Může nedostatečné stravování způsobit akné?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Vyznačuje se pupínky, černými a bílými tečkami a hlubšími hrudkami zvanými cysty, které se objevují na obličeji, krku, hrudníku, zádech, ramenou a horní části paží.

Akné může být způsobeno různými faktory, jako jsou hormonální změny, genetika, mastná pleť, stres, některé léky a strava. Stále se vedou diskuse o tom, zda příliš nízká spotřeba potravy může vést k výskytu akné. V tomto článku se ponoříme hlouběji do otázky - může nedostatečné stravování způsobit akné?

Může nedostatečné stravování způsobit akné

Co způsobuje akné?

Než se podíváme na souvislost mezi stravou a akné, pojďme si nejprve ujasnit, co akné vůbec způsobuje.

Mezi hlavní příčiny akné patří:

  • Nadměrná tvorba kožního mazu - kožní maz je olej vylučovaný mazovými žlázami v kůži. Při nadměrné produkci mazu se mísí s odumřelými kožními buňkami a ucpává vlasové folikuly. Tím se vytvoří zátka, která zachycuje bakterie a vede k zánětům a akné.
  • Hormony - Androgeny, jako je testosteron, způsobují zvětšení mazových žláz a větší produkci mazu. To je důvod, proč se během puberty často objevuje akné. Ženám se také v důsledku hormonálních změn objevuje více akné během menstruace, těhotenství a menopauzy.
  • Bakterie - Bakterii Propionibacterium acnes (P. acnes) se daří v ucpaných folikulách. Množí se a způsobuje bílé a černé tečky a zánětlivé léze akné.
  • Genetika - Studie ukazují, že akné se vyskytuje v rodinách. Pokud vaši rodiče trpěli těžkým akné, je pravděpodobné, že s ním budete bojovat i vy.
  • Stres - Stres způsobuje zvýšenou produkci kortizolu a oleje, což vede k akné.
  • Strava - Některé potraviny, jako jsou mléčné výrobky a potraviny s vysokým glykemickým indexem, mohou u lidí se sklonem k akné vyvolat akné. K akné může přispívat také nedostatek živin.

Nyní, když víme, co způsobuje akné, zaměřme se na roli stravy.

Může nedostatečné stravování způsobit akné?

Jedná se o složitou otázku s argumenty na obou stranách. Někteří dermatologové jsou přesvědčeni, že strava nemá na akné žádný vliv. Jiní tvrdí, že nedostatky ve výživě a nedostatečná strava mohou v některých případech akné zhoršovat.

Přinášíme podrobný pohled na tuto debatu:

Teorie - Jak může nedostatečné stravování podporovat akné

Zastánci teorie, že omezené stravování může vyvolat vznik akné, uvádějí několik zajímavých argumentů:

  • Nedostatek živin - nedostatečná strava vede k nedostatku vitamínů a minerálů, což může přispívat ke vzniku akné. Nedostatek vitaminu A, zinku, omega 3, probiotik a antioxidantů souvisí se záněty kůže a akné.
  • Hormonální nerovnováha - je známo, že výrazné omezení kalorií a nedostatečné stravování způsobuje hormonální změny v těle. To zahrnuje sníženou hladinu estrogenu a zvýšenou hladinu kortizolu a androgenů - všechny tyto látky stimulují produkci oleje a mohou zhoršovat akné.
  • Zhoršené zdraví střev - Hladová dieta ohrožuje zdraví střev, protože střevní mikroby potřebují ke svému rozvoji různé živiny. Nezdravá střeva mohou způsobit systémový zánět, který se projevuje akné na kůži.
  • Inzulínová rezistence - Dlouhodobé nedostatečné stravování může podporovat inzulínovou rezistenci, která způsobuje zvýšenou produkci testosteronu a kožního mazu, což vede k ucpávání pórů a akné.

Je zřejmé, že existuje pravděpodobná teorie o tom, jak může příliš malá konzumace jídla v některých případech zhoršovat akné. Existuje však pro to nějaký konkrétní důkaz? Zvažme důkazy.

Důkazy - výzkumné studie a klinická pozorování

Většina rozsáhlých studií neprokázala žádnou souvislost mezi stravou a akné. Existuje však několik studií, které naznačují souvislost mezi nedostatkem živin a akné:

  • Nedostatek vitaminu A - řada studií prokázala, že pacienti s akné mají nižší hladinu vitaminu A v krvi.Doplnění vitaminu A zlepšuje příznaky akné.
  • Nedostatek zinku - Zinek má protizánětlivé účinky. Některé studie ukazují, že pacienti s akné mají nižší hladinu zinku. Doplňky zinku mohou pomoci při zánětlivém akné.
  • Nízký obsah esenciálních mastných kyselin - Omega 3 mastné kyseliny snižují zánět. Studie ukazují, že perorální omega 3 zlepšují akné ve srovnání s omega 6.
  • Nízký obsah antioxidantů - akné souvisí s oxidačním stresem. Antioxidanty, jako je vitamin E a selen, ho mohou zmírnit.

Přestože rozsáhlé studie vylučují univerzální spouštěče akné ve stravě, dermatologové připouštějí, že u některých pacientů se akné zlepší, když odstraní nedostatky ve výživě.

Výrazné omezení kalorií, tuků nebo sacharidů nebylo přímo zkoumáno z hlediska vlivu na akné. Klinické důkazy však naznačují, že velmi omezující diety mohou u některých lidí akné podporovat:

  • Dospívající sportovci a tanečníci, kteří výrazně omezují kalorie, aby zhubli, často trpí akné.
  • Velmi nízkosacharidová a ketogenní dieta vede u některých lidí k akné, což může být způsobeno hormonálními změnami.
  • Módní nárazové diety, jako je přerušovaný půst, OMAD nebo džusové očisty, způsobují u náchylných jedinců vzplanutí akné.

Ačkoli je tedy třeba provést další výzkum, zdá se, že extrémní nedostatečné stravování vyvolává u některých jedinců se sklonem k akné vyrážky.

Proč výrazné omezení kalorií způsobuje u některých lidí akné?

Jak jsme právě uvedli, existují určité důkazy, že příliš malá konzumace jídla může za určitých okolností akné zhoršovat. Pojďme si rozebrat možné příčiny tohoto jevu:

  • Nedostatek živin - Nedodržení denní potřeby kalorií může způsobit, že vaše tělo nebude mít dostatek důležitých vitamínů, minerálů, esenciálních tuků a probiotik potřebných pro zdravou pokožku.
  • Hormonální dysregulace - Velmi nízká energetická dostupnost přivádí tělo do "hladového režimu", který mění produkci hormonů - včetně zvýšené produkce androgenů, které vyvolávají nadměrné množství kožního mazu a akné.
  • Inzulínová rezistence - Dlouhodobé omezování kalorií zatěžuje organismus a způsobuje inzulínovou rezistenci - vysoká hladina inzulínu může aktivovat mazové žlázy a zhoršovat výskyt akné.
  • Střevní nerovnováha - hladovění negativně ovlivňuje zdraví střev a mikrobiomu, což může způsobit rozsáhlý zánět, který se projeví na kůži.
  • Zvýšená hladina kortizolu - omezování kalorií vede ke zvýšení hladiny kortizolu, který stimuluje tvorbu kožního mazu a je spojován s akné.
  • Oslabení imunity - Ztráta dostatečného množství energie v těle může oslabit imunitu. To umožňuje bakteriím P. acnes kolonizovat a zhoršovat zánětlivé akné.

Výše uvedené mechanismy vysvětlují, jak může nedostatečné stravování přispívat ke vzniku akné u predisponovaných jedinců tím, že mění hormony, imunitu, inzulín, zdraví střev a zhoršuje nedostatky.

Tipy pro prevenci akné navzdory omezení kalorií

Pokud omezujete příjem potravy, abyste zhubli, přinášíme vám několik tipů, jak to udělat, aniž byste si způsobili akné:

  • Jezte libové bílkoviny - dbejte na to, abyste přijímali alespoň 0,7-1 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Bílkoviny poskytují aminokyseliny pro čistou pleť.
  • Ovocea zelenina - poskytují minerály, antioxidanty a vlákninu, které jsou důležité pro prevenci akné.
  • Nešetřete zdravými tuky - esenciální mastné kyseliny získávejte z olivového oleje, ořechů, semínek, avokáda a ryb. Bojují proti zánětům.
  • Užívání probiotik - Udržování zdravého střevního mikrobiomu zabraňuje systémovým zánětům.
  • Doplňujte rozumně - odstraňte případné nedostatky ve výživě pomocí vitaminu A, zinku, omega 3 a antioxidantů.
  • Nižší glykemická zátěž - vyhněte se přidaným cukrům a rafinovaným sacharidům. Vybírejte celozrnné výrobky, luštěniny a ovoce s nízkým glykemickým indexem.
  • Zvládejte stres - vysoká hladina kortizolu při extrémních dietách může vyvolat akné. Praktikujte sebepéči a relaxační techniky.

Dodržujte výživnou, protizánětlivou stravu v rámci svých kalorických limitů. Dodržujte pitný režim, cvičte a dostatečně spěte. To vám pomůže zabránit vzniku akné i přes omezení kalorií.

Kdy navštívit lékaře

Pokud se u vás po omezení příjmu potravy objeví přetrvávající akné, obraťte se na dermatologa, aby vyloučil všechny příčiny. Možná budete potřebovat testy na:

  • Hormonální nerovnováha - nechte si zkontrolovat hladinu androgenů.
  • Inzulínová rezistence - vyšetření hladiny cukru v krvi nalačno a inzulínu.
  • Nedostatky ve výživě - vitamin D, zinek, esenciální mastné kyseliny.
  • Zdraví střev - analýza mikrobiomu, markery děravého střeva.
  • Potravinová citlivost - testování IgG alergií na mléčné výrobky, lepek, syrovátku atd.

Pokud je akné závažné, může vám lékař předepsat léky, jako jsou retinoidy, antibiotika nebo hormonální léčba. Nepokoušejte se o restriktivní dietu bez lékařského vedení.

Souhrn

Může málo jídla způsobit akné? Ve většině případů samotné přísné omezení kalorií akné nevyvolá ani nezhorší. Akné je multifaktoriální onemocnění. Strava hraje minimální roli, pokud vůbec nějakou.

U některých predisponovaných jedinců však může akné zhoršovat značný nedostatek živin, hormonální dysfunkce a inzulínová rezistence způsobená dlouhodobým nedostatečným stravováním.

Pokud se již potýkáte s akné, buďte opatrní při pokusech o extrémní omezení kalorií za účelem snížení hmotnosti. Spolupracujte s odborníkem na výživu, abyste se ujistili, že jíte vyváženou stravu v rámci svých kalorických potřeb. Zůstaňte hydratovaní, cvičte a zvládejte stres. Doplňte klíčové živiny, jako jsou zdravé tuky, probiotika a antioxidanty.

Nechte si od lékaře posoudit případné výživové, hormonální nebo střevní problémy. S odborným vedením je jistě možné dosáhnout svých cílů v oblasti hubnutí a zároveň mít akné pod kontrolou.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY: Může nedostatečné stravování způsobit akné?

Jaké jsou nejčastější mýty o stravě a akné?

Mezi časté mýty patří, že akné způsobuje čokoláda, mastná jídla a limonády. I když u některých lidí mohou příznaky akné zhoršovat, výzkumy neprokazují přímou souvislost mezi konkrétními potravinami a výskytem akné. Úloha stravy je komplexní a doporučuje se konzumovat obecně zdravou stravu.

Způsobují mléčné výrobky akné?

Názory na tuto otázku se různí. Některé studie spojují akné s konzumací mléka, zejména odstředěného, kvůli hormonům a bioaktivním molekulám. Rozsáhlé přehledy však uvádějí, že důkazy jsou nedostatečné k tomu, aby bylo možné mléčné výrobky jednoznačně označit za spouštěč akné. Lidem s citlivostí může být prospěšné mléčné výrobky vyřadit.

Může nedostatek živin způsobit akné?

Potenciálně ano. Nedostatek některých vitaminů a minerálů, jako je vitamin A, zinek a antioxidanty, je spojen se zvýšenou závažností akné. Odstranění nedostatků a udržování správné výživy může zlepšit stav akné, zejména zánětlivých typů.

Podporuje ketogenní nebo nízkosacharidová dieta vznik akné?

U některých lidí ano. Velmi nízkosacharidová dieta u některých lidí způsobuje hormonální změny - zvýšený testosteron může stimulovat produkci oleje. Nízkosacharidové diety také omezují na živiny bohaté ovoce/zeleninu. Dobrá hydratace a doplňování mikroživin pomáhají předcházet akné.

Jak omezení příjmu kalorií způsobuje akné?

Tím, že může vyvolat hormonální dysfunkci, inzulinovou rezistenci, zánět a nutriční deficity. To je nejpravděpodobnější při výrazném omezení pod úroveň bazálních metabolických potřeb. Mírný kalorický deficit při cvičení obvykle nemá u většiny lidí vliv na akné.

Zhoršuje přerušovaný půst akné?

Může, ale ne pro každého. Dlouhodobý půst zvyšuje hladinu kortizolu, který aktivuje mazové žlázy. Může také změnit střevní flóru a zbavit pokožku základních živin, které ji chrání. Zůstaňte hydratovaní, omezte dobu půstu, jezte výživné potraviny, rozumně doplňujte potravu a snižte stres.

Jaké potraviny jsou prospěšné pro pleť se sklonem k akné?

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou ryby, chia a lněná semínka, mají protizánětlivé účinky, které zlepšují stav akné. Pomáhají také potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, jako jsou bobuloviny a zelený čaj. Probiotické potraviny podporují dobré střevní bakterie, které snižují zánět. Vyhýbejte se sacharidům s vysokým glykemickým indexem.

Jak můžete zabránit vzniku akné v důsledku omezení příjmu kalorií?

Pro čistou pleť jezte dostatek bílkovin, zdravých tuků a ovoce/zeleniny. Užívejte probiotika a doplňky stravy k odstranění nedostatků. Zvládejte stres. Dodržujte celkově vyváženou stravu, která odpovídá základním potřebám. Zůstaňte aktivní a hydratovaní. Při prvních příznacích akné navštivte dermatologa.

Kdy byste měli navštívit lékaře kvůli akné souvisejícímu se stravou?

Pokud se u vás po zahájení restriktivní diety objeví přetrvávající nebo závažné akné, poraďte se s dermatologem. Nechte si udělat testy na hormonální nerovnováhu, inzulinovou rezistenci, citlivost na potraviny, zdraví střev a nedostatky ve výživě. Nepokoušejte se o nárazové diety, hladovky nebo eliminační diety bez lékařského vedení.

Jaká léčba akné je k dispozici?

Lokální retinoidy, benzoylperoxid, antibiotika, kyselina azelaová a kyselina salicylová jsou léky první volby. Perorální antibiotika, antiandrogeny a izotretinoin se používají u středně těžkého až těžkého akné. Dalšími možnostmi jsou laserová terapie, fotodynamická léčba a steroidní injekce. Léky vždy konzultujte se svým dermatologem.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?