Spánek při práci z domova

Published:

Přechod na hybridní pracovní model přinesl nové výzvy, zejména pokud jde o udržení zdravého spánku při práci z domova. Jak se pracovníci na dálku pohybují v nejasných hranicích mezi osobním a pracovním životem, hygiena spánku často ustupuje do pozadí.

Obsah:

  1. Vliv práce na dálku na spánkový režim
    1. Úloha správné spánkové hygieny při udržování zdraví během práce na dálku
    2. Osobní zkušenosti: Zlepšení nebo narušení spánku kvůli práci z domova?
  2. Význam spánku pro duševní a fyzické zdraví
    1. Souvislost mezi špatnými spánkovými návyky a problémy s duševním zdravím
    2. Jak nedostatek správného odpočinku přispívá k tělesným onemocněním
  3. Podnikové iniciativy na podporu zdravých spánkových návyků
    1. Úloha zaměstnavatelů při podpoře správné spánkové hygieny
    2. Podpora rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem prostřednictvím flexibilních rozvrhů
    3. Podpora povědomí o důležitosti spánku
    4. Digitální nástroje na podporu zdravých spánkových návyků
  4. Chování Britů během tradiční pracovní doby
    1. Činnosti během tradiční pracovní doby pro pracovníky na dálku
    2. Vnímání zastaralých tradičních úředních hodin
    3. Důležitost spánku pro pracovníky na dálku
  5. Power Naps uprostřed pandemie Covid-19
    1. Výhody zdřímnutí
  6. Udržování pravidelnosti při rituálech před spaním
    1. Důležitost konzistentního spánkového režimu
    2. Tipy pro udržení zdravého spánkového režimu při práci z domova
  7. Zkoumání způsobů, jak zlepšit wellness zaměstnanců prostřednictvím účinných intervencí
    1. Upřednostňování postupů pro zdravé oddechování
    2. Celostní režim péče o vlastní osobu
  8. Nejčastější dotazy týkající se spánku při práci z domova
    1. Jak ovlivňuje práce na dálku spánek?
    2. Je v pořádku zdřímnout si během pracovní doby?
  9. Závěr

Tento příspěvek na blogu zkoumá vliv práce na dálku na spánkový režim a zdůrazňuje význam zdravého spánku pro psychickou a fyzickou pohodu. Upozorňuje také na firemní iniciativy zaměřené na podporu zdravých spánkových návyků zaměstnanců.

Dále zkoumáme, jak Britové tráví tradiční pracovní dobu od devíti do pěti hodin v době flexibilních úvazků, a objasňujeme měnící se vnímání pracovní doby. Mezi těmito diskusemi je zajímavý pohled na zdřímnutí během pandemie Covid19 a také na strategie, jak si udržet pravidelné rituály před spaním navzdory změně pracovní doby.

Při hledání zdraví zaměstnanců v této nové normě se budeme zabývat účinnými opatřeními, která mohou zlepšit celkovou pohodu - s důrazem na zlepšení kvality odpočinku, když se snažíte usnout po dlouhých hodinách práce na dálku.

spaní při práci z domova

Vliv práce na dálku na spánkový režim

Práce na dálku převrátila naše životy vzhůru nohama a náš spánkový režim není výjimkou. Prolínání pracovního a domácího života vede u některých lidí ke zvýšené míře stresu, což způsobuje narušení jejich běžného režimu. Není neobvyklé, že lidé při práci z domova bojují s udržením zdravého spánkového režimu.

Úloha správné spánkové hygieny při udržování zdraví během práce na dálku

Dodržování správné spánkové hygieny je zásadní pro zachování zdraví během práce na dálku. To zahrnuje zavedení pravidelného režimu před spaním, vytvoření prostředí vhodného pro spánek (například oddělení pracovního prostoru od ložnice) a vyhýbání se kofeinu nebo těžkým jídlům před spaním. Nadace Sleep Foundation nabízí rady, jak zlepšit spánkové návyky.

Osobní zkušenosti: Zlepšení nebo narušení spánku kvůli práci z domova?

Někteří lidé naopak uvádějí, že se jejich spánkový režim zlepšil díky flexibilitě, kterou hybridní pracovní úvazky nabízejí. Jsou schopni snadněji usínat bez tlaku ranního dojíždění nebo nočního pobytu v kanceláři. Jiní však zjišťují, že neostré hranice mezi osobním časem a pracovní dobou je mohou vést k nezdravým návykům, jako je například noční kontrola e-mailů, která narušuje jejich schopnost řádně se před spaním uklidnit.

Nedávná studie publikovaná v časopise Sleep Medicine zjistila, že 41 % pracovníků pracujících na dálku má špatnou kvalitu spánku ve srovnání s pouhými 29 % těch, kteří na dálku nepracují, což ukazuje na jasnou souvislost mezi narušeným cirkadiánním rytmem a tímto novým způsobem práce.

Strategie pro podporu zdravějších spánkových návyků

Abychom zmírnili tyto problémy, které vzdálené pracovní prostředí představuje pro naše přirozené mechanismy regulace tělesných hodin, jež jsou zodpovědné za řízení procesů, jako je usínání v noci a opětovné probuzení druhý den ráno, je nezbytné přijmout účinné strategie zaměřené na podporu zdravějšího životního stylu, včetně upřednostňování přiměřeného odpočinku při dnešních stále náročnějších pracovních povinnostech. Healthline přináší několik skvělých tipů, jak zlepšit spánkovou hygienu a lépe se vyspat.

Význam spánku pro duševní a fyzické zdraví

Spánek má zásadní význam pro naše duševní i fyzické zdraví. Bez dostatečného množství kvalitního odpočinku riskujeme, že se u nás objeví problémy, jako jsou deprese, rizikové chování a nadváha.

Souvislost mezi špatnými spánkovými návyky a problémy s duševním zdravím

Špatné spánkové návyky mohou vážně ovlivnit naši duševní pohodu. Chronický nedostatek spánku může mít za následek řadu psychických problémů, jako jsou úzkost a deprese, které mohou dále vést k fyzickým potížím. Správná spánková hygiena je nezbytná pro udržení optimálního psychického fungování.

Jak nedostatek správného odpočinku přispívá k tělesným onemocněním

Nedostatečný odpočinek se podepisuje i na našem fyzickém zdraví. Lidé, kteří nemají dostatek klidného spánku, jsou náchylnější ke vzniku závažných onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a obezita. Dostatečný spánek je zásadní pro udržení celkové úrovně zdraví uprostřed dnešního rychlého životního stylu.

  • Spánková deprivace: Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zvyšuje chronický nedostatek spánku riziko několika závažných zdravotních problémů, včetně obezity, cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění.
  • Duševní zdraví: Podle studií provedených Národním ústavem duševního zdraví (NIMH) nedostatek řádného odpočinku ovlivňuje kognitivní funkce, zhoršuje procesy konsolidace paměti, které jsou důležité pro schopnost učení a mechanismy regulace nálady, což zvyšuje náchylnost k rozvoji psychických poruch v průběhu času.
  • Denní výkon: Narušený cirkadiánní rytmus v důsledku nepravidelného spánku by mohl potenciálně snížit i denní výkonnost. Upřednostňování správných postupů při podřimování se stává zásadním pro ochranu individuálních zájmů v oblasti zdravotní péče a zajištění udržení špičkové úrovně produktivity trvale po celou pracovní dobu, bez ohledu na to, kde se kdo rozhodne vykonávat své obvyklé kancelářské povinnosti.

Je zřejmé, že dostatečný a klidný spánek je nezbytný pro naše fyzické i psychické zdraví. Pro udržení optimální úrovně zdraví a produktivity se proto ujistěte, že spánková hygiena je pro vás prioritou.

Podnikové iniciativy na podporu zdravých spánkových návyků

S tím, jak se práce na dálku stává normou, si firmy uvědomují důležitost správných spánkových návyků pro produktivitu svých zaměstnanců. Mnoho organizací nyní zavádí iniciativy na podporu zdravějšího spánku.

Úloha zaměstnavatelů při podpoře správné spánkové hygieny

Zaměstnavatelé hrají zásadní roli v podpoře správné spánkové hygieny. Inovativní společnosti, jako je Google, instalovaly šlofíky, které umožňují zdřímnutí během přestávek a zlepšují tak bdělost a kognitivní funkce.

Podpora rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem prostřednictvím flexibilních rozvrhů

Flexibilní rozvrh, který je v souladu s přirozeným cirkadiánním rytmem, snižuje stres a podporuje pravidelný spánek, což přispívá k lepší rovnováze mezi pracovním a soukromým životem.

Podpora povědomí o důležitosti spánku

Firmy zavádějí vzdělávací programy o důležitosti kvalitního spánku, jako je například program The National Sleep Foundation's Workplace Sleep Wellness.

Digitální nástroje na podporu zdravých spánkových návyků

Digitální nástroje, jako jsou aplikace pro sledování spánku a aplikace pro řízenou meditaci, například Headspace, jsou podporovány firmami jako součást komplexních wellness balíčků nabízených zaměstnancům.

Chování Britů během tradiční pracovní doby

Rozmach práce na dálku způsobil revoluci v přístupu k běžnému rozvrhu od 9 do 5. Nedávný průzkum společnosti Sky Broadband odhalil několik fascinujících poznatků o tom, jak se Britové přizpůsobují tomuto novému způsobu práce.

Činnosti během tradiční pracovní doby pro pracovníky na dálku

Studie zjistila, že mnoho pracovníků na dálku využilo flexibilitu hybridních pracovních úvazků a využilo svou tradiční pracovní dobu k plnění osobních úkolů, věnování se svým koníčkům nebo dokonce ke cvičení. I když je tato nově nabytá svoboda výhodou práce na dálku, je důležité zajistit, abychom se nepřetěžovali a upřednostňovali dostatek odpočinku.

Vnímání zastaralých tradičních úředních hodin

Průzkum ukázal, že většina respondentů (77 %) se domnívá, že tradiční pracovní doba již není nutná, přičemž třetina z nich i po pandemii stále alespoň jednou týdně pracuje z domova. Pandemie nás donutila přehodnotit přístup k práci a klást větší důraz na výkon, než na dodržování stanoveného počtu pracovních hodin denně.

V důsledku toho se řada společností přeorientovává na výkonnostní ukazatele orientované na výsledky, což by mohlo vést k větší spokojenosti zaměstnanců, kteří mají raději kontrolu nad tím, kdy splní své úkoly, aniž by to bylo na úkor kvality nebo produktivity.

Důležitost spánku pro pracovníky na dálku

Přestože se přechod od pevného rozvrhu může zdát skličující, pro celkové zdraví je zásadní upřednostnit pravidelný spánek. Odborníci na spánkovou medicínu doporučují spát každou noc alespoň 7-8 hodin, abychom mohli fungovat co nejlépe. Tímto způsobem můžeme zvýšit efektivitu a zlepšit svou duševní pohodu, což je z dlouhodobého hlediska přínosné pro jednotlivce i organizace.

Dosažení rovnováhy mezi pracovním a osobním životem je klíčem k udržení dobrého duševního zdraví, které nám umožní jít spát s klidnou myslí a probouzet se s pocitem, že jsme povzbuzeni a připraveni na nový den.

Power Naps uprostřed pandemie Covid-19

Přechod na práci na dálku přinesl mnoho změn v naší každodenní rutině. Jednou z takových změn, která získává na popularitě, je zdřímnutí během pracovní doby. Podle studie společnosti Restworks si značný počet lidí začal uprostřed pandemie Covid-19 dávat power šlofíka.

Tato praxe neslouží jen k dohánění ztraceného spánku, ale přináší také řadu výhod, včetně zvýšení produktivity a energie. Studie zjistila, že 74 % respondentů uvedlo, že se po zdřímnutí zvýšila jejich produktivita, a 73 % respondentů uvedlo, že se cítí více nabití energií.

Proč jsou ale tyto odpolední siesty tak účinné? Všechno to souvisí s tím, jak spánek funguje. Když usínáme, náš mozek prochází různými fázemi spánku - každá z nich má své vlastní regenerační schopnosti. Rychlé dvacetiminutové zdřímnutí může pomoci osvěžit mysl i tělo, aniž by způsobilo mrzutost nebo ovlivnilo noční spánek.

Zdřímnutí není prospěšné jen pro jednotlivce, ale i pro firmy. Společnosti jako Google a Zappos si to uvědomují a poskytují svým zaměstnancům speciální "šlofíky", kde si mohou během své hybridní pracovní doby krátce odpočinout.

Výhody zdřímnutí

  • Zvýšení produktivity: Zdřímnutí může zlepšit paměť, kognitivní funkce a kreativní myšlení, což vede k lepšímu pracovnímu výkonu.
  • Lepší nálada: Krátké zdřímnutí může snížit hladinu stresu, což vede ke spokojenějším zaměstnancům, kteří se častěji pozitivně zapojují do práce s kolegy.
  • Menší počet dnů pracovní neschopnosti: Pravidelní spáči často hlásí méně nemocí, protože správný odpočinek posiluje funkčnost imunitního systému.

Zařazení zdřímnutí do rutiny by mohlo být vynikajícím způsobem, jak zlepšit osobní pohodu a celkovou dynamiku týmu mezi pracovníky na dálku, kteří jsou rozptýleni v různých časových pásmech po celém světě, a to v důsledku dnešních stále rozšířenějších trendů životního stylu digitálních nomádů, které postupně mění konvenční normy upravující moderní struktury zaměstnání.

Pokud uvažujete o začlenění této praxe do svého každodenního života, nezapomeňte, že klíčem k úspěchu je umírněnost - nadměrné spaní během dne může naznačovat základní zdravotní problémy, které vyžadují odbornou lékařskou péči certifikovaných lékařů specializujících se na spánkovou medicínu.

Udržování pravidelnosti při rituálech před spaním

Vzhledem k tomu, jak důležitý je kvalitní spánek pro emocionální, duševní i fyzické zdraví, je věk snadným ukazatelem pro určení optimální doby spánku. V našem stále digitálnějším světě, kde se pracovní doba může prolínat s osobním časem, má zachování pravidelnosti rituálů před spaním obrovský význam.

Přechod na virtuální přístup ke strategiím personální spolupráce byl široce přijat v celém podnikovém prostředí po období pandemie. Tato změna ještě více zdůrazňuje význam konzistentního spánkového režimu pro pracovníky na dálku.

Důležitost konzistentního spánkového režimu

Důsledný spánkový režim pomáhá regulovat vnitřní hodiny neboli cirkadiánní rytmus, který hraje zásadní roli při usínání a probouzení. Pokud je tento rytmus narušen v důsledku nepravidelného spánku, může to vést k nespavosti nebo jiným poruchám spánku.

Tipy pro udržení zdravého spánkového režimu při práci z domova

  • Vytvořte si relaxační rituál před spaním: Před spaním se věnujte uklidňujícím činnostem, jako je čtení nebo teplá koupel. Alespoň hodinu před spaním se vyhněte obrazovkám, které vyzařují modré světlo, protože mohou narušit vaši schopnost usnout.
  • Nastavte si pravidelné hodiny spánku: Zkuste chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu, včetně víkendů. Tato konzistence posiluje přirozený cyklus spánku a bdění vašeho těla.
  • Upřednostněte prostředí v ložnici : Vaše ložnice by měla být tichá, tmavá a chladná, abyste měli optimální podmínky pro spánek. V případě potřeby zvažte použití špuntů do uší nebo stínítek na oči.

Začlenění těchto postupů do každodenní rutiny vám může pomoci lépe si odpočinout v této nejisté době, kdy dochází k rozsáhlým změnám směrem k hybridním pracovním režimům. Spíše než na léky na spaní se snažte zařadit tyto techniky pro zlepšení kvality spánku.

Zkoumání způsobů, jak zlepšit wellness zaměstnanců prostřednictvím účinných intervencí

Moderní pracovní prostředí prošlo výraznou proměnou, protože dnes pracuje z domova více lidí než kdykoli předtím. Tato změna v práci na dálku má znatelný vliv na naše každodenní rutiny, včetně kvality spánku a celkové pohody. Proto je naléhavě zapotřebí účinných zásahů, které by pomohly tyto problémy řešit a zlepšit pohodu zaměstnanců.

Jednou z oblastí, které je třeba věnovat zvláštní pozornost, je narušení cirkadiánních rytmů, které převládá u osob zaměstnaných v režimu práce z domova. Fyziologické, psychologické a behaviorální změny, které se řídí 24hodinovým cyklem, jsou známé jako cirkadiánní rytmy. Jsou ovlivňovány především světlem a tmou v prostředí organismu.

Studie publikovaná v časopise Sleep Medicine Reviews zdůraznila, že narušení těchto rytmů může vést k různým zdravotním problémům, jako je nespavost, deprese a kardiovaskulární onemocnění, a zdůraznila, proč je udržování pravidelných cyklů spánku a bdění zásadní pro zajištění optimální úrovně produktivity během pracovní doby.

Upřednostňování postupů pro zdravé oddechování

Kvalitní spánek by měl být prioritou, protože hraje zásadní roli při udržování dobrého zdraví a vysoké hladiny energie potřebné pro maximální výkon v práci. Pravidelné rituály před spaním, jako je čtení nebo meditace před spaním, mohou pomoci dát tělu signál, že je čas se uklidnit, a podpořit tak lepší spánkové návyky.

Celostní režim péče o vlastní osobu

Kromě zdravého spánku je vhodné do své rutiny zařadit i další aktivity péče o sebe - například cvičení, techniky všímavosti, zdravé stravovací návyky atd. - také pozitivně přispěje ke zlepšení celkové pohody a zároveň zvýší míru produktivity.

V tomto digitálním věku, kdy se stále více prosazují trendy nomádského životního stylu, které postupně mění konvenční normy, jimiž se dnes řídí moderní struktury zaměstnávání, musí společnosti podniknout proaktivní kroky podporující zaměstnance, aby upřednostňovali svou pohodu před vším ostatním, zejména vzhledem k současným okolnostem zahrnujícím rozsáhlé posuny směrem k virtuálnímu přístupu k personálním strategiím a strategiím spolupráce, které se v celosvětovém měřítku po období pandemie rozšířily po celém světě.

Nejčastější dotazy týkající se spánku při práci z domova

Zajímá vás, zda je přípustné zdřímnout si při práci z domova?

Jak ovlivňuje práce na dálku spánek?

Práce z domova může u každého člověka ovlivnit spánkový režim jinak.

Je v pořádku zdřímnout si během pracovní doby?

Nejlépe se informujte o pravidlech vaší společnosti týkajících se podřimování během pracovní doby.

Vyhněte se také diskuzi o užívání prášků na spaní nebo jiných farmaceutických pomůcek pro spánek a zdržte se jednoznačných prohlášení o vlivu práce z domova na spánkový režim každého člověka, protože ten se může u jednotlivých osob značně lišit.

A konečně, buďte opatrní, abyste se neodvolávali na žádné negativní zdravotní dopady produktů CBD.

Závěr

Práce z domova se stala běžnou záležitostí, ale může ovlivnit náš spánkový režim a vést k psychickým i fyzickým zdravotním problémům.

Podnikové iniciativy podporující zdravé spánkové návyky a pravidelnost rituálů před spaním mají zásadní význam pro zlepšení zdraví zaměstnanců.

Přestože zdřímnutí může být užitečné, je důležité dodržovat konzistentní rozvrh, aby nedošlo k narušení našeho přirozeného cirkadiánního rytmu při práci z domova.

Správná spánková hygiena je pro udržení našeho zdraví při práci na dálku zásadní.

Zdroj: Nadace pro spánek

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?