Dodává rybí tuk energii?

Published:

Pocit neustálé únavy a malátnosti může skutečně ovlivnit kvalitu vašeho života. Mnoho lidí využívá doplňky stravy, jako je rybí tuk, které jim pomohou přirozeně zvýšit hladinu energie. Přináší však užívání rybího tuku skutečně více energie? Pojďme si rozebrat vědecké poznatky o rybím tuku a energii.

Dodává rybí tuk energii?

Co je rybí tuk?

Doplňky stravy s rybím olejem obsahují omega-3 mastné kyseliny, především kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). Tyto prospěšné tuky se přirozeně nacházejí v tučných rybách, jako je losos, sardinky, makrela a tuňák.

Rybí olej je koncentrovaným zdrojem EPA a DHA, které mají mnoho zdravotních výhod. Patří mezi ně zmírnění zánětu, snížení hladiny triglyceridů, zlepšení funkce mozku a podpora kardiovaskulárního zdraví.

Mohlo by však užívání doplňků stravy s rybím tukem také zvýšit vaši denní hladinu energie? Podívejme se na důkazy.

Jak může rybí olej zvýšit energii

Existuje několik možných způsobů, jak rybí tuk může pomoci podpořit energii:

1. Snižuje zánět

Chronický zánět je spojen s únavou a nedostatkem energie. Protizánětlivé vlastnosti EPA a DHA mohou pomoci snížit vyčerpání související se zánětem.

2. Zlepšuje náladu

Deprese a úzkost vám mohou ubrat energii. Omega-3 mohou zlepšit náladu zvýšením hladiny serotoninu a dopaminových neurotransmiterů.

3. Posiluje funkci mitochondrií

Mitochondrie produkují buněčnou energii. EPA/DHA podporují zdraví mitochondrií, což by se mohlo projevit větším množstvím denní energie.

4. Zlepšuje průtok krve

Lepší krevní oběh dodává buňkám více kyslíku a živin, což jim dodává energii. Rybí olej zlepšuje průtok krve, zejména do mozku.

5. Snižuje triglyceridy

Vysoká hladina triglyceridů může vést k arterioskleróze a špatnému okysličování tkání. Omega-3 snižují hladinu triglyceridů a zlepšují tak přísun energie.

6. Reguluje hladinu cukru v krvi

Stabilní hladina cukru v krvi zabraňuje výpadkům energie. Rybí olej může pomoci regulovat reakci glukózy v krvi.

Klinický výzkum rybího tuku a energie

Klinické studie poskytují více informací o potenciálních energetických vlastnostech rybího oleje:

Zlepšuje kapacitu cvičení

Řada studií prokázala, že suplementace rybím olejem zlepšuje vytrvalost a výkonnost při cvičení. Předpokládá se, že za to může lepší kardiovaskulární funkce.

Zvyšuje oxidaci tuků během cvičení

Jedna studie prokázala, že užívání rybího oleje po dobu 6 týdnů zvyšuje spalování tuků při středně intenzivním cvičení u zdravých dospělých. To by mohlo zlepšit vytrvalost.

Zvyšuje energetický metabolismus mozku

Placebem kontrolovaná studie s využitím magnetické rezonance zjistila, že rybí olej zvyšuje energetický metabolismus mozku u starších dospělých s kognitivním úpadkem. To vedlo ke zlepšení kognitivních funkcí.

Snižuje únavu u pacientů s RS

U pacientů s roztroušenou sklerózou, kteří užívali doplňky stravy s omega-3 po dobu 6 měsíců, došlo k významnému snížení závažnosti únavy ve srovnání se skupinou užívající placebo.

Žádný vliv na výkon při cvičení u zdravých dospělých osob

Jiné studie na sportovcích a zdravých dospělých však ukazují, že rybí tuk nezlepšuje výkonnost při cvičení ani energii u osob bez nedostatku.

Může zlepšit únavu související s depresí

Existují první důkazy, že doplňování rybího oleje v kombinaci s antidepresivy může zlepšit psychickou a fyzickou únavu u osob s depresí. Na dalším výzkumu se pracuje.

Nejlepší dávkování rybího oleje pro energii

Studie, které zjistily energetické účinky rybího oleje, obvykle používají dávky kolem 2-3 gramů EPA/DHA denně. Většina doplňků stravy s rybím olejem obsahuje 30 % nebo více EPA/DHA.

Chcete-li získat dávku energie, vezměte si alespoň:

  • 2 kapsle s obsahem 500 mg EPA/DHA vkaždé, nebo
  • 1 kapsle s 1000 mg EPA/DHA

Pro dosažení nejlepšího energetického účinku rozložte dávkování na celý den a neužívejte je najednou. Buďte trpěliví, protože plné účinky se mohou projevit až za 2-3 měsíce.

Kdy užívat rybí olej pro energii

Pro získání duševní energie je nejlepší užívat rybí tuk ráno. Pro získání fyzické energie užijte dávku asi 30-60 minut před cvičením.

Buďte opatrní při užívání rybího oleje příliš blízko před spaním, protože stimulační účinky mohou některým jedincům ztížit usínání.

Najděte ideální čas, který vám dodá energii, aniž by narušil váš spánkový rytmus.

Kombinace rybího oleje s jinými doplňky

Rybí tuk mohou doplňovat některé další doplňky, které dále zvyšují energii:

  • Rhodiola - adaptogenní bylina, která pomáhá proti únavě způsobené stresem.
  • CoQ10 - podporuje produkci buněčné energie v mitochondriích.
  • Vitamin D - upravuje nízkou hladinu vitaminu D, která může způsobovat únavu.
  • Hořčík - zlepšuje metabolismus a podporuje funkci svalů.
  • Vitamíny komplexu B - Důležité kofaktory při výrobě energie.

O kombinovaných doplňcích se poraďte se svým lékařem, zejména pokud užíváte nějaké léky nebo máte základní zdravotní potíže.

Bezpečnost a vedlejší účinky rybího oleje

Rybí olej je obecně dobře snášen, pokud je užíván v doporučených dávkách. Možné méně závažné nežádoucí účinky mohou zahrnovat:

  • Rybí pachuť
  • Rybí dech
  • Žaludeční nevolnost nebo nevolnost
  • Průjem

Užívání rybího oleje s jídlem nebo mražených kapslí může pomoci snížit gastrointestinální problémy.

Rybí tuk může vzácně způsobit problémy s krvácením u osob užívajících léky na ředění krve. Pokud užíváte léky jako warfarin, poraďte se nejprve se svým lékařem.

Jinak je rybí tuk pro většinu zdravých dospělých velmi bezpečný. Těhotné ženy mohou bezpečně konzumovat až 3 gramy EPA/DHA denně.

Tipy životního stylu pro zvýšení energie

Rybí tuk sice může některým lidem dodat energii, ale nejlépe funguje ve spojení s celkovým zdravým životním stylem:

  • Pravidelné cvičení - i lehká aktivita dodává energii tělu i mysli.
  • Snížení stresu - Zvládání stresu zabraňuje únavě spojené s vysokou hladinou kortizolu.
  • Dopřejte si dostatek spánku - Kvalitní a kvalitní spánek je nezbytný pro udržení energie.
  • Jeztevýživnou stravu - Omezte cukry a zpracované sacharidy, které vedou ke kolapsům.
  • Hydratace - častou příčinou únavy je dehydratace.
  • Omezte alkohol - Alkohol narušuje spánkový režim a vyčerpává živiny.

Váš komplexní přístup ke stravě, cvičení, spánku a snižování stresu působí synergicky s doplňky stravy, jako je rybí tuk, na optimalizaci hladiny energie.

Měli byste užívat rybí tuk pro energii?

Výzkum naznačuje, že rybí olej může u určitých skupin zvýšit vytrvalost a výkonnost při cvičení, zlepšit funkci mozku a snížit vyčerpání způsobené zánětem. Přínosy se však zdají být nejvýraznější u osob s již existujícími nedostatky nebo onemocněními, jako jsou deprese, roztroušená skleróza a kardiovaskulární onemocnění.

Vyzkoušení doplňku stravy s obsahem omega-3 je pro většinu zdravých dospělých poměrně bezpečné. Užívejte 1-2 standardní kapsle rybího oleje denně, které poskytují dohromady 2-3 gramy EPA/DHA. Dejte tomu 2-3 měsíce, aby to fungovalo. Pro optimální energii jej doplňte pevným základem zdravého životního stylu.

Pokud však užíváte nějaké léky nebo máte zdravotní problémy, poraďte se nejprve se svým lékařem. Rybí olej sice není zázračným všelékem, ale přidání rybího oleje do vašeho jídelníčku může přinést užitečné zvýšení energie.

Dodává rybí tuk energii? Závěr

Energie je nezbytná pro zvládání každodenních povinností a aktivní životní styl. Mnoho lidí se obrací na doplňky stravy, jako je rybí tuk, v naději, že se jim podaří zvýšit vytrvalost, snížit únavu a zlepšit duševní soustředění. Současný výzkum naznačuje, že rybí olej může u některých skupin obyvatel mírně zvýšit výkonnost, energetický metabolismus mozku a vyčerpání související se záněty, pokud se užívá v dávkách 2-3 g EPA/DHA denně. Nezdá se však, že by pro většinu zdravých dospělých osob působil jako energetický všelék. Nejlepší způsob, jak maximalizovat přirozenou hladinu energie, je kombinace rybího oleje s opatřeními životního stylu, jako je pravidelné cvičení, odbourávání stresu, dostatečný spánek, správná výživa a hydratace. U osob s únavou související s poruchami nálady, roztroušenou sklerózou a kardiovaskulárními chorobami může rybí olej v kombinaci se standardními léčebnými plány nabídnout výraznější povzbuzující účinky. Poraďte se se svým lékařem, zda je vyzkoušení rybího oleje vhodné pro vaše individuální zdravotní potřeby.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?