Vysoká hladina cholesterolu? Zvyšování hladiny HDL cholesterolu a kontrola LDL cholesterolu pro lepší zdraví

Published:

Cholesterol je voskovitá látka podobná tuku, kterou tělo potřebuje ke správnému fungování. Příliš mnoho cholesterolu v krvi však může zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. V tomto článku se podrobně seznámíte s hodnotami cholesterolu - co znamenají, o jakou zdravou hladinu se snažit a jak zlepšit svůj cholesterolový profil.

Vysoká hladina cholesterolu? Zvyšování hladiny HDL cholesterolu a kontrola LDL cholesterolu pro lepší zdraví

Cholesterol je v krvi přenášen na bílkovinách zvaných lipoproteiny. Existují dva hlavní typy lipoproteinů, které přenášejí cholesterol - lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) a lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL). LDL cholesterol je často označován jako "špatný" cholesterol, protože přispívá k hromadění plaku v tepnách. HDL cholesterol se naopak nazývá "dobrý" cholesterol, protože pomáhá odstraňovat cholesterol z krevního oběhu a chrání před kardiovaskulárními chorobami.

Při vyšetření cholesterolu obdržíte kompletní profil cholesterolu, který zahrnuje celkový cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol a triglyceridy. Je důležité pochopit, co jednotlivé hodnoty znamenají a jaké hladiny cholesterolu vás ohrožují srdečním onemocněním nebo mrtvicí. Čtěte dále a dozvíte se více.

Jaké jsou zdravé hladiny cholesterolu?

Americká kardiologická asociace uvádí následující doporučení pro optimální hladinu cholesterolu u dospělých:

  • Celkový cholesterol: Méně než 200 mg/dl
  • LDL cholesterol: méně než 100 mg/dl
  • HDL cholesterol: 60 mg/dl nebo více
  • Triglyceridy: Méně než 150 mg/dl

Optimální hladina cholesterolu se však může lišit v závislosti na jednotlivých rizikových faktorech, jako je rodinná anamnéza, kouření, cukrovka, vysoký krevní tlak a další onemocnění. Poraďte se se svým lékařem o svých individuálních cílech v oblasti cholesterolu.

Proč je cholesterol HDL důležitý

Podle odborníků je ze všech údajů o cholesterolu nejdůležitější HDL cholesterol. HDL cholesterol je považován za "dobrý", protože odvádí přebytečný cholesterol z tepen a odvádí ho zpět do jater, kde je rozložen a odstraněn z těla.

Vyšší hladina HDL cholesterolu je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Podle studie publikované v časopise European Heart Journal je každé zvýšení HDL cholesterolu o 1 mg/dl spojeno s 2-3% snížením rizika srdečních onemocnění.

Několik klíčových informací o HDL cholesterolu:

  • Nízká hladina HDL cholesterolu (<40 mg/dl u mužů, <50 mg/dl u žen) významně zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
  • Hladiny HDL pod 35 mg/dl jsou považovány za velmi nebezpečné.
  • Odborníci na zdraví doporučují udržovat hladinu HDL cholesterolu nad 60 mg/dl pro optimální zdraví srdce.
  • Čím vyšší je hladina HDL, tím lépe, ale hladina nad přibližně 90 mg/dl nemusí přinášet další výhody.
  • Cvičení, zanechání kouření a některé léky mohou pomoci zvýšit hladinu HDL cholesterolu.

Podívejme se hlouběji na to, proč je HDL tak důležitý pro zdraví srdce.

Jak HDL chrání vaše srdce?

HDL cholesterol může přispívat ke snížení kardiovaskulárního rizika několika mechanismy:

1. Odstraňování přebytečného cholesterolu z cév

  • Částice HDL shromažďují cholesterol z buněk, včetně stěn tepen, a dopravují ho zpět do jater, kde se ho zbavují. To pomáhá předcházet hromadění cholesterolu.

2. Snížení zánětu

  • HDL má protizánětlivé vlastnosti. Zánět hraje klíčovou roli při vzniku aterosklerózy.

3. Zlepšení funkce endotelu

  • HDL pomáhá zlepšovat funkci endotelu, což je výstelka cév. Správná funkce endotelu je důležitá pro udržení zdraví cév.

4. Prevence oxidace LDL cholesterolu

  • Oxidovaný LDL se s větší pravděpodobností hromadí ve stěnách tepen. HDL pomáhá chránit částice LDL před oxidací.

5. Odstraňování krevních sraženin

  • HDL pomáhá zabránit slepování krevních destiček a tvorbě sraženin, které by mohly ucpat tepny.

Vzhledem k ochranným účinkům HDL není divu, že vysoká hladina HDL cholesterolu souvisí s nižším rizikem kardiovaskulárních příhod, jako je infarkt a mrtvice.

Co způsobuje nízkou hladinu HDL cholesterolu?

Nízkou hladinu HDL cholesterolu může způsobovat mnoho faktorů, včetně:

  • Genetika
  • Obezita
  • Diabetes
  • Kouření
  • Vysoké hladiny triglyceridů
  • Sedavý způsob života
  • Některé léky, jako jsou beta-blokátory, anabolické steroidy a progestiny.

U některých lidí je pro hladinu HDL cholesterolu rozhodující především genetika. U většiny lidí však mají největší vliv faktory životního stylu, jako je strava, pohyb a kouření.

Dobrou zprávou je, že i když máte nízkou hladinu HDL v rodině, můžete podniknout řadu kroků, abyste ji zvýšili a snížili riziko srdečních onemocnění.

Tipy na zvýšení hladiny HDL cholesterolu

Zvýšení HDL cholesterolu obvykle vyžaduje změnu životního stylu, jako je cvičení, úprava stravování a zanechání kouření. Zde jsou uvedeny některé z nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit HDL:

Více cvičení - Všechny formy cvičení mohou zvýšit HDL, zejména vysoce intenzivní intervalový trénink a silový trénink. Snažte se o 150 minut středně náročného cvičení týdně.

Zhubněte - pokud máte nadváhu, stačí zhubnout pouhých 5 až 10 kg a HDL se výrazně zvýší.

Přestaňte kouřit - cigaretový kouř snižuje HDL a zároveň poškozuje tepny. Pokud se tohoto zlozvyku zbavíte, HDL se zvýší.

Omezte sacharidy - Snížení množství rafinovaných sacharidů a zároveň zvýšení obsahu zdravých tuků zvyšuje HDL.

Vybírejte zdravé tuky - mononenasycené a polynenasycené tuky, jako je olivový olej, avokádo, ořechy, semínka a tučné ryby, zvyšují HDL.

Omezte alkohol - Mírná konzumace alkoholu může zvýšit HDL, ale přílišná konzumace může být nebezpečná. Nejbezpečnější je vypít 1 skleničku denně nebo méně.

Užívání niacinu - doplňky stravy s niacinem na předpis mohou zvýšit HDL až o 35 %. Niacin však může způsobovat nežádoucí účinky a nemusí snižovat srdeční riziko.

V některých případech mohou být předepsány léky, jako jsou fibráty, statiny nebo hormonální terapie, které pomohou zvýšit HDL, ale nejprve by se měly vyzkoušet strategie životního stylu.

Měli byste si dělat starosti s vysokým HDL cholesterolem?

U většiny lidí je velmi vysoká hladina HDL cholesterolu vzácná a není důvodem k obavám. V některých případech však může být extrémně vysoká hladina HDL nad 90 mg/dl známkou metabolické poruchy.

Mezi možné příčiny velmi vysokého HDL patří:

  • Nadměrná konzumace alkoholu - nadměrná konzumace alkoholu může zvýšit HDL, ale má mnoho škodlivých účinků na zdraví. Klíčem je umírněnost.
  • Onemocnění jater - stavy jako primární biliární cirhóza mohou způsobit vysoký HDL.
  • Metabolický syndrom - ačkoli je to neobvyklé, v některých případech je metabolický syndrom s vysokou hladinou triglyceridů a inzulínovou rezistencí spojen s velmi vysokou hladinou HDL.

Pokud nejsou přítomny další příznaky, není vysoký HDL sám o sobě nebezpečný. Pokud je však váš HDL vyšší než 80 mg/dl, poraďte se se svým lékařem. Vyšetření triglyceridů a VLDL cholesterolu vám pomůže zjistit, zda k vysokým hodnotám nepřispívají metabolické problémy.

Nejdůležitější je zaměřit se na zvyšování HDL pomocí strategií zdravého životního stylu a zároveň udržovat ostatní ukazatele cholesterolu, jako jsou LDL a triglyceridy, ve zdravých cílových hodnotách. Tento komplexní přístup nabízí největší ochranu vašeho srdce.

Klíčové poznatky o cholesterolu HDL

  • HDL cholesterol chrání kardiovaskulární systém tím, že odvádí přebytečný cholesterol z cév. Vyšší hladina HDL znamená nižší kardiovaskulární riziko.
  • Za zdravou hladinu HDL cholesterolu se považuje 60 mg/dl a více. Hladiny pod 40 mg/dl u mužů a 50 mg/dl u žen výrazně zvyšují riziko srdečních onemocnění.
  • Zvýšení HDL obvykle vyžaduje přidání pohybu, snížení nadváhy, zanechání kouření, omezení rafinovaných sacharidů a konzumaci zdravých tuků. Ke zvýšení HDL mohou přispět také některé doplňky stravy a léky.
  • Extrémně vysoká hladina HDL nad 90 mg/dl může ukazovat na základní metabolickou poruchu a vyžaduje vyšetření. Pro většinu lidí je však vyšší HDL v rozumných mezích lepší.
  • Zaměřte se na zvýšení nízké hladiny HDL prostřednictvím zlepšení životního stylu a zároveň na správnou regulaci LDL, triglyceridů, krevního tlaku a dalších rizikových faktorů, abyste si udrželi zdravé srdce.

Nejlepší ochranu před kardiovaskulárními onemocněními vám poskytnou změny, které zvýší hladinu HDL cholesterolu a zároveň udrží ostatní cholesterolový profil pod kontrolou. Využijte čísla cholesterolu jako motivační faktory pro zlepšení svých každodenních návyků. Časem a důsledností můžete optimalizovat svůj cholesterolový profil a snížit riziko infarktu a mrtvice.

Otázka: Co je to vysoký cholesterol?

Odpověď: Vysoký cholesterol znamená zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol je voskovitá látka, která se vytváří v játrech a získává se také z některých potravin. Vysoká hladina cholesterolu může zvyšovat riziko srdečních onemocnění.

Otázka: Jaké jsou druhy cholesterolu?

Odpověď: Existují dva hlavní typy cholesterolu: LDL (lipoproteiny s nízkou hustotou) a HDL (lipoproteiny s vysokou hustotou). LDL cholesterol je známý jako "špatný" cholesterol, protože se může hromadit v tepnách a vést k jejich ucpávání. HDL cholesterol je považován za "dobrý" cholesterol, protože pomáhá odstraňovat LDL cholesterol z krevního oběhu.

Otázka: Jak se měří hladina cholesterolu?

Odpověď: Hladina cholesterolu se obvykle měří pomocí krevního testu, který se nazývá cholesterolový test. Tento test měří různé hladiny lipidů, včetně celkového cholesterolu, LDL cholesterolu, HDL cholesterolu a non-HDL cholesterolu.

Otázka: Jaké jsou normální hodnoty LDL cholesterolu?

Odpověď: Normální hladina LDL cholesterolu by měla být v ideálním případě nižší než 100 mg/dl. U osob s vyšším rizikem srdečních onemocnění však může být cílová hladina LDL nižší, obvykle pod 70 mg/dl.

Otázka: Jak mohu snížit hladinu cholesterolu?

Odpověď: Existuje několik změn životního stylu, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. Důležitá je zdravá strava s nízkým obsahem nasycených tuků a vysokým obsahem ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Při snižování hladiny cholesterolu hraje významnou roli také pravidelné cvičení, zanechání kouření a udržování zdravé hmotnosti.

Otázka: Jaké je riziko vysoké hladiny LDL cholesterolu?

Odpověď: Vysoká hladina LDL cholesterolu je spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Když se LDL cholesterol hromadí v tepnách, vytváří plaky, které mohou zužovat cévy. To může nakonec vést k srdečnímu infarktu nebo mrtvici.

Otázka: Jakou roli hraje HDL cholesterol?

Odpověď: HDL cholesterol, často označovaný jako "dobrý" cholesterol, pomáhá odstraňovat LDL cholesterol z krevního oběhu. Přenáší LDL cholesterol zpět do jater, kde může být zpracován a odstraněn z těla. Vyšší hladina HDL cholesterolu je obecně spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění.

Otázka: Jak mohu zvýšit hladinu HDL cholesterolu?

Odpověď: Pro zvýšení hladiny HDL cholesterolu se doporučuje pravidelné cvičení, zejména aerobní. Ke zvýšení hladiny HDL cholesterolu může přispět také zanechání kouření, udržování zdravé hmotnosti a konzumace zdravých tuků (například těch, které jsou obsaženy v olivovém oleji, ořeších a tučných rybách).

Otázka: Lze hladinu cholesterolu kontrolovat pomocí léků?

Odpověď: V některých případech mohou být ke snížení hladiny cholesterolu předepsány léky, zejména pokud samotná změna životního stylu nestačí. Statiny jsou běžnou skupinou léků používaných ke snížení hladiny LDL cholesterolu. Je důležité spolupracovat se zdravotnickým pracovníkem při stanovení vhodné léčby vysoké hladiny cholesterolu.

Otázka: Jakou roli hraje rodinná anamnéza v hladině cholesterolu?

Odpověď: Hladinu cholesterolu může ovlivnit rodinná anamnéza. Pokud se v rodině vyskytla vysoká hladina cholesterolu nebo srdeční onemocnění, mohou být jedinci náchylnější k tomu, aby sami měli vysokou hladinu cholesterolu. Je důležité uvědomit si rodinné rizikové faktory a přijmout vhodná opatření ke kontrole hladiny cholesterolu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?