Které máslo má vysoký obsah omega-3?

Published:

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležitou součástí zdravé stravy. Poskytují mnoho zdravotních výhod, včetně snížení zánětu, snížení krevního tlaku, snížení triglyceridů a zlepšení funkce mozku. Omega-3 se přirozeně vyskytují v některých potravinách, například v rybách a vlašských ořeších, některá másla však byla omega-3 obohacena, aby pomohla lidem uspokojit jejich denní potřebu. Která másla obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin?

Které máslo má vysoký obsah omega-3?

Výhody omega-3 mastných kyselin

Než se podíváme na másla obohacená omega-3, uvědomme si nejprve, proč jsou omega-3 pro zdraví tak důležité. Zde jsou některé z hlavních výhod těchto zdravých tuků:

Snížení zánětu

Omega-3 pomáhají snižovat záněty v celém těle. Chronický zánět je spojen s onemocněními, jako jsou srdeční choroby, rakovina, artritida, deprese a další. Příjem dostatečného množství omega-3 může pomoci tlumit zánět.

Zlepšení zdraví srdce

Omega-3 mastné kyseliny prospívají zdraví srdce několika způsoby. Snižují hladinu triglyceridů, snižují krevní tlak, zlepšují funkci tepen a omezují nepravidelný srdeční tep. To vše přispívá ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví.

Zlepšení funkce mozku

Omega-3 DHA je hlavní strukturální složkou mozku. Omega-3 podporují optimální funkci mozku a duševní zdraví. Mohou také pomoci odvrátit demenci.

Zmírnění bolesti kloubů

Protizánětlivé účinky omega-3 mohou pomoci minimalizovat bolesti kloubů způsobené artritidou. Doplňky stravy s rybím olejem i potraviny bohaté na omega-3 mohou zmírnit příznaky artritidy.

Boj proti depresi

Větší množství omega-3 mastných kyselin ve stravě může pomoci zlepšit náladu. Omega-3 napomáhají produkci dopaminu a serotoninu a pomáhají tak bojovat proti depresi.

Obsah omega-3 v běžném másle

Než se podíváme na speciální másla obohacená omega-3, podívejme se na obsah omega-3 v běžném másle. Běžné máslo bohužel není významným zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) obsahuje jedna polévková lžíce soleného másla pouze 24 mg omega-3 mastných kyselin. Zatímco jedna polévková lžíce nesoleného másla obsahuje 28 mg omega-3.

Pro srovnání, denní doporučení omega-3 pro zdravé dospělé osoby podle výživových doporučení pro Američany je 250 mg denně pro omega-3 EPA a DHA. Jak vidíte, běžné máslo poskytuje jen zlomek tohoto množství.

Máslo sice obsahuje malé množství omega-3 ALA, ale aby bylo plně prospěšné, musí se přeměnit na EPA a DHA. Tento proces přeměny je neefektivní, takže máslo není optimálním zdrojem omega-3.

Celkově lze říci, že běžné máslo má vysoký obsah nasycených tuků a není významným zdrojem prospěšných omega-3 tuků. Chcete-li získat omega-3 z mléčných výrobků, je lepší zvolit jogurt nebo mléko obohacené o EPA/DHA.

Másla se zvýšeným obsahem omega-3

Zatímco běžné máslo příliš omega-3 nenabízí, některé společnosti nyní vyrábějí speciální másla obohacená o omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA.

Díky přidání omega-3 z mořských zdrojů do másla nabízejí tyto výrobky skvělou chuť másla a zároveň zdraví prospěšné omega-3 tuky. Zde jsou některé z nejlepších možností:

Obohacené máslo Kerrygold

Kerrygold vyrábí máslo obohacené o omega-3, které obsahuje 75 mg ALA a 25 mg EPA/DHA v jedné porci. Toto irské máslo s příjemnou krémovou chutí dodává omega-3 v každé porci.

Pomazánkové máslo s javorovým listem

Máslová pomazánka Maple Leaf obsahuje směs řepkového oleje, lněného oleje a oleje z mořských řas, která dodává 90 mg omega-3 ALA a 10 mg DHA v jedné porci. Vyvinula ji Dr. Cristina MacKay.

Fatworks Omega Spread

Tato omega pomazánka od společnosti Fatworks obsahuje směs másla, olivového oleje, lněného oleje a rybího oleje. Každá porce obsahuje 115 mg omega-3, z toho 45 mg DHA/EPA. Má lehkou máslovou příchuť.

Lurpak Omega 3 pomazánka

Lurpak Omega 3 Spread obsahuje 70 mg ALA a 30 mg EPA/DHA v jedné porci. Tato pomazánka má krémovou, máslovou chuť a texturu. Je vyrobena ze směsi řepkového oleje a oleje z mořských řas.

Alberta Omega máslo krmené trávou

Toto kanadské máslo z krav krmených trávou obsahuje omega-3 z řasového oleje a oleje z echia. Obsahuje 112 mg omega-3 celkem v jedné porci, z toho 32 mg ve formě DHA/EPA.

Bunny's Butter Omega Boost

Bunny's Butter přidává do běžného másla olej z mořských řas a olej z echia a vytváří tak pomazánku obohacenou o omega. Každá porce obsahuje 120 mg omega-3, z toho 15 mg EPA/DHA.

Tipy pro použití másla Omega-3

Máslo obohacené o omega-3 lze používat stejně jako běžné máslo. Dávejte si však pozor na množství, které používáte, protože tyto výrobky mají stále vysoký obsah nasycených tuků, a to i s přidanými omega-3. Zde je několik tipů:

  • Omega másla používejte s mírou - maximálně 1-2 lžičky denně.
  • Vyzkoušejte mazání na toasty, muffiny, rohlíky, vafle, palačinky atd.
  • Používá se k dušení zeleniny, vajec, masa a dalších pokrmů.
  • Přidejte náplast na vařenou zeleninu, brambory, ryby, kuřecí maso, steaky atd.
  • Vyšlehejte je do bramborové kaše nebo jiného zeleninového pyré.
  • Vyměňte ho za běžné máslo v receptech, jako jsou sušenky, koláče, polevy.
  • Přimíchejte do ovesných vloček, jogurtu, tvarohu atd.

Zaměřte se na příjem omega-3 ze zdravých plnohodnotných potravin, jako jsou ryby, vlašské ořechy, semínka chia a oleje, například lněný olej. Máslo s omega-3 používejte střídmě jako doplněk stravy.

Komu by mohlo prospět máslo Omega-3?

Máslo obohacené o omega-3 může být součástí zdravé stravy, ale pro některé jedince může mít i další výhody:

  • Pro ty, kteří nemají rádi ryby nebo jsou na ně alergičtí - omega-3 máslo nabízí alternativní zdroj omega-3.
  • Lidé s vegetariánskou nebo veganskou stravou - dodává EPA/DHA, které mohou být při rostlinné stravě omezené.
  • Lidé, kteří se snaží zvýšit příjem omega-3 - obohacené máslo umožňuje snadno přidat více omega-3.
  • Všichni, kdo se snaží snížit zánět - protizánětlivé účinky omega-3 jsou užitečné pro mnohé.
  • Lidé, kteří se starají o zdraví mozku - DHA obsažená v másle omega-3 podporuje kognitivní funkce.
  • Osoby s rizikovými faktory srdečních onemocnění - EPA/DHA podporují lepší kardiovaskulární zdraví.
  • Starší dospělí - omega-3 podporují zdravé stárnutí, poznávání a dlouhověkost.

Samozřejmě se vždy poraďte se svým lékařem, zda potraviny obohacené omega-3 odpovídají vašim specifickým zdravotním potřebám a stravě.

Nevýhody másla obohaceného o omega-3

Máslo obohacené omega-3 může být vhodným způsobem, jak zvýšit spotřebu omega-3, ale je třeba vzít v úvahu i některé potenciální nevýhody:

  • Stále vysoký obsah nasycených tuků - omega-3 máslo si zachovává vysoký obsah nasycených tuků jako běžné máslo. Tento typ tuku může zvyšovat hladinu LDL cholesterolu, proto ho používejte s mírou.
  • Nižší obsah omega-3 než v doplňcích stravy - obohacená másla poskytují mnohem méně DHA/EPA než specializované doplňky stravy s obsahem omega-3 z ryb, krilu, řas atd.
  • Přidané náklady - cena másla s obsahem omega-3 je vyšší než cena běžného másla, takže představuje přidané náklady.
  • Chybějící vitaminy rozpustné v tucích - máslo obsahuje vitaminy A, D, E a K, ale v odrůdách obohacených o omega-3 mohou tyto vitaminy rozpustné v tucích, které jsou v běžném másle obsaženy, chybět.
  • Může být vysoce zpracované - některá másla obohacená o omega-3 jsou silně zpracovaná, čímž se zbavují některých nutričních výhod másla.
  • Riziko žluknutí - přidané polynenasycené omega-3 oleje mohou zvýšit pravděpodobnost, že výrobek žlukne rychleji než běžné máslo.

Celkově ve svém jídelníčku vyvažujte másla obohacená o omega-3 a využívejte i jiné zdravější zdroje omega-3 tuků, jako je losos a vlašské ořechy. U těchto speciálních produktů je klíčová umírněnost.

Nejlepší zdroje omega-3 z celých potravin

Chcete-li získat prospěšné omega-3 z celých potravin, zde jsou některé z nejlepších zdrojů, které byste měli zařadit do svého jídelníčku:

Tučné ryby

Tlusté ryby, jako je losos, makrela, sleď, tuňák a sardinky, jsou vynikajícími zdroji omega-3 DHA a EPA. Snažte se konzumovat alespoň dvě porce o hmotnosti 3-4 unce týdně.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy obsahují značné množství rostlinných omega-3 kyselin ALA - asi 2,5 g na unci. Vychutnejte si hrst ořechů jako výživnou svačinu.

Chia a lněná semínka

Chia i len poskytují rostlinné omega-3 kyseliny ALA. Zkuste je přidat do ovesné kaše, jogurtu, koktejlů, salátů nebo pečiva.

Sójové boby a edamame

Uvařte si edamame nebo přidejte loupané sójové boby do polévek a salátů a získejte rostlinnou dávku omega-3 ALA.

Řepkový olej

Mezi oleji na vaření má řepkový olej nejvyšší obsah ALA omega-3. Používá se do smažených pokrmů, salátových zálivek a domácích pomazánek.

Růžičková kapusta

Tato brukvovitá zelenina obsahuje malé množství omega-3 ALA. Tyto mini kapustičky opečte nebo osmahněte.

Konopná semínka

Konopná semínka obsahují kromě bílkovin také omega-3 ALA. Přidávejte je do koktejlů, cereálií, salátů a energetických kousků.

Ledvinové fazole

Fazole dodávají vlákninu a bílkoviny spolu s některými omega-3 mastnými kyselinami ALA. Zařaďte fazole několikrát týdně.

Závěr

Omega-3 mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné, proto je důležité, abyste jich přijímali dostatečné množství. Běžné máslo není významným zdrojem omega-3, ale některé obohacené pomazánkové máslo obsahuje omega-3 EPA/DHA. Varianty jako Kerrygold, Maple Leaf, Lurpak a Fatworks poskytují omega-3 vedle bohaté chuti másla.

Při umírněném užívání mohou tyto produkty přispět ke zvýšení příjmu omega-3. Důraz však klaďte na zdroje omega-3 z celých potravin, jako jsou tučné ryby, vlašské ořechy, lněná semínka a sója. Máslo obohacené o omega-3 si dopřávejte střídmě, abyste obohatili svůj jídelníček a podpořili dobré zdraví.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?