Má arašídové máslo vysoký obsah omega-6 mastných kyselin?

Published:

Arašídové máslo je oblíbená výživná pomazánka z mletých arašídů. Má vysoký obsah zdraví prospěšných tuků a rostlinných bílkovin, ale obsahuje také značné množství omega-6 mastných kyselin. V tomto článku se zabýváme otázkou, zda arašídové máslo obsahuje vysoký obsah zánětlivých omega-6 mastných kyselin, a poskytujeme tipy, jak si ho dopřát jako součást vyvážené stravy.

Co jsou omega-6 mastné kyseliny?

Omega-6 mastné kyseliny patří do skupiny polynenasycených tuků, které jsou pro člověka nezbytnými živinami. Hlavním omega-6 tukem je kyselina linolová (LA), která se může přeměnit na další biologicky aktivní omega-6, jako je kyselina gama-linolenová (GLA) a kyselina arachidonová (AA).

Má arašídové máslo vysoký obsah omega-6 mastných kyselin?

Tyto tuky se podílejí na životně důležitých procesech, jako je řízení zánětu, srážení krve, funkce mozku a regulace hormonů. Většina moderní stravy však obsahuje mnohem více omega-6 tuků, než je nutné, a to především z rostlinných olejů a zpracovaných potravin.

Nadměrná konzumace omega-6 spolu s nedostatečným příjmem omega-3 může vést k nerovnováze, která podporuje systémový zánět a zvyšuje riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a artritida.

Ačkoli je tedy určité množství omega-6 tuků v potravě nezbytné, je důležité to s nimi nepřehánět.

Kolik omega-6 je v arašídovém másle?

Arašídové máslo obsahuje značné množství omega-6 mastných kyselin, i když přesné množství se může lišit podle značky.

Dvě polévkové lžíce (32 gramů) běžného arašídového másla poskytují v průměru asi 5-6 gramů kyseliny linolové (omega-6), což představuje 25-30 % denní hodnoty (DV).

Některá přírodní arašídová másla však mají ještě vyšší obsah omega-6 a poskytují až 10 gramů LA v jedné porci.

Pro srovnání, většina zdravotnických organizací doporučuje, aby příjem omega-6 nepřekračoval 5-8 % kalorií pro optimální zdraví. To odpovídá přibližně 11-17 gramům denně při stravě o 2 000 kaloriích.

Pouhé 2 polévkové lžíce arašídového másla mohou poskytnout až třetinu doporučené denní horní hranice příjmu omega-6.

3 hlavní důvody, proč má arašídové máslo vysoký obsah omega-6

Existují tři hlavní důvody, proč má arašídové máslo ve srovnání s jinými zdravými tuky tak vysoký obsah zánětlivých mastných kyselin omega-6:

1. Vysoký obsah LA v arašídech

Arašídy přirozeně obsahují vysoké množství LA, v průměru kolem 30 % celkového obsahu tuku. Protože se arašídové máslo skládá z arašídového pyré, zdědilo stejný profil mastných kyselin.

2. Arašídové oleje

Některé značky arašídového másla přidávají zpět část arašídového oleje odstraněného během zpracování. Arašídový olej obsahuje přibližně 30 gramů omega-6 LA na polévkovou lžíci, což dále zvyšuje obsah omega-6.

3. Hydrogenované oleje

Silně zpracovaná arašídová másla často obsahují hydrogenované oleje s vysokým obsahem LA, které zabraňují oddělování. Částečně hydrogenované oleje produkují transmastné kyseliny, které mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění.

Kromě toho, že arašídy samy o sobě mají přirozeně vysoký obsah omega-6, mohou některé výrobní postupy způsobit, že arašídové máslo je na tyto zánětlivé tuky ještě bohatší.

Poměr omega-6 a omega-3 v arašídovém másle

Další problém s obsahem omega-6 v arašídovém másle spočívá v tom, že obsahuje velmi málo omega-3 tuků, které by vyvážily vysoký obsah LA.

Arašídy obsahují pouze asi 0,1 gramu omega-3 mastné kyseliny alfa-linolenové (ALA) v jedné porci. Většina druhů arašídového másla má poměr omega-6 a omega-3 přibližně 50:1.

Pro optimální zdraví by se tento poměr měl podle většiny organizací zabývajících se výživou blížit poměru 2:1 nebo 3:1. Extrémně vysoký poměr omega-6 a omega-3 v arašídovém másle může podporovat záněty.

4 tipy pro vyvážení příjmu

Pokud pravidelně konzumujete arašídové máslo, zde je několik tipů, jak minimalizovat potenciální negativní účinky vysokého obsahu omega-6:

1. Omezení porcí

Nepřehánějte to s dávkou 1-2 polévkové lžíce denně. Roztírejte ho v tenké vrstvě, místo abyste ho jedli plnými lžícemi.

2. Vyberte si přírodní verze

Hledejte přírodní arašídové máslo bez přidaných olejů nebo hydrogenovaných olejů, abyste se vyhnuli nadbytku omega-6.

3. Pár s omega-3

Kombinujte arašídové máslo s potravinami bohatými na omega-3, jako jsou ryby, vlašské ořechy, lněná semínka nebo semínka chia, abyste vyvážili jejich příjem.

4. Doplňte omega-3

Užívání doplňku stravy s omega-3, jako jsou kapsle s rybím olejem, pomáhá vyvážit omega-6 z arašídového másla.

Mírnější konzumace arašídového másla, výběr kvalitních přírodních značek bez přidaných olejů a kombinace s potravinami nebo doplňky stravy s obsahem omega-3 může pomoci zmírnit obavy z vysokého obsahu omega-6.

Potenciální přínosy snížení nadbytku omega-6

Omezení nadbytečného příjmu omega-6 tuků ze zdrojů, jako je arašídové máslo, a zvýšení příjmu protizánětlivých omega-3 tuků může přinést tyto zdravotní výhody:

1. Snížení zánětu

Vyvážení poměru omega-6 a omega-3 pomáhá kontrolovat chronický zánět, který je klíčovou příčinou mnoha onemocnění.

2. Zlepšení duševního zdraví

Vyšší příjem omega-3 v kombinaci s nižším nadbytkem omega-6 příznivě ovlivňuje depresi, úzkost, ADHD a další duševní problémy.

3. Snížení rizika srdečních onemocnění

Optimalizace poměru omega-6 a omega-3 snižuje rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoký LDL cholesterol, triglyceridy a krevní tlak.

4. Podpora funkce mozku

Více omega-3 mastných kyselin a snížený poměr omega-6 k omega-3 podporují zdravé stárnutí mozku a poznávání.

5. Přínos pro zdraví pokožky

Korekce nerovnováhy omega pomáhá zmírnit zánětlivá onemocnění kůže, jako jsou ekzémy, akné a lupénka.

Omezení zdrojů omega-6, jako je arašídové máslo, a zvýšení obsahu omega-3 ve stravě přináší rozsáhlé výhody pro fyzické i duševní zdraví.

Hlavní poznatky o arašídovém másle a omega-6

  • Arašídové máslo má vysoký obsah omega-6 tuků, tzv. kyseliny linolové (LA), přičemž 2 polévkové lžíce obsahují přibližně 5-10 gramů.
  • Důvodem vysokého obsahu omega-6 jsou LA v arašídech, přidaný arašídový olej a hydrogenované oleje při zpracování.
  • Arašídové máslo má extrémně nevyvážený poměr omega-6 a omega-3 přibližně 50:1, což může podporovat záněty.
  • Mezi tipy pro vyvážení příjmu patří omezení porcí, výběr přírodních značek a kombinace s omega-3 z ryb, vlašských ořechů nebo doplňků stravy.
  • Snížení nadměrného příjmu omega-6 z arašídového másla a optimalizace příjmu omega-3 prospívá mnoha aspektům zdraví.

Závěrem lze říci, že arašídové máslo má ve srovnání s jinými zdravými tuky poměrně vysoký obsah zánětlivých omega-6 mastných kyselin. Jeho mírný příjem, výběr kvalitních značek a vyvážení omega-3 kyselinami vám umožní užívat si ho jako součást celkové protizánětlivé stravy.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?