Kolik pavouků spolknete ve spánku?

Published:

Přemýšleli jste někdy nad množstvím pavoukovců, které nechtěně zkonzumujete během spánku? Tato znepokojivá otázka vás pravděpodobně někdy napadla, zejména pokud jste slyšeli přetrvávající městskou legendu. V tomto příspěvku na blogu se ponoříme do původu tohoto mýtu a prozkoumáme, proč se mu tak snadno věří.

Podíváme se také blíže na chování pavouků, abychom pochopili jejich běžná stanoviště a to, jak vnímají nás, spící lidi. Je důležité si uvědomit, že naše otevřená ústa nejsou zrovna lákavým prostorem pro pavoučí nohu nebo dvě!

Dále se budeme zabývat faktorem strachu mezi lidmi a pavouky. Přestože jsou pavouci obecně neškodnými tvory, kteří hrají v našich ekosystémech prospěšnou roli, jsou předmětem rozšířeného strachu lidí, kteří je nevědomky polykají ve snech - nebo si to alespoň myslí.

V neposlední řadě vám poskytneme praktické tipy na pravidelný úklid proti pavoukovcům v interiéru a kontrolní techniky pro identifikaci potenciálních míst vstupu těchto osminohých tvorů do vašeho domova. Pokud budeme těmto nepochopeným tvorům více rozumět, můžeme spolu pokojně žít bez zbytečných půlnočních zákusků.

jak-mnoho-pavouků-polykat-ve-spánku

Vyvrácení mýtu o polykání pavouků ve spánku

Navzdory všeobecnému přesvědčení nespolkne člověk během spánku osm pavouků ročně. Tento absurdní mýtus pochází z článku Lisy Holstové v časopise PC Professional z roku 1993, který upozornil na to, jak snadno lidé věří nepravdivým informacím nalezeným na internetu.

Původ mýtu o polykání pavouků

Ve svém článku Holstová vyjmenovala různá absurdní "fakta", kterým mají lidé tendenci věřit, včetně představy, že nám pavouci lezou do úst, když spíme. Toto smyšlené tvrzení se bohužel v průběhu let vžilo a dnes je všeobecně přijímáno jako pravda.

Proto je velmi nepravděpodobné, že by pavouci vnikli do úst člověka, protože mají odpor ke světlu a otevřeným prostorám. Pavouci dávají přednost tmavým, nerušeným místům a je nepravděpodobné, že by se odvážili vstoupit na otevřené prostranství, natož do úst člověka.

Proč lidé věří této městské legendě

V moderních digitálních sítích se mohou rychle šířit nepravdy, které mohou být bez potvrzení považovány za pravdu. Lidé často ochotně sdílejí zajímavé příběhy, aniž by si ověřili jejich pravdivost, což vede k šíření mýtů, jako je například příběh o polykání pavouků.

Kromě toho hraje významnou roli strach, proč lidé tomuto mýtu věří. Mnoho lidí má přirozený odpor k pavoukům a představa, že nám lezou do úst, zatímco spíme, je děsivá. Je však důležité si uvědomit, že tento mýtus nemá žádný vědecký základ a je pouze produktem společenských mylných představ o pavoukovcích.

Můžete být klidní, protože víte, že pavouky ve spánku nepolykáte. Je to jen další internetový mýtus, který byl vyvrácen.

Porozumění chování pavouků

Navzdory rozšířené arachnofobii nemají pavouci obecně sklon považovat člověka za kořist nebo hrozbu, ale spíše nás považují za nehybné objekty a volí odlehlý způsob života. Navzdory všeobecnému přesvědčení se pavouci nezajímají o člověka jako o kořist nebo hrozbu. Považují nás za nepohyblivé objekty a dávají přednost nerušenému životu na tichých, temných místech.

Běžná stanoviště pavouků

Pavoukům se daří v prostředí s úkrytem a dostatkem potravy, například hmyzu. Můžete je objevit v hustě zarostlých oblastech, ukryté pod kameny nebo kmeny, v dutinách stromů, a dokonce i ve štěrbinách kolem vašeho domu.

  • Zahradní pavouci: Často se vyskytují na zahradách s bohatým rostlinným světem, který podporuje zdravou hmyzí populaci.
  • Huntsman Spiders: Obvykle se vyskytují pod uvolněnou kůrou stromů, pod kameny nebo ve štěrbinách zdí.
  • Skákající pavouci: Dávají přednost slunným místům venku, ale občas se mohou zatoulat dovnitř a pronásledovat kořist.
  • Daddy Long Legs (Sklepní pavouk): Běžně se vyskytuje zavěšený hlavou dolů v nepřehledných pavučinách na tmavých a vlhkých místech, jako jsou sklepy a suterény.

Jak pavouci vnímají člověka

Pavouci nepovažují člověka za potenciální potravu nebo hrozbu. Považují nás prostě za součást svého prostředí. Pokud však neúmyslně narušíte jejich životní prostředí nebo se zatouláte do jejich teritoria v období páření, může se stát, že po vás pavouk poleze. Nepropadejte panice. S největší pravděpodobností je vyděšenější než vy a jen hledá způsob, jak uniknout.

Faktor strachu - Lidé vs. pavouci

Lidé a pavouci mají zajímavou dynamiku. Přestože jsou větší a silnější, mnozí z nás se těchto osminohých tvorů bojí. Přestože jsou pavouci potenciálně nebezpeční, jen nepatrný zlomek druhů pavouků je pro člověka skutečně škodlivý. Proč se jich tedy bojíme?

Lidský strach z pavouků

Arachnofobie, strach z pavouků, může mít kořeny v naší prvotní snaze vyhnout se jedovatým tvorům z dob minulých. Je však také umocněn hororovými filmy a městskými legendami, jako je mýtus o polykání pavouků ve spánku. Některé studie dokonce naznačují, že by mohlo jít o naučené chování předávané z generace na generaci nebo získané v důsledku traumatických zážitků v dětství.

Přínosná role pavouků

Navzdory všeobecnému přesvědčení je většina pavouků užitečnými predátory. Živí se jiným hmyzem, jako jsou mouchy a brouci, kteří mohou přenášet nemoci nebo poškozovat majetek. Zde je několik způsobů, kterými pavouci přispívají:

  • Ochrana proti škůdcům: Tím, že loví běžné domácí škůdce, pomáhají udržovat rovnováhu v místních ekosystémech a snižují potenciální rizika spojená s těmito živočichy v domácnostech a kancelářích.
  • Biodiverzita: Jejich přítomnost na celém světě ukazuje na zdravou úroveň biologické rozmanitosti, která je nezbytná pro udržitelné životní prostředí.
  • Opylení: Některé druhy dokonce přispívají k opylování, čímž napomáhají rozmnožování rostlin, které je pro život na Zemi nezbytné.

Studie publikovaná v časopise PLOS ONE naznačuje, že pavouci každoročně na celém světě spotřebují 400 až 800 milionů tun kořisti, čímž hrají klíčovou roli při kontrole populací škůdců po celém světě a zároveň významně přispívají k udržení ekologické rovnováhy. Takže místo toho, abychom se jich zbytečně báli, bychom si možná měli začít více vážit jejich přínosu?

Preventivní opatření proti vnitřním pavoukům

Strach ze spolknutí pavouků ve spánku je možná založen na mýtu, ale přítomnost těchto osminohých tvorů v našich domovech je skutečností. Pokud se obáváte možného setkání s pavoukem ve svém obydlí nebo spolknutí pavouka ve spánku, existuje několik preventivních kroků, které je možné podniknout, abyste se jim vyhnuli.

Pravidelný úklid proti pavoukům v interiéru

Čistý dům je méně lákavý pro všechny druhy škůdců, včetně pavouků. Pravidelné vysávání v rozích a pod nábytkem pomůže odstranit pavučiny a vajíčka dříve, než se vylíhnou. Časté utírání prachu také odradí pavouky od toho, aby si zakládali své domovy na vyvýšených místech, jako jsou rohy stropů, kde si jich často nikdo nevšimne.

  • Pravidelně vysávejte: Tím nejen odstraníte stávající pavučiny, ale také další hmyz, který může sloužit jako potrava pro pavouky.
  • Často se práší: Prostředí bez prachu brání pavoukům v pobytu i hromadění dalších škůdců, kteří by mohli do vašeho domova přilákat další pavoukovce.
  • Udržujte čistotu: Udržování čistoty v prostorách, jako jsou sklepy, garáže a půdy, snižuje počet potenciálních úkrytů pro tyto živočichy a ztěžuje jim tak usídlení ve vašem obydlí.

Inspekční tipy pro identifikaci potenciálních vstupních míst pro pavouky

Kromě pravidelného úklidu proti pavoukovcům v interiéru můžete kontrolou potenciálních vstupních míst zabránit tomu, aby se do vašeho domova nepozorovaně vplížili nevítaní hosté. Utěsnění škvír podél stěn nebo základů pomocí těsnicího materiálu zabrání nejen pavoukům, ale všem druhům škůdců, aby se dostali dovnitř domu malými otvory, které se obvykle nacházejí kolem oken a dveří.

  • Utěsněte praskliny a štěrbiny: Pomocí silikonového tmelu utěsněte všechny mezery a otvory ve stěnách/základech, které by mohly sloužit jako vstupní cesty pro lezoucí tvory, jako jsou pavouci.
  • Dávejte pozor na dveře/okna: Ujistěte se, že rámy dveří/oken dobře sedí a neponechávají dostatek místa, aby jimi proklouzl i drobný hmyz. Pokud je to nutné, pomůže vám k dosažení tohoto cíle kromě snížení spotřeby energie v zimních měsících také instalace pásků proti povětrnostním vlivům, protože chladnější vzduch proniká do interiéru stejnými cestami, které jinak využívají nevítaní návštěvníci, například pavouci.
  • Zkontrolujte přinesené položky: Před vnesením palivového dřeva, rostlin, krabic apod. do interiéru vždy důkladně zkontrolujte, zda se na palubě nenachází skrytý černý pasažér, který by se chtěl dostat přímo do vašeho útulného příbytku a změnit tak příjemné překvapení v nepříjemný šok. Pamatujte si, že pravidlo "lepší bezpečí než lítost" platí dokonale i v této souvislosti, zejména s ohledem na to, jak snadno lidé přehlížejí jednoduché, ale zásadní kroky k udržení domácnosti bez hmyzu.

Ačkoli je pravděpodobnost, že někdy ve spánku spolknete pavouka (natož osm za rok), velmi malá, neznamená to, že byste měli ignorovat možnost, že se občas budete muset o svůj prostor podělit s nějakým strašidýlkem. Přijetím výše uvedených preventivních opatření můžete výrazně snížit pravděpodobnost, že uprostřed noci najdete ve své ložnici nečekaného hosta - ať už jde o pavoučí nohu otírající se o vaši tvář, nebo otevřená ústa. Buďte tedy klidní, protože víte, že jste udělali svůj díl práce pro to, abyste nezvané hosty udrželi venku a vytvořili bezpečnější a zdravější prostředí pro sebe i své blízké.

Časté dotazy týkající se tématu Kolik pavouků spolknete ve spánku

Opravdu lidé polykají pavouky ve spánku?

Navzdory všeobecnému přesvědčení je představa, že lidé polykají pavouky ve spánku, jen mýtus.

Je nebezpečné spolknout pavouka ve spánku?

Ne, spolknutí pavouka nepředstavuje žádné významné zdravotní riziko, protože žaludeční kyselina ho rychle rozpustí.

Jaké druhy pavouků se běžně polykají během spánku?

Ve skutečnosti je velmi vzácné, aby někdo spolkl pavouka během spánku, takže neexistují žádné běžné typy.

Jak zabránit spolknutí pavouků během spánku?

Udržování čistoty v domě a utěsňování potenciálních vstupních míst může pomoci udržet pavoukovce v interiéru na uzdě.

Může vás pavouk kousnout zevnitř těla, když ho ve spánku spolknete?

Ne, i kdybyste náhodou pavouka pozřeli (což je velmi nepravděpodobné), nemůže se vám do těla zakousnout kvůli nedostatku prostoru a nepřátelskému prostředí.

Závěr

Vyvrácený mýtus:

Navzdory všeobecnému přesvědčení je polykání pavouků ve spánku jen mýtus - pavouci člověka nepřitahují a dobrovolně by mu do úst nevlezli. Porozumění chování pavouků a jejich životnímu prostředí může pomoci zmírnit obavy a strach ze setkání s nimi v interiéru. pravidelný úklid a kontrola potenciálních míst vstupu pavouků do vašeho domova může také zabránit jejich vniknutí.

Můžete být klidní, protože víte, že při odpočinku nebudete konzumovat žádné osminohé tvory.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?