Má rybí tuk vliv na zdraví střev?

Published:

Rybí olej poskytuje protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny, které mají řadu zdravotních výhod. S rostoucím výzkumem významu zdraví střev se mnozí ptají, zda užívání doplňků stravy s rybím tukem ovlivňuje také střevní mikrobiom.

Předběžné důkazy naznačují, že tuky omega-3 mohou ovlivňovat druhy střevních bakterií, posilovat střevní bariéru a snižovat zánět. Zde je přehled toho, jak může rybí tuk ovlivnit zdraví střev.

Má rybí tuk vliv na zdraví střev?

Úvod do střevního mikrobiomu

Střevní mikrobiom označuje biliony bakterií a dalších mikroorganismů, které se nacházejí ve střevech.

Tyto mikroby hrají zásadní roli, mimo jiné:

  • Trávení a vstřebávání živin
  • Syntéza vitamínů
  • Regulace imunity
  • Udržování patogenů pod kontrolou
  • Udržování integrity střevní bariéry

Špatná strava, užívání léků, stres a další faktory však mohou narušit křehkou rovnováhu střevních mikrobů. To může umožnit množení škodlivých druhů a vést ke zvýšené střevní propustnosti, zánětu a rozvoji onemocnění.

Optimalizace střevního mikrobiomu má zásadní význam pro celkovou pohodu. Mohla by být prospěšná suplementace rybím tukem a omega-3? Podívejme se na současný výzkum.

Jak mohou omega-3 ovlivňovat střevní bakterie

Omega-3 z doplňků stravy s rybím olejem mají několik účinků, které mohou podporovat zdravý střevní mikrobiom, včetně:

Zvýšení prospěšných druhů - Omega-3 mohou pomoci zvýšit hladinu protizánětlivých bakterií, jako jsou kmeny Lactobacillus a Bifidobacterium, a zároveň snížit množství prozánětlivých lipopolysacharidů.

Posilování střevní bariéry - EPA a DHA pomáhají udržovat slizniční vrstvu ve střevech a těsné spoje mezi buňkami, čímž zabraňují syndromu děravého střeva.

Poskytování paliva pro buňky - Resolviny a protektiny produkované z EPA/DHA poskytují energii buňkám střevní sliznice, aby se mohly regenerovat a hojit.

Snížení zánětu - silné protizánětlivé účinky omega-3 snižují množství zánětlivých cytokinů, aktivaci NF-kappaB a tlumí střevní záněty.

Zvyšování rozmanitosti - Omega-3 mohou podporovat rozmanitější složení mikrobiomu, což je známkou zdravých střev.

Díky těmto mechanismům může denní příjem rybího oleje podpořit příznivé změny ve střevním mikrobiomu a podpořit zdraví střev.

Co říká výzkum o rybím tuku a zdraví střev?

Několik studií na zvířatech a lidech analyzovalo, jak doplňky omega-3 ovlivňují střeva. Zde jsou některé z hlavních výsledků:

  • Zvýšený výskyt prospěšných bakterií - Omega-3 zvyšují u myší a lidí hladinu Bifidobacterium, Lactobacillus a Akkermansia muciniphila. Tyto druhy produkují prospěšné mastné kyseliny s krátkým řetězcem.
  • Snížení LPS a zánětu - u potkanů a myší krmených rybím olejem byly zjištěny nižší hladiny lipopolysacharidu a zánětlivých cytokinů jako TNF-alfa a IL-1 beta v tlustém střevě. To svědčí o snížení zánětu.
  • Zlepšená integrita střevní bariéry - Omega-3 zvyšují aktivitu alkalické fosfatázy ve střevě a expresi proteinů těsného spojení, jako je okludin a ZO-1, a zabraňují tak netěsnosti střeva.
  • Zvýšená rozmanitost mikrobiomu - Jedna studie na lidech uvádí zvýšenou rozmanitost druhů střevní mikroflóry u kojenců, kterým byl podáván doplněk stravy s omega-3.
  • Modulovaný metabolismus - Omega-3 změnily mikrobiální geny související s metabolismem vitaminů, aminokyselin a polyfenolů. To naznačuje celkovou modulaci metabolické aktivity.

Výzkum je zatím předběžný. Výsledky však naznačují, že omega-3 mají protizánětlivé a příznivé účinky na mikrobiom, které podporují zdraví střev.

Které omega-3 jsou nejlepší pro zdraví střev?

Pro optimalizaci střevního traktu je EPA pravděpodobně nejpřínosnější omega-3. Mezi důvody patří:

  • Větší protizánětlivá účinnost - četné studie ukazují, že EPA má silnější účinky na zánětlivé markery než DHA. Snížení střevních zánětů je klíčové.
  • Lepší vstřebávání - zdá se, že EPA je u osob se střevními záněty a děravým střevem vstřebávána do buněk účinněji než DHA.
  • Větší vliv na mikrobiom - ve studiích na zvířatech EPA specificky zvýšila počet druhů Lactobacillus a snížila LPS více než DHA.
  • Zlepšení příznaků - Ve studii na pacientech s UC rybí olej s vysokým obsahem EPA zlepšil příznaky, jako je průjem a krvácení, lépe než olej s vysokým obsahem DHA.

Pro zdraví střev a střevní mikroflóry se doporučuje zvolit doplněk stravy s rybím olejem, který obsahuje alespoň 60 % omega-3 z EPA. Nejlepší podporu poskytují produkty s poměrem EPA:DHA 2:1.

Kolik rybího oleje je potřeba ke zlepšení zdraví střev?

Ve studiích na lidech se používají různé dávky rybího oleje k posouzení účinků na mikrobiom a zdraví střev:

  • Minimální dávka - 500 mg EPA/DHA denně
  • Střední dávka - 2 000 mg EPA/DHA denně
  • Terapeutická dávka - až 4 500 mg EPA/DHA denně

Pro udržení zdraví dospělých je pravděpodobně dostačující dávka 500-1 000 mg denně. Osoby s děravým střevem, IBD nebo chronickými střevními problémy mohou mít prospěch z vyšších dávek pod lékařským dohledem.

Pokud užíváte více než 2 000 mg rybího oleje denně, vždy volte rybí olej s enterickým obalem nebo fosfolipidový olej, abyste minimalizovali podráždění trávicího traktu. Zkontrolujte také čistotu.

Existují nějaká rizika rybího oleje při střevních potížích?

Mezi hlavní možné vedlejší účinky rybího oleje patří:

Trávicí potíže - Užívání vysokých dávek rybího oleje nalačno může způsobit zažívací potíže, nevolnost nebo průjem. Podávejte s jídlem.

Zvýšená krvácivost - Velmi vysoký příjem může prodloužit dobu krvácení. Problém pro osoby užívající léky na ředění krve nebo s poruchami srážlivosti. Z doplňků stravy nepřekračujte 3 gramy denně.

Rybí pachuť - Chcete-li minimalizovat rybí říhání nebo chuť, užívejte kapsle s rybím olejem, které jsou potažené enterickou vrstvou. Pomáhá také citronovo-mátová příchuť.

Imunitní účinky - Omega-3 jsou obecně protizánětlivé a prospěšné. U některých lidí však mohou zhoršovat alergie s převahou Th2. Všimněte si příznaků.

Jinak je rybí olej v dávkách, které většina lidí užívá, pro dlouhodobé užívání velmi bezpečný. Přesto se při užívání terapeutických dávek poraďte se svým lékařem.

Opatření životního stylu, která rovněž podporují zdraví střev

Ačkoli mohou být omega-3 z rybího oleje užitečné, optimalizace zdraví střev vyžaduje komplexní přístup:

Jezte více kvašených potravin - zařaďte do jídelníčku neslazený jogurt, kefír, kimči, kysané zelí a nakládanou zeleninu, abyste zvýšili příjem probiotik.

Zvýšení obsahu prebiotické vlákniny - jezte více cibule, česneku, banánů, ovsa, lnu a pórku, abyste dodali prospěšné střevní bakterie.

Dodržujte protizánětlivou dietu - Důraz klaďte na celé, nezpracované rostlinné potraviny, omega-3 a koření, jako je kurkuma, a omezte cukr, smažené potraviny a rafinované sacharidy.

Zvládání stresu - Chronický stres negativně ovlivňuje střevní mikroflóru. Zkuste meditaci, jógu, hluboké dýchání a dostatek spánku.

Zůstaňte aktivní - Pravidelné mírné cvičení má protizánětlivé účinky.

Vyhněte se zbytečným antibiotikům - Nadměrné užívání antibiotik ničí střevní bakterie. Užívejte je pouze tehdy, když je to skutečně nutné při infekcích.

Ideálním základem je strava a životní styl podporující zdraví střev spolu s cíleným užíváním probiotických a prebiotických potravin. Rybí tuk může mít další protizánětlivé účinky.

Má rybí tuk vliv na zdraví střev? Závěr

Nové výzkumy naznačují, že doplňkové omega-3 z rybího oleje mohou podporovat zdravý střevní mikrobiom a integritu střevní bariéry prostřednictvím několika prospěšných mechanismů.

Je však třeba provést rozsáhlejší studie na lidech, které by přímo analyzovaly parametry, jako jsou druhy mikrobioty, markery zánětu a střevní propustnost.

Rybí olej se zdá být bezpečný a možná i prospěšný pro zlepšení zdraví střev, zejména v dávkách 1-2 gramy kombinovaného EPA/DHA. Největší přínos může mít pod lékařským dohledem pro osoby s IBD, děravými střevy nebo chronickými zažívacími problémy.

Přidání rybího oleje bohatého na omega-3 sice nenahradí celkovou stravu, životní styl a doplňky stravy podporující střeva, ale může být dalším nástrojem pro optimalizaci trávicího traktu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?