Může rybí tuk pomoci při chřipce?

Published:

Chřipka je běžná infekce dýchacích cest, která vás může opravdu vyřadit z provozu. Horečky, bolesti těla, kašel, bolesti v krku a únava často udrží lidi v posteli několik dní. Přestože byste při závažných příznacích chřipky měli vždy navštívit lékaře, mnozí se ptají, zda mohou přírodní prostředky, jako je rybí olej, přinést úlevu a urychlit uzdravení.

Tento článek se zabývá důkazy o rybím tuku a chřipce. Prozkoumáme:

  • Co je rybí tuk a jeho výhody
  • Jak mohou vlastnosti rybího oleje pomoci v boji proti chřipce
  • Vědecký výzkum rybího oleje pro prevenci a léčbu chřipky
  • Doporučené dávkování při chřipce
  • Tipy pro maximalizaci účinnosti rybího oleje
  • Obavy a vedlejší účinky, které je třeba znát

Může rybí tuk pomoci při chřipce?

Na konci pochopíte, jak rybí tuk funguje v chřipkové sezóně a zda vám může pomoci v boji s chřipkou, pokud onemocníte.

Co je rybí tuk?

Rybí olej je doplněk stravy získávaný z tkání tučných ryb, jako je losos, tuňák, sardinky a makrela. Obsahuje vysoké množství omega-3 mastných kyselin kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA).

Omega-3 mají celou řadu zdravotních účinků, především snižují záněty v těle. Chronický zánět je klíčovou příčinou řady onemocnění.

Mezi prokázané přínosy omega-3 z rybího oleje patří:

  • Snížení hladiny triglyceridů a zlepšení zdraví srdce
  • Podpora funkce mozku a duševního zdraví
  • Zmírnění bolesti a ztuhlosti kloubů
  • Posílení imunity
  • Zlepšení zdraví očí a pokožky
  • Podpora zdravého vývoje plodu během těhotenství

Protizánětlivé a imunitu posilující vlastnosti EPA a DHA činí z rybího oleje potenciální lék na příznaky chřipky.

Jak může rybí tuk pomoci v boji proti chřipce?

Chřipkový virus způsobuje chřipku tím, že infikuje buňky v nose, krku a plicích. To vyvolá v imunitním systému uvolňování prozánětlivých cytokinů, které zabíjejí infikované buňky a zastavují replikaci viru.

Tato zánětlivá reakce způsobuje příznaky chřipky, jako je bolest v krku, horečka, bolest hlavy a těla. Nadměrný zánět však může také poškodit zdravou tkáň a prodloužit onemocnění.

Zde jsou některé ze způsobů, jak mohou EPA a DHA obsažené v rybím oleji pomoci v boji proti chřipce:

1. Snižuje zánět

EPA a DHA jsou silné protizánětlivé živiny, které pomáhají regulovat zánětlivou reakci. Konkurují kyselině arachidonové (AA) - omega-6 mastné kyselině, která se přeměňuje na zánětlivé sloučeniny.

Rybí olej pomáhá snižovat množství zánětlivých cytokinů, prostaglandinů a leukotrienů produkovaných z AA. Tím se zklidňuje systémový zánět a s ním spojené příznaky chřipky, jako je horečka, malátnost a zimnice.

2. Podporuje imunitní funkce

Omega-3 posilují imunitu několika způsoby:

  • Zvýšení aktivity a množení lymfocytů a fagocytů
  • Zvýšení aktivity přirozených zabíječských buněk proti virům
  • Zlepšení cirkulace imunitních buněk a jejich migrace do infikovaných oblastí.

To posiluje obranyschopnost organismu proti chřipkovému viru, aniž by se nadměrně aktivovala zánětlivá reakce.

3. Chrání plicní tkáň

EPA a DHA obsažené v rybím oleji podporují funkci plic několika mechanismy. Studie ukazují, že mohou:

  • Zlepšení bronchodilatace a průměru dýchacích cest
  • Inhibice hypersekrece hlenu
  • Snížení zánětu plic a poškození způsobených infekcemi.
  • Zlepšení plicního surfaktantu pro správnou výměnu plynů

To pomáhá v boji proti komplikacím chřipky, jako jsou respirační potíže, bronchitida a zápal plic.

4. Podporuje funkci střevní bariéry

Některé výzkumy naznačují, že DHA může zpevnit spoje mezi střevními buňkami a zabránit tak jejich "propustnosti". To brání endotoxinům proniknout do krevního oběhu a vyvolat zánět.

EPA a DHA také příznivě mění střevní mikroflóru. To napomáhá bariéře, která brání virům a bakteriím v šíření mimo trávicí trakt.

Teoreticky tedy mohou omega-3 ve střevech pomoci zadržet chřipkový virus a zabránit jeho šíření ze střev do plic.

5. Zvládá oxidativní stres vyvolaný chřipkou

Viry, jako je chřipka, vyvolávají v imunitních buňkách uvolňování reaktivních forem kyslíku, které ničí infikované buňky. To však také způsobuje oxidační stres, zejména v plicích.

Omega-3 obsažené v rybím oleji mají antioxidační účinky, které pomáhají čelit tomuto oxidačnímu poškození. DHA se také zabudovává do buněčných membrán a chrání je před volnými radikály.

Rybí tuk může díky těmto mechanismům chránit před poškozením plic a zmírnit dýchací potíže způsobené chřipkou.

Souhrnně lze říci, že existuje několik vědecky podložených způsobů, jak rybí olej může pomoci při prevenci i léčbě chřipky, a to prostřednictvím regulace zánětu, podpory imunity, ochrany plic a boje proti oxidačnímu stresu.

Co říká výzkum?

Rybí tuk sice teoreticky slibuje úlevu od chřipky, ale jaké jsou skutečné vědecké důkazy?

Zde je přehled klíčových klinických studií o účincích rybího oleje nebo omega-3 na chřipkové infekce:

Preventivní studie

  • Studie provedená na 470 starších dospělých osobách v dlouhodobé péči zjistila, že ti, kteří užívali denně doplněk stravy omega-3 po dobu 12 měsíců, měli celkově o 23 % méně dní s respiračními infekcemi. Počet případů chřipky se rovněž snížil, i když ne statisticky významně.
  • Ve studii na 90 mužích s nadváhou měla skupina, která užívala 1,5 gramu DHA z řasového oleje po dobu 4 týdnů, vyšší hladiny protilátek IgM a IgG proti chřipce po očkování proti chřipce ve srovnání s placebem. Skupina s DHA měla také méně příznaků nachlazení a chřipky.
  • U thajských školáků, kteří po dobu 6 měsíců dostávali doplňky stravy s rybím tukem, se ve srovnání s placebem vyskytlo výrazně méně případů chřipkové infekce typu A. Celkový počet dnů nemoci z důvodu respiračních onemocnění se ve skupině s rybím tukem snížil o 29 %.

Studie léčby

  • Četné studie na zvířatech ukazují, že předléčení myší omega-3 snižuje zánět plic, infiltraci imunitních buněk a replikaci viru během chřipkových infekcí. Zlepšuje se také míra přežití.
  • Několik studií prokázalo, že užívání rybího oleje nebo kapslí s krillovým olejem při prvním onemocnění může snížit závažnost příznaků a dobu trvání nachlazení a chřipky. Přínosy se zdají být největší při užívání nejméně 2 gramů celkového množství EPA/DHA denně.
  • Jedna studie zjistila, že infuze vysokých dávek omega-3 bezprostředně po očkování proti chřipce zvýšila imunitní odpověď a téměř zdvojnásobila počet vytvořených protilátek.
  • Studie na lidech ukazují, že užívání terapeutických doplňků omega-3 při ARDS, sepsi a dalších kritických onemocněních zlepšuje okysličení a míru přežití. To naznačuje přínos i pro život ohrožující komplikace chřipky.

Celkově výzkum naznačuje, že rybí tuk slibuje snížení rizika onemocnění chřipkou a zkrácení doby trvání a závažnosti onemocnění. Zdá se, že přínosy jsou nejstálejší při vyšším příjmu alespoň 1-2 gramů EPA/DHA denně.

Jaké je doporučené dávkování rybího oleje při chřipce?

Zdraví dospělí lidé by měli denně přijímat alespoň 250-500 mg kombinovaných EPA a DHA, což je pro imunitní systém a záněty standardní. Výzkum však naznačuje, že pro specifickou prevenci chřipky a zmírnění jejích příznaků mohou být zapotřebí vyšší dávky.

Zde jsou uvedeny doporučené terapeutické dávky při použití rybího oleje v boji proti chřipce:

Pro prevenci

Během chřipkové sezóny užívejte 1 000-2 000 mg EPA+DHA denně, a to nejméně 2-3 týdny před začátkem chřipkové aktivity. Tato vyšší dávka zvyšuje hladinu omega-3 a posiluje protivirovou imunitu a odolnost.

Rozdělte si ji do 2-3 menších dávek, které si rozdělte během dne s jídlem, abyste minimalizovali vedlejší účinky na trávicí trakt. Zkuste kombinovat ranní a večerní dávky se snídaní a večeří.

Pro léčbu

Jakmile onemocníte, zvyšte dávku na 3 000-4 000 mg EPA+DHA denně. Toto vyšší množství pomáhá tlumit záněty a poškození plic způsobené aktivními infekcemi.

Rozdělte si ji do 3-4 dávek užívaných s jídlem a před spaním. Užívejte nejméně 7-10 dní nebo do odeznění příznaků.

Většina kapslí s rybím olejem obsahuje přibližně 250-500 mg EPA+DHA na 1 000 mg. Abyste tedy získali 3 gramy omega-3, museli byste denně užívat 6 standardních kapslí.

Při užívání megadávek rybího oleje vždy začněte s nízkými dávkami a postupně je během několika dní zvyšujte. Pokud užíváte léky na ředění krve nebo máte jiné zdravotní potíže, poraďte se se svým lékařem o vysokém příjmu.

Tipy pro maximalizaci účinnosti rybího oleje při nachlazení a chřipce

Zde je několik jednoduchých tipů, jak zvýšit přínos rybího oleje pro prevenci i úlevu od chřipky:

  • Vyberte si kvalitní doplněk stravy s rybím olejem, který poskytuje alespoň 500 mg EPA+DHA celkem na 1000 mg kapsle. Tekutý rybí olej může lépe poskytovat vysoké dávky.
  • Hledejte rybí oleje s přídavkem vitaminu E nebo rozmarýnového extraktu, které udržují čerstvost a zabraňují oxidaci mastných kyselin.
  • Rybí olej uchovávejte v chladničce nebo mrazničce, aby se nekazil a nežlukl.
  • Rybí olej užívejte se zdrojem tuků, jako je avokádo, ořechy nebo olivový olej. To zvyšuje vstřebávání mastných kyselin.
  • Zajistěte dostatečný příjem vitaminu D, protože jeho nedostatek zhoršuje imunitní funkce a reakci na infekci. Mnoho doplňků stravy s rybím tukem obsahuje také vitamin D.
  • Kombinujte s česnekem, zázvorem, zeleným čajem nebo kurkumou, které mají synergické antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • V době nemoci zvyšte příjem ovoce a zeleniny, abyste získali více vitamínů A a C podporujících imunitní systém.
  • Pijte kostní vývary, zelené koktejly nebo elektrolytové nápoje, abyste zůstali hydratovaní a zmírnili příznaky chřipky.

Začněte užívat vyšší dávky omega-3 při prvních příznacích nemoci, než se rozvinou intenzivní příznaky. V rámci prevence užívejte rybí olej denně po celou chřipkovou sezónu.

Existují nějaké obavy nebo vedlejší účinky při vysokých dávkách rybího oleje?

Doplňky stravy s rybím olejem jsou většinou lidí velmi dobře snášeny, zejména pokud jsou užívány s jídlem. U malého procenta lidí se však mohou vyskytnout nežádoucí účinky, jako např.:

  • Rybí pachuť - užívání s džusem, citronovou vodou nebo kávou může pomoci chuť zamaskovat. Efekt rybího říhání snižuje také zmrazení kapslí.
  • Příznaky z trávicího traktu - nevolnost, pálení žáhy, průjem. Začátek s nízkou dávkou a její pomalé zvyšování tomu obvykle zabrání.
  • Zvýšená tvorba modřin nebo krvácení - Velmi vysoké dávky nad 3 gramy mohou prodloužit dobu krvácení. To se obvykle týká pouze osob užívajících léky na ředění krve.

Existuje také několik skupin, které by měly být při vysokém příjmu rybího oleje opatrnější:

  • Osoby s alergií na omega-3 nebo na ryby - zkuste alternativní zdroj omega-3, například olej z mořských řas.
  • Osoby užívající léky na ředění krve - poraďte se se svým lékařem o dávce a sledujte, zda nedochází ke zvýšené tvorbě modřin.
  • Osoby s cukrovkou nebo poruchami imunity - Omega-3 mohou ovlivňovat hladinu cukru v krvi a imunitu, proto je třeba optimální dávkování konzultovat s lékařem.

Vždy si přečtěte etikety výrobků, zda neobsahují potenciální alergeny a lékové interakce. Pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo užíváte léky na předpis, poraďte se se svým lékařem ohledně megadávkování doplňků stravy s rybím olejem.

Závěr - Měli byste užívat rybí tuk při chřipce?

Chřipka vás může srazit na kolena a u rizikových skupin může vést i k vážným komplikacím. Nejlepší prevencí je každoroční očkování proti chřipce, rybí tuk však může poskytnout další podporu imunitního systému a úlevu od příznaků.

EPA a DHA obsažené v rybím oleji mají silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Důkazy ukazují, že doplňování 1000 mg nebo více denně může snížit riziko onemocnění chřipkou a zkrátit její trvání, pokud onemocníte.

Vyšší dávky až 4 gramy denně se zdají být nejúčinnější pro zmírnění příznaků, jakmile se chřipka rozvine. Omega-3 pomáhají regulovat zánět, posilují imunitu, chrání plíce a bojují proti virovému poškození.

Rybí tuk však stále nenahrazuje lékařskou péči. Pokud se u vás objeví závažné nebo život ohrožující příznaky chřipky, jako jsou potíže s dýcháním, přetrvávající horečka nebo dehydratace, okamžitě vyhledejte lékaře.

Celkově lze říci, že v kombinaci s očkováním proti chřipce, správnou hygienou a lékařskou péčí může doplněk stravy v podobě rybího oleje přinést v letošní chřipkové sezóně další výhody. Dbejte jen na to, abyste si vybrali kvalitní doplněk stravy, užívali dávku odpovídající vašim potřebám a sledovali případné vedlejší účinky.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?