Je vhodné užívat omega-3 s probiotiky?

Published:

Omega-3 mastné kyseliny a probiotika jsou dva z nejoblíbenějších doplňků stravy, které lidé užívají pro lepší zdraví.

Omega-3, jako jsou EPA a DHA, podporují zdraví srdce, zlepšují funkci mozku, snižují záněty a poskytují mnoho dalších výhod.

Probiotika doplňují zdravé střevní bakterie, posilují imunitu a podporují trávení.

Je vhodné užívat omega-3 s probiotiky?

Vzhledem k tomu, že se jejich přínosy překrývají, mnozí se zajímají o společné užívání omega-3 a probiotických doplňků. Je to však bezpečné a účinné? Nebo existují obavy z interakcí či vedlejších účinků?

Tento obsáhlý článek zkoumá důkazy o kombinaci rybího oleje omega-3 nebo krillového oleje s probiotickými doplňky. Prozkoumáme:

  • Přínosy omega-3 a probiotik
  • Způsoby, jakými omega-3 mohou posílit střevní mikrobiom
  • Možné interakce mezi omega-3 a probiotiky
  • Bezpečnostní aspekty a osoby, které by měly být opatrné
  • Tipy pro společné užívání omega-3 a probiotik

Na konci pochopíte, jak bezpečně používat omega-3 a probiotické doplňky společně pro optimální zdraví.

Řada výhod omega-3 mastných kyselin

Omega-3 jsou polynenasycené mastné kyseliny, které se vyskytují především v mořských plodech a doplňcích stravy s rybím tukem. Hlavní omega-3, které jsou spojovány s prospěšnými účinky na zdraví, jsou:

  • Kyselina eikosapentaenová (EPA)
  • Kyselina dokosahexaenová (DHA)

Zde jsou některé z důkazů o tom, jak EPA a DHA podporují zdraví:

1. Snížení zánětu

Chronický zánět je příčinou progrese většiny onemocnění. Omega-3 pomáhají potlačovat zánět v každé buňce a orgánovém systému v těle.

Doplnění snižuje zánětlivé markery, jako je C-reaktivní protein (CRP), IL-6 a TNF-alfa.

2. Podpora zdraví srdce

Silné protizánětlivé účinky omega-3 se promítají do významných kardioprotektivních účinků.

Příjem omega-3 je spojen s nižším rizikem infarktu, arytmií, aterosklerózy a úmrtí na srdeční onemocnění. EPA a DHA také snižují hladinu triglyceridů a krevní tlak.

3. Zlepšete funkci mozku

DHA tvoří více než 30 % mastných kyselin v mozku. Omega-3 podporují optimální kognitivní vývoj a pomáhají předcházet poruchám nálady.

Mohou také zpomalit úbytek duševních schopností související s věkem a snížit riziko demence.

4. Zlepšení zdraví očí

DHA je vysoce koncentrovaná v sítnici. Dostatečný příjem podporuje zdravý vývoj zraku u dětí a snižuje výskyt očních onemocnění souvisejících s věkem, jako je makulární degenerace.

5. Zmírnění bolesti kloubů

Omega-3 snižují ztuhlost, otoky a bolest u onemocnění, jako je revmatoidní artritida, protože tlumí zánět. Mohou také prospívat osteoartróze.

6. Zlepšení pleti a vlasů

Omega-3 udržují vlasy lesklé a pokožku zářivou tím, že regulují tvorbu mazu. Chrání také před poškozením sluncem a vysušením, které vede k předčasnému stárnutí.

7. Podpora zdravého těhotenství

Omega-3 jsou důležité pro správný růst plodu a neurologický vývoj. Jsou důležité zejména pro tvorbu mozku a očí.

Příjem omega-3 během těhotenství a kojení prospívá kognitivním funkcím, zrakové ostrosti a motorickým dovednostem kojenců.

8. Posílení imunity

Protizánětlivé účinky omega-3 zvyšují aktivitu imunitních buněk, jako jsou neutrofily, B-buňky a T-buňky.

Omega-3 mohou také prospívat střevní imunitě a integritě střevní bariéry.

Souhrnně lze říci, že omega-3 EPA a DHA mají široký přínos pro mozek, srdce, kůži, klouby, oči, imunitu a další. Jejich protizánětlivé a antioxidační vlastnosti jsou klíčové pro jejich zdravotní účinky.

Výhody probiotik pro zdraví střev a celého těla

Probiotika jsou prospěšné kmeny živých bakterií a kvasinek, které se nacházejí v trávicím systému. Mezi nejzkoumanější probiotické druhy patří:

  • Lactobacillus
  • Bifidobacterium
  • Saccharomyces

Zde jsou uvedeny některé z nejvýznamnějších důkazů o prospěšnosti probiotik:

1. Zlepšení zdraví zažívacího traktu

Probiotika zmírňují četné zažívací potíže, jako je nadýmání, plynatost, průjem, zácpa a bolesti žaludku. Pomáhají regulovat pohyb střev a obnovit zdravou funkci střev.

Některé kmeny, jako například Lactobacillus GG, jsou obzvláště účinné při průjmech způsobených infekcemi, antibiotiky nebo zánětlivými střevními onemocněními, jako je IBS.

2. Posílení imunitních funkcí

Přibližně 80 % vašeho imunitního systému se nachází ve střevech. Probiotika ovlivňují imunitu mnoha způsoby:

  • Zvýšení produkce sekrečního IgA
  • Zvýšení aktivity fagocytů, T buněk a NK buněk
  • Modulace zánětlivých signálních molekul, jako jsou cytokiny.

Tato kombinace účinků posiluje obranyschopnost proti patogenům a infekcím.

3. Podpora zdraví srdce

Probiotika snižují hladinu cholesterolu v krvi, lipoproteinů a krevní tlak, což jsou hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění.

Vedlejší produkty fermentace probiotik mohou také snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění tím, že inhibují oxidaci LDL.

4. Zlepšení duševního zdraví

Střeva a mozek jsou úzce propojeny prostřednictvím osy střevo-mozek. Probiotika ovlivňují úzkost, depresi, reakci na stres, OCD a poruchy autistického spektra tím, že mění mozkové signály a produkci neurochemických látek.

5. Podpora hubnutí

Probiotika napomáhají hubnutí několika mechanismy. Pomáhají snižovat vstřebávání kalorií, regulují signály chuti k jídlu, jako je ghrelin, a mění expresi genů, které se podílejí na ukládání tuků.

6. Prevence průjmu z antibiotik

Antibiotika ničí značné množství zdravých střevních bakterií, což běžně vede k průjmům spojeným s antibiotiky.

Užívání probiotik tomu pomáhá předcházet tím, že osídluje střeva prospěšnými mikroby, které udržují patogeny pod kontrolou.

7. Snížení výskytu ekzémů a alergií

Probiotika užívaná během těhotenství a podávaná kojencům mohou snížit riziko vzniku ekzémů, astmatu a potravinových alergií. Modulují imunitní reakce a střevní propustnost a podporují tak toleranci.

8. Podpora urogenitálního zdraví

Užívání probiotických doplňků může zabránit a léčit bakteriální vaginózu a infekce močových cest (UTI).

Kmeny laktobacilů okyselují pochvu a potlačují tak patogeny. Mohou také snížit výskyt opakovaných infekcí močových cest o 60-80 %.

Probiotika mají různorodý přínos pro trávení, imunitu, srdeční choroby, duševní zdraví, alergie, regulaci hmotnosti a další. Pomáhají kultivovat zdravý střevní mikrobiom.

Ovlivňují omega-3 látky střevní mikrobiom?

Nové výzkumy naznačují, že omega-3 mastné kyseliny mohou pozitivně ovlivňovat složení střevní mikroflóry. Studie na zvířatech a lidech ukazují, že EPA a DHA:

Zvýšení počtu prospěšných bakterií

Omega-3 podporují růst zdravých komenzálních bakterií, jako jsou kmeny Bifidobacterium a Lactobacillus, v tlustém střevě.

Zvyšují také produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem vznikajících při fermentaci, což prospívá zdraví střev.

Snížení výskytu škodlivých bakterií

EPA a DHA snižují kolonizaci patogenů, jako jsou klostridia a E. coli.

Omega-3 pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry tím, že potlačují škodlivé bakterie a zároveň stimulují prospěšné mikroby.

Zlepšení funkce střevní bariéry

Omega-3 zvyšují integritu střeva tím, že regulují expresi proteinů těsného spojení. To zabraňuje únikům přes střevní bariéru.

Snížení zánětu a oxidačního stresu

Snížením hladiny zánětlivých cytokinů a markerů oxidačního stresu vytvářejí omega-3 látky střevní prostředí, které podporuje růst zdravé mikrobioty.

Alter Metabolic Products

Omega-3 mění mikrobiální metabolity v tlustém střevě, což může přispívat ke snížení rizika onemocnění.

Zvyšují například produkci zdraví prospěšných látek, jako jsou konjugované kyseliny linolové (CLA).

Díky těmto širokým účinkům na střevní mikroby a jejich metabolické produkty podporují omega-3 zdravý střevní ekosystém.

Spolupůsobí omega-3 s probiotiky?

Nejsou známy žádné negativní interakce mezi společným užíváním doplňků stravy s omega-3 rybím olejem a probiotiky. Nedávné studie dokonce naznačují, že omega-3 mohou zvyšovat růst a účinnost probiotik.

Zvýšená životaschopnost probiotik

Omega-3 pomáhají probiotikům přežít žaludeční kyselinu a prospívat ve střevním prostředí. Mikroenkapsulace probiotik rybím olejem zvýšila přežívání kmenů Lactobacillus ve srovnání s jinými oleji.

Zvýšený růst probiotik

Pokud jsou probiotické druhy jako Lactobacillus a Bifidobacterium kultivovány v médiu obsahujícím omega-3, vykazují zvýšený růst, aktivitu a funkci buněčných membrán.

Zlepšené probiotické účinky

Kombinace omega-3 s probiotiky zvyšuje jejich protizánětlivé účinky v buňkách a na zvířecích modelech kolitidy. Tato kombinace také výrazně zlepšuje kolonizaci probiotiky.

Ochrana před oxidací

Protože jsou náchylné k oxidaci, produkují probiotika vlastní antioxidanty, jako je glutathion a superoxiddismutáza. Omega-3 poskytují dodatečné antioxidační pokrytí, které zvyšuje životaschopnost probiotik.

Souhrnně lze říci, že dostupné výzkumy ukazují, že omega-3 bezpečně doplňují probiotické doplňky. Omega-3 mohou dokonce působit jako prebiotikum tím, že podporují optimálnější růst a aktivitu probiotických kmenů.

Existují nějaké vedlejší účinky nebo obavy o bezpečnost?

Omega-3 rybí olej a probiotické doplňky mají vynikající bezpečnostní profil s minimálním rizikem nežádoucích účinků u většiny lidí. Existuje však několik potenciálních problémů, které je třeba zvážit:

1. Symptomy trávicího traktu

  • Omega-3: Rybí olej může někdy způsobit nevolnost, pálení žáhy, průjem nebo bolest žaludku, zejména při vysokých dávkách. Užívání s jídlem nebo pomalé zvyšování dávky pomáhá minimalizovat vedlejší účinky na trávicí trakt.
  • Probiotika: Probiotika mohou zpočátku způsobovat dočasnou plynatost, nadýmání nebo zácpu, protože se mění střevní mikroflóra. Většině potíží zabrání, když se začne s nižším počtem CFU a postupně se během 2-3 týdnů zvyšuje.

2. Alergie

  • Omega-3: U citlivých jedinců mohou ryby, korýši nebo složky rybího oleje vyvolat alergické reakce. Alternativou jsou oleje rostlinného původu, jako je DHA/EPA z řas.
  • Probiotika: Některé probiotické kmeny se vyrábějí na mléčném, vaječném nebo sójovém substrátu. Zkontrolujte etikety, zda probiotické výrobky neobsahují vaše alergeny, které jsou spouštěčem alergií.

3. Infekce

  • Probiotika: V ojedinělých případech se mohou probiotické kmeny, jako je Lactobacillus, přemnožit a způsobit infekci u osob s oslabenou imunitou. U zdravých osob je riziko velmi nízké.

4. Riziko krvácení

  • Omega-3: Velmi vysoký příjem nad 3 gramy denně může prodloužit dobu krvácení, zejména v kombinaci s jinými léky na ředění krve. Pokud užíváte antikoagulancia, poraďte se o dávce se svým lékařem.

Pokud jsou omega-3 a probiotické doplňky užívány podle doporučení, jsou pro většinu lidí dobře snášeny a bezpečné. Zvláštní opatření se však mohou týkat osob s určitými zdravotními potížemi.

Kdo musí být opatrný?

Zde jsou uvedeny některé případy, kdy je třeba dbát opatrnosti při užívání rybího oleje omega-3 s probiotickými doplňky:

1. Osoby s oslabenou imunitou

Osoby s oslabeným imunitním systémem jsou vystaveny zvýšenému riziku infekce způsobené probiotickými kmeny. Vyhledejte lékařskou pomoc, abyste se ujistili, že jsou probiotika pro váš stav bezpečná.

2. Lidé s poruchami trávicího traktu

Pokud trpíte syndromem krátkého střeva, HIV, zánětem slinivky břišní nebo jinými závažnými střevními poruchami, mohou probiotika dále narušit funkci střev. Na jejich bezpečném zavedení spolupracujte se svým lékařem.

3. Lidé užívající antikoagulancia

Velmi vysoký příjem omega-3 může zvýšit riziko krvácení, pokud užíváte léky na ředění krve. Mírné dávky rybího oleje jsou pravděpodobně bezpečné, ale poraďte se se svým lékařem.

4. Osoby s alergií na mořské plody

Zkontrolujte, zda rybí tuk neobsahuje alergeny. Pokud máte alergii na mořské plody, omega-3 vám mohou poskytnout alternativy, jako je EPA/DHA z řas, lněný olej nebo olej z konopných semen.

5. Osoby s imunosupresí

Pokud užíváte imunosupresiva po transplantaci orgánů, trpíte autoimunitním onemocněním nebo podstupujete chemoterapii, nemusí být probiotika vhodná kvůli riziku infekce.

Pokud nemáte specifické zdravotní potíže, úzkost nebo zažívací problémy, je užívání doplňků stravy s obsahem omega-3 a probiotik obecně velmi bezpečné. Přesto je rozumné se nejprve poradit se svým lékařem, pokud máte nějaké obavy.

Tipy pro společné užívání omega-3 a probiotik

Dodržujte tyto jednoduché tipy, abyste maximalizovali přínosy a bezpečnost kombinace omega-3 a probiotických doplňků:

  • Zavádějte je pomalu, začněte s nízkými dávkami a postupně je zvyšujte po dobu 2-4 týdnů. Tím se zabrání vzniku gastrointestinálních příznaků.
  • Probiotika užívejte nalačno 30 minut před jídlem, aby se optimálně dostala do střev.
  • Rybí olej užívejte s jídlem nebo těsně před jídlem, aby se lépe vstřebával a měl menší žaludeční potíže.
  • Vybírejte si vysoce kvalitní doplňky stravy od renomovaných značek, které dodržují správnou výrobní praxi (GMP).
  • Hledejte probiotické směsi s více kmeny, které obsahují alespoň 10 miliard CFU z dobře prozkoumaných kmenů, jako je Lactobacillus.
  • Vybírejte rybí oleje s přídavkem antioxidantů, jako je vitamin E, aby si zachovaly čerstvost a zabránily žluknutí.
  • Otevřené lahvičky s probiotiky a rybím olejem uchovávejte v chladničce, aby se prodloužila jejich trvanlivost a účinnost.
  • Pravidelně, například jednou za několik měsíců, si dejte od probiotik pauzu, abyste zabránili nerovnováze nebo přeplnění střevního mikrobiomu.

Spojení omega-3 a probiotik je bezpečné, účinné a vhodné pro zlepšení celkového zdravotního stavu. Vždy si však přečtěte etikety, zda neobsahují potenciální alergeny, začněte pomalu a nenápadně a o případných bezpečnostních otázkách se poraďte se svým lékařem.

Měli byste užívat omega-3 s probiotiky? Závěr

Výzkumy ukazují, že doplňky stravy s omega-3 rybím olejem a probiotiky se vzájemně negativně neovlivňují. Spíše se zdá, že při společném užívání mají synergické účinky na zdraví střev.

Studie prokázaly, že omega-3 skutečně zvyšují růst, kolonizaci a účinnost mnoha probiotických kmenů. Pomáhají vytvářet ve střevech ideální prostředí pro rozvoj probiotik.

Probiotika zase pravděpodobně zvyšují vstřebávání a protizánětlivé účinky omega-3. Jejich kombinace poskytuje doplňkovou podporu pro zdraví srdce, mozkové funkce, imunitu, trávení, duševní zdraví a další.

Omega-3 rybí olej a probiotické doplňky stravy mají vynikající výsledky v oblasti bezpečnosti a většina lidí je společně dobře snáší. Pokud začnete pomalu, vyberete si kvalitní značky, budete je užívat podle doporučení a budete opatrní při stávajících zdravotních potížích, můžete oba přípravky užívat společně dlouhodobě.

Základem je vždy zdravá strava, ale kombinace protizánětlivé síly omega-3 kyselin s probiotiky, která vyrovnávají střevní rovnováhu, může vaše zdraví a pohodu posunout na vyšší úroveň. Před zahájením užívání jakýchkoli nových doplňků stravy se nezapomeňte poradit se svým lékařem, abyste se ujistili, že jsou vhodné pro vaše potřeby.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?