Jak se omega-3 nejlépe vstřebává?

Published:

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležitou součástí zdravé stravy. Mají mnoho přínosů pro zdraví srdce, mozku, očí a kloubů. Abyste však mohli těchto výhod využít, je důležité, aby vaše tělo dokázalo přijaté omega-3 kyseliny správně vstřebat. Zde se podrobně podíváme na to, jak se omega-3 mastné kyseliny vstřebávají a jak můžete vstřebávání maximalizovat.

Jak se omega-3 nejlépe vstřebává?

Přehled omega-3 mastných kyselin

Než se ponoříme do vstřebávání, podáme si nejprve přehled o tom, co přesně omega-3 mastné kyseliny jsou a proč jsou důležité.

Co jsou omega-3?

Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených tuků, které se přirozeně vyskytují v potravinách a doplňcích stravy. Tři hlavní omega-3 jsou:

  • Kyselina eikosapentaenová (EPA ) - vyskytuje se hlavně v rybách a mořských plodech.
  • Kyselina dokosahexaenová (DHA) - nachází se také v rybách a mořských plodech.
  • Kyselina alfa-linolenová (ALA ) - nachází se v rostlinných zdrojích, jako jsou lněná semínka, chia semínka a vlašské ořechy.

EPA a DHA se nacházejí především v živočišných zdrojích a někdy se označují jako "mořské omega-3". ALA se nachází v rostlinných zdrojích a je známá jako "rostlinná omega-3".

Proč jsou omega-3 důležité?

Existují přesvědčivé důkazy o tom, že omega-3 mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné, včetně:

  • Zdraví srdce - Omega-3 pomáhají snižovat triglyceridy, snižují krevní tlak, zabraňují nepravidelnému srdečnímu rytmu a snižují riziko infarktu a mrtvice.
  • Zdraví mozku - DHA hraje klíčovou roli ve vývoji a funkci mozku. Omega-3 mohou zlepšovat paměť a předcházet zhoršování kognitivních funkcí.
  • Zdraví očí - DHA je hlavní strukturální složkou sítnice. Omega-3 pomáhají předcházet makulární degeneraci.
  • Zdraví kloubů - Omega-3 mohou zmírnit zánět, který způsobuje bolest kloubů, a mohou pomoci předcházet revmatoidní artritidě.
  • Vývoj dítěte - Omega-3 jsou pro děti nesmírně důležité jak v děloze, tak po narození, a to pro vývoj mozku, nervů a očí.

Vzhledem k širokému spektru přínosů je jasné, proč je pro celkové zdraví důležité přijímat dostatečné množství omega-3 ze stravy nebo doplňků stravy.

Jak se omega-3 vstřebávají v těle?

Nyní, když už víte, proč jsou omega-3 tak prospěšné, podívejme se, jak se vlastně vstřebávají a využívají v těle po jejich konzumaci.

Trávení tuků začíná v ústech a žaludku

Proces trávení tuků, jako jsou omega-3, začíná v ústech při žvýkání potravy. Žvýkání pomáhá rozkládat molekuly tuků a poskytuje enzymům větší plochu, na které mohou pracovat.

Jak se jídlo dostává z úst do žaludku, žaludeční enzymy pokračují v rozkladu tuků. Kyselé prostředí žaludku také pomáhá oddělit tuky od ostatních složek jídla.

Žluč emulguje tuky v tenkém střevě

Po opuštění žaludku se částečně natrávená potrava dostává do tenkého střeva, kde dochází ke vstřebávání většiny živin. Zde se tuky skutečně štěpí a připravují na vstřebávání.

Játra produkují žluč, která se ukládá ve žlučníku a při konzumaci jídla obsahujícího tuk se uvolňuje do tenkého střeva. Žluč působí jako emulgátor, který rozkládá velké tukové kuličky na menší kapičky. Tento emulzní proces poskytuje trávicím enzymům mnohem větší pracovní plochu.

Pankreatické enzymy zvané lipázy se do tenkého střeva uvolňují také v případě přítomnosti tuků v potravě. Lipázy rozkládají kapičky tuku ještě více na jednotlivé mastné kyseliny a monoglyceridy.

Balení mastných kyselin do micel

Jednotlivé mastné kyseliny a monoglyceridy, které vznikají v tenkém střevě, se nemohou samy přímo vstřebávat přes střevní stěnu. Nejprve musí být přebaleny do svazků zvaných micely.

Žlučové kyseliny a fosfolipidy se shlukují s mastnými kyselinami a monoglyceridy a vytvářejí micely. Díky tomu se tyto produkty trávení tuků rozpouštějí ve vodě a jsou transportovány na povrch střevních buněk, kde se vstřebávají.

Mastné kyseliny procházejí střevní buněčnou membránou

Na povrchu střevních buněk mohou mastné kyseliny a monoglyceridy obsažené v micelách opustit vodní prostředí a vstoupit do buněčné membrány.

Transportní bílkoviny přenášejí mastné kyseliny přes buněčnou membránu do vnitřku střevních buněk. Uvnitř buněk se mastné kyseliny opět skládají na triglyceridy.

Reformované triglyceridy vstupují do lymfatického systému

Po přeměně na triglyceridy jsou molekuly tuků příliš velké na to, aby se dostaly přímo do krevního oběhu. Místo toho jsou zabaleny do chylomikronů - lipoproteinových částic, které přenášejí tuk.

Chylomikrony obsahující přebalené triglyceridy se dostávají do lymfatického systému, který probíhá paralelně s krevním řečištěm. Lymfatický systém dopravuje chylomikrony do hrudního kanálu, který ústí do podklíčkové žíly v blízkosti srdce.

Triglyceridy se vyprazdňují do krevního oběhu

Z podklíčkové žíly se do krevního oběhu dostávají chylomikrony obsahující nově vstřebané triglyceridy. V tomto okamžiku mohou být transportovány do celého těla a zásobovat tkáně energií a esenciálními mastnými kyselinami.

Jak triglyceridy putují krevním řečištěm, enzym zvaný lipoproteinová lipáza některé z nich rozkládá zpět na volné mastné kyseliny. Tyto uvolněné mastné kyseliny jsou přijímány buňkami, jako jsou buňky srdečního svalu a mozkové buňky, které je potřebují.

Shrneme-li to, tuky obsažené ve stravě, jako jsou omega-3, se vstřebávají poměrně dlouho - několikrát se rozkládají a znovu balí. Správná tvorba žluči a funkce pankreatických enzymů jsou pro tento proces zásadní.

Faktory ovlivňující vstřebávání omega-3

Nyní, když jste pochopili složitý proces vstřebávání tuků, je jasné, že existuje několik faktorů, které mohou ovlivnit, jak dobře se omega-3 vstřebávají. Zde jsou některé z klíčových faktorů:

Typ spotřebovaných omega-3

Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují vstřebávání omega-3, je forma, v jaké je konzumujete. Jak již bylo zmíněno, existují tři hlavní typy: ALA, DHA a EPA.

ALA má ve srovnání s DHA a EPA nejnižší biologickou dostupnost. Jedna studie zjistila, že pouze 5-10 % ALA se přemění na EPA a méně než 0,5 % na DHA.

Naproti tomu vstřebatelnost předem připravených DHA a EPA obsažených v rybím oleji je mnohem vyšší, v rozmezí 70-85 %.

Zatímco rostlinné zdroje ALA, jako jsou lněná semínka, jsou stále prospěšné, doplňky stravy s rybím olejem omega-3 poskytují více EPA a DHA pro lepší vstřebávání.

Obsah tuku v jídle

Konzumace omega-3 jako součást jídla s vysokým obsahem tuku zvyšuje jejich vstřebávání ve srovnání s jídlem s nízkým obsahem tuku. Tuky ve stravě stimulují vylučování žluči a uvolňování pankreatických enzymů, což zlepšuje rozklad a vstřebávání omega-3.

Jedna studie zjistila, že vstřebávání omega-3 z lososa je nejvyšší, pokud je konzumován jako součást jídla obsahujícího avokádo (zdroj mononenasycených tuků prospěšných pro srdce).

Potravinová matice

Potravinová matrice jednoduše označuje ostatní složky potravin, s nimiž jsou omega-3 konzumovány. Složky potravy, které zpomalují vyprazdňování žaludku, jako jsou bílkoviny a vláknina, mohou mírně snižovat vstřebávání omega-3.

Zdá se však, že případný vliv na absorpci je malý. V jedné metaanalýze byla absorpce omega-3 z doplňků stravy s rybím olejem užívaných s jídlem s vysokým obsahem bílkovin podobná absorpci samotného doplňku stravy.

Kvalita doplňků

Při užívání doplňků stravy s obsahem omega-3 záleží na jejich kvalitě, aby se správně vstřebávaly. Vysoce kvalitní produkty omega-3 mají vysokou účinnost a nižší obsah nasycených tuků a oxidace.

Méně kvalitní doplňky stravy mohou obsahovat nadbytek nasycených tuků, které mohou soupeřit o vstřebávání s omega-3. Oxidace může poškodit křehké molekuly omega-3.

Zdraví trávicího traktu

Správné trávení a vstřebávání závisí na zdravém trávicím systému. Onemocnění jako celiakie, Crohnova choroba a cystická fibróza mohou poškodit střevní sliznici a zhoršit vstřebávání živin.

U některých gastrointestinálních onemocnění může být snížena i produkce žluči a trávicích enzymů. Trávení tuků mohou ovlivnit také léky, jako jsou léky na cholesterol a léky na potlačení imunity.

Věk

Některé výzkumy naznačují, že s přibývajícím věkem může být vstřebávání tuků méně efektivní. Jedna studie u dospělých nad 60 let zjistila výrazně nižší hladiny DHA v séru po doplnění rybího oleje ve srovnání s mladšími dospělými.

K horšímu vstřebávání omega-3 u starších lidí může přispívat pokles produkce žlučových kyselin a enzymů a také snížený průtok krve střevem.

Tipy pro maximalizaci vstřebávání omega-3

Zde je několik tipů založených na důkazech, které vám pomohou co nejlépe využít omega-3, které konzumujete z potravin a doplňků stravy:

  • Vyberte si rybí olej, olej z krilu nebo olej z mořských řas - tyto oleje poskytují předem připravené DHA a EPA, které se lépe vstřebávají než ALA z rostlin. Hledejte oleje, které jsou testovány na čistotu.
  • Užívejte s jídlem obsahujícím tuk - kombinace omega-3 se zdravými tuky podporuje optimální trávení a vstřebávání.
  • Minimalizujte množství zpracovaných sacharidů - velké množství rafinovaných sacharidů může zvýšit zánět a propustnost střev, což může ovlivnit vstřebávání.
  • Hydratace - dostatečný příjem vody udržuje správnou funkci trávicího systému.
  • Omezte alkohol - nadměrné množství alkoholu zhoršuje trávení tuků a může poškodit střevní sliznici.
  • Pravidelné cvičení - Fyzická aktivita optimalizuje funkci trávicího traktu a podporuje lepší vstřebávání živin.
  • Řízení žaludeční kyseliny - léky na pálení žáhy mohou snížit množství kyseliny potřebné k trávení. Léčte se však také proti nadbytku kyseliny, pokud brání vstřebávání.
  • Vpřípadě potřeby doplňte enzymy - osobám s malabsorpcí tuků může prospět lipáza nebo enzymy žlučových kyselin.
  • Jezte více vlákniny - rozpustná vláknina, jako je například slupka psyllia, může u některých jedinců zlepšit vstřebávání tuků.

Optimalizací způsobu užívání omega-3 a celkovými návyky v oblasti trávení a životního stylu můžete zajistit, že vaše tělo bude schopno tyto důležité mastné kyseliny po konzumaci využít. To vám pomůže využít celé spektrum zdravotních výhod.

Jak se omega-3 nejlépe vstřebává? Závěr

Souhrnně lze říci, že omega-3 mastné kyseliny mají celou řadu zdravotních přínosů, ale pouze v případě, že se v těle správně vstřebávají. Vstřebávání je složitý proces, který vyžaduje trávení žaludeční kyselinou, žlučí a enzymy slinivky břišní, aby se omega-3 nakonec dostaly přes střevní stěnu do celého těla.

Na to, jak dobře se tyto tuky vstřebávají, mohou mít vliv faktory, jako je typ konzumovaných omega-3, zdravotní stav trávicího traktu, věk a životní návyky. Výběr kvalitních, čištěných rybích olejů, olejů z krillu nebo řas a užívání s jídly obsahujícími tuky jsou klíčová doporučení pro maximalizaci absorpčního potenciálu. K optimalizaci příjmu těchto prospěšných tuků může přispět také zavedení strategií zdravého životního stylu, jako je aktivní život, hydratace a regulace žaludečních kyselin.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?