Obsahují brambory omega-3?

Published:

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro zdraví nesmírně důležité. Hlavní omega-3 mastné kyseliny obsažené v potravinách jsou ALA, EPA a DHA. Omega-3 mají mnoho výhod pro srdce, mozek, oči a další. To vedlo k zájmu o obsah omega-3 v různých potravinách.

Brambory jsou jednou z nejrozšířenějších druhů zeleniny na světě. Mohou však brambory poskytnout některý z prospěšných tuků omega-3? Podívejme se na obsah omega-3 v bramborách a porovnejme je s jinými potravinami s vysokým obsahem omega-3.

Obsahují brambory velké množství omega-3 mastných kyselin?

Omega-3 mastné kyseliny v bramborách

Hlavní omega-3 v potravě jsou:

  • ALA (kyselina alfa-linolenová) se nachází v rostlinných potravinách.
  • EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) především z mořských plodů.

Brambory obsahují velmi malé množství omega-3 ALA:

  • 100gramová dávka obsahuje pouhých 18 mg ALA.
  • Procento kalorií z ALA omega-3 je 0,3 %.

Tento obsah ALA je v porovnání s denními doporučeními zanedbatelný. Přiměřený příjem (AI) ALA je 1,1 gramu/den pro ženy a 1,6 gramu/den pro muže. Jedna střední brambora (173 gramů) by poskytla pouhých 9 mg ALA, což je méně než 1 % denní potřeby.

Je zřejmé, že brambory nejsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Hlavní zdroje omega-3 mastných kyselin ve stravě

Pokud je obsah omega-3 v bramborách příliš nízký, na jaké potraviny byste se měli zaměřit, abyste měli dostatečný příjem těchto zdravých tuků?

Zde jsou některé z hlavních zdrojů omega-3 ve stravě:

Rostlinné zdroje ALA

  • Nejvíce ALA obsahují lněná semínka, a to více než 6 000 mg na 100 gramů.
  • Chia semínka mají také velmi vysoký obsah ALA - 4900 mg na 100 gramů.
  • Vlašské ořechy obsahují 2 500 mg ALA na 100 gramů.
  • Konopná semínka poskytují 1 000-2 000 mg ALA na 100 gramů.

Zdroje EPA/DHA z mořských plodů

  • Divoký losos má velmi vysoký obsah EPA/DHA, a to více než 1 500 mg na 100 gramů.
  • Tichomořské sardinky obsahují 1500 mg omega-3 na 100 gramů.
  • Makrela obsahuje přibližně 1 000 mg na 100 gramů.
  • Pstruh obsahuje 600-1 000 mg EPA/DHA na 100 gramů.

Další zdroje

  • Lněný olej je nejbohatším zdrojem rostlinného oleje ALA, který obsahuje téměř 9 000 mg na polévkovou lžíci.
  • Kapsle s rybím olejem jsou oblíbeným způsobem získávání koncentrovaných EPA/DHA.
  • Řasový olej z řas poskytuje vegetariánskou DHA.
  • Vejce z pastevního chovu obsahují 110-200 mg omega-3 na vejce.

Mořské plody, rostlinné oleje, ořechy a semena patří k nejlepším zdrojům potravy pro pokrytí potřeby omega-3.

Proč jsou omega-3 mastné kyseliny důležité?

Omega-3 mají široký přínos pro zdraví. Zde jsou některé z nejznámějších účinků:

Zdraví srdce

Omega-3 z mořských plodů a rostlin:

  • Snižují triglyceridy a krevní tlak.
  • Snižuje aterosklerózu zlepšením funkce tepen.
  • Snížení zánětu a oxidačního stresu.
  • Snížení rizika infarktu, mrtvice a úmrtí na srdeční onemocnění.

Zdraví mozku

Omega-3 DHA:

  • Je klíčovou strukturální složkou mozkové tkáně.
  • Zlepšuje neurotransmisi a synaptickou plasticitu.
  • Zlepšuje schopnost učení, poznávání a paměť, zejména při nízkém příjmu.

Zdraví očí

DHA prospívá zraku:

  • Je vysoce koncentrován v sítnici.
  • Podporuje vývoj zraku u kojenců.
  • Snižuje riziko věkem podmíněné makulární degenerace (AMD).

Duševní zdraví

Příjem omega-3 z mořských plodů a rostlin:

  • Snižuje riziko deprese a bipolární poruchy.
  • Zlepšuje výsledky u velké depresivní poruchy.
  • Příznivě ovlivňuje chování a poznávání u ADHD.

Protizánětlivé účinky

Protizánětlivé vlastnosti omega-3 zmírňují příznaky:

  • Revmatoidní artritida.
  • Astma.
  • Zánětlivé onemocnění střev (IBD).
  • Diabetes 1. typu.

Prevence rakoviny

Vyšší příjem omega-3 je spojen se sníženým rizikem:

  • Rakovina prsu, zejména u žen po menopauze.
  • Kolorektální karcinom.
  • Rakovina prostaty.

Souhrnně lze říci, že omega-3 mastné kyseliny mají zásadní přínos pro zdraví a měly by být získávány stravou nebo doplňky stravy.

Výživový profil brambor

Brambory sice nenabízejí omega-3 tuky, ale dodávají jiné klíčové živiny.

Jedna střední vařená brambora (173 gramů) obsahuje:

  • 163 kalorií
  • 37 gramů sacharidů
  • 4 gramy vlákniny
  • 3 gramy bílkovin

Téměř všechny sacharidy pocházejí ze škrobu. Brambory mají vysoký glykemický index, ale poskytují vlákninu, vitaminy a minerály, které příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi.

Brambory jsou vynikajícím zdrojem:

  • Vitamin C: 45 % DV
  • Vitamin B6: 27 % DV
  • Draslík: 26 % DV
  • Foláty: 16 % DV

Dodávají také železo, niacin, thiamin, hořčík, fosfor, zinek, měď a antioxidanty, jako jsou karotenoidy a fenolové kyseliny.

Mezi prokázané zdravotní účinky brambor patří:

  • Zlepšení krevního tlaku a zdraví srdce.
  • Snížení oxidačního stresu a zánětu.
  • Zvýšení pocitu sytosti a kontrola hmotnosti.
  • Zdravé trávení a střevní mikrobiom.
  • Přínos pro regulaci hladiny cukru v krvi u diabetiků.

Přestože brambory postrádají omega-3 mastné kyseliny, zůstávají vysoce výživné a zdraví prospěšné.

Strategie pro zvýšení obsahu omega-3 v bramborách

Existuje několik strategií, které mohou poněkud zvýšit obsah omega-3 při konzumaci brambor:

Výběr barevných brambor

Fialové, červené a modré brambory obsahují více antioxidačních antokyanů. Některé výzkumy ukazují, že fialové brambory obsahují o něco více omega-3 ALA než bílé brambory, i když stále ne ve významném množství.

Přidejte náplně Omega-3

Proměňte pečené brambory v jídlo bohaté na omega-3 tím, že je obložíte zdravými přílohami:

  • Divoký losos
  • Avokádo
  • Nasekané vlašské ořechy
  • Mleté lněné semínko
  • Semínka chia
  • Konopná srdíčka

Hledejte biofortifikované brambory

Některé společnosti vyvíjejí geneticky modifikované brambory obohacené o omega-3 z řasového oleje. Tyto biofortifikované brambory jsou však zatím ve fázi výzkumu a spotřebitelům zatím nejsou k dispozici.

Klíčové poznatky: Obsahují brambory omega-3 mastné kyseliny?

Shrnutí:

  • Brambory přirozeně neobsahují významné množství omega-3 mastných kyselin. Obsahují pouze stopové množství ALA.
  • Nejbohatšími zdroji omega-3 jsou mořské plody, rostlinné oleje, jako je lněný olej, ořechy, jako jsou vlašské ořechy, a semínka, jako je chia a konopí.
  • Brambory jsou velmi výživné, přestože obsah omega-3 je v nich zanedbatelný. Poskytují vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu.
  • Obsah omega-3 v bramborách můžete poněkud zvýšit výběrem fialových brambor a doplněním lososa, vlašských ořechů apod.
  • Biofortifikované brambory s obsahem omega-3 obohacené olejem z řas jsou ve vývoji, ale zatím nejsou komerčně dostupné.

Závěr

Přestože mají brambory velmi nízký obsah omega-3 mastných kyselin, zůstávají jednou z nejvýživnějších druhů zeleniny. Zajistěte si dostatečný příjem omega-3 zařazením tučných ryb, lněných semínek, vlašských ořechů a olejů do svého jídelníčku nebo užíváním doplňků stravy s rybím olejem nebo řasami. Vychutnejte si brambory jako součást vyvážené stravy s dostatečným množstvím protizánětlivých tuků omega-3.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?