Snižuje rybí tuk zánět?

Published:

Zánět je přirozený proces, který pomáhá tělu léčit zranění, infekce a nemoci. Krátkodobý zánět je prospěšný, ale chronický zánět může vést k různým zdravotním problémům. Omega-3 mastné kyseliny v rybím oleji mají silné protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit nežádoucí zánět.

Jak rybí olej bojuje proti zánětu

Jak rybí olej bojuje proti zánětu

Rybí olej obsahuje velké množství omega-3 tuků kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Studie ukazují, že EPA a DHA mohou snižovat zánětlivé markery, jako např:

C-reaktivní protein

C-reaktivní protein (CRP) je citlivým markerem systémového zánětu. Řada studií prokázala, že suplementace rybím olejem snižuje hladinu CRP u zdravých dospělých i u osob se zánětlivým onemocněním.

Cytokiny

Cytokiny jsou malé proteiny uvolňované imunitními buňkami, které řídí zánětlivé reakce. Bylo prokázáno, že EPA a DHA inhibují produkci několika prozánětlivých cytokinů.

Buněčný zánět

Suplementace rybím olejem může snížit počet cirkulujících prozánětlivých imunitních buněk a zánětlivých signálních molekul v těle.

Podmínky zlepšené protizánětlivými účinky rybího oleje

Protizánětlivé vlastnosti rybího oleje mohou prospívat několika zdravotním stavům spojeným s chronickým zánětem:

Artritida

U pacientů s revmatoidní artritidou, kteří užívají doplňky stravy s omega-3, se často snižuje otok kloubů, ranní ztuhlost a bolest. Rybí olej může pacientům s artritidou také umožnit snížit užívání protizánětlivých léků.

Metabolické onemocnění

Chronický zánět přispívá k inzulínové rezistenci, obezitě a ateroskleróze. Protizánětlivé účinky rybího oleje pomáhají zlepšovat biomarkery spojené s metabolickým syndromem.

Zánětlivá střevní onemocnění

Doplnění rybího oleje může pomoci zmírnit příznaky Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy, dvou hlavních typů zánětlivých střevních onemocnění.

Astma

Bylo prokázáno, že rybí olej zlepšuje funkci plic a snižuje příznaky astmatu díky svým protizánětlivým účinkům. Některým pacientům může umožnit snížit užívání steroidních léků.

Autoimunitní onemocnění

Protizánětlivé účinky omega-3 mohou pomoci zlepšit příznaky některých autoimunitních onemocnění, jako je lupus, lupénka a roztroušená skleróza.

Poruchy duševního zdraví

Pacienti s těžkou depresí mají vyšší hladinu zánětu. Doplňky omega-3 mohou mít terapeutické účinky tím, že inhibují prozánětlivé cytokiny, které mohou negativně ovlivňovat náladu a chování.

Kolik rybího oleje je potřeba k dosažení protizánětlivých účinků?

Konzumace ryb bohatých na omega-3 může mít protizánětlivé účinky. Studie však ukazují, že nejsilnější protizánětlivé účinky má užívání doplňků stravy s rybím tukem v dávkách 1000-4000 mg denně.

Optimální dávkování závisí na vašich zdravotních cílech:

  • Celkový zdravotní stav: 1000 mg EPA/DHA denně
  • Zdraví srdce: 2000 mg EPA/DHA denně
  • Autoimunitní onemocnění: EPA/DHA denně: 3000 mg EPA/DHA
  • Zánětlivá artritida: 3000-5000 mg EPA/DHA denně

Poraďte se se svým lékařem, abyste zjistili, jaké dávkování rybího oleje je pro vás vhodné na základě vašeho konkrétního zdravotního stavu a cílů.

Protizánětlivé mechanismy rybího oleje

Výzkum ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny z rybího oleje snižují zánět několika mechanismy:

1. Inhibice eikosanoidů

Eikosanoidy jsou signální molekuly z tuků omega-6, které podporují zánět. EPA a DHA inhibují produkci zánětlivých eikosanoidů, jako je leukotrien B4.

2. Potlačení cytokinů

Omega-3 blokují syntézu prozánětlivých cytokinů, jako jsou interleukin-1β, interleukin-6 a tumor nekrotizující faktor alfa (TNF-α).

3. Výroba rezolvinů

EPA a DHA se přeměňují na specializované proresolventní mediátory zvané resolviny, které aktivně řeší zánět a podporují hojení tkání.

4. Snížení oxidačního stresu

Rybí olej má antioxidační účinky, které potlačují oxidační stres způsobující chronické zánětlivé stavy.

Je na záněty lepší krilový olej nebo běžný rybí olej?

Jak krillový olej, tak běžné doplňky stravy s rybím olejem mají protizánětlivé účinky, ale existují mezi nimi některé zásadní rozdíly:

  • Krillový olej obsahuje EPA a DHA vázané na fosfolipidy, což může zlepšit jejich biologickou dostupnost.
  • Rybí olej poskytuje více EPA/DHA za nižší cenu
  • Krillový olej také obsahuje antioxidant astaxanthin.

Krillový olej se v porovnání s rybím olejem ukazuje jako slibný pro léčbu artritidy v nižších dávkách. U ostatních onemocnění se doporučují běžné doplňky stravy s rybím olejem, které obsahují více omega-3 v hmotnostních jednotkách.

Zdroje protizánětlivých omega-3 v potravinách

Nejbohatšími zdroji protizánětlivých EPA a DHA ve stravě jsou:

  • Losos
  • Makrela
  • Sardinky
  • Ančovičky
  • Sleď
  • Pstruh
  • Ústřice
  • Tuňák
  • Whitefish

Snažte se konzumovat alespoň dvě porce (6 uncí) těchto tučných ryb týdně. ALA obsažená v rostlinných potravinách, jako jsou vlašské ořechy, lněná semínka a chia semínka, se může přeměnit na EPA/DHA, ale tato přeměna je neúčinná.

Měl bych užívat rybí tuk s protizánětlivými léky?

Rybí olej lze bezpečně užívat s většinou léků. Před kombinací rybího oleje s léky na ředění krve se však poraďte se svým lékařem, protože to může zvýšit riziko krvácení. Rybí olej může některým pacientům umožnit snížit dávky protizánětlivých léků, ale měl by na to dohlížet lékař.

Odpovědi na nejčastější otázky týkající se rybího oleje

Níže jsou uvedeny odpovědi na některé často kladené otázky týkající se rybího oleje a zánětů:

Otázka: Jak dlouho trvá, než rybí olej zmírní zánět?

K výraznému snížení zánětlivých markerů může dojít až po 2-3 měsících pravidelného podávání rybího oleje. Účinky jsou závislé na dávce, přičemž vyšší dávky přinášejí rychlejší úlevu.

Otázka: Snižuje rybí olej zánět kloubů a artritidu rychleji než léky?

Rybí olej má sice protizánětlivé účinky, ale léky na předpis, jako jsou NSAID a biologické léky, jsou stále účinnější a rychleji působí na těžkou artritidu. Doplňky stravy s rybím olejem však mohou pacientům umožnit, aby časem snížili dávky léků.

Otázka: Pokud jsem vegetarián/vegan, mohu i tak získat protizánětlivé účinky rostlinných omega-3?

Některé protizánětlivé účinky můžete získat z rostlinných omega-3 ALA ve veganských potravinách, jako jsou vlašské ořechy, len a chia. Protože je však přeměna na EPA/DHA omezená, doporučují se vegetariánům a veganům doplňky stravy s řasovým olejem, aby získali předem připravené, vysoce protizánětlivé omega-3.

Otázka: Mohu svému dítěti podávat rybí tuk na zmírnění zánětu?

Doplňky stravy s rybím olejem jsou pro děti bezpečné a mají protizánětlivé účinky, které mohou pomoci při onemocněních, jako je juvenilní artritida, astma a zánětlivá střevní onemocnění. O vhodném dávkování se vždy poraďte s dětským lékařem. Seznamte děti s mořskými plody bohatými na omega-3, které mají dlouhodobý přínos pro zdraví.

Otázka: Snižuje vaření/skladování rybího oleje jeho účinnost při zánětech?

Nadměrné působení tepla, světla a kyslíku může EPA a DHA v rybím oleji poškodit. Pro dosažení maximálních protizánětlivých účinků kupujte renomované značky v neprůhledných lahvích uchovávaných v chladu a temnu. Uchování v chladu po otevření pomáhá udržet čerstvost.

Podtrženo, sečteno

Závěrem lze říci, že existují významné vědecké důkazy o silných protizánětlivých účincích rybího oleje. Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, které se hojně vyskytují v doplňcích stravy s rybím tukem, potlačují zánětlivé procesy několika mechanismy.

Příjem dostatečného množství omega-3 z rybího oleje nebo mořských plodů může pomoci předcházet různým chronickým zánětlivým onemocněním a s nimi spojeným zdravotním komplikacím nebo je léčit. Poraďte se se svým lékařem, zda je doplňování rybího oleje vhodné pro váš individuální zdravotní stav a cíle.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?