Jaké potraviny jsou bohaté na omega-3?

Published:

Omega-3 mastné kyseliny mají mnoho zdraví prospěšných účinků, od podpory zdraví srdce a mozku až po zmírnění zánětů. Bohužel většina lidí nemá ve stravě dostatek omega-3 mastných kyselin. Doplňky stravy jsou sice jednou z možností, ale prioritou by měla být konzumace potravin bohatých na omega-3. Tento článek se zabývá nejlepšími zdroji omega-3 ve stravě a jednoduchými způsoby, jak jich do jídla přidat více.

Jaké potraviny jsou bohaté na omega-3?

Přehled omega-3 mastných kyselin

Omega-3 jsou polynenasycené tuky, které jsou nezbytné pro lidské zdraví. Existují tři hlavní omega-3:

  • EPA (kyselina eikosapentaenová ) - zlepšuje ukazatele zdraví srdce, jako jsou triglyceridy a krevní tlak. Podporuje kognitivní funkce.
  • DHA (kyselina dokosahexaenová ) - klíčová pro vývoj a funkci mozku. Zlepšuje tekutost buněčných membrán.
  • ALA (kyselina alfa-linolenová ) - rostlinná forma omega-3. Špatně se přeměňuje na EPA/DHA, ale přesto je prospěšná.

Omega-3 pomáhají snižovat záněty, zlepšují průtok krve, stabilizují srdeční rytmus a zlepšují mnoho dalších tělesných procesů. Patří mezi esenciální živiny, což znamená, že si je naše tělo nedokáže vyrobit - musí pocházet z potravy nebo doplňků stravy.

Odborníci doporučují dospělým konzumovat alespoň 500 mg kombinovaných omega-3 kyselin EPA/DHA denně, přičemž optimální příjem je až 2000 mg denně, což je prospěšné pro srdce. Průměrný příjem je však výrazně nižší, než se doporučuje.

Přidání většího množství omega-3 potravin do jídelníčku může pomoci tento nedostatek překlenout a přinést široké zdravotní výhody.

Nejlepší zdroje omega-3 v potravinách

Nejbohatší zdroje EPA a DHA omega-3 pocházejí z tučných ryb a dalších mořských plodů. ALA omega-3 jsou nejhojněji zastoupeny v rostlinných olejích. Zde jsou nejvhodnější potraviny pro optimální příjem omega-3:

Ryby a mořské plody

Tučné ryby

  • Losos: 2010 mg EPA/DHA na 100 g porce
  • Sardinky: 1849 mg na 100 g
  • Makrela: 1747 mg na 100 g
  • Herring: 1524 mg na 100 g
  • Ančovičky: 1173 mg na 100 g
  • Pstruh: 1058 mg na 100 g

Ostatní mořské plody

  • Ústřice: 605 mg na 100 g
  • Mušle: 386 mg na 100 g
  • Krab: 325 mg na 100 g
  • Humr: 300 mg na 100 g
  • Tuňák: 228 mg na 100 g

Dejte si alespoň dvě porce tučných ryb, jako je losos, sardinky nebo makrela, o hmotnosti 3-4 unce týdně. Mnoho druhů bílých ryb a tuňáka je stále vhodným zdrojem.

Oleje

  • Lněný olej: 8313 mg ALA na polévkovou lžíci
  • Sójový olej: 7251 mg ALA na polévkovou lžíci
  • Perillový olej: 6900 mg ALA na polévkovou lžíci
  • Olej z vlašských ořechů: 2554 mg ALA na polévkovou lžíci
  • Řepkový olej: 1974 mg ALA na polévkovou lžíci

Lněný, sójový, perilový a ořechový olej jsou nejbohatším vegetariánským zdrojem omega-3 ALA. Používejte denně do dresinků, marinád a při vaření.

Ořechy a semena

  • Lněná semínka: 6388 mg ALA na 100 g
  • Chia semínka: 5785 mg ALA na 100 g
  • Anglické vlašské ořechy: 2542 mg ALA na 100 g
  • Sójové boby: 1233 mg ALA na 100 g
  • Konopná semínka: 1000 mg ALA na 100 g

Mletá lněná nebo chia semínka sypte do ovesné kaše, jogurtu, pečiva a koktejlů. Vlašské ořechy, sójové boby a konopná semínka si můžete vychutnat jako svačinu nebo ve směsi.

Rostliny

  • Růžičková kapusta: 494 mg ALA na 100 g
  • Fazole: 406 mg ALA na 100 g
  • Špenát: 145 mg ALA na 100 g
  • Brokolice: 104 mg ALA na 100 g

Zelená listová zelenina a luštěniny obsahují malé množství rostlinných omega-3 ALA. Jezte různé druhy těchto potravin.

Obohacené potraviny

Některé běžné potraviny jsou nyní obohaceny o EPA/DHA z rybího oleje:

  • Vejce: až 500 mg EPA/DHA na vejce
  • Jogurt: 125 mg EPA/DHA na kelímek
  • Mléko: 100 mg EPA/DHA na šálek
  • Pomerančový džus: 80 mg EPA/DHA na šálek

Kontrolujte etikety a vybírejte si obohacené verze mléčných výrobků, vajec, mléka a džusů, abyste mohli pohodlně přidat více omega-3.

Způsoby, jak přidat omega-3 do jídla

Kromě konzumace většího množství ryb jsou zde uvedeny jednoduché strategie, jak zvýšit obsah omega-3 v potravinách:

1. Používejte oleje Omega-3

Nahraďte obvyklé oleje nenasycenými oleji bohatými na omega-3:

  • Pečená zelenina s ořechovým olejem
  • Smažení zeleně na řepkovém oleji
  • Saláty oblékejte do lněného oleje a octa.
  • Marinování kuřete v sójovém oleji

2. Posypte chia a lněná semínka

Tato silná semínka se bez problémů hodí do mnoha pokrmů:

  • Přidejte do ovesných vloček, jogurtu nebo koktejlů k snídani.
  • přimíchejte do těsta na chléb, sušenky a muffiny.
  • Posypte polévky, saláty a hranolky.
  • Připravte si chia pudink pro krémový rostlinný dezert

3. Svačte oříšky a semínka

Mějte po ruce sáčky vlašských ořechů, pekanových ořechů, slunečnicových a dýňových semínek jako výživné svačiny a zálivky.

4. Jezte více rostlinných potravin

Zařaďte do jídelníčku zeleninu obsahující omega-3, jako je růžičková kapusta, fazole a špenát.

5. Zvolte opevněné verze

Vybírejte vejce, mléko, jogurty a šťávy s extra EPA/DHA.

6. Jezte více tučných ryb

Jednou až dvakrát týdně si připravte lososa, tuňáka, makrelu, sardinky, pstruha nebo sledě. Rybí konzervy jsou cenově dostupné a pohodlné.

Obsah omega-3 v běžných potravinách

Abyste maximalizovali svůj příjem, uvádíme obsah omega-3 ve 100 gramech (3,5 unce) některých běžných potravin:

Potraviny Omega-3 celkem (mg) ALA (mg) EPA+DHA (mg)
Semínka chia 17552 5967 0
Lněná semínka 22673 22708 0
Filet z lososa 2010 0 2010
Sardinky, konzervované 1849 0 1849
Makrela atlantská 1747 0 1747
Sójový olej 7251 7251 0
Vlašské ořechy 2542 2542 0
Konopná semínka 1000 1000 0
Pstruh 1058 0 1058
Tuňák 228 0 228
Ledvinové fazole 406 406 0
Špenát 145 145 0
Brokolice 104 104 0
Tofu 253 253 0

Mořské plody poskytují EPA a DHA, zatímco rostlinné zdroje ALA. Abyste uspokojili své potřeby, jezte denně různé potraviny obsahující omega-3.

Doplňky stravy Omega-3

Pokud samotná strava nedokáže zajistit dostatečné množství EPA a DHA, doporučuje se doplněk kvalitního rybího nebo řasového oleje. Zde jsou uvedeny účinné doplňkové dávky:

  • 500 mg denně pro celkové zdraví
  • 1000-2000 mg pro blahodárné účinky na srdce
  • Až 4000 mg ke snížení triglyceridů pod lékařským dohledem

Při nákupu doplňků stravy si vybírejte renomované značky testované třetí stranou, které uvádějí množství EPA/DHA na etiketě. Vhodnou volbou je také krilový olej a olej z mořských řas.

Klíčové poznatky o potravinách bohatých na omega-3

  • Největší množství EPA a DHA obsahují tučné ryby, jako je losos a sardinky. Jezte alespoň 8 uncí týdně.
  • ALA omega-3 pocházejí z olejů, ořechů, semen a rostlin, jako jsou lněná semínka, vlašské ořechy a růžičková kapusta.
  • Obohacené verze vajec, jogurtů, mléka a džusů mohou vhodně zvýšit příjem.
  • Přidávejte do jídel potraviny bohaté na omega-3, jako jsou ryby, ořechy, semena a oleje, kdykoli je to možné.
  • Pokud je strava nedostatečná, může EPA a DHA dodat kvalitní rybí olej nebo olej z mořských řas.

Několik jednoduchých změn, jako je pravidelné užívání semínek chia a oleje z vlašských ořechů, přispěje k optimalizaci příjmu omega-3 pro lepší zdraví. Snažte se přijímat různé zdroje ALA a EPA/DHA.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?