Proč byste měli užívat omega-3 na noc?

Published:

Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité pro celkové zdraví. Poskytují mnoho výhod pro srdce, mozek, oči a další.

Mnoho lidí užívá doplňky stravy s omega-3, aby zvýšili příjem těchto prospěšných tuků. Kdy je ale nejlepší je užívat - ráno nebo večer?

Zde se podrobněji podíváme na to, proč může být užívání omega-3 v noci výhodné.

Proč byste měli užívat omega-3 na noc?

Co jsou omega-3?

Než se podíváme na to, kdy užívat omega-3, stručně si řekneme, co jsou to omega-3 a proč jsou tak důležité.

Omega-3 jsou polynenasycené mastné kyseliny. Existují tři hlavní typy:

  • Kyselina eikosapentaenová (EPA): Obsahují ji především ryby a mořské plody. Má protizánětlivé účinky.
  • Kyselina dokosahexaenová (DHA): DHA (DHA): také se nachází v mořských plodech. Důležitá pro zdraví mozku a očí.
  • Kyselina alfa-linolenová (ALA): Nachází se v rostlinných olejích, např. ve lněném semínku. Tělo dokáže přeměnit ALA na EPA a DHA, ale pouze v malém množství.

Tyto omega-3 mastné kyseliny mají mnoho zdraví prospěšných účinků, včetně:

  • Snížení zánětu
  • Snížení triglyceridů
  • Zlepšení zdraví srdce
  • Zlepšená funkce mozku a duševní zdraví
  • Lepší zdraví očí
  • Zdravější pokožka a vlasy

Většina lidí však nemá ve stravě dostatek omega-3. Užívání doplňků stravy může pomoci tuto mezeru ve výživě zaplnit.

Nyní se podíváme na to, proč je optimální dobou pro užívání doplňků stravy s obsahem omega-3 právě noc.

Proč užívat omega-3 na noc?

Zde jsou některé z hlavních důvodů, proč může být užívání doplňků stravy s obsahem omega-3 ve večerních hodinách prospěšné:

1. Příznaky nedostatku omega-3 se zhoršují v noci

Omega-3 pomáhají regulovat záněty, náladu a krevní oběh. Nedostatek těchto tuků může způsobovat příznaky, jako jsou bolesti kloubů, deprese a špatný průtok krve, které se zhoršují v noci.

Užívání doplňku stravy omega-3 před spaním může pomoci zmírnit tyto noční příznaky.

Pokud se například v noci objeví bolesti kloubů, omega-3 mohou pomoci zmírnit zánět a potíže. Podporují také lepší spánek, který je pro léčbu bolesti důležitý.

Kromě toho omega-3 zvyšují průtok krve tím, že krevní buňky jsou pružnější a cévy se rozšiřují. To může zmírnit noční křeče v nohou a neklidné nohy způsobené špatným krevním oběhem.

2. Omega-3 mohou zvýšit noční účinky na srdce

Během spánku dochází k poklesu srdeční frekvence a krevního tlaku. Omega-3 svými účinky na nervový systém pomáhají optimalizovat noční srdeční rytmus.

Studie ukazují, že omega-3 také významně snižují srdeční frekvenci a zlepšují variabilitu srdeční frekvence. Tyto účinky se zvyšují, pokud se omega-3 užívají večer.

Díky optimalizaci zdraví srdce v noci mohou omega-3 chránit před nočními srdečními příhodami, jako jsou infarkty a mrtvice, když spíte.

3. Může podporovat noční metabolické funkce

Omega-3 mají příznivý vliv na energetickou rovnováhu a metabolismus. Výzkum ukazuje, že jejich užívání v noci může tyto účinky zesílit.

V jedné studii pomohly doplňky omega-3 před spaním zvýšit noční lipolýzu - odbourávání tuků na energii. Zlepšily také ranní citlivost na inzulín.

Tyto noční metabolické účinky mohou podpořit hubnutí. V jiné studii zvýšilo užívání omega-3 před spaním pocit sytosti následující ráno a snížilo příjem kalorií.

4. Podporuje lepší kvalitu spánku

Dobrý spánek je pro celkovou pohodu zásadní. Bohužel mnoho dospělých nespí doporučených 7-9 hodin denně.

Bylo prokázáno, že omega-3 zlepšují několik aspektů spánku. Zejména DHA zvyšuje hladinu melatoninu a podporuje hlubší a regenerační spánek.

Ve studiích na dětech i dospělých se při užívání doplňku stravy s omega-3 před spaním trvale zlepšila kvalita spánku, zkrátila doba usínání a prodloužila doba spánku.

Lepší spánek reguluje hormony, zlepšuje funkci mozku a zlepšuje soustředění, paměť a náladu následujícího dne.

5. Může podpořit funkci mozku přes noc

Mozek je během spánku stále aktivní, upevňuje vzpomínky, odstraňuje toxiny a další. Omega-3 podporují tyto noční funkce mozku.

DHA tvoří více než 90 % omega-3 v mozku. Pomáhá vytvářet buněčné membrány a usnadňuje komunikaci mezi mozkovými buňkami.

Doplnění DHA zvyšuje přísun kyslíku do mozku, dodává neuronům energii a podporuje regeneraci mozkových buněk přes noc.

Díky optimalizaci obnovy a propojení mozkových buněk přes noc podporují omega-3 soustředění, učení, náladu a paměť následující den.

6. Pohodlné dávkování

Užívání jakéhokoli doplňku na noc pomáhá, aby se stal součástí vaší rutiny před spaním. To může zlepšit dodržování pravidel ve srovnání s ranním dávkováním.

Omega-3 se nejlépe vstřebávají s jídlem obsahujícím tuk nebo olej. Pro většinu lidí bývá večeře nejtěžším jídlem a příjmem tuku za celý den.

Užívání omega-3 společně s večeří umožňuje jejich optimální trávení a vstřebávání. Mastné kyseliny mají také přirozený mírný sedativní účinek, který může podpořit ospalost.

Celkově lze říci, že užívání doplňků stravy omega-3 na noc je snadno zapamatovatelné a účinné.

Kolik a jakých omega-3 užívat na noc

Abyste si přes noc mohli plně užívat blahodárných účinků omega-3:

  • Užívejte 1-2 gramy omega-3 celkem - hledejte doplněk s DHA i EPA. Ideální je poměr 2:1 EPA a DHA.
  • Načasujte si to s večeří - Vezměte si doplněk stravy během posledního jídla, aby se lépe vstřebával.
  • Vyberte si kvalitní produkt - hledejte renomované testy třetích stran a záruky čistoty. Dobrou volbou je rybí olej a olej z mořských řas omega-3.
  • Poraďtese se svým lékařem - Získejte individuální radu ohledně správného dávkování a složení omega-3 pro vaše potřeby.

Má užívání omega-3 v noci nějaké nevýhody?

Doplňky omega-3 jsou obecně velmi bezpečné. Nejčastějším nežádoucím účinkem je rybí pachuť, zejména u produktů s rybím olejem.

Existuje jen málo důkazů o významných negativních účincích užívání omega-3 v noci. Je však třeba mít na paměti několik věcí:

  • Omega-3 mohou u některých lidí zesílit živé sny nebo noční můry. To lze obvykle vyřešit snížením dávky.
  • Velmi vysoké dávky mohou přispět ke zředění krve. Pokud užíváte léky na ředění krve nebo před operací, poraďte se se svým lékařem.
  • Věnujte pozornost jakýmkoli změnám kvality spánku. Omega-3 by měly zlepšit spánek, ale ve vzácných případech mohou způsobit nespavost.

Stejně jako u jiných doplňků je rozumné začít s nízkou dávkou a postupně ji zvyšovat, abyste posoudili svou individuální toleranci.

Závěr: Proč užívat omega-3 v noci

Výzkumy stále více podporují užívání doplňků stravy s omega-3 ve večerních hodinách, aby se zvýšil jejich široký přínos pro zdraví.

Mezi hlavní důvody, proč užívat omega-3 na noc, patří:

  • Zmírnění zánětu, bolesti, špatné nálady a špatného krevního oběhu přes noc
  • Optimalizace zdraví srdce během spánku
  • Přínosy pro metabolismus a hubnutí
  • Podpora hlubšího a regeneračního spánku
  • Podpora funkce a obnovy mozku přes noc

Už pouhé zařazení omega-3 do režimu před spaním zlepšuje dodržování pravidel. Mastné kyseliny se také dobře vstřebávají při vydatné večeři obsahující tuk nebo oleje.

Vzhledem k mnoha výhodám, které vám přes noc přináší, užívejte doplněk stravy s omega-3 jako poslední věc, kterou před spaním pozřete. Tento jednoduchý návyk vám zajistí, že se budete probouzet zdravější, šťastnější, bystřejší a svěžejší.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?