánek

Způsobuje úplněk nespavost?

Ano, fáze úplňku je spojována s nespavostí a poruchami spánku.

Proč má úplněk vliv na spánek?

Úplněk může narušit spánek kvůli svému vlivu na lidské chování a hormonální změny, jako je snížení hladiny melatoninu.

Co je to lunární nespavost?

Lunární nespavost je nekvalitní spánek, který se objevuje během určitých fází lunárního cyklu, zejména během úplňku.

Má ubývající Měsíc vliv na spánek?

Ačkoli podle neoficiálních zpráv se spánek během ubývajícího Měsíce zlepšuje, je třeba provést další výzkum, abychom zjistili, jak různé fáze Měsíce ovlivňují kvalitu spánku.

Závěr

Studie naznačují, že lunární cykly mohou ovlivnit kvalitu našeho spánku, přičemž úplněk vede k méně hlubokému spánku a větší únavě během dne.

Vliv Měsíce tím však nekončí - je také spojován se změnami v lidském chování, včetně změn nálad a míry kriminality, a zdá se, že má větší dopad na domorodé komunity s omezeným přístupem k elektřině.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?