Mohou mít psi spánkovou apnoe?

Last updated:

Published:

Mohou mít psi spánkovou apnoe? Mnoho majitelů domácích mazlíčků si klade otázku, zda jejich milovaní čtyřnozí přátelé mohou trpět spánkovou apnoe, zejména ti, jejichž psíci hlasitě chrápou nebo se zdá, že ve spánku bojují o dech. Stejně jako u lidí se i u našich chlupatých přátel může skutečně vyvinout spánková apnoe, která se vyznačuje přerušovaným dýcháním během spánku.

V tomto obsáhlém průvodci se budeme zabývat specifiky psí spánkové apnoe - od pochopení obstrukčních a centrálních typů až po jejich vliv na zdraví vašeho psa. Prozkoumáme také běžné příznaky této poruchy u psů a možné následky, pokud se neléčí.

Kromě rozpoznání příznaků se budeme zabývat alergiemi a obezitou jako rizikovými faktory spánkové apnoe u psů. Zvláště důležitá je naše část o predispozicích jednotlivých plemen, kde se dozvíte, proč jsou některá plemena náchylnější než jiná. Mohou mít psi spánkovou apnoe v důsledku dietních problémů nebo chovatelských postupů? To se brzy dozvíte.

can-dogs-have-sleep-apnea

Porozumění spánkové apnoe u psů

Psi mohou trpět spánkovou apnoe stejně jako lidé. Tento stav ovlivňuje jejich dýchání během spánku a může vést k vážným zdravotním problémům, pokud se neléčí. Nejčastější formou této poruchy u psů je obstrukční spánková apnoe.

Co je to obstrukční spánková apnoe?

Kobstrukční spánkové apnoe (OSA ) dochází, když se psovi ucpou dýchací cesty, obvykle v důsledku kolapsu vnitřních struktur v nose nebo krku během spánku. To způsobí, že na chvíli přestane dýchat, což vede ke snížení hladiny kyslíku v krvi a narušení přirozeného spánkového režimu.

Diagnostika OSA u psů není tak jednoduchá jako u lidí, protože naši chlupatí přátelé nedokážou sdělit příznaky, jako je pocit únavy nebo bolesti hlavy po probuzení.

Jak působí na psy?

Spánková apnoe nejen narušuje klidný spánek vašeho psa, ale má také potenciální dlouhodobé účinky na jeho celkové zdraví. Když vaše štěně trpí OSA, výrazně se sníží jeho tepová frekvence, což může mít za následek sníženou saturaci kyslíkem v celém těle, což časem vede k vyčerpání a apatii.

Kromě toho, že negativně ovlivňuje kvalitu života vašeho psího společníka tím, že se cítí neustále unavený, přestože si každý den dopřeje dostatek hodin spánku, může v závažných případech dojít k poškození životně důležitých orgánů, včetně mozku, a to v důsledku sníženého přívodu okysličené krve během těchto epizod, kdy v noci dočasně přestane dýchat.

Dopad na jejich každodenní život

  • Změny nálady: Stejně jako my lidé, kteří býváme po špatném spánku mrzutí, i naši domácí mazlíčci zažívají změny nálad způsobené nedostatkem spánku, který je způsoben opakovanými případy zablokovaného proudění vzduchu během spánku.
  • Nečinnost: Neustálý stav vyčerpání vede u postižených zvířat ke snížené aktivitě, což znamená méně času na hraní a více spánku během dne, což nemusí být nutně dobré, zejména s ohledem na důležitost pravidelného pohybu pro udržení zdravé hmotnosti a prevenci nemocí souvisejících s obezitou, jako je cukrovka, srdeční choroby atd.

Rozpoznání příznaků spánkové apnoe u vašeho psa

Nedovolte, aby váš chlupatý přítel trpěl spánkovou apnoe. Včasné rozpoznání příznaků může pomoci tento stav lépe zvládnout. Mezi příznaky, na které je třeba dávat pozor, patří hlasité chrápání, lapání po dechu nebo dušení během spánku, nadměrná spavost nebo únava během dne a podrážděnost. Neléčená spánková apnoe může mít vážné zdravotní následky, například vysoký krevní tlak a kardiovaskulární onemocnění.

Běžné příznaky psí spánkové apnoe

Psi trpící spánkovou apnoe vykazují podobné příznaky jako lidé:

  • Hlasité chrápání: Pokud se vám zdá, že váš pes chrápe neobvykle hlasitě, nebo pokud během spánku těžko dýchá, může to být příznak obstrukční spánkové apnoe.
  • Noční dušení: Případy, kdy se váš pes během spánku dusí nebo lapá po vzduchu, mohou znamenat překážku v dýchacích cestách.
  • Časté probouzení: Pes se spánkovou apnoe se často budí během noci kvůli přerušovanému dýchání.
  • Podrážděnost a únava: Psi postižení touto poruchou mohou také vykazovat známky nadměrné ospalosti během dne, podrážděnosti nebo snížené aktivity v důsledku nedostatku klidného spánku v noci.

Důsledky neléčené spánkové apnoe

Pokud se obstrukční spánková apnoe psů neléčí, může mít časem vážné zdravotní následky. Dlouhodobé období bez dostatečného přísunu kyslíku může způsobit hypertenzi (vysoký krevní tlak), což představuje další zátěž pro srdce a další orgány vašeho domácího mazlíčka. Nedostatek kyslíku může také vyvolat stresové reakce organismu, což může vést k potenciálně fatálním komplikacím, včetně městnavého srdečního selhání. Kromě těchto fyzických dopadů si můžete všimnout také změn v chování - zvýšené úrovně úzkosti, za kterou možná z velké části vděčíme tomu, že psi nemají dostatek kvalitního regeneračního nočního odpočinku, takže se po celý den cítí neustále unavení a vystresovaní. Proto pozorně sledujte jakékoli náhlé změny náladového chování, zejména pokud jsou kombinovány s dalšími výše uvedenými varovnými signály, které naznačují možnou přítomnost základního respiračního problému ovlivňujícího celkovou pohodu milovaného čtyřnohého přítele.

Příčiny a rizikové faktory spánkové apnoe psů

Je důležité porozumět příčinám a rizikovým faktorům, abyste mohli tento stav účinně zvládnout a zajistit vašemu chlupatému příteli kvalitní spánek.

Alergie jako příčina

Alergičtí psi mají často zanícené dýchací cesty, což může vést k obstrukci během spánku. Zánět dýchacích cest, který může u psů způsobovat chrápání, může být způsoben různými příčinami, jako jsou částice ze vzduchu, citlivost na potravu nebo dokonce léky. Pokud si všimnete, že se chrápání vašeho psa zhoršuje v určitých ročních obdobích nebo po konzumaci určitých potravin, možná by stálo za to probrat s veterinářem možné alergologické testy. Americký kynologický klub poskytuje více informací o alergiích psů zde.

Rizika spojená s obezitou

Dalším významným rizikovým faktorem spánkové apnoe u psů je stejně jako u lidíobezita. Nadměrná hmotnost vyvíjí tlak na krční svaly, které se během spánku propadají a způsobují obstrukční dýchání charakteristické pro tuto poruchu. Proto by se při řešení tohoto problému nemělo zapomínat na udržování optimální hmotnosti pravidelným cvičením a vyváženou stravou.

Predispozice specifické pro plemeno

Některá plemena, jako jsou buldočci, mopsi a shih-tzuové se zkrácenými nosními dutinami v důsledku brachycefalie, jsou náchylná k rozvoji obstrukční spánkové apnoe. Tito psi mají zkrácené nosní dírky a jsou náchylní k dýchacím potížím, včetně obstrukcí během spánku. Obstrukční spánková apnoe však není podmíněna pouze plemenem, ale významně k ní může přispívat i strava a pohyb.

I když pochopení těchto rizik pomáhá identifikovat potenciální spouštěče narušeného spánku vašeho domácího mazlíčka, nezapomeňte, že každý případ se výrazně liší v závislosti na individuálním zdravotním stavu, a proto je nezbytné odborné veterinární poradenství.

S rostoucím povědomím o souvisejících zdravotních rizicích, zejména v souvislosti s dýchacími problémy, které vznikají při chovu brachycefalických plemen, se v poslední době začaly zkoumat etické důsledky těchto postupů, přestože jsou tato plemena díky svému přátelskému chování dnes oblíbená mezi majiteli domácích zvířat po celém světě.

Rozpoznáním včasných příznaků a účinnými strategiemi řízení můžete zajistit, že bez ohledu na plemeno nebo jiné predispoziční podmínky bude mít každé štěně svůj spravedlivý podíl na sladkých snech.

Dietní management pro psy s alergiemi a problémy s hmotností

Jako svědomitý opatrovník domácího mazlíčka musíte pochopit, že volba stravy může zásadně ovlivnit pohodu vašeho psího společníka, zejména v případech, kdy alergie nebo obezita mohou způsobovat poruchy spánku, jako je obstrukční spánková apnoe. To platí zejména pro psy s alergiemi nebo obezitou, které mohou vést k poruchám spánku, jako je obstrukční spánková apnoe.

Výhody hypoalergenní diety

Hypoalergenní strava může psům s alergií prospět. Tyto diety minimalizují alergeny, které by mohly u citlivých štěňat vyvolat alergické reakce. Někteří psi mohou být například alergičtí na určité bílkoviny obsažené v běžných krmivech pro domácí zvířata. V takových případech by přechod na hypoalergenní dietu obsahující nové zdroje bílkovin (např. zvěřinu nebo králíka) a sacharidů (např. sladké brambory nebo hrášek) mohl pomoci lépe zvládat příznaky alergie.

Tyto diety navíc obsahují celkově méně složek, což snižuje pravděpodobnost výskytu nežádoucích reakcí způsobených působením více potenciálních alergenů obsažených v běžných komerčních krmivech pro psy.

Dietní doporučení pro psy s nadváhou

Pokud váš chlupatý přítel trpí problémy s váhou, které vedou ke spánkové apnoe, je řízení jeho stravy ještě důležitější. Obezita zvyšuje riziko různých zdravotních problémů, včetně dýchacích obtíží, které zhoršují poruchy spánku postižených domácích zvířat.

  • Vyvážená výživa: Vyvážená strava bohatá na kvalitní bílkoviny, ale s nízkým obsahem tuků a cukrů je zásadní. Nadměrný příjem kalorií vede u domácích zvířat k nezdravému přibývání na váze, stejně jako u lidí.
  • Kontrola velikosti porce: Stejně důležité je věnovat pozornost tomu, co a kolik krmíte svého psa při každém jídle. I při konzumaci velkého množství výživného krmiva může dojít k nežádoucímu nárůstu hmotnosti.
  • Časté cvičení: Pravidelná fyzická aktivita pomáhá spalovat přebytečné kalorie a zároveň udržuje vašeho domácího mazlíčka v kondici a aktivitě, čímž snižuje rizika spojená se sedavým způsobem života.

Pod dohledem veterináře by tato doporučení v případě potřeby výrazně přispěla k udržení optimální tělesné hmotnosti a zmírnění souvisejících zdravotních komplikací.

Nezapomeňte, že každý pes má odlišné požadavky na stravu v závislosti na jeho věku, plemeni a velikosti. Vždy se poraďte se svým veterinářem, než provedete jakékoli zásadní změny v jejich stravovacím režimu, zejména pokud mají základní zdravotní potíže, které vyžadují zvláštní péči.

Chovatelské postupy a jejich vliv na zdraví brachycefalických plemen

Vzhledem k široké škále plemen psů jsou zdravotní důsledky některých chovatelských postupů u brachycefalických psů s krátkým nosem a plochým obličejem, jako jsou buldočci, mopsíci a bostonští teriéři, stále více znepokojující. Některé chovatelské postupy však vyvolávají obavy kvůli jejich dopadu na zdraví některých plemen - zejména brachycefalických psů.

Brachycefaličtí psi jsou psi s krátkým nosem a plochým obličejem, jako jsou buldočci, mopsi a bostonští teriéři. Tyto rysy mohou být pro mnoho majitelů zvířat esteticky přitažlivé, bohužel však mohou vést k vážným zdravotním problémům.

Zdravotní rizika spojená s brachycefalickými rysy

Respirační problémy: Největším problémem je brachycefalický obstrukční syndrom dýchacích cest (BOAS). Tento stav vzniká v důsledku tělesné stavby brachycefalických plemen, která zahrnuje úzké nozdry a prodloužené měkké patro, což jim ztěžuje dýchání.

Spánková apnoe: Tyto abnormality horních cest dýchacích také přispívají k rozvoji poruch spánku u těchto plemen, jako je obstrukční spánková apnoe, kdy se dýchací cesty psa během spánku částečně nebo zcela ucpou, což vede k příznakům, jako je hlasité chrápání nebo lapání po dechu.

Riziko úpalu: Psi se ochlazují především dýcháním, které vyžaduje účinné proudění vzduchu nosními cestami. Pro brachycefaliky je však tento proces náročný, což zvyšuje náchylnost k úpalu, zejména za horkého počasí.

Etické důsledky chovatelských postupů

Etické důsledky chovatelských postupů, které vedou k brachycefalickým znakům, se v poslední době staly předmětem zkoumání vzhledem k většímu povědomí o možných zdravotních rizicích. Kritici tvrdí, že záměrné šlechtění psů se znaky, které jim způsobují nepohodlí nebo bolest, je neetické, zatímco zastánci tvrdí, že selektivní šlechtění pomáhá zachovat specifické vlastnosti plemene, které si oblíbili lidé na celém světě.

Potenciální řešení pro zmírnění zdravotních problémů u brachycefalických plemen

  • Řízení stravy: Vyvážená strava hraje důležitou roli při udržování hmotnosti vašeho psa, čímž se snižují rizikové faktory přispívající k rozvoji onemocnění, jako je mimo jiné spánková apnoe spojená s obezitou.
  • Veterinární zákrok: V závažných případech mohou veterináři doporučit chirurgický zákrok, jehož cílem je rozšířit nosní průchody a usnadnit tak vašemu chlupatému příteli dýchání.
  • Pečlivý výběr: Pokud uvažujete o adopci brachycefalického plemene, ujistěte se, že si vybíráte štěňata z odpovědných zdrojů od renomovaných chovatelů, kteří upřednostňují dobré životní podmínky zvířat před estetickými hledisky.

Časté dotazy týkající se mohou mít psi spánkovou apnoe

Mohou mít psi spánkovou apnoe?

Ano, psi mohou trpět spánkovou apnoe, zejména brachycefalická plemena s krátkým nosem a plochým obličejem, což může způsobit obstrukci dýchacích cest během spánku.

Jaké jsou příznaky spánkové apnoe u psů?

Mezi příznaky spánkové apnoe u psů patří hlasité chrápání, lapání po dechu během spánku, neklidný spánek a nadměrná denní ospalost.

Jak častá je spánková apnoe u psů?

Výskyt spánkové apnoe u psů není dobře zdokumentován, ale častěji se vyskytuje u některých plemen, například u buldoků, mopsů a bostonských teriérů.

Jaké jsou možnosti léčby spánkové apnoe u psů?

Léčba spánkové apnoe u psů může zahrnovat snížení hmotnosti, změnu polohy při spánku, chirurgické odstranění překážek a použití přístrojů pro kontinuální přetlak v dýchacích cestách (CPAP).

Mohou produkty CBD pomoci při spánkové apnoe u psů?

Přestože výzkum používání produktů CBD při spánkové apnoe u psů je omezený, někteří majitelé domácích mazlíčků hlásí úspěch při používání CBD oleje, který pomáhá jejich psům lépe spát.

Existují nějaké léky na spánkovou apnoe u psů?

V současné době neexistují žádné léky speciálně schválené pro léčbu spánkové apnoe u psů, ale některé léky mohou být předepsány k řešení základních onemocnění, která přispívají ke spánkové apnoe, jako jsou alergie nebo infekce dýchacích cest.

Jaké jsou další tipy pro zlepšení psího spánku?

Mezi další tipy, jak zlepšit spánek psa, patří zajištění pohodlného prostředí pro spánek, zavedení pravidelného režimu spánku a zajištění dostatečného pohybu pro psa během dne.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?