Je díky omega-3 štíhlejší?

Published:

Omega-3 mastné kyseliny se staly jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy díky své široké škále zdravotních přínosů. Jedním z údajných účinků omega-3 je zvýšení odbourávání tuků a pomoc lidem dosáhnout štíhlejší postavy. Je však na tvrzení, že díky omega-3 můžete být štíhlejší, něco pravdy? Pojďme objektivně prozkoumat důkazy.

Je díky omega-3 štíhlejší?

Co jsou omega-3 mastné kyseliny?

Než se začneme zabývat účinky na tělesný tuk, je vhodné si nejprve krátce osvěžit, co přesně omega-3 mastné kyseliny jsou.

Tři hlavní typy omega-3

Existují tři základní omega-3 tuky, které jsou zdraví prospěšné:

  • ALA (kyselina alfa-linolenová)
  • EPA (kyselina eikosapentaenová)
  • DHA (kyselina dokosahexaenová)

ALA se nachází především v rostlinných zdrojích, jako jsou lněná semínka, chia semínka a vlašské ořechy. EPA a DHA pocházejí především z tučných ryb a doplňků stravy s rybím tukem.

Zásadní pro zdraví

Omega-3 jsou považovány za "esenciální" mastné kyseliny, protože si je tělo nedokáže vytvořit samo a musí je získávat ze stravy. Hrají klíčovou roli ve funkci mozku, zdraví očí, vývoji plodu a snižování zánětů.

Silné protizánětlivé účinky

Hlavním důvodem, proč jsou omega-3 tak prospěšné, je jejich schopnost snižovat zánět v celém těle. EPA a DHA jsou obzvláště silné protizánětlivé látky, které mohou působit proti prozánětlivým omega-6 tukům, jež jsou v moderní stravě běžné.

Nyní, když už máte stručné informace o tom, co jsou to omega-3, pojďme analyzovat důkazy o tom, zda vám tyto esenciální tuky mohou pomoci odbourat tělesný tuk a zeštíhlit.

Mechanismy, kterými omega-3 podporují odbourávání tuků

Než se podíváme na přímé klinické studie na lidech, je užitečné pochopit některé navrhované mechanismy, díky nimž omega-3 pomáhají při odbourávání tuků a zlepšují složení těla:

1. Zvyšování rychlosti metabolismu

Některé výzkumy naznačují, že EPA a DHA z rybího oleje mohou zvýšit metabolismus a množství spálených kalorií v klidu. V jedné studii zvýšily doplňky stravy s omega-3 u obézních jedinců klidový výdej energie o více než 400 kalorií denně.

Jiná studie zjistila, že vyšší příjem omega-3 souvisí se zvýšeným obsahem svalových mitochondrií. Mitochondrie jsou motory buněk pro spalování tuků.

2. Snížení lipogeneze a ukládání tuku

Předpokládá se, že omega-3 přesouvají metabolismus více ke spalování tuků a od jejich ukládání. Studie na zvířatech ukazují, že omega-3 snižují aktivitu enzymů zapojených do lipogeneze, jako je syntáza mastných kyselin.

Omega-3 mohou také potlačovat geny, které zvyšují ukládání tuků, jako je SREBP-1 a PPAR-gamma. To vede k menší lipogenezi v tukových buňkách.

3. Zlepšení citlivosti na inzulín

Jednou z hlavních příčin nadměrného ukládání tuku je špatná kontrola inzulínu, která vede k trvale vysoké hladině tohoto hormonu.

Studie prokázaly, že omega-3 zlepšují citlivost na inzulín, což může tělu umožnit efektivněji využívat potravu k získávání energie namísto jejího přesunu do tukové tkáně.

4. Snížení zánětu

Chronický zánět nízkého stupně je úzce spojen s obezitou a metabolickou dysfunkcí. Silné protizánětlivé účinky EPA a DHA mohou pomoci zvrátit zánět bránící úbytku tuku.

Omega-3 mohou například snižovat hladinu zánětlivých cytokinů, jako je TNF-alfa a IL-6, které jsou často zvýšené při obezitě.

5. Zvýšení oxidace tuků během cvičení

Některé výzkumy naznačují, že užívání doplňků stravy s rybím tukem může zvýšit množství tuku spáleného při aerobním tréninku se střední až vysokou intenzitou.

Jedna studie zjistila, že lidé, kteří užívali omega-3, spálili během cyklistického cvičení o 10 % více tuku než ti, kteří dostávali kapsle s kukuřičným olejem. Omega-3 zlepšily účinnost metabolismu.

Lze tedy shrnout, že omega-3 mohou podporovat štíhlost tím, že optimalizují spalování tuků, zlepšují citlivost na inzulín, snižují zánět a zvyšují oxidaci tuků při tréninku. Co však ukazuje klinický výzkum?

Zjištění z klinických studií na lidech

Zatímco výše uvedené mechanismy poskytují věrohodné teorie o tom, jak omega-3 mohou snižovat množství tělesného tuku, potvrzují to skutečné klinické studie u lidí? Podívejme se na důkazy.

Korelační studie

Několik rozsáhlých pozorovacích studií ukazuje souvislost mezi vyšším příjmem omega-3 z mořských plodů a nižší tělesnou hmotností a tukovou hmotností. Jedna metaanalýza zjistila, že každé zvýšení příjmu omega-3 o 0,5 gramu denně je spojeno s téměř o 2 kg nižším množstvím tělesného tuku.

Korelace však nedokazuje příčinnou souvislost. Ti, kteří jedí více ryb a omega-3, mají často další návyky zdravého životního stylu, které mohou tyto souvislosti zkreslovat. Musíme se tedy podívat na přímé randomizované studie.

Klinické studie u dospělých s nadváhou/obezitou

Řada klinických studií zkoumala účinky doplňků stravy s omega-3 na složení těla u lidí s nadváhou nebo obezitou.

Některé studie prokázaly významné snížení procenta tělesného tuku, obvodu pasu a břišního tuku u osob užívajících omega-3 oproti placebu. Jiné však nezjistily žádné přínosy pro odbourávání tuků.

Metaanalýza z roku 2012 shrnula údaje ze všech do té doby provedených studií. Vědci dospěli k závěru, že doplňky omega-3 vedly k významně většímu úbytku tělesného tuku a hmotnosti ve srovnání s placebem.

Účinky však byly poměrně mírné, v průměru zhruba o 1,6 kg větší úbytek u skupin s omega-3. Novější metaanalýzy zjistily podobně malý přínos.

Klinické studie u sportovců a kulturistů

Jiné studie se zabývaly konkrétním vlivem omega-3 na složení těla u sportovců a kulturistů podstupujících tréninkové programy.

V některých studiích bylo zaznamenáno zlepšení přírůstků libové hmoty a úbytku tuku u jedinců s rezistenčním tréninkem, kteří užívali rybí tuk. Jiné studie však nezjistily žádný významný rozdíl oproti placebu.

Metaanalýzy kombinující všechny tyto studie opět naznačují malý přínos pro zlepšení tělesného složení u trénovaných jedinců, ale účinky jsou v průměru malé.

Dávkování může ovlivnit účinky

Jedním z problémů při interpretaci klinického výzkumu je skutečnost, že studie používaly širokou škálu dávkovacích protokolů. V některých z nich mohly být podávány příliš nízké dávky na to, aby významně ovlivnily tělesný tuk.

Zdá se, že vyšší denní příjem EPA a DHA v rozmezí 2-3 gramů nejspíše zvýší úbytek tuku, zejména v kombinaci s cvičením. Nižší dávky pod 1 gram denně obecně nemají výrazný vliv.

Souhrnně lze tedy říci, že klinické údaje u lidí jsou smíšené a v průměru vykazují malé účinky. Vyšší dávky omega-3 však mohou zvýšit šance na měřitelný úbytek tuku.

Další faktory související se stravou a životním stylem

Doplňky stravy s omega-3 mohou samy o sobě mírně podpořit odbourávání tuků, jejich kombinace s dalšími opatřeními v oblasti stravování a životního stylu však může přinést maximální výsledky. Některé synergické strategie zahrnují:

- Zvýšení příjmu bílkovin

Konzumace většího množství vysoce kvalitních bílkovin napomáhá odbourávání tuků a zabraňuje úbytku svalové hmoty během diety. Omega-3 pomáhají zvyšovat účinky bílkovin na spalování tuků.

- Snížení obsahu rafinovaných sacharidů

Minimalizace rafinovaných sacharidů a cukrů zabraňuje prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi a může zlepšit citlivost na inzulín. Tím se optimalizují podmínky pro uvolňování uloženého tuku z tukových buněk.

- Zapojení do cvičení HIIT

Zdá se, že omega-3 jsou nejúčinnější při zvyšování oxidace tuků během aerobních intervalů vysoké intenzity. Tento styl tréninku maximalizuje spalování tuků.

- Optimalizace spánku

Dostatek kvalitního spánku reguluje hormony chuti k jídlu, jako je leptin a ghrelin, a tím kontroluje chuť na jídlo. Omega-3 také podporují kvalitu spánku.

- Zvládání stresu

Chronický stres zvyšuje hladinu kortizolu, který může způsobovat ukládání tuku, zejména v oblasti břicha. Omega-3 pomáhají stres zmírňovat.

Změny životního stylu spolu s dostatečným příjmem omega-3 jsou nejlepší možností, jak maximalizovat výsledky odbourávání tuků.

Nejchudší zdroje omega-3 kyselin

Pro ty, kteří se snaží snížit množství tělesného tuku, je také důležité, aby denní příjem omega-3 pocházel z co nejchudších zdrojů. Zde je několik nejlepších možností:

  • Tučné ryby, jako je losos, sardinky, ančovičky, makrely
  • Doplňky stravy s rybím nebo krylovým olejem
  • Doplňky stravy s řasovým olejem
  • Lněná semínka, chia semínka, vlašské ořechy

Tučnější ryby, jako je tuňák, mohou obsahovat větší množství prozánětlivých omega-6, které mohou působit proti prospěšnosti obsahu omega-3. Ideální jsou chudé zdroje bílkovin, jako je losos a sardinky.

A vždy si vybírejte čisté doplňky stravy testované třetí stranou, abyste se vyhnuli nadbytku nasycených tuků a nečistot.

Změny životního stylu jsou zásadní

Ačkoli se tento článek zaměřuje na potenciální účinky doplňků stravy omega-3 na odbourávání tuků, mějte na paměti, že mnohem větší vliv na dosažení výrazného a trvalého úbytku hmotnosti mají dietní opatření a opatření v oblasti životního stylu.

Samotné doplňky stravy přinesou zanedbatelné výsledky. Optimalizace příjmu omega-3 však může sloužit jako příjemný doplněk k posílení účinků kvalitnější stravy, zvýšené fyzické aktivity a dalších změn zdravého životního stylu.

Mezi nejúčinnější tipy pro odbourávání tuků patří:

  • Počítání kalorií pro udržení mírného denního deficitu
  • Jíst více sytých bílkovin a vlákniny
  • Snížení spotřeby zpracovaných sacharidů/cukrů
  • Zapojení do silového tréninku a kardio cvičení
  • Upřednostňování kvality spánku a zvládání stresu
  • Sledování pokroku v průběhu času a udržení důslednosti

Než začnete utrácet peníze za nějaký nový lesklý doplněk, ujistěte se, že se nejprve věnujete klíčovým základům stravy a životního stylu, které jsou nezbytné pro dosažení štíhlejší postavy.

Je díky omega-3 štíhlejší? Závěr

Souhrnně lze říci, že omega-3 mastné kyseliny mohou mírně podpořit rychlost metabolismu, oxidaci tuků, citlivost na inzulín a složení těla. Na základě dosud provedených klinických studií jsou však tyto účinky v průměru relativně malé.

Mezi hlavní poznatky patří:

  • Přínosy se zdají být nejvýraznější při vyšším příjmu 2-3 gramů EPA/DHA denně.
  • Kombinace s cvičením, dostatečným množstvím bílkovin, nízkým příjmem cukru a dalšími opatřeními v oblasti životního stylu může maximalizovat výsledky.
  • Doporučují se zdroje chudých bílkovin, jako jsou tučné ryby a čisté doplňky stravy.
  • Výrazné a trvalé odbourávání tuků vyžaduje komplexní přístup k dietě, cvičení a optimalizaci životního stylu.

Ačkoli samotné omega-3 nevedou k dramatickým tělesným změnám, jsou dalším nástrojem, který může přispět k postupným přínosům. V rámci zásad odbourávání tuků založených na důkazech může optimalizovaný příjem omega-3 podpořit cestu k dosažení štíhlejší postavy.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?