Škodí omega-3 ledvinám?

Published:

Omega-3 mastné kyseliny se v posledních letech staly velmi populárními a odborníci na zdraví zdůrazňují jejich přínos pro zdraví srdce, funkci mozku a další. Někteří lidé s onemocněním ledvin jsou však před užíváním doplňků omega-3 varováni kvůli obavám z obsahu rtuti nebo nesprávného dávkování. Tento článek se zabývá důkazy o tom, zda je omega-3 pro ledviny bezpečná, nebo škodlivá.

Škodí omega-3 ledvinám?

Přehled omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených tuků, které se přirozeně vyskytují v potravinách, jako jsou ryby, vlašské ořechy a semena. Tři hlavní omega-3 jsou:

  • Kyselina eikosapentaenová (EPA)
  • Kyselina dokosahexaenová (DHA)
  • Kyselina alfa-linolenová (ALA)

EPA a DHA se nacházejí především v živočišných zdrojích, jako jsou tučné ryby, zatímco ALA se nachází v rostlinných zdrojích.

Omega-3 mají mnoho zdraví prospěšných účinků, např.:

  • Snížení zánětu
  • Snížení hladiny triglyceridů
  • Zlepšení zdraví srdce
  • Podpora funkce mozku

Příjem omega-3 je však u většiny Američanů nízký - průměrná spotřeba je nižší než 25 % doporučených hodnot. Mnoho lidí nyní užívá doplňky stravy s omega-3, aby zvýšili jejich příjem.

Omega-3 a funkce ledvin

Ledviny hrají důležitou roli při filtraci odpadních látek a přebytečné tekutiny z krevního oběhu. Dvě hlavní onemocnění ledvin jsou:

  • Chronické onemocnění ledvin (CKD) - postupná ztráta funkce ledvin v průběhu času.
  • Akutní poškození ledvin (AKI) - náhlé poškození ledvin

Onemocnění ledvin je stále větším zdravotním problémem, který postihuje 15 % dospělých v USA. Mezi rizikové faktory patří cukrovka, hypertenze a stárnutí.

Omega-3 mohou ovlivňovat funkci ledvin několika způsoby:

Protizánětlivé účinky

Zánět přispívá k progresi CKD. Omega-3 mohou snížit produkci cytokinů a potlačit geny související se zánětem.

Na zvířecích modelech omega-3 snižují zánět a poškození ledvin. Studie na lidech ukazují smíšené výsledky u markerů, jako je c-reaktivní protein (CRP).

Kontrola krevního tlaku

Vysoký krevní tlak časem poškozuje cévy ledvin. Omega-3 pomáhají rozšiřovat cévy, což umožňuje lepší průtok krve.

Metaanalýza 70 studií zjistila, že doplňky stravy s omega-3 snižují krevní tlak, zejména ve vyšších dávkách. To může nepřímo chránit funkci ledvin.

Snížená albuminurie

Albuminurie znamená nadbytek bílkoviny albuminu v moči, což svědčí o poruše filtrace ledvin.

Některé výzkumy zjistily, že doplňky omega-3 snižují hladinu albuminurie u diabetiků, což by mohlo zpomalit progresi CKD. Výsledky jednotlivých studií však nejsou konzistentní.

Zlepšení hladiny lipidů

Dyslipidemie (abnormální hladina lipidů v krvi) přispívá ke vzniku CKD. Omega-3 snižují hladinu triglyceridů a zvyšují hladinu HDL ("dobrého") cholesterolu.

To může pomoci snížit ukládání tuku v ledvinách. Omega-3 však také mírně zvyšují hladinu LDL ("špatného") cholesterolu.

Antioxidační účinky

Omega-3 obsahují antioxidanty, které působí proti poškození buněk oxidačním stresem. To může chránit buňky ledvinových kanálků před toxicitou a apoptózou (buněčnou smrtí).

Studie na zvířatech ukazují, že předléčení omega-3 zachovává funkci ledvin a snižuje oxidační poškození způsobené toxiny. Údaje o lidech v této oblasti chybí.

Potenciální rizika vysokého příjmu omega-3 pro ledviny

Navzdory těmto teoretickým výhodám má vysoký příjem omega-3 pro osoby s poruchou funkce ledvin i některé potenciální nevýhody.

Toxicita kontaminantů

V rybách se mohou hromadit těžké kovy, například rtuť. Některé doplňky stravy s obsahem omega-3 mohou obsahovat nebezpečné množství rtuti.

Rtuť poškozuje tubulární buňky ledvin a způsobuje oxidační stres. U osob s CKD je riziko toxicity vyšší již z důvodu zhoršeného vylučování toxinů.

Kontaminace rtutí je však problémem především u nekvalitních doplňků stravy. Renomované značky dodržují bezpečnostní pokyny pro přípustné limity.

Zvýšené riziko krvácení

Omega-3 působí na ředění krve, což může ve vysokých dávkách zvyšovat riziko krvácení. Tento účinek může být zesílen u pokročilé CKD, která již narušuje normální srážlivost krve.

Závažné krvácivé příhody však byly hlášeny pouze při velmi vysokém příjmu EPA/DHA přesahujícím 3 gramy denně. Nižší doplňkové dávky jsou obecně bezpečné.

Lékové interakce

Omega-3 mohou interagovat s běžnými léky, které užívají pacienti s ledvinami, včetně:

  • Léky na ředění krve - zvýšené riziko krvácení
  • Cyklosporin - snížená účinnost, vyžadující vyšší dávky
  • Antihypertenziva - mohou zvýšit snížení krevního tlaku

Pacienti by se měli poradit s lékařem o možných interakcích, zejména pokud užívají léky na ředění krve, jako je warfarin. Správné sledování pomáhá zajistit bezpečnost.

Vysoký příjem fosforu

Kontrola fosforu je u CKD důležitá pro prevenci onemocnění kostí. Některé doplňky omega-3 jsou vázány spíše na fosfor než na triglyceridy.

Tím se podstatně zvýší obsah fosforu. Pacienti s CKD by měli používat produkty na bázi triglyceridů nebo fosfolipidů omega-3.

Oxidace a žluknutí

Vysoce nenasycené oleje, jako je rybí olej, při vystavení teplu, světlu nebo kyslíku oxidují a žluknou. Vznikají tak volné radikály, které mohou zhoršit funkci ledvin.

Pacienti s CKD mají nižší antioxidační systém a jsou zranitelní vůči oxidačnímu poškození. Používání chlazených, antioxidanty obohacených doplňků stravy s omega-3 toto riziko minimalizuje.

Doporučuje se omega-3 lidem s onemocněním ledvin?

Na základě výzkumu se zdá, že omega-3 mastné kyseliny jsou pro pacienty s CKD v nízkých až středních dávkách poměrně bezpečné a potenciálně prospěšné, pokud jsou dodržována určitá opatření.

Autoritativní skupiny zabývající se zdravím ledvin uvádějí:

  • Národní nadace pro ledviny: Omega-3 jsou "pravděpodobně bezpečné" v dávkách pod 2 gramy denně. Vybírejte kvalitní doplňky stravy a sledujte laboratorní výsledky.
  • Americký fond pro ledviny: Omega-3 slibuje snížení albuminurie, ale vyžaduje dlouhodobější studii klinických výsledků. Používejte s opatrností.
  • Renální dietologové: Pacienti s CKD mohou pod lékařským vedením pokračovat v doplňování omega-3, přičemž se musí vyhnout formám s vázaným fosforem.

Žádná významná společnost nedoporučuje, aby se při onemocnění ledvin omega-3 zcela vynechávaly. Někteří nefrologové jsou však opatrnější a raději omezují příjem omega-3, dokud nebude k dispozici více údajů, a to kvůli hypotetickému riziku poškození.

Pro zjištění případných negativních účinků je vhodné sledovat testy funkce ledvin (BUN/kreatinin) a v případě potřeby upravit dávkování.

Doporučení pro dávkování u pacientů s ledvinami

Většina hlavních skupin zabývajících se ledvinami doporučuje omezit příjem omega-3 na méně než 2 gramy kombinované EPA + DHA denně u osob se středně těžkým až těžkým CKD.

Dávky pro udržení zdraví se pohybují kolem 250-500 mg denně. Terapeutické dávky při vysokých triglyceridech jsou 1-2 gramy denně pod lékařským dohledem.

ALA omega-3 z rostlinných zdrojů není omezena, protože nezvyšuje riziko krvácení ani neinteraguje s léky. Účinnost přeměny ALA na EPA/DHA je však nízká.

U pacientů s onemocněním ledvin je třeba se vyvarovat vyššího příjmu omega-3 než 3 gramy denně vzhledem ke zvýšeným rizikům a nedostatku důkazů o přínosech.

Doporučené postupy pro bezpečné užívání omega-3 při onemocnění ledvin

Osoby s poruchou funkce ledvin mohou omega-3 bezpečně přijímat, pokud dodržují tyto osvědčené postupy:

  • Vybrané kvalitní doplňky testované na čistotu a čerstvost
  • Po otevření uchovávejte v chladu, abyste zabránili oxidaci.
  • Užívá se s jídlem, aby se minimalizovaly nežádoucí účinky
  • Vyhněte se formám s vázaným fosforem, pokud je hladina fosforu zvýšená
  • Začněte s nízkými dávkami (500 mg/den) a postupně je zvyšujte.
  • Pravidelné sledování funkčních testů ledvin
  • Konzultace s nefrologem ohledně dávkování a interakcí léků
  • Okamžitě nahlaste jakékoli nežádoucí účinky, jako je krvácení nebo modřiny.

Závěr: Zdá se, že omega-3 jsou v umírněném množství bezpečné pro zdraví ledvin

Souhrnně lze říci, že výzkum naznačuje, že omega-3 mastné kyseliny z rybího oleje nebo jiných zdrojů jsou pravděpodobně bezpečné pro zdraví ledvin a mohou přinášet určité výhody, pokud jsou užívány zodpovědně a pod lékařským dohledem. Velmi vysoký příjem však může představovat riziko pro osoby s poruchou funkce ledvin.

Mírné zvýšení příjmu omega-3 z potravin nebo kvalitních doplňků stravy může vedle standardní lékařské péče podpořit zdraví ledvin. Osoby s onemocněním ledvin by však měly dbát na opatrnost a před užíváním vysokých terapeutických dávek doplňků omega-3 se poradit se svým nefrologem.

Při pečlivém sledování a správném dávkování se zdá, že omega-3 mají přijatelný bezpečnostní profil a mohou být prospěšnou součástí celkového výživového plánu šetrného k ledvinám. K potvrzení dlouhodobého vlivu na průběh a funkci ledvin je stále zapotřebí dalšího výzkumu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?