Snižuje omega-3 cholesterol?

Published:

Zdravá hladina cholesterolu je důležitá pro vaše kardiovaskulární zdraví. Vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko srdečních onemocnění, která jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Mnoho lidí se obrací na doplňky stravy s obsahem omega-3, které jim pomáhají zlepšit jejich cholesterolový profil. Snižují však omega-3 mastné kyseliny skutečně hladinu cholesterolu? Pojďme objektivně prozkoumat vědecké důkazy.

Snižuje omega-3 cholesterol?

Co jsou omega-3?

Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených tuků, které se nacházejí v některých potravinách a doplňcích stravy. Hlavní omega-3 kyseliny, které se podílejí na lidské fyziologii, jsou:

  • ALA (kyselina alfa-linolenová)
  • EPA (kyselina eikosapentaenová)
  • DHA (kyselina dokosahexaenová)

ALA se nachází především v rostlinných zdrojích, jako jsou vlašské ořechy a lněné semínko. EPA a DHA pocházejí z mořských zdrojů, jako jsou tučné ryby a doplňky stravy s rybím tukem.

Vaše tělo může přeměnit některé ALA na EPA a DHA, ale pouze v malém množství. Proto se doporučuje získávat je přímo z mořských plodů nebo doplňků stravy.

Omega-3 jsou zdraví prospěšné pro srdce, mozek, oči a klouby. Mohou však konkrétně zlepšit hladinu cholesterolu?

Přehled cholesterolu

Než se budeme zabývat omega-3 a cholesterolem, stručně si připomeňme, co je to cholesterol:

  • Voskovitá látka podobná tuku, která se tvoří v játrech a nachází se v krevním řečišti.
  • Slouží k tvorbě buněčných membrán a hormonů, jako je estrogen a testosteron.
  • V krvi jsou přenášeny bílkovinami zvanými lipoproteiny.

Existují dva hlavní typy:

LDL cholesterol - dodává cholesterol do buněk. Jeho vysoká hladina zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Říká se mu "špatný" cholesterol.

HDL cholesterol - Odstraňuje přebytečný cholesterol z krve zpět do jater, kde se likviduje. Říká se mu "dobrý" cholesterol.

Ideální hladina celkového cholesterolu je nižší než 200 mg/dl. LDL by měl být pod 100 mg/dl a HDL nad 40 mg/dl u mužů a 50 mg/dl u žen.

Jak omega-3 ovlivňují hladinu cholesterolu?

Výzkumy ukazují, že omega-3 mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu v několika ohledech:

1. Snižuje triglyceridy

Triglyceridy jsou krevní tuky, jejichž zvýšená hladina zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Omega-3 účinně snižují hladinu triglyceridů a zlepšují celkový lipidový profil.

2. Zvyšuje HDL

Omega-3 zvyšují hladinu HDL, "dobrého" cholesterolu, který odstraňuje z cév cholesterol tvořící plaky.

3. Zvětšuje částice LDL

Malé, husté částice LDL se snadno usazují ve stěnách tepen. Omega-3 je zvětšují a nadýchávají, takže je méně pravděpodobné, že způsobí ucpání.

4. Snižuje oxidaci LDL

Oxidovaný LDL je více aterogenní než normální LDL. Omega-3 pomáhají chránit částice LDL před škodlivou oxidací.

5. Snižuje hladinu lipoproteinu (a)

Lipoprotein(a) podporuje tvorbu krevních sraženin a arteriálních plátů. Příjem omega-3 je spojen s nižší hladinou lipoproteinu a).

Právě díky tomuto silnému víceúčelovému vlivu na celý profil cholesterolu jsou omega-3 tak prospěšné.

Klinický výzkum omega-3 a cholesterolu

Co však říká klinický výzkum o omega-3 a cholesterolu? Zde jsou některé klíčové vědecké poznatky:

  • Metaanalýza 27 studií dospěla k závěru, že doplňky omega-3 snižují hladinu triglyceridů a zvyšují hladinu HDL, ale mají malý vliv na celkový nebo LDL cholesterol.
  • Studie u diabetiků zjistila, že 2 gramy omega-3 denně po dobu 12 týdnů snižují triglyceridy o 20 % a zvyšují HDL o 19 %.
  • Několik studií prokázalo, že rybí olej snižuje zvýšené hladiny triglyceridů o 25-35 % v závislosti na dávce. Optimální jsou 2-4 gramy denně.
  • Četné studie ukazují, že rybí tuk nejen snižuje hladinu triglyceridů, ale také snižuje počet LDL částic, což dále snižuje kardiovaskulární riziko.
  • Nedávný výzkum potvrdil, že rostlinné omega-3 ALA také snižují hladinu cholesterolu, ale ne tak silně jako zdroje EPA/DHA.
  • U lidí s již normální hladinou cholesterolu mají omega-3 jen malý přínos. Nejužitečnější jsou při léčbě vysokých triglyceridů.

Dávkování omega-3 pro kontrolu cholesterolu

Pokud chcete používat omega-3 pro optimalizaci hladiny cholesterolu, na jaké dávkování byste se měli zaměřit?

Zde jsou doporučení založená na důkazech:

  • 1-2 gramy denně: Pro zdravé lidi s normální hladinou cholesterolu, kteří hledají prevenci. Lze užívat ve formě kapslí s rybím olejem nebo potravin se zvýšeným obsahem omega-3.
  • 2-4 gramy denně: Při zvýšené hladině triglyceridů. Obvykle vyžaduje koncentrovaný rybí olej v kapslích. Dávky na horní hranici tohoto rozmezí zajišťují maximální snížení.
  • 4 gramy nebo více denně: V případě velmi vysokých triglyceridů, které obvykle vyžadují léky omega-3 na předpis. Mělo by být pod dohledem lékaře.

Spolu se svým lékařem určete správnou dávku omega-3 pro váš profil cholesterolu a rizikový stav srdečních onemocnění.

Nejlepší zdroje omega-3 v potravinách

Kromě užívání doplňků stravy s rybím tukem můžete zvýšit příjem omega-3 z potravin:

Nejlepší zdroje:

  • tučné ryby: losos, makrela, sardinky, sleď.
  • Mořské plody: ústřice, krabi, tresčí játra
  • Rybí tuk
  • Krylový olej

Rostlinné zdroje:

  • Semínka chia
  • Lněná semínka
  • Vlašské ořechy
  • Edamame

Snažte se konzumovat alespoň dvě porce ryb o hmotnosti 3,5 unce týdně. Denně zařaďte rostlinné zdroje.

Další živiny, které snižují hladinu cholesterolu

Ačkoli jsou omega-3 velmi prospěšné, nejlépe fungují ve spojení s dalšími faktory životního stylu a výživy:

  • Vláknina - rozpustná vláknina z ovsa, avokáda a fazolí snižuje vstřebávání cholesterolu.
  • Mononenasycené tuky - jsou obsaženy v olivovém oleji, avokádu a ořeších. Zlepšují hladinu HDL a triglyceridů.
  • Sójový protein - prokazatelně snižuje hladinu LDL cholesterolu.
  • Niacin - vitamin B3; při užívání farmakologických dávek zvyšuje HDL.
  • Česnek - Obsahuje sloučeniny, které snižují syntézu cholesterolu v játrech.
  • Cvičení - pravidelná kardioaktivita zvyšuje HDL a snižuje triglyceridy.

Komplexní, mnohostranný přístup je optimální pro léčbu cholesterolu.

Bezpečnost a vedlejší účinky

Omega-3 z rybích i rostlinných zdrojů jsou v doplňkových dávkách pro většinu lidí velmi bezpečné. Nejčastějším nežádoucím účinkem jsou mírné zažívací potíže, pokud se užívají bez jídla.

Velmi vysoké dávky mohou vzácně zvýšit riziko krvácení u osob užívajících antikoagulační léky. Pokud užíváte léky na ředění krve, jako je warfarin, poraďte se nejprve se svým lékařem. Pokud máte alergii na mořské plody, vyhněte se omega-3 z ryb.

Jinak mají omega-3 vynikající bezpečnostní profil. Pokud se však objeví neobvyklé příznaky, přestaňte je užívat.

Měli byste užívat omega-3 při vysoké hladině cholesterolu?

Výzkum jasně prokázal, že omega-3 mastné kyseliny, jako jsou EPA a DHA, účinně snižují hladinu triglyceridů a poskytují další výhody pro celkový profil cholesterolu a riziko srdečních onemocnění. V případě zvýšených triglyceridů patří omega-3 mezi nejúčinnější přírodní doplňky stravy, které snižují jejich hladinu. Zvyšují také HDL a podporují příznivé změny lipidových částic.

Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu nebo chcete optimalizovat kardiovaskulární zdraví, je doplněk stravy s obsahem omega-3, který poskytuje alespoň 1-2 gramy kombinovaných EPA/DHA denně, prokazatelným doplňkem zdravého životního stylu. Spolupracujte však se svým lékařem, abyste našli správnou dávku pro váš individuální cholesterolový profil a potřeby.

Snižuje omega-3 cholesterol? Závěr

Udržování optimální hladiny cholesterolu je klíčovou součástí podpory kardiovaskulárního zdraví. Omega-3 mastné kyseliny byly podrobně zkoumány pro své schopnosti snižovat hladinu cholesterolu. Četné studie potvrzují, že omega-3 z mořských zdrojů, jako jsou doplňky stravy s rybím tukem, účinně snižují zvýšené hladiny triglyceridů, zvyšují HDL, snižují počet LDL částic, snižují hladinu lipoproteinu(a) a mají další antiaterogenní účinky. Zejména u lidí s vysokými triglyceridy patří omega-3 mezi nejúčinnější přírodní doplňky stravy pro zlepšení cholesterolového profilu. Denní doplněk stravy s rybím olejem poskytující alespoň 2-4 gramy kombinovaných EPA a DHA může pomoci normalizovat hodnoty triglyceridů. Omega-3 také působí synergicky s dalšími opatřeními životního stylu, jako je cvičení, příjem vlákniny a snížení nasycených tuků, na optimalizaci hladiny cholesterolu a rizikových faktorů srdečních onemocnění. Při zodpovědném užívání jsou omega-3 bezpečným a na důkazech založeným způsobem, jak podpořit zdravou rovnováhu cholesterolu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?