Proč se mi najednou objevilo akné?

Published:

Pokud se ptáte, proč se mi najednou objevilo akné, nejste sami. Mnoho lidí se potýká s náhlými výskyty akné v dospělosti, když si mysleli, že jejich pubertální léta náchylná k pupínkům jsou již daleko za nimi.

Akné může být frustrující, bolestivé a vyvolávat pocit sebevědomí. Porozumění běžným příčinám akné u dospělých vám pomůže zjistit, co je příčinou výskytu akné, abyste měli opět čistou pleť.

Proč se mi najednou objevuje akné

Co způsobuje náhlé výskyty akné u dospělých?

Existuje několik hlavních viníků, kteří mohou vyvolat náhlé výskyty akné, i když jste se skvrnami už léta nebojovali.

Hormony

Hormony jsou jednou z nejčastějších příčin akné. Hormonální výkyvy související se stresem, stravou, léky nebo významnými životními událostmi mohou vést ke zvýšené produkci oleje, ucpávání pórů, růstu bakterií a zánětům - což je dokonalý recept na pupínky.

Ženy jsou obzvláště náchylné k hormonálnímu akné v souvislosti s menstruačním cyklem, těhotenstvím a menopauzou. Hormony mužů však také kolísají a vedou k výskytu akné.

Stres

Vysoké hladiny stresu způsobují, že vaše tělo produkuje nadměrné množství kortizolu a dalších hormonů, které nadměrně stimulují mazové žlázy v pokožce k větší produkci kožního mazu. Tento přebytečný maz ucpává póry a umožňuje bakteriím p. acnes bujet, což způsobuje zánětlivé pupínky.

Léky

Některé léky jsou nechvalně známé tím, že způsobují akné jako vedlejší účinek. Mezi léky, které mohou vyvolat akné, patří:

  • Kortikosteroidy
  • Testosteron nebo anabolické steroidy
  • Lithium
  • Antikonvulziva
  • Barbituráty
  • Isoniazid

Pokud si myslíte, že nový lék způsobuje akné, poraďte se se svým lékařem. Přechod na alternativní lék by mohl vaši pleť vyčistit.

Dieta

Vaše strava ovlivňuje hormonální rovnováhu, hladinu zánětů a celkový zdravotní stav. Konzumace velkého množství rafinovaných sacharidů, cukru a nezdravých tuků může zvýšit hladinu cukru a inzulínu v krvi. To může nadměrně aktivovat tukové žlázy a vést k tvorbě pupínků.

Nedostatečné pití vody nebo nedostatečná konzumace vlákniny také zpomalují pohyb střev. Toxiny se hromadí a mohou se uvolňovat přes kůži jako akné.

Ukončení užívání antikoncepčních pilulek

Mnoho žen užívá antikoncepční pilulky, které regulují hormony a udržují akné pod kontrolou. Ukončení užívání pilulek způsobuje výkyvy hormonů, které opět vyvolávají akné.

Po vysazení antikoncepce může trvat několik měsíců, než se tělo přizpůsobí a akné se opět vyčistí.

Podráždění výrobku

Používání příliš mnoha nových produktů péče o pleť najednou nebo jednoho komedogenního (póry ucpávajícího) produktu může náhle ucpat póry a způsobit jejich prasknutí.

Drsné přípravky na akné, které obsahují alkohol, vonné látky nebo silné kyseliny, mohou také podráždit a zanítit pokožku. Přestaňte používat všechny podezřelé produkty.

Neodstraňování make-upu

Pokud se na konci dne neodlíčíte správně, zůstane v pórech přes noc zachycený olej, nečistoty, odumřelé kožní buňky a bakterie. To vede ke vzniku černých a bílých teček a zánětlivých akné.

Před spaním vždy odstraňte make-up micelární vodou nebo olejovým čisticím přípravkem, abyste zabránili ucpání pórů.

Věk

S přibývajícím věkem se obměna buněk zpomaluje. Odumřelé kožní buňky a kožní maz se v pórech hromadí rychleji, než se jich tělo zbavuje. Pod tímto nahromaděním nečistot vznikají černé tečky a pupínky.

Používání retinolu urychluje buněčnou obměnu a zabraňuje tak kumulativnímu hromadění látek ucpávajících póry s přibývajícím věkem.

Genetika

Někteří lidé jsou prostě geneticky náchylní k akné s nadměrně aktivními mazovými žlázami. V důsledku dědičných faktorů se u vás může akné objevit později, a to i po letech čisté pleti.

Vysoce glykemická dieta

Konzumace velkého množství rafinovaných sacharidů s vysokým glykemickým indexem způsobuje zvýšení hladiny cukru a inzulínu v krvi. To může vyvolat zvýšenou tvorbu oleje a vyrážku.

Celé potraviny s nízkým glykemickým indexem poskytují pomalejší a stabilnější uvolňování energie, aniž by docházelo k prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi, který způsobuje akné.

Kouření

Kouření tabáku zužuje cévy, a tím zbavuje pokožku kyslíku. Toxiny v cigaretovém kouři také poškozují kolagen. To vede k tvorbě černých teček, vyrážkám a předčasnému stárnutí.

Oleje, pot a bakterie

Mastné typy pleti jsou náchylné k akné, protože přebytečný kožní maz se spojuje s odumřelými kožními buňkami a ucpává póry.

Pocení při nošení neprodyšných tkanin nebo nesprchování po cvičení zachycuje pot, oleje a bakterie na pokožce, což vede ke vzniku tělesných skvrn na zádech, hrudníku a ramenou.

Opalovací krém

Některé chemické složky opalovacích krémů, jako je oxybenzon, mohou ucpávat póry a způsobovat akné u pleti se sklonem k akné. Přejděte na minerální opalovací krém s oxidem zinečnatým nebo oxidem titaničitým.

Masky na obličej

Opakované nošení silných okluzivních masek na obličeji způsobuje "maskne", protože zadržuje oleje, bakterie a pot na kůži po delší dobu.

Jak léčit náhlé výskyty akné

Pokud si říkáte, proč mi najednou začalo rašit akné, nezoufejte - se správnou péčí o pleť a správnými prostředky můžete mít výtoky rychle pod kontrolou. Zde jsou tipy.

Pravidelné čištění

Mytím obličeje alespoň dvakrát denně odstraníte přebytečný olej, make-up, odumřelé kožní buňky a bakterie, které ucpávají póry. Používejte čisticí prostředek bez sulfátů vhodný pro váš typ pleti.

Exfoliace

Jemným peelingem 2-3krát týdně odstraňte "lepidlo" mezi odumřelými kožními buňkami a zabraňte ucpávání pórů. Vyzkoušejte BHA nebo AHA exfoliant.

Použití retinoidů

Retinoidy, jako je Retin-A na předpis nebo volně prodejný retinol, zvyšují výměnu kožních buněk a zabraňují tak jejich hromadění v pórech. Snižují také produkci oleje.

Bodové ošetření

Na nově vzniklé pupínky naneste benzoylperoxid, kyselinu salicylovou nebo tea tree olej, který ničí bakterie způsobující akné.

Hydratace

Používáním nekomedogenního hydratačního krému bez obsahu oleje zabráníte nadměrné produkci oleje z dehydratace pleti. Hydratovaná pleť se také rychleji hojí.

Užívejte probiotika

Probiotika vyrovnávají střevní bakterie a snižují záněty kůže. Hledejte kmeny, jako jsou laktobacily a bifidobakterie.

Zkuste niacinamid

Niacinamid je forma vitaminu B3, která snižuje tvorbu oleje a kožního mazu. Minimalizuje také zarudnutí a jizvy po akné.

Jezte protizánětlivé potraviny

Losos, vlašské ořechy, listová zelenina, bobulovité ovoce a zelený čaj obsahují esenciální mastné kyseliny a antioxidanty, které snižují záněty způsobené akné.

Vyhněte se dráždivým látkám

Vyhněte se agresivním přípravkům na akné s obsahem alkoholu, parfémů, mentolu, máty peprné, eukalyptu nebo citronu. Ty mohou podráždění ještě zhoršit.

Sledování léků

Pokud se u vás akné objeví v souvislosti s novým lékem, poraďte se s lékařem, zda byste neměli přejít na jiný, který by snižoval riziko vzniku akné.

Nižší stres

Chronický stres zvyšuje hladinu zánětlivých hormonů, jako je kortizol. Relaxační techniky, jako je meditace, cvičení, masáže a dostatek spánku, pomáhají kontrolovat hladinu stresu a akné.

Používejte minerální opalovací krém

Minerální opalovací krémy s oxidem zinečnatým nebo oxidem titaničitým neucpávají póry jako chemické opalovací filtry. Zklidňují také záněty.

Kdy navštívit lékaře nebo dermatologa

Mírné až středně závažné akné lze obvykle odstranit pomocí volně prodejných přípravků péče o pleť a prostředků životního stylu. Pokud se však u vás náhle objeví závažné akné, vyhledejte lékařskou pomoc.

Pokud se u vás vyskytne, navštivte lékaře nebo dermatologa:

  • Velké, červené a oteklé výsevy
  • Cystické akné nereagující na běžnou péči
  • Akné s jizvami nebo tmavými skvrnami
  • Hluboké bolestivé uzlíky pod kůží

V závažnějších případech může být zapotřebí předepsat retinoidy nebo antibiotika, abyste dostali výsevy pod kontrolu a zabránili trvalému zjizvení.

Takeaway

Náhlé výskyty akné mohou být po letech čisté pleti nepříjemné. Pokud však zjistíte, co akné vyvolává, a použijete správnou léčbu, můžete získat kontrolu nad překvapivými vzplanutími pupínků.

Buďte trpěliví - výsledky se mohou dostavit až po 6-8 týdnech, kdy se obnoví cyklus výměny pokožky. Dodržování pravidelné péče o akné však odstraní náhlé výpadky a obnoví vaši přirozeně krásnou a zářivou pleť.

Jaký je rozdíl mezi akné dospělých a akné dospívajících?

Akné u dospívajících je často způsobeno pubertou a hormonálními změnami. Akné dospělých se může objevit v jakémkoli věku v důsledku stresu, výkyvů hormonů, léků, škodlivin, kosmetiky a návyků v péči o pleť. Akné dospělých se obvykle tvoří v dolní části obličeje podél čelisti a krku.

Je náhlé akné příznakem nějakého zdravotního stavu?

Ne nutně. Hormonální změny, strava, léky a další faktory běžně způsobují náhlé vyrážky. V některých případech však může znamenat nediagnostikované onemocnění, jako je syndrom polycystických vaječníků nebo inzulínová rezistence. Pokud je akné závažné, navštivte svého lékaře.

Zmizí náhlé akné samo?

Možná, ale nejlepší je to léčit. Mírné případy se mohou vyřešit po ukončení hormonálních výkyvů nebo úpravě péče o pleť. Středně těžké až těžké náhlé akné však vyžaduje léčbu, aby se zabránilo jizvení. Volně prodejné prostředky a prostředky na předpis mohou náhlé výskyty odstranit.

Jak mohu zabránit náhlým výronům?

Myjte si obličej dvakrát denně, vyhýbejte se dráždivým látkám, hydratujte ho, nedotýkejte se pupínků ani je nevypichujte, často měňte povlaky na polštáře, neškrábejte si pleť, omezte stres, nekuřte a jezte vyváženou protizánětlivou stravu. Pokud jsou pupínky závažné nebo se nezlepšují, navštivte dermatologa.

Jaké potraviny mohou pomoci odstranit náhlé akné?

Potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako je losos, vlašské ořechy, chia a lněná semínka, mají protizánětlivé účinky, které zmírňují tvorbu pupínků. Ovoce s vysokým obsahem vlákniny, zelenina, celozrnné výrobky, probiotika a zelený čaj také podporují čistotu pleti. Vyhýbejte se sacharidům s vysokým glykemickým indexem.

Za jak dlouho se náhlé akné po léčbě vyčistí?

Při správné léčbě akné by mělo dojít k počátečnímu vyčištění po 6-8 týdnech. Další zlepšení bude následovat během 2-3 měsíců. U těžkého cystického akné může trvat 4-6 měsíců, než se zcela vyčistí. Buďte trpěliví a důsledně dodržujte svůj režim. Pokud se stav nezlepší, navštivte dermatologa.

Budu mít po náhlém výskytu akné trvalé jizvy?

Čím déle akné přetrvává, tím vyšší je riziko vzniku jizev. Chcete-li minimalizovat vznik jizev po náhlém propuknutí, nevybírejte si pupínky, včas akné ošetřujte, používejte retinoidy pro zvýšení výměny kožních buněk a vždy používejte opalovací krém. Navštivte dermatologa, který vám poradí, jak jizvy léčit.

Jaké složky bych měl hledat k léčbě náhlého akné?

Benzoylperoxid, kyselina salicylová, síra, niacinamid, retinoidy a tea tree olej mohou účinně odstranit náhlé akné. Vyhněte se dráždivým látkám, jako je alkohol, mentol, máta peprná, vonné látky a citronová šťáva.

Kdy bych měl/a navštívit dermatologa kvůli náhlému akné?

Pokud volně prodejná léčba po 2-3 měsících akné neodstraní, pokud se vám objeví velké červené uzlíky nebo cysty, objeví se jizvy nebo máte základní onemocnění, jako je PCOS, které akné zhoršuje, navštivte dermatologa. Dermatolog vám může předepsat silnější léky, abyste měli výtoky pod kontrolou.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?